@JaSamBG TomTom kao Sygic GPS i Sygic Truck koriste isti servis očigledno TomTom. Koliko sam ja uspio da shvatim putem njihovih kamera, tornjeva, info centara (auto-moto savez), fixnih uredjaja koji snimaju Traffic. TomTom Također dobija info od usera kada im je upaljena navigacija.
I koliko ja sada mogu da potvrdim VRLO POUZDANO to rade. Info je nekada instant (desilo mi se tokom nekih sudara na autocesti).
Waze je jedan skroz cool koncept ali jako nepouzdan. Koristi info od korisnika dok voze i sta klikom šalju. Sto znači da mogu da lažu itd. Waze je real-time based i uprkos tome jako nepouzdan.
iGO ima isti princip kao i TomTom no Nažalost firma koja im radi taj posao čini to užasno. Informacije kasne mjesecima i jako je nepouzdan bar Ovdje u DE. Ima situacija kada bude od koristi nekada pogodi ali samo ako su već radovi duže vrijeme tu ili ako je zastoj često na nekoj dionici.
Google mapa opet kao i Waze kupi info na osnovi usera i možda nekako još dodatno ali koliko ja znam samo preko usera.
Eh za one RDS i ostale navi putem radio signala to kažu da je NAJBOLJE ali iskreno ne znam kako to radi. Imam ideje neke ali ne nisam dovoljno stručan za to.
Nadam se da i za ovo iznad nisam baš mnogo u krivu.
Za Nemačku odgovorno tvrdim da možeš vjerovati Tomtom traffic servisu koji koriste TomTom, Sygic i ne znam tko jos.
Link na kome TomTom objašnjava kako to oni rade
Access real-time traffic information using the latest traffic information helping you plan the optimum route to your destination. Learn More.
www.tomtommaps.com
Na site Sygic kazu ovako...
"Sygic provides excellent real-time traffic information, based on data from TomTom Traffic. This
information is collected from more than 400 million drivers and updated every 2 minutes, so you always have the most accurate and up-to-the-minute information. GPS data is collected from connected personal navigation devices (PNDs), commercial fleet GPS devices, mobile phone signals, road sensors, journalistic data, smartphones and car dashboard systems. You do not have to report anything; the data is collected automatically and anonymously for your convenience. All the information is merged and evaluated to generate precise real-time traffic information to help you make better decisions on the road."