Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
"Pored toga nalazimo već u I polovini IV veka, i to već 336 god. na Zapadu i praznik rođenja Hristova, 25.decembra, kog su dana neznabošci Rimljani praznovali praznik zimskog solisticijuma, praznik brumalija, dies natalis invicti solis, rođendan sunca, koje pobeđuje prirodu, a Hrišćani rođendan Hrista "sunca pravde" koje pobeđuje(Malahija IV,2)...Na istoku praznik rođenja Hristova 25.decembra isprva je bio nepoznat, i tek Grigorije Nazijanzin(um 390), i Jovan Zlatousti(um. 407) pri kraju IV veka preporučuju dan rođenja Hristova kao poseban praznik, usled čega je taj praznik dobio pristupa prvo u Carigradskoj crkvi...a naskoro i na celom Istoku" Jevsevije Popović, Opšta Crkvena istorija I tom, 658.659
Samo iz ovoga podatka možmo videti koliko je vremena bilo potrebno da se ustali ovaj praznik kao opšte-obavezujući. Čak je na Istoku kasnije postao obavezujuć.
O simbiozi hrišćanstva i paganstva pišu i drugi istoričari:
"Paganstvo je tako opstalo u obliku drevnih obreda i običaja koje je potvrdila, prihvatila i preobrazila jedna često popustljiva Crkva. Tako je prisno i prostodušno slavljenja svetaca zamenio kult paganskih bogova. Kipovi Izide i Horusa bili su preimenovani u Mariju i Isusa; rimske luperkalije i praznik pročišćenja Izide postali su praznik Hristovog rođenja; Saturnalije su zamenjene božićnim svetkvoinama, Floralije Duhovima; stari praznik mrtvih Zadušnicama; vaskrsenje Atisa vaskrsenjem Isusa. Paganski žrtvenici su sada posvećeni hrišćanskim herojima; tamjan, svetiljke, cveće, procesije, ruho, himne, koje su ljudima godili kod starih kultova, sada su uvedeni u crkveni obred i u njemu pročišćeni. tj. opravdani", Vil Djurant, Doba vere, I tom, 98
Evo tu ću za sad stati i sačekati Miretovu argumentaciju, ali sam samo ukratko naveo isečke iz meni poznatih izvora(a ima ih još mnogo više) o ovoj temi sa ciljem da pokažem koliko o ovim stvarima postoji podataka što sa naših prostora što sa strane a mi često nismo dovoljno obavešteni. Mnogo se toga o ovome ne govori jer jednostavno ne prija. Moj je poziv svima da nepristrasno i sa erudicijskim entuzijazmom pristupe izučavanju ove više nego zanimljive teme.
Brate Mire000, ne shvati ovo moje pisanje ništa lično nego samo kao faktografiju koja nam može pomoći da bolje razumemo temu. Svako dobro.
Brate moj, kazi mi molim te! To te iskreno molim kao svog rodjenog brata, da budes posten. Zvuci li tebi ovo kao "istorija"???
Molim te brate, gde su ti "materijalni dokazi "na kojima se ova prica zasniva?
Jel vidis da ti navode "slicnosti"?
Jel vidis da "nemaju nijedan materijalni dokaz"???
Pa na taj nacin, sa takvim rezonovanjem mozemo i " celu Bibliju odbaciti kao pagansku"!
Uzmi brate samo izvestaj iz raja, price o "raju", "drvetu zivota" , one postoje u vavilonskoj religiji, a postoje i u religijama sirom sveta. I ne samo to, vec i prica o potopu, o nimrodu, o stvaranju, o prinosenju zrtava, o hramovima , o svetim planinama, o divovima itd...
Pa na taj nacin sa tim rezonovanjem celu bibliju bi smo odbacili kao "pagansku tvorevinu" i od nase vere "ne bi ostalo nista"!
Shvati da te lazu, da povezuju ono sto se povezati ne moze, da je to sotonski plan da prikaze sve religije pa i Hriscanstvo kao da one pocivaju na paganizmu.
A nema u tome nikakve korelacije i nikakve veze. To je sotonska prevara.
I to nije istorija, to je "budalastina" i fikcija za lakoverne.
Shvati brate.
Ja vam samo zelim dobro...
Poslednja izmena: