Samo da dodam da brat Laodikeja ove podatke navodi iz dela "Opšta crkvena istorija", od Jevsevija Popovića profesora pravoslavne crkvena istorije s početka XX veka tako da brate Mire000, smatram da su podaci validni. No, postoji još mnogo podataka o ovome sa drugih strana ali za sad prepuštam vama diskusiju....samo napred...pozdrav
Ni jedan strucnjak bio on pravoslavan ili ne, ne moze realno sagledavati cinjenice ako je podlegao opsteprihvacenoj laznoj prici masona. Ovde se cak citira i Dositej Obradovic na forumu, koji je inace bio mason, i normalno je ocekivati takve izjave od njega.
Sto se tice pomenutog Popvica, verovatno je i on pod uticajem ili je i sam mason.
Tkz. "dokazi" koje Laodikeja ovde postavlja, ne sadrze podatke: "kada", "gde", "kojeg datuma" - dolazi do pretvaranja paganskog obicaja u crkveni.
I nigde nema "geneologije", sled porekla i dogadjaja kasnijeg preoblikovanja paganskog obicaja tj. - nigde nema "trenutka" zabelezenog u istoriji kada se to desilo!
Znaci da sva ova vasa prica i nije temeljena na istorijskim "cinjenicama" vec na pukom "poredjenju" i "slicnosti"!
To je tako i u knjizi: "Vavilonska Misterijska Religija", koju Laodikeja ovde navodi. A ne znam da li vam je poznato da se autor odrekao tog dela, jer je kasnijim izucavanjem otkrio "da su izneti podaci neosnovani"!
Znaci vi koristite "neosnovane" i "fiktivne" podatke!
Ukazivanje na "slicnost" , nije ukazivanje na "poreklo", za poreklo je potreban: "datum" i "trenutak" zapisan u istoriji "kada se to desilo"!
Vi to ovde ne nemate, vec nam navodite knjige tipa Den Braun, gde se izodi "fiktivna" istorija, na temelju "slicnosti"!
To tako ne moze!
Ovo sto vi pisete je dakle, samo prazna prica, bez ijednog valjanog istorijskog dokaza, a niti ga Jevsevije Popovic ima, niti drugi..
Ja necu da slusam dakle, vase masonske "teorije", vec zelim "istorijske cinjenice" i "dokaze"!
Molim vas da mi se takvim dokazima od sada i obracate.
Kada mi budete naveli relevantne istorijske "dokaze", rado cu preci na vasu stranu!
Dotle nista!
Pozdrav tebi, i drago mi je sto si tu.