- Učlanjen(a)
- 30.07.2009
- Poruka
- 5.276
Koliko ja znam ova sa kanapom ide ovako:
Imate dva potpuno jednaka kanapa koji gore tacno sezdeset minuta i upaljac.Zadatak je da izmerite interval od petnaest minuta.
Evo jos jedna, mada bi mogla posebna tema za ovo.
Tri coveka nalaze se u zatocenistvu. Jedan od njih je slep. Dobili su
poslednju mogucnost da se spasu. Odveli su ih u sobu gde je bila jedna
kutija. U njoj su se nalazila 3 crna i 2 bela sesira. Svakom su stavili po jedan sesir. Nijedan nije mogao da vidi koji mu je sesir na glavi ili ostatak u kutiji. Bio im je zabranjen razgovor,pokret...
Pitanje im je bilo:koji sesir imaju na glavi?
Prvi je rekao:"ne znam"
Drugi takodje nije znao, a Treci, onaj slepi, je rekao:"crni".
KAKO JE ZNAO?
Uh verovatnoća :stupid: BAš ne volim,Dozvolices, jednu malu dopunu ovog zadatka u jednom neznatnom detalju:
Naravno znajuci da su u pitanju samo 2 boje, jasno je da su sanse za tacan odgovor: pola-pola.Posto su im nataknuti/stavljeni sesiri na glavu, stajali su u koloni jedan iza drugog, tako da je poslednji u koloni video dvojicu ispred sebe i njihove sesire, pa je odgovorio,...
drugi u koloni ili u sredini, je video slepog koji je bio prvi i odgovorio isto,...
I naravno slepi/prvi u koloni je reko sta je rekao.
Trazi se obrazlozenje, a ne sreca, pri odgovoru.
max ne bih se složila da su šanse pola-pola (volim brojeve 1/2-1/2), ima pet šešira dva bela i tri crna tj. ako je "problem" jedna celina, na svaki od šešira otpada peti deo, tj. biće 5 x po 1/5; Pošto su data dva bela šešira, verovatnoća da je uzeo beli je 2 x 1/5 = 2/5, (u procentima - 40%), dok je verovatnoća da je crni 3 x 1/5 tj. (60%).
E sad, ja bih još ovo razložila, jer ovo što sam napisala važi samo u slučaju ako je ovaj slepi prvi uzeo šešir.
Šta ako je on poslednji uzeo...