Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Oproštaj ili osveta?

  • Začetnik teme Ana_ana
  • Datum pokretanja
Ana_ana

Ana_ana

ADMINISTRATOR
Oprostiti nekome je zaista uzvišeno osećanje. Medjutim, oprostiti nekome ne znači i zaboraviti neki dogadjaj, postupak, reč... koja je dovela do povredjivanja.
S druge strane uzdržati se od osvete je takodje uzvišeno, jer ... u situaciji da ti neko učini nažao tako što ti na primer povredi najmilije - uzdržavanje od osvete je velika stvar... Ipak je čovek emotivno biće i neke porive je, ma koliko samosvesni bili, teško kontrolisati.
Postavljajući stvari ovako, zaista nisam sigurna koje od ova dva postupka treba smatrati uzvišenijim, niti koje je lakše ostvariti... Oproštaj možda, ali oproštaj često ne može biti potpuno iskren i zaboravljen... ili možda grešim?
 
Big Moca

Big Moca

Član
Oprostiti mogu ali zaboraviti neću.Svaka osveta u sebi nosi mržnju,a mržnja ne ubija onoga koga mrziš već onoga ko mrzi.Jednostavno rečeno, uzdrži se od osvete zbog samog sebe.
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Ja lako prastam, i u stanju sam da potisnem, ali ne zaboravljam. Mogu da se ponasam i osecam kao da se nista nije desilo, ali kad-tad desice se da sa istom osobom dodjem u neku slicnu situaciju, onda cu se setiti i one prethodne. Osvetoljubiva nisam. Ne vidim razlog. "Neko to od gore vidi sve".
 
peca 29

peca 29

Član
Oprastam svima(ali im ne ostanem duzan),i netrudim se da okrenem i drugi obraz da mi neko zavali samar.Postujem druge ali trazim i od njih isto to.Prosto im bilo.
 
Lapidus

Lapidus

Neko pametan je izmislio ono: Bog prašta, ja ne!
Ne praštaju ni meni!
 
pulisav

pulisav

Član
Nikada ne dozvoli da te losi osecaji vode. Los motiv je siguran gubitak. Ko prasta bolje se oseca, ko se sveti, nikad zadovoljen!
 
Rekontra

Rekontra

Član
I reč osveta je širok pojam... Još nisam došao u situaciju da se nekom svetim. Ali vratiti nekom sitnu pakost, lošu reč, bezobrazan postupak to da! Ili makar ga dovesti u istu situaciju, da vidi kako je i da nauči...
 
pulisav

pulisav

Član
E da, zaboravih...
Ja srecom neprijatne stvari zaboravljam.
Mislim da je tako najbolje, nema prastanja ni osvete, nema TERETA!
 
Top