Od čega nas je Gospod izbavio i kako

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Reci mi samo da li se slažeš sa idejom da se mi ne otkupljujemo svojim delima..tj. da naša dela sama po sebi nisu dovoljna za naše spasenje?

Pa u tom smislu da li prihvataš da je nam je potrebna Isususova pravda tj. pripis Njegove pravde da bismo se spasili?
Eh to spasenje....treba misliti vise na druge nego na sebe.
Dal je Isus mislio samo na svoje spasenje,ili na spasenje drugih ljudi???
Da li su apostoli mislili samo na svoje spasenje ili na spasenje drugih???
Da li nas Biblija uci da prvo radimo na svome spasenju ili pak da proslavimo Jehovu Boga?
Evo sta pise Pavle u Rimljanima 10 glave
1 Braćo! Želja je mog srca i molitva k Bogu za spasenje Izrailja.
2 Jer im svedočim da imaju revnost za Boga, ali ne po razumu.
3 Jer ne poznajući pravde Božije i gledajući da svoju pravdu utvrde ne pokoravaju se pravdi Božijoj.
4 Jer je Hristos svršetak zakona: koji Ga god veruje opravdan je.
5 Jer Mojsije piše za pravdu koja je od zakona: Koji čovek tako čini živeće u tom.
6 A pravda koja je od vere ovako govori: Da ne kažeš u srcu svom: Ko će izići na nebo? To jest da svede Hrista;
7 Ili: Ko će sići u bezdan? To jest da izvede Hrista iz mrtvih.
8 Ali šta govori pismo? Blizu ti je reč u ustima tvojim i u srcu tvom, to jest reč vere koju propovedamo.
9 Jer, ako priznaješ ustima svojim da je Isus Gospod, i veruješ u srcu svom da Ga Bog podiže iz mrtvih, bićeš spasen.
10 Jer se srcem veruje za pravdu, a ustima se priznaje za spasenje.
11 Jer pismo govori: Koji Ga god veruje neće se postideti.
12 Jer nema razlike među Jevrejinom i Grkom: jer je On Bog svih, i bogat za sve koji Ga prizivaju.
13 Jer koji god prizove ime Gospodnje spašće se.
14 Kako će, dakle, prizvati koga ne verovaše? A kako će verovati koga ne čuše? A kako će čuti bez propovednika?
15 A kako će propovedati ako ne budu poslani? Kao što stoji napisano: Kako su krasne noge onih koji donose glas za mir, koji donose glas za dobro!
16 Ali svi ne poslušaše jevanđelje: jer Isaija govori: Gospode! Ko verova našem propovedanju?
17 Tako, dakle, vera biva od propovedanja, a propovedanje rečju Božijom.
Da li je za vas Isus sam od sebe vaskrsnuo iz mrtvih ili verujete da ga je iz mrtvih u zivot vaskrsnuo njegov Bog i Otac ,Jehova?
A ko to propoveda?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ali mi opet nisi odgovrio..na čemu gradiš svoje spasenje? Na svojim delima ili na Hristovim zaslugama?

Da li može najkonkretniji odgovor?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Zar nisu Jehovisti nastali od vas adventista sedmog dana?

Ne.

Naime, osnivac Jehovinih svedoka Charles Taze Russel je u to vreme obilazio odredjene crkve trazeci istinitu Bozju crkvu, pa je tako dosao i kod Adventista, pa je kod njih predlagao neke izmene u ucenju.
Odgovoreno mu j da crkva ne moze da menja svoja biblijska ucenja.
Tako je Russel posle tog duhovnog izleta po razlicitim crkvama odlucio da osnuje drustvo koje je nazvao "studenti biblije" a kasnije promenio naziv u "Jehovini svedoci"

Dakle, Svedoci nisu nastali od Adventista, vec od samog Russela - koji je lutao po razlicitim crkvama, a na kraju osnovao svoju licnu, jer se navodno razocarao u sve postojece crkve.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Ali mi opet nisi odgovrio..na čemu gradiš svoje spasenje? Na svojim delima ili na Hristovim zaslugama?

Da li može najkonkretniji odgovor?
Spasenje jeste dar Bozji.
Sta god da radis,ne mozes da ucinis kolko bi trebao,tako da je spasenje svakoga od nas,samo dar Bozji.
naravno nije stvar u tome da ne radimo sada nista pa cemo mi kao mozda dobiti spasenje kao dar Bozji.
Mi se samo trudimo da oponasamo Isusa Hrista ,i naravno kao nesavrseni ljudi dosta gresimo.
Nadalje treba da izvrsavamo Isusovu zapoved koju nam je ostavio
Matej 28
18 I pristupivši Isus reče im govoreći: Dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji.
19 Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime Oca i Sina i Svetog Duha,
20 Učeći ih da sve drže što sam vam zapovedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka veka. Amin
Nas zadatak je da prvenstveno mislimo na druge,ili mozda Isus govori nama da sedimo u udobnim kucama i da nikome nista ne pricamo,nego da cutimo i da mu se molimo???

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Spasenje jeste dar Bozji.
Sta god da radis,ne mozes da ucinis kolko bi trebao,tako da je spasenje svakoga od nas,samo dar Bozji.

Naravno. Zato te i pitah kako se spasavju verni Božiji ljudi. Da li svojim delima ikako mogu biti spaseni ili je potrebna Hristova pravednost.

Znači da li prihvataš da te samo Hristova pravda spasava? Može li ovde konkretan odgovor?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Najznacajnija tema svetog pisma koja je od presudne vaznosti za nase licno spasenje - je ucenje o opravdanju verom u Hrista i njegovu pravednost.
Bez pravilnog razumevanja ovog ucenja, i njegove licne primene - mi ne mozemo postici nista u nasem odnosu sa Bogom.
Ne mozemo se pokajati i predati Bogu, a ako se ne pokajemo i ne predamo Bogu - nema nista od obracenja i novorodjenja Svetim duhom, koji bi nas posvetio i odpoceo u nama izgradnju karaktera za carstvo nebesko.
Mi u tom slucaju ostajemo u stanju greha, i van domasaja spasonosne Bozje milosti - ma koliko tvrdili da verujemo u Boga, ili potrosili ceo svoj imetak na izgradnju crkava, duga hodocasca, davanje milostinje, primenjivali samokaznjavanje lancima, postili po nekoliko puta po cerdeset dana u godini.. itd, itd..

Ovo opravdanje verom sadrzi u sebi celokupni Bozji plan spasenja coveka - u nekoliko tacaka, i objasnjava sta je Hristos ucinio za nas, i sta danas cini u cilju naseg spasenja, a sta mi sa druge strane trebamo da cinimo.

Svi mi znamo da je Hristos umro na krstu za ljudske grehe.
Ali nazalost, mnogi smatraju da je tim cinom Hristove smrti sve zavrseno u odnosu na spasenje coveka, zanemarujuci istinu koja je upravo sadrzana u ovom ucenju o spasenju putem opravdanja verom u Hrista i njegovu pravednost, koje sadrzi istinu koja glasi "HRISTOS JE UMRO NA KRSTU ZA LJUDSKE GREHE - PREUZVSI IH NA SEBE, VASKRSAO JE I VAZNEO SE NA NEBO, GDE OBAVLJA SLUZBU POSREDNIKA U NEBESKOJ SVETINJI KAO NOVOZAVETNI PRVOSVESTENIK, VRSECI SLUZBU POMIRENJA U KORIST COVEKA I NJEGOVOG SPASENJA - ZASLUGAMA SVOJE PROLIVENE KRVI NA KRSTU, I SVOJOM PRAVDOM"

Ukratko, ova sluzba podrazumeva, da svaki covek koji iskreno poveruje u Hrista, i prihvati ga za licnog spasitelja, pokaje se, i preda mu sebe i svoj zivot - Hristos tada posreduje na nebu i opravdava coveka od proslih greha zaslugama svoje krvi prolivene na krstu, skida sa njega prljave haljine greha, i oblaci ga u haljine svoje uracunate pravednosti.
Tako pokajanog i predanog coveka koji je Hristovim zaslugama doziveo obracenje i novorodjenje Svetim Duhom - Hristos posvecuje iz dana u dan, iz trenutka u trenutak - oblaceci ga u haljine svoje date pravednost, kako bi covek mogao da zivi u posvecenju, kroz koje on dozivljava proces izgradnje karaktera koji traje kroz ceo zivot, i duhovno raste u savrsenog coveka u visini mere rasta Hristova, ali pod uslovom da ne kida zajednicu sa Isusom.

Iz svega ovoga proisticu i dela vere i poslusnosti kao rod posvecenja, ali nas sama dela bez celokupne primene ove istine o opravdanju i spasenju verom u Hrista i negovu uracunatu i datu pravednost - ne spasavaju, i oni koji kazu da veruju u Boga i da mu sluze, a zanemaruju ovu istinu o Isusovoj posrednickoj sluzbi i opravdanju i spasenju verom u Hrista i njegovu pravednost, i ne primenjuju je iskustveno - oni sebe iskljucuju iz spasenja, jer jedino sveobuhvatnom primenom ove istine covek moze biti spasen. AMIN!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Naravno. Zato te i pitah kako se spasavju verni Božiji ljudi. Da li svojim delima ikako mogu biti spaseni ili je potrebna Hristova pravednost.

Znači da li prihvataš da te samo Hristova pravda spasava? Može li ovde konkretan odgovor?
Mi mozemo da se trudimo i treba da se trudimo do sutra tj uvek,ali mi svi mnogo grsimo i molimo Jehovu Boga preko njegovog sina Isusa Hrista naseg Gospoda i Otkupitelja da nam oprasta grehe,bas onako kako smo i mi oprostili svojim duznicima.,Ako je to OK,onda smo sigurni 99% da ce nase molitve Jehovi Bogu biti uslisene.
Neki su u to uvereni 100%,bas kao sto je to isto mislio i apostol Pavle za vreme dok je proganjao hriscanje,u slicnom smislu.
Mnogi ce cak i ubiti druge,misleci da cine Bozju volju,a sta tek reci na ovu temu.
Tako da konkretan odgovor ne moze da se iskaze sa DA i NE,vec postoje neki uslovi,postoji vise uslova.
Dakle Isus nije sve ljude BEZUSLOVNO IZBAVIO...,kao sto mnogi misle.

Da bi Isus nekoga izbavio,potrebno je da taj neko dragovoljno prihvati ne samo Isusa Hrista,vec i njegovog Boga i Oca ,Jehovu i to ne samo recima,vec i delima,i da bude istrajan do kraja te trke.
A dela ima mnogo kao sto pise u Mateju 28:
19 Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime Oca i Sina i Svetog Duha,
20 Učeći ih da sve drže što sam vam zapovedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka veka. Amin.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Tako da konkretan odgovor ne moze da se iskaze sa DA i NE,vec postoje neki uslovi,postoji vise uslova.
Dakle Isus nije sve ljude BEZUSLOVNO IZBAVIO...,kao sto mnogi misle.

Da bi Isus nekoga izbavio,potrebno je da taj neko dragovoljno prihvati ne samo Isusa Hrista,vec i njegovog Boga i Oca ,Jehovu i to ne samo recima,vec i delima,i da bude istrajan do kraja te trke.

Ovde se ipak radi o tome da li si razumeo moje pitanje i moj stav.

Vidi, niko ne spori da čovek koji je na Božjoj strani će činiti dela. Naravno. Ja tebe sada pitam ponovo...ako si na Božjoj strani i recimo činiš ono što treba da činiš(šta god da je to...dakle činiš dela..podrazumeva se) da li smatraš da te ta dela koja činiš u tom trenutku spasavaju? To je poenta.

Ja ne zagovara samo puku veru, a da se ne čini ništa. Odmah da se razumemo. Evo pitam te...postao si hrišćanin..video šta traži Bog i sve činiš kako si uveren(recimo propoveda, pomažeš ljudima itd..) pa te sada pitam da li smatraš da sve to što činiš te spasava ili ne? Šta misliš?

Natrag