Najveće matematičke zagonetke

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Pošto tmaks65 ili nema odgovor ili mora da čeka sledeće izdanje časopisa ostaje nam samo da sendi verujemo na reč pošto je jedina rekla da je sigurna yes3

Član
Učlanjen(a)
28.09.2009
Poruka
856
Za Angie83 i Sendi :yea:
Re, na zalost wacko2, (kvaris rejting "tezeg pola")
Ali i pored tacnih odgovora ili mozda netacnih, nedostaje obrazlozenje koje bi dokazalo ispravnost i resenje ???
A posto je izasao novi broj casopisa sa resenjem mogu ga datyes3
Ako je dlaka, ona raste iz korena !, pa je onih 3 cm-uvek 3 cm, i ostaje 1 sat + 1/2 sata --90 minuta
Ako bi bila bilo koja biljka u pitanju, pristup i logika je druga: bilo bi 3 sata !!!

jer rast iz korena je zanemarljiv, ali zato na krajevima veoma dinamican i vidljiv...

Kolegice i kolege, nedostajalo je obrazlozenje, iako nesumnjivo da imamo tacna resenja.
Ne sumnjam da zainteresovani ovo znaju i da su razmisljali na ovaj nacin, ali ako ko zaluta na temu , red je da mu se pruzi i dokaz odgovora.

Dajte koji i Vi, casopis sa novim zadacima izlazi tek navece:roll:, pa cu tada dodat jos koji ...

Nego, sta bi sa onim kanapima iliti konopcima, vidljiv je i on, sad proverih, fale odgovori ???

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Za Angie83 i Sendi :yea:
Re, na zalost wacko2, (kvaris rejting "tezeg pola")
Ali i pored tacnih odgovora ili mozda netacnih, nedostaje obrazlozenje koje bi dokazalo ispravnost i resenje ???
A posto je izasao novi broj casopisa sa resenjem mogu ga datyes3
Ako je dlaka, ona raste iz korena !, pa je onih 3 cm-uvek 3 cm, i ostaje 1 sat + 1/2 sata --90 minuta
Ako bi bila bilo koja biljka u pitanju, pristup i logika je druga: bilo bi 3 sata !!!

jer rast iz korena je zanemarljiv, ali zato na krajevima veoma dinamican i vidljiv...

Kolegice i kolege, nedostajalo je obrazlozenje, iako nesumnjivo da imamo tacna resenja.
Ne sumnjam da zainteresovani ovo znaju i da su razmisljali na ovaj nacin, ali ako ko zaluta na temu , red je da mu se pruzi i dokaz odgovora.

Dajte koji i Vi, casopis sa novim zadacima izlazi tek navece:roll:, pa cu tada dodat jos koji ...

Nego, sta bi sa onim kanapima iliti konopcima, vidljiv je i on, sad proverih, fale odgovori ???

Re je uvek "na zalost" :D (Izvini,Re,morala sam :))

Evo od mene:

AHIL I KORNJAČA
Ahil trči 10 puta brže nego kornjača. U trenutku kada su počeli trčati, kornjača je imala 100 metara prednosti. Dok Ahil pretrči tih 100 metara, kornjača je odmakla 10 metara pa je Ahil još nije stigao.Dok on pratrči tih 10 metara kornjača će preći 1 metar, pa je Ahil još nije stigao itd. Dakle , po ovome Ahil nikad neće stići kornjaču!
Da li pravilno razmišljamo?

P.S.Nemojte da me pitate za objasnjenje,nemam blage veze :)

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Ahil trči 10 puta brže od kornjače, ali počinje od tačke A, 100 metara iza kornjače koja je u tački K1 (kornjači ,koja je sporija, data je prednost). Da bi prestigao kornjaču, Ahil mora prvo doći do tačke K1. Međutim, kada je Ahil stigao do tačke K1, kornjača je prešla 10 metara i došla do tačke K2. Ponovo Ahil trči do K2. Ali, kao i malopre, kada je prešao 10 metara kornjača je metar ispred njega, kod tačke K3, i tako dalje (kornjača će uvek imati prednost nad Ahilom, ne bitno koliko mala ona bila). Prema tome Ahil nikada ne može prestići kornjaču. A----------------------------K1----------------K2---K3
To se zove Zenonov paradoks!
Eto, da "popravim" rejting, kad me prozivate... :blum3:

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
12.04.2010
Poruka
591
Ne plaćam ja ništa, dogovorite se sendi i ti, toliko sam valjda bar zaslužio, koliko si me juče maltretirala sa onim konjima! :blum3: Danas ne rešavam zadatke, "umoran" sam od sinoć... ;)
Da odgovorim na pitanje, kako bih podelio one konje. Anđi jedan, sendi jedan, Re petnaest, i Peri vratim njegovog! I matematika i pravda zadovoljeni! :lol:

Ma nesto sam razmisljala oko toga sta si zasluzio i dosla do zakljucka da je najbolje da odemo na veceru,kako bih platila onaj dug za 16 godina :roll:
andjelcic.gif
...

A sto se tice ovih kanapa nista mi nije jasno :dntknw: ....
Ako oba zapalimo sa obe strane, 'mozda mogu,na primer' ,da izgore i pre 45 minuta :D :)

Član
Učlanjen(a)
28.09.2009
Poruka
856
Pa, je li se ovo nalazi u onih 10 top matematickih problema na pocetku posta od "Sendi", jer ako ne ?, onda se moze pokusat prezentirat i drugacije razmisljanje...!

Član
Učlanjen(a)
19.04.2009
Poruka
513
Koliko ja znam ova sa kanapom ide ovako:
Imate dva potpuno jednaka kanapa koji gore tacno sezdeset minuta i upaljac.Zadatak je da izmerite interval od petnaest minuta.

Evo jos jedna, mada bi mogla posebna tema za ovo.

Tri coveka nalaze se u zatocenistvu. Jedan od njih je slep. Dobili su
poslednju mogucnost da se spasu. Odveli su ih u sobu gde je bila jedna
kutija. U njoj su se nalazila 3 crna i 2 bela sesira. Svakom su stavili po jedan sesir. Nijedan nije mogao da vidi koji mu je sesir na glavi ili ostatak u kutiji. Bio im je zabranjen razgovor,pokret...
Pitanje im je bilo:koji sesir imaju na glavi?
Prvi je rekao:"ne znam"
Drugi takodje nije znao, a Treci, onaj slepi, je rekao:"crni".
KAKO JE ZNAO?

Član
Učlanjen(a)
28.09.2009
Poruka
856
Dozvolices, jednu malu dopunu ovog zadatka u jednom neznatnom detalju:

Posto su im nataknuti/stavljeni sesiri na glavu, stajali su u koloni jedan iza drugog, tako da je poslednji u koloni video dvojicu ispred sebe i njihove sesire, pa je odgovorio,...
drugi u koloni ili u sredini, je video slepog koji je bio prvi i odgovorio isto,...
I naravno slepi/prvi u koloni je reko sta je rekao.

Naravno znajuci da su u pitanju samo 2 boje, jasno je da su sanse za tacan odgovor: pola-pola.

Trazi se obrazlozenje, a ne sreca, pri odgovoru.

Natrag