Mire000, najpre sam samo želeo ukazati na izvor koji je koristio brat Laodikeja. Naravno, nije Jevsevije jedini izvor koji je koristio ali jednim delom jeste i zato sam ga pomenuo samo. Pošto sam pročitao Opštu crkvenu istoriju prepoznajem tekstove. Kao drugo, da se razumemo. Jevsevije je Pravoslavni veroučitelj i predavač i on ovde iznosi samo istorijat kako su neki običaji ušli u Pravoslavnu crkvu. Da si pročitao njegovu knjigu video bi da Jevsevijie zapravo i ne osuđuje te običaje jer on sa aspekta pravoslavnog teologa ima za cilj da ih brani. On samo faktografski navodi prekretnice u prihvatanju nekih običaja a sam ih lično brani ili u najmanju ruku ih ne osuđuje. Zato se on proučava na Pravoslavnoj Bogosloviji. Sa druge strane ono što on iznosi u tom pogledu nije uopšte nepoznato pravoslavnim teolozima i istričarima ni sada a ni tada. Takođe u svakoj ozbiljnoj verskoj i svetovnoj istorijskoj literaturi ovi opšti podaci uopšte nisu nepoznati. To je zapravo azbuka...osnova koju svaki iole obrazovani laik treba da zna. Nikakva tajna nije da je 25 decembar kao dan navodnog Hristovog rođenja uzet od pagana kada su na taj dan slavili zimsku solisticiju, nikakava tajna nije da se paljenje badnjaka koristilo kod pagana posebno Slovena(otud kod Srba opšte prihvaćen) jer su ga koristili u ritualu buđenja usnulog boga sunca a ni za slave da su nastavak poštovanja kućnih bogova zaštitnika i da je Crkva te dane zadržala i preimenovala u dane hrišćanskih svetitelja i još mnogo toga drugoga. Ovde samo želim izneti uopšteno neko osnovno znanje o običajima Srba i Pravoslavaca. To nije ništa dakle nepoznato ali na nama je da sami prosudimo da li nastavak praznovanja istih dana koje su praznovali pagani i korišćenje istih simbola i rituala koje su oni praktikovali u skladu sa našom hrišćanskom savešću ili ne. Ovde ne osuđujem već samo iznosim činjenice a na svakome pojedinačno je da prosudi.
Evo samo jednog iseka iz svetovne literature o ovim praznicima koja nije verski obojena ali samo faktografski iznosi neke činjenice:
"Drugi značajni praznik u pagansko doba kada se godina delila na dva ciklusa- leto i zimu padao je krajem juna, u doba letnje solisticije. Krajem jula slavio se veliki praznik Kupalo(kod Slovena).....Mesto paganskog praznika Kupala, koji je vezan za letnju solisticiju, hrišćanska crkva je fiksirala hrišćanskog sveca Jovana Preteču. Ovaj hrišćanski svetac dobio je veoma rano svoje mesto u hrišćanskom kalendaru i praznuje se više puta: njegovo rošenje 24. juna, 20. avgusta smrt, krštenje 7. januara i začeće 24. septembra. Datum 24. jun je u vezi sa praznikom Kupalom. U četvrtom veku hrišćanska crkva je fiksirala praznik Hristovog rođenja- Božić umesto kolede.....Paganski praznik Koleda zamenjen je praznikom Hristovog rođenja- Božićem u četvrtom veku odnosno 334. godine, Hristovo rođenje fiksirano je za 25. decembar. Taj datum je već poštovan kao tradicionalno slavlje zimske solisticije odnosno kao dan kada je rođen nepobedivi bog sunca pod imenom Koleda", Narodnja književnost, dr. Milivoje Urošević, kulturni centar Gornji Milanovac, 1980, str. 89.85
Ovo je samo mali delić iz ovog izvora o ovim stvarima. A ovaj izvor je svetovan i nije crkveno obojen, radi se o opštim stvarima koje bi trebali da znaju studenti književnosti. Sve ovo znaju i Pravoslavni bogoslovi i istoričari i nije nikakava tajna i izmišljtina. Samo se ljudi razlikuju po tome kakav stav treba da zauzmu prema ovim običajima za koje znaju odakle potiču. Znanje je Bogu hvala danas dostupnije a nije ni čudo jer u Danilu 12,4 i kaže:"...mnogi će pretraživati, i znanje će se umnožiti"...samo je bitno kako ćemo mi se suočiti sa činjenicama.
Dakle svako po svojoj savesti.
Pozdrav.
GDE SU DOKAZI???
Nije dovoljno reci "paganski praznik je zamenjen Hriscanskim"(sto on u svom tekstu radi), nije dovoljno izneti ni podudaranje datuma da bi se to potvrdilo.
Mora postojati "ZABELESKA", DATUM KADA SE PRENOS DESIO!!!
TO MORA BITI ZABELEZENO U ISTORIJI, INACE SU OVO SAMO "PODUDARANJA I SLICNOSTI"!
Dakle gde je zabeleska?
Vi sve temeljite na "slicnostima"!
Ne mozes ti meni reci, "ah pa to ne spore ni pravoslavna ni zvanicna istorija, pa je zato istina" , to su najobicnije budalastine!
Nemozes ti meni tvrditi da je doslo do nekakvog prenosa i preobrazavanja paganskih obicaja ako za to NEMA MATERIJALNIH DOKAZA!
A U ISTORIJI ZABELESKE O TOME NEMA!!!
Sto se tice Jevsevija, ja sam svoje rekao.
Tacno je da on brani crkvu, zato se i izucava, ali on nesvesno prenosi nauku masona. Necu da ulazim u njegove motive, mislim da je to nesvesno..
Naveo si dve stvari: krsne slave i bozic.
Ni za jednu ni za drugu nisi naveo dokaze. Nemas nigde "zabelezeno" u istoriji da se "preobrazaj desio" sa paganskih na hriscanske praznike..
Dakle sve temeljis na "slicnosti" i to "nije istorija"(vec "teorija") - nemas nigde "materijalnih dokaza o nekom prenosu"!!!
Ipak cu odgovoriti na ova dva:
Sto se tice Bozica tj. 25. decembra, APSOLUTNO NETACNO!
Bozic je Hriscanski praznik, i nema nikakve veze sa paganizmom!
Prvi pomen slavljenja ''rodjenja boga sunca'' kod Rimljana, nalazimo kod imperatora Aurelija, koji je uspostavio taj praznik 274. godine. Postavlja se pitanje da li su Hriscani nakon 325. pod Konstantinom preuzeli Aurelijev praznik ''rodjenja boga sunca''?
NE!
Klement iz Aleksandrije, je jos 192. godine pisao kako mnogi vec tada tvrde da je Isus rodjen 25. decembra,
u vreme kada nije postojao ni Aurelije niti slican praznik "rodjenja boga sunca" kod Rimljana!
Evo sta je rekao Klement:
"
A ima i onih koji su utvrdili ne samo godinu rođenja našega Gospodina, vec i dan, oni kažu da se to dogodilo u 28 godini Augusta, 25 dana Pachona. Sljedbenici Basilida drže dan njegova krštenja kao festival, noć prije čitanja i kažu da je to 15 godine cara Tiberija, 15 dana u mjesecu Tybi; a neki da je to bila 11 od istog mjeseca.. neki kažu da se to dogodilo 16 godine Tiberija, 25 Phamenoth, a drugi 25 od Pharmuthi..". [3]
Crkva preuzima Klementove tvrdnje i odredjuje 25. decembar, a to sto se Aurelije poklapa(paganski praznik), nema nikakvog znacaja..
Sto se tice krsne slave, opet najobicnije budalastine. Nigde "materijalnih dokaza o prenosu" , navodis neke "slicnosti" - "nema zabeleski o tome nigde u istoriji"!!!
Crkva nije uvodila svetitelje iz razloga da bi paganima ''nadomestila njihova bozanstva''.
Sveci su postojali i ranije u Hriscanstvu, i oni su slikani i po katakombama:
Ovim pada u vodu vasa prica da su oni ''paganske bogove preobrazavali u svece, i da su ih zato uvodili''!
Kod srba, ''krsna slava'' se preuzima ''od vec postojecih svetaca'' a ne od ''novo formiranih''..