- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Stani malo!
Zar nisi ti rekao da je JEVSEVIJE POPOVIC PRIZNAO???
Zar nisi rekao da ON SAM KAZE DA JE CRKVA PRETVARALA PAGANSKE OBICAJE U CRKVENE???
I jos mi postavljas dokaze iz njegovih dela???
A tamo dokaza nema.
Mire dragi, ja sam samo rekao da nijedan velikodostojnik koji je odobravavao ove novine u IV veku neće priznati pod kojim okolnostima je to uvedeno a ne da to niko u crkvi neće priznti. Tako da budem precizan. Jevsevije Popović ili drugi su samo konstatovali da tih običaja nije bilo u početku hrišćanstva, kada su uvedeni i pod kojim oklonostima. Ali oni koji su želeli da uvedu nove običaje svakako da nisu imali nameru da sebi otežaju posao i da priznaju zašto to rade. Pa ko bi sam sebi uskakao u stomak. Zaato ako to Jevsevije ili neko drugi u Crkvi i kaže to sada više ne obavezuje jer je Crkva odavno usvojila taj običaj te se teško to može promeniti. Eto Mire o tome se radi.
To su gluposti.
PRVO SI TVRDIO DA POSTOJE DOKAZI, A SAS TVRDIS DA SU UNISTENI!
Vec sam pokazao gore, da u tim analima - NEMA IZJAVA O USVAJANJU PAGANSKIH OBICAJA > STO BI SVAKAKO NAPISALI DA SU IMALI DOKAZE (jel su trazili bilo sta cime bi mogli opravdati svoju jeres)!!!
Uništavani su sistematski dokazi koji se odnose na verovanja onih za koje su smatrali jereticima. Njihove tvrdnje su falsifikovane i njihovo učenje predstavljano u sasvim drugom svetlu. Naravno, slažem se sa tobom da se ne mogu svi dokazi uništiti i mnogi spisi o raznim hrišćanskim grupama na Zapadu i Istoku se otkrivaju. Ali da se falsifikovalo Mire moj jeste i u Pravoslavlju i u Katoličanstvu po ovom pitanju. Recimo za Pavlikijane iz VII i VIII veka se veoma falsifikovalo po pitanju njihove vere a i po pitanju njihovih progona o kojima se gotovo ništa ne zna među verništvom danas iako postoji priznanje Georgija Magistrosa iz XI veku koji je progonio Pvalikijane i opisivao kako je dva veka ranije po nalogu carce Teodore to isto zadesilo Pavlikijane opisavši svireposti u tom činu(sečenje jezika, žigosanje čela usijanim gvožđem, odrubljvanje glava...). Slično je i za Bogumile kasnije. Ali ovo je nova tema samo sam napomenuo u kontekstu odgovora.
Prvo, ko je ovo pisao? Jel pisac Jeronim? Jesu ovo njegove reci?
Cini mi se kao neka protestantska izmisljotina... Verovatno i jeste, ili pise neki trecerazredni istoricar svojim recima, sto bi ucinilo ovu izjavu totalno ''nevalidnom''...
Nije Mire izmišljotina nego istoričar Gili piše na osnovu onoga što je pročitao u Jeronimovom traktatu protiv Vigilantija. On samo svojim rečima opisuje ono što stoji u traktatu. Traktat je dostupan, možeš istražiti ako te zanima. Sve se radi na osnovu izvora Mire, kako drugačije?
Znaci opet to nije dokaz ''prenosa paganizma u Hriscanstvo'', vec ''ukazivanje na slicnost'' od strane Vigilantija, sto je moglo biti u ono vreme kao i danas da su postojali ljudi koji su to povezivali. Ali to ne daje konkretan dokaz da je to bio ''paganski obicaj'' koji je ''crkva petvorila u Hriscanski'' > sto je vasa tvrdnja.
Pa bilo je Mire i tada ljudi koji su to uvideli. Samo Vigilantije je bliži vremenu tj. savremenik pa je njegov argument svakako značajniji. Kao što rekoh Vigilantije nije bio sam, mnogi drugi crkveni velikodostojnici su digli glas protiv novotarija ali nažalost običaj je preovladao i potreba za bržim pokrštavanjem tako da se načelo žrtvovalo da bi se što više ljudi obratilo u Crkvu.
Poslednja izmena: