O krsnoj slavi

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ni jedan strucnjak bio on pravoslavan ili ne, ne moze realno sagledavati cinjenice ako je podlegao opsteprihvacenoj laznoj prici masona.

Mire000, moramo biti nepristrasni...bez obzira da li je pravoslavni ili neki drugi izvor. Ako za masonski proglasimo svaki izvor koji iznosi stvari koje nam se ne sviđaju onda mi imamo problem da sagledamo činjenice onako kakve jesu. Zato trebamo biti oprezni i ne osuđivati pre nego što stvarno prosudimo već marljivo istraživati:)

Sto se tice pomenutog Popvica, verovatno je i on pod uticajem ili je i sam mason.

Popović je bio profesor crkvene istorije na bogosloviji u Černovicama što znači predavač studentima bogoslovije. Čudno da su mu dozvoljavali da predaje i podučava studente i buduće bogoslove. Pre će biti da je on samo objektivan u svojim komentarima i istraživačkom radu. Od srca preporučujem da Pravoslavni pročitaju njegove dve knjeige "Opšte crkvene istorije" jer ih i danas izučavaju bogoslovi i obavezna je literatura. Tako da Mire000, brate moj verujem da tvoje optužbe Jevsevija Popovića bi među samim bogoslovima bile protumačene kao loše i zlonamerne. Ne mislim ništa lično loše o tome ali znajući koliko je ovaj čovek cenjen među bogoslovima verujem da bi ti oni sami izuzetno zamerili. Čak bih te i posavatovao da porazgovaraš sa nekim pravoslavanim teologom o Popoviću.

Pozdrav tebi, i drago mi je sto si tu.

Veliki pozdrav i tebi brate Mire000, i svako dobro ti želim:)

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire000, moramo biti nepristrasni...bez obzira da li je pravoslavni ili neki drugi izvor. Ako za masonski proglasimo svaki izvor koji iznosi stvari koje nam se ne sviđaju onda mi imamo problem da sagledamo činjenice onako kakve jesu. Zato trebamo biti oprezni i ne osuđivati pre nego što stvarno prosudimo već marljivo istraživati:)

Popović je bio profesor crkvene istorije na bogosloviji u Černovicama što znači predavač studentima bogoslovije. Čudno da su mu dozvoljavali da predaje i podučava studente i buduće bogoslove. Pre će biti da je on samo objektivan u svojim komentarima i istraživačkom radu. Od srca preporučujem da Pravoslavni pročitaju njegove dve knjeige "Opšte crkvene istorije" jer ih i danas izučavaju bogoslovi i obavezna je literatura. Tako da Mire000, brate moj verujem da tvoje optužbe Jevsevija Popovića bi među samim bogoslovima bile protumačene kao loše i zlonamerne. Ne mislim ništa lično loše o tome ali znajući koliko je ovaj čovek cenjen među bogoslovima verujem da bi ti oni sami izuzetno zamerili. Čak bih te i posavatovao da porazgovaraš sa nekim pravoslavanim teologom o Popoviću.

Veliki pozdrav i tebi brate Mire000, i svako dobro ti želim:)

Ne vredi ti pricati, jel Jevsevije ne iznosi datume, vec svoju interpretaciju i vidjenje istorije, onako kako ju je on shvatio.

Isto kao i drugi "fiksanti" navodi "slicnosti".
Takvu istoriju ni jedan ozbiljan covek ne moze prihvatiti, bio on pravoslavan ili ne.

To sto je on predavao i sto je postovan, ne znaci da ga ja moram postovati, a niti znaci da ga ja nesto osudjujem. Jednostavno se odnosim kriticki prema svakome ko ne iznosi valjane dokaze, i "teoretise" izmisljajuci vlastite price, ili ponavlja pricu masona..

Zalosno je da studenti bogoslovije uce lazi masona. Ali ja tu nista ne mogu trenutno.
Postoje ljudi koji su tu masonsku pricu prozreli i koji se time bave, oni su u manjini.. Doci ce i njihovo vreme i onda ce se procuti istina...

Molim te, ako zelis ucestvovati samnom u diskusiji, onda mi daj dokaze i datume koje trazim, i iznesi dokaze porekla.. Mene ne mozes zadiviti "imenima" nekih velikih ljudi. Ja ljude ne velicam, samo Boga.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Za pojedine su svi dokazi koji se iznesu - masonska zavera, samo je ono što se iznosi protiv Adventista istinito.

Zahvaljujem Jovanu.

Kreirajući moj blog "duhovni Vavilon" iz koga sam izdvojio tekst u predhodnom komentaru, ja sam koristio različitu literaturu i istorijske podatke, ili podatke iz dela koja su citirala ove istorijske navode.

U više odgovora sam daospisak izvora iz kojih su pojedini istorijski podaci, ali su svi zatvarali oči.

Dakle, podaci postoje, pitanje je da li će mo da im verujemo, ili da ih odbacimo.

Aman Laodikeja. Niko ne zatvara oci, nego to nije istorija.

Znas li ti kako zvuci istorijska knjiga?

Gde su reference na koje se pisac poziva?

Gde su "materijalni dokazi", koji ukazuju da se prica koju je istoricar ispricao i protumacio desila?

Pisac samo navodi neke "slicnosti".

Nikakve "reference", nikakvi "detalji", nikakvi "materijalni dokazi" i nikakvi "datumi" nisu dati koji bi potkrepili pricu!

Sem toga, ti postavljas ovde detalje iz istorije koje ti ja nisam ni trazio, i koji veze nemaju sa onim o cemu smo mi pricali!

Ja se koncentrisem na detalje iz price za koju sam ti trazio dokaze, i u brdu teksta koji si ti postavio ti dokazi su "rekla - kazala" - dakle ''nevalidni"!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Mire000, najpre sam samo želeo ukazati na izvor koji je koristio brat Laodikeja. Naravno, nije Jevsevije jedini izvor koji je koristio ali jednim delom jeste i zato sam ga pomenuo samo. Pošto sam pročitao Opštu crkvenu istoriju prepoznajem tekstove. Kao drugo, da se razumemo. Jevsevije je Pravoslavni veroučitelj i predavač i on ovde iznosi samo istorijat kako su neki običaji ušli u Pravoslavnu crkvu. Da si pročitao njegovu knjigu video bi da Jevsevijie zapravo i ne osuđuje te običaje jer on sa aspekta pravoslavnog teologa ima za cilj da ih brani. On samo faktografski navodi prekretnice u prihvatanju nekih običaja a sam ih lično brani ili u najmanju ruku ih ne osuđuje. Zato se on proučava na Pravoslavnoj Bogosloviji. Sa druge strane ono što on iznosi u tom pogledu nije uopšte nepoznato pravoslavnim teolozima i istričarima ni sada a ni tada. Takođe u svakoj ozbiljnoj verskoj i svetovnoj istorijskoj literaturi ovi opšti podaci uopšte nisu nepoznati. To je zapravo azbuka...osnova koju svaki iole obrazovani laik treba da zna. Nikakva tajna nije da je 25 decembar kao dan navodnog Hristovog rođenja uzet od pagana kada su na taj dan slavili zimsku solisticiju, nikakava tajna nije da se paljenje badnjaka koristilo kod pagana posebno Slovena(otud kod Srba opšte prihvaćen) jer su ga koristili u ritualu buđenja usnulog boga sunca a ni za slave da su nastavak poštovanja kućnih bogova zaštitnika i da je Crkva te dane zadržala i preimenovala u dane hrišćanskih svetitelja i još mnogo toga drugoga. Ovde samo želim izneti uopšteno neko osnovno znanje o običajima Srba i Pravoslavaca. To nije ništa dakle nepoznato ali na nama je da sami prosudimo da li nastavak praznovanja istih dana koje su praznovali pagani i korišćenje istih simbola i rituala koje su oni praktikovali u skladu sa našom hrišćanskom savešću ili ne. Ovde ne osuđujem već samo iznosim činjenice a na svakome pojedinačno je da prosudi.

Evo samo jednog iseka iz svetovne literature o ovim praznicima koja nije verski obojena ali samo faktografski iznosi neke činjenice:

"Drugi značajni praznik u pagansko doba kada se godina delila na dva ciklusa- leto i zimu padao je krajem juna, u doba letnje solisticije. Krajem jula slavio se veliki praznik Kupalo(kod Slovena).....Mesto paganskog praznika Kupala, koji je vezan za letnju solisticiju, hrišćanska crkva je fiksirala hrišćanskog sveca Jovana Preteču. Ovaj hrišćanski svetac dobio je veoma rano svoje mesto u hrišćanskom kalendaru i praznuje se više puta: njegovo rošenje 24. juna, 20. avgusta smrt, krštenje 7. januara i začeće 24. septembra. Datum 24. jun je u vezi sa praznikom Kupalom. U četvrtom veku hrišćanska crkva je fiksirala praznik Hristovog rođenja- Božić umesto kolede.....Paganski praznik Koleda zamenjen je praznikom Hristovog rođenja- Božićem u četvrtom veku odnosno 334. godine, Hristovo rođenje fiksirano je za 25. decembar. Taj datum je već poštovan kao tradicionalno slavlje zimske solisticije odnosno kao dan kada je rođen nepobedivi bog sunca pod imenom Koleda", Narodnja književnost, dr. Milivoje Urošević, kulturni centar Gornji Milanovac, 1980, str. 89.85

Ovo je samo mali delić iz ovog izvora o ovim stvarima. A ovaj izvor je svetovan i nije crkveno obojen, radi se o opštim stvarima koje bi trebali da znaju studenti književnosti. Sve ovo znaju i Pravoslavni bogoslovi i istoričari i nije nikakava tajna i izmišljtina. Samo se ljudi razlikuju po tome kakav stav treba da zauzmu prema ovim običajima za koje znaju odakle potiču. Znanje je Bogu hvala danas dostupnije a nije ni čudo jer u Danilu 12,4 i kaže:"...mnogi će pretraživati, i znanje će se umnožiti"...samo je bitno kako ćemo mi se suočiti sa činjenicama.

Dakle svako po svojoj savesti.

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire000, najpre sam samo želeo ukazati na izvor koji je koristio brat Laodikeja. Naravno, nije Jevsevije jedini izvor koji je koristio ali jednim delom jeste i zato sam ga pomenuo samo. Pošto sam pročitao Opštu crkvenu istoriju prepoznajem tekstove. Kao drugo, da se razumemo. Jevsevije je Pravoslavni veroučitelj i predavač i on ovde iznosi samo istorijat kako su neki običaji ušli u Pravoslavnu crkvu. Da si pročitao njegovu knjigu video bi da Jevsevijie zapravo i ne osuđuje te običaje jer on sa aspekta pravoslavnog teologa ima za cilj da ih brani. On samo faktografski navodi prekretnice u prihvatanju nekih običaja a sam ih lično brani ili u najmanju ruku ih ne osuđuje. Zato se on proučava na Pravoslavnoj Bogosloviji. Sa druge strane ono što on iznosi u tom pogledu nije uopšte nepoznato pravoslavnim teolozima i istričarima ni sada a ni tada. Takođe u svakoj ozbiljnoj verskoj i svetovnoj istorijskoj literaturi ovi opšti podaci uopšte nisu nepoznati. To je zapravo azbuka...osnova koju svaki iole obrazovani laik treba da zna. Nikakva tajna nije da je 25 decembar kao dan navodnog Hristovog rođenja uzet od pagana kada su na taj dan slavili zimsku solisticiju, nikakava tajna nije da se paljenje badnjaka koristilo kod pagana posebno Slovena(otud kod Srba opšte prihvaćen) jer su ga koristili u ritualu buđenja usnulog boga sunca a ni za slave da su nastavak poštovanja kućnih bogova zaštitnika i da je Crkva te dane zadržala i preimenovala u dane hrišćanskih svetitelja i još mnogo toga drugoga. Ovde samo želim izneti uopšteno neko osnovno znanje o običajima Srba i Pravoslavaca. To nije ništa dakle nepoznato ali na nama je da sami prosudimo da li nastavak praznovanja istih dana koje su praznovali pagani i korišćenje istih simbola i rituala koje su oni praktikovali u skladu sa našom hrišćanskom savešću ili ne. Ovde ne osuđujem već samo iznosim činjenice a na svakome pojedinačno je da prosudi.

Evo samo jednog iseka iz svetovne literature o ovim praznicima koja nije verski obojena ali samo faktografski iznosi neke činjenice:

"Drugi značajni praznik u pagansko doba kada se godina delila na dva ciklusa- leto i zimu padao je krajem juna, u doba letnje solisticije. Krajem jula slavio se veliki praznik Kupalo(kod Slovena).....Mesto paganskog praznika Kupala, koji je vezan za letnju solisticiju, hrišćanska crkva je fiksirala hrišćanskog sveca Jovana Preteču. Ovaj hrišćanski svetac dobio je veoma rano svoje mesto u hrišćanskom kalendaru i praznuje se više puta: njegovo rošenje 24. juna, 20. avgusta smrt, krštenje 7. januara i začeće 24. septembra. Datum 24. jun je u vezi sa praznikom Kupalom. U četvrtom veku hrišćanska crkva je fiksirala praznik Hristovog rođenja- Božić umesto kolede.....Paganski praznik Koleda zamenjen je praznikom Hristovog rođenja- Božićem u četvrtom veku odnosno 334. godine, Hristovo rođenje fiksirano je za 25. decembar. Taj datum je već poštovan kao tradicionalno slavlje zimske solisticije odnosno kao dan kada je rođen nepobedivi bog sunca pod imenom Koleda", Narodnja književnost, dr. Milivoje Urošević, kulturni centar Gornji Milanovac, 1980, str. 89.85

Ovo je samo mali delić iz ovog izvora o ovim stvarima. A ovaj izvor je svetovan i nije crkveno obojen, radi se o opštim stvarima koje bi trebali da znaju studenti književnosti. Sve ovo znaju i Pravoslavni bogoslovi i istoričari i nije nikakava tajna i izmišljtina. Samo se ljudi razlikuju po tome kakav stav treba da zauzmu prema ovim običajima za koje znaju odakle potiču. Znanje je Bogu hvala danas dostupnije a nije ni čudo jer u Danilu 12,4 i kaže:"...mnogi će pretraživati, i znanje će se umnožiti"...samo je bitno kako ćemo mi se suočiti sa činjenicama.

Dakle svako po svojoj savesti.

Pozdrav.

GDE SU DOKAZI???

Nije dovoljno reci "paganski praznik je zamenjen Hriscanskim"(sto on u svom tekstu radi), nije dovoljno izneti ni podudaranje datuma da bi se to potvrdilo.

Mora postojati "ZABELESKA", DATUM KADA SE PRENOS DESIO!!!
TO MORA BITI ZABELEZENO U ISTORIJI, INACE SU OVO SAMO "PODUDARANJA I SLICNOSTI"!

Dakle gde je zabeleska?
Vi sve temeljite na "slicnostima"!

Ne mozes ti meni reci, "ah pa to ne spore ni pravoslavna ni zvanicna istorija, pa je zato istina" , to su najobicnije budalastine!

Nemozes ti meni tvrditi da je doslo do nekakvog prenosa i preobrazavanja paganskih obicaja ako za to NEMA MATERIJALNIH DOKAZA!

A U ISTORIJI ZABELESKE O TOME NEMA!!!

Sto se tice Jevsevija, ja sam svoje rekao.
Tacno je da on brani crkvu, zato se i izucava, ali on nesvesno prenosi nauku masona. Necu da ulazim u njegove motive, mislim da je to nesvesno..

Naveo si dve stvari: krsne slave i bozic.
Ni za jednu ni za drugu nisi naveo dokaze. Nemas nigde "zabelezeno" u istoriji da se "preobrazaj desio" sa paganskih na hriscanske praznike..

Dakle sve temeljis na "slicnosti" i to "nije istorija"(vec "teorija") - nemas nigde "materijalnih dokaza o nekom prenosu"!!!

Ipak cu odgovoriti na ova dva:

Sto se tice Bozica tj. 25. decembra, APSOLUTNO NETACNO!

Bozic je Hriscanski praznik, i nema nikakve veze sa paganizmom!

Prvi pomen slavljenja ''rodjenja boga sunca'' kod Rimljana, nalazimo kod imperatora Aurelija, koji je uspostavio taj praznik 274. godine. Postavlja se pitanje da li su Hriscani nakon 325. pod Konstantinom preuzeli Aurelijev praznik ''rodjenja boga sunca''?

NE!

Klement iz Aleksandrije, je jos 192. godine pisao kako mnogi vec tada tvrde da je Isus rodjen 25. decembra, u vreme kada nije postojao ni Aurelije niti slican praznik "rodjenja boga sunca" kod Rimljana!

Evo sta je rekao Klement:

"A ima i onih koji su utvrdili ne samo godinu rođenja našega Gospodina, vec i dan, oni kažu da se to dogodilo u 28 godini Augusta, 25 dana Pachona. Sljedbenici Basilida drže dan njegova krštenja kao festival, noć prije čitanja i kažu da je to 15 godine cara Tiberija, 15 dana u mjesecu Tybi; a neki da je to bila 11 od istog mjeseca.. neki kažu da se to dogodilo 16 godine Tiberija, 25 Phamenoth, a drugi 25 od Pharmuthi..". [3]

Crkva preuzima Klementove tvrdnje i odredjuje 25. decembar, a to sto se Aurelije poklapa(paganski praznik), nema nikakvog znacaja..

Sto se tice krsne slave, opet najobicnije budalastine. Nigde "materijalnih dokaza o prenosu" , navodis neke "slicnosti" - "nema zabeleski o tome nigde u istoriji"!!!

Crkva nije uvodila svetitelje iz razloga da bi paganima ''nadomestila njihova bozanstva''.

Sveci su postojali i ranije u Hriscanstvu, i oni su slikani i po katakombama:

early-christian-ceiling-decoration-in-roman-catacomb.png

Ovim pada u vodu vasa prica da su oni ''paganske bogove preobrazavali u svece, i da su ih zato uvodili''!

Kod srba, ''krsna slava'' se preuzima ''od vec postojecih svetaca'' a ne od ''novo formiranih''..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Meni stvarno nije jasno kako vi ne vidite da su ove stvari koje iznosite "podudarnosti"?

Nesto se slavilo kod pagana 10. u mesecu, i ako je crkva slucajno tog dana sebi postavila neki praznik > ODMA JE TO URADJENO U SVRHU ZAMENE!?

Pa kakva je to istorija molicu lepo?
To nije istorija to su "podudarnosti" i "rekla - kazala" price!

Dajte mi istorijski tekst koji kaze: "Vise necete slaviti boga Peruna u 10. dan nego cete slaviti Svetog Jovana" to bi bio materijalni dokaz, a ne "podudarnosti" i "fikcije" koje vi nudite!!!

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kako nema datuma, kada je Jovan naveo i datum prenosa.

"U četvrtom veku hrišćanska crkva je fiksirala praznik Hristovog rođenja- Božić umesto kolede.....Paganski praznik Koleda zamenjen je praznikom Hristovog rođenja- Božićem u četvrtom veku odnosno 334. godine, Hristovo rođenje fiksirano je za 25. decembar"

Isus je rožen u proleće, ne u zimu.
Jevanđelja sama potvrđuju da su pastiri napasali svoja stada kada je Isus rođen u štalici.

Praznik rođenja Boga sunca koji se slavio 25 devembra, je transformisan u dan Hristovog rođenja, i to u kompletu sa popratnim običajima.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Mire moj, za sve praznike postoji datum kada je crkva zvanično usvojila praznovanje što podrazumeva da o tome nije imala do tada tako čvrst stav...možemo mi bilo koje pitanje praznika da istražimo u detalje...ali mislim da su dve bitne stvari a to su sledeće:1) većina tih praznika nema biblijkog utemeljenja; 2) sami praznici i njihov način praktikovanja ukazuju odakle potiču.

Za 25 decembar je opšte poznato da se slavio kod pagana kao dan zimskih solisticija. I kod Slovena on se slavio kao praznik Koleda ako si primetio. Zanimljivo je da je dakle to opšte-prihvaćen praznik kod raznih paganskih naroda.

Klimentova argumentacija upravo govori da nije postojao ustaljeni datum proslave već da se radilo o nagađanjima. Međutim, sada bih i ja mogao postaviti pitanje da se objasni zašto Kliment ne daje detaljan opis zašto su ovi datumi uzimani....svaki od njih pojedinačno......ali kao što vidiš i sam iz teksta radi se o "nekima" a ne svima.....Svi ovi datumi su proizvoljni i neobavezujući a sa biblijkog aspekta nepotrebni. Čak šta više iz analize biblijskog teksta se može doći do zaključka da se Isus rodio u jesen jer pastiri nikako nisu mogli napasati stada u zimu....ali pošto nema referenci za praznovanje ovog praznika jasno je da je ovaj praznik uspostavljen autoritetom Crkve a ne Pisma.

"A ima i onih koji su utvrdili ne samo godinu rođenja našega Gospodina, vec i dan, oni kažu da se to dogodilo u 28 godini Augusta, 25 dana Pachona. Sljedbenici Basilida drže dan njegova krštenja kao festival, noć prije čitanja i kažu da je to 15 godine cara Tiberija, 15 dana u mjesecu Tybi; a neki da je to bila 11 od istog mjeseca.. neki kažu da se to dogodilo 16 godine Tiberija, 25 Phamenoth, a drugi 25 od Pharmuthi..". [3]

No, bez obzira na sve ja ne osuđujem one koji bi 25.dec/7.januara slavili rođenje Isusa prigodnom svečanošću bez paljenja badnjaka i ostalih propratnih simbola iz paganstva. Samo bih želeo da Crkva pojasni narodu kako je i kada uspostavljeno slavljenje tog praznika, da slavljenje tog praznika ne bude obavezujuće već na nivou pojedinca....bilo bi pošteno.

Nesto se slavilo kod pagana 10. u mesecu, i ako je crkva slucajno tog dana sebi postavila neki praznik > ODMA JE TO URADJENO U SVRHU ZAMENE!?

Mire moj ništa nije slučajno. Većina praznika je uspostavljeno umesto nekadašnjih datuma paganskih praznika. Naveo sam i ono za Jovana Preteču 24. juni i Kupalom. Crkva ima i opravdanje za to a evo kako glasi:"Prema mislima evangeliste Luke Jovan se rađa šest meseci pre Hrista. Prema rečima sv. Avgustina datum kada počinje dan da opada rodio se sv. Jovan da bi se unizio čovek kao grešno biće. A kada dan počinje da raste, rađa se Hristos da bi se uzvisio bog", Narodnja književnost, dr. Milivoje Urošević, kulturni centar Gornji Milanovac, 1980, str. 89

Ako si primetio sv. Avgustin pokušava da objasni zašto se slavi u zimu rođenje Hrista(tj. 25 dec) a zašto Jovana 24. juna. Zato što 25. dec. počinje dan da raste a 24. juna da opada i on ovde filozofski pokušava da ove simbole iz prirode poveže sa nekom biblijkom hronologijom. Ali kao što se može videti Avgustin ne koristi biblijsku hronologiju za rođenje Jovana i Isusa nego zimsku i letnu solisticiju. Jednostavno iz ovog navoda samo se može videti kako su crkveni oci odobravali i ohrabrivali da se simboli paganizma uklope i ukomponuju u hrišćansko ruho......

To su činjenice samo kao što rekoh na nama je kakav ćemo stav zauzeti po ovom pitanju. To je pitanje hrišćanske savesti.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Evo malo i sa vikipedije u vezi Božića:

"Будући да у Новом завету не стоји када се тачно родио Исус, први хришћани нису славили Божић. У првом периоду историје хришћанске цркве, Божић и Богојављење су прослављани у исти дан, а празник је назван Епифанија. Божић је почео да се слави у Риму у 4. веку (у изворима доказана година 336.). До данас није јасно зашто се Божић слави баш 25. децембра. Преовлађујуће мишљење је да је Божић почео да се слави тог датума зато што се у тада још увек већински паганском Риму тог дана славило рођење бога Сунца Sol Invictus, па је Црква, желећи да потисне тај пагански празник, тада почела да слави рођење Исуса Христа који је Божанско Сунце са висине.

Неке од свечаности које су вероватно послужиле као својеврстан модел Божићу биле су римски празници Saturnalia и Dies Natalis Solis Invicti (славио 25. децембра), као и скандинавски празник Yule .

Најпознатије римске зимске светковине биле су Сатурналије, време опуштања, гозбе, весеља и одмора од формалних правила. Обичај је био да се дарују малени поклони (Saturnalia и Sigillaricia), најчешће лутке за децу и свеће за одрасле

Следбеници Митре су 25. децембра, чији је култ био веома раширен у Римском царству, славили Dies Natalis Solis Invicti или „Рођендан непобедивог Сунца“. Назив Sol Invictus допуштао је слављење неколико божанстава повезаних са Сунцем. Цар Аурелијан прогласио је тај дан празником широм целог царства. (znači slavio se i pre Aurelijana a onda je Aurelijan to uveo kao praksu u celom carstvu) Неки аутори сматрају да је хришћанска црква „напросто преотела митраизму главни празник Непобедивог Сунца и предала га Божићу, тј. свом младом Богу“.

Пагански Скандинавци су одржавали зимске јулске светковине, од краја децембра до почетка јануара. Палиле су се јулске цепанице (пањ, бадњак) у част Тору, богу грмљавине, са веровањем да ће свака искра из ватре представљати новорођену свињу или теле у надолазећој години. Гозба би трајала док пањ не би изгорио, углавном дванаестак дана. Скандинавци још увек Божић називају Јулом (Jul, а у Енглеској је ријеч Yule синонимна за Божић. Познат је и јулски ован или коза, Јулбок, који је био симбол тих светковина у Скандинавији.

У Немачкој су постојали празници Mitwinternacht (ноћ у средини зиме) и Wintersonnenwende (зимски солстицијум), а такође и дванаест дивљих ноћи Rauhnächte у којима се славило, јело и пило.

Данас се уместо цепанице или пања често прави и истоимени колач, најчешће са чоколадним премазом боје дрвета.
ан и даном зимског солстиција који су Римљани називали брума. То је био дан од којег се дужина обданице продужавала односно од када Сунце поново доказује своју непобедивост."

Ovoliko sličnosti i podudarnosti ne može biti plod slučajnosti nikako! Ko ima uho da čuje neka čuje! Kao što rekoh ne radi se ovde o nekom protestantskom časopisu nego o opšem obratzovanju i kulturi...ono što se može saznati iz svetovne nepristrasne literature. Skrivanje činjenica ne može doprineti dobru nikada.....pozz

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Pored toga nalazimo već u I polovini IV veka, i to već 336 god. na Zapadu i praznik rođenja Hristova, 25.decembra, kog su dana neznabošci Rimljani praznovali praznik zimskog solisticijuma, praznik brumalija, dies natalis invicti solis, rođendan sunca, koje pobeđuje prirodu, a Hrišćani rođendan Hrista "sunca pravde" koje pobeđuje(Malahija IV,2)...Na istoku praznik rođenja Hristova 25.decembra isprva je bio nepoznat, i tek Grigorije Nazijanzin(um 390), i Jovan Zlatousti(um. 407) pri kraju IV veka preporučuju dan rođenja Hristova kao poseban praznik, usled čega je taj praznik dobio pristupa prvo u Carigradskoj crkvi...a naskoro i na celom Istoku" Jevsevije Popović, Opšta Crkvena istorija I tom, 658.659

Samo iz ovoga podatka možmo videti koliko je vremena bilo potrebno da se ustali ovaj praznik kao opšte-obavezujući. Čak je na Istoku kasnije postao obavezujuć.

O simbiozi hrišćanstva i paganstva pišu i drugi istoričari:

"Paganstvo je tako opstalo u obliku drevnih obreda i običaja koje je potvrdila, prihvatila i preobrazila jedna često popustljiva Crkva. Tako je prisno i prostodušno slavljenja svetaca zamenio kult paganskih bogova. Kipovi Izide i Horusa bili su preimenovani u Mariju i Isusa; rimske luperkalije i praznik pročišćenja Izide postali su praznik Hristovog rođenja; Saturnalije su zamenjene božićnim svetkvoinama, Floralije Duhovima; stari praznik mrtvih Zadušnicama; vaskrsenje Atisa vaskrsenjem Isusa. Paganski žrtvenici su sada posvećeni hrišćanskim herojima; tamjan, svetiljke, cveće, procesije, ruho, himne, koje su ljudima godili kod starih kultova, sada su uvedeni u crkveni obred i u njemu pročišćeni. tj. opravdani", Vil Djurant, Doba vere, I tom, 98

Evo tu ću za sad stati i sačekati Miretovu argumentaciju, ali sam samo ukratko naveo isečke iz meni poznatih izvora(a ima ih još mnogo više) o ovoj temi sa ciljem da pokažem koliko o ovim stvarima postoji podataka što sa naših prostora što sa strane a mi često nismo dovoljno obavešteni. Mnogo se toga o ovome ne govori jer jednostavno ne prija. Moj je poziv svima da nepristrasno i sa erudicijskim entuzijazmom pristupe izučavanju ove više nego zanimljive teme.

Brate Mire000, ne shvati ovo moje pisanje ništa lično nego samo kao faktografiju koja nam može pomoći da bolje razumemo temu. Svako dobro.

Natrag