Prvo ponavljam pitali su ga Saduceji koji nisu verovali u uskrsnuce, jer su ga hteli iskusati, naravno da se misli na buduce vreme jer su i iz starog zaveta znali da uskrsenje na zemlji a nena nebu zbog isusovog stavka kojeg sam naveo vise puta..
Dragi moj ti opet vrtis u krug. Treba neko da ti nacrta, i opet neces razumeti jer su ti Jehovini Svedoci pomutili razum..
Jevreji onog vremena jesu verovali u uskrsenje na zemlji to je tacno(i ljudi ce ziveti na zemlji kad se nakon 1000 godina boravka na nebu, nebeski Jerusalim spusti na zemlju, zato i moraju imati tela, o tome ti pise u otkrivenju), ali ti ne shvatas Isusove reci uopste.
On precizno kaze: ''Nego su kao Andjeli Bozji na nebesima'' , svi ti ljudi iz starog zaveta, a iz konteksta vidimo da on o njima govori. Svi oni ce biti na nebu..
Ne mozes dokazati nista ovim manipulacijama, tekst je jasan.
Oni su ga pitali za ''Mojsijev zakon'' , ovde je tema njihovog razgovora bila ''poligamija'', a mi u Novom Zavetu nemamo ''poligamiju'' , stoga njegov odgovor mora biti o ljudima iz Starog Zaveta.
Zakoni o kojima su oni raspravljali ne vaze u Novom Zavetu, zato tekst i ne moze biti o buducnosti, vec se odnosi na starozavetne ljude. Oni su imali vise zena, a mi u Novom Zavetu nemamo. NE MOZE ODGOVOR BITI O BUDUCNOSTI.
To sto ti neces da priznas to je tvoj problem.
Evo ti malo detaljnije iz biblije, ko je ''malo stado'' i ko su 144 000, ako uopste hoces istraziti, i ako mozes razumeti:
* Malo stado- Druge ovce-
Jehovini svedoci uce da postoje dve grupe hriscana. Jedni ce ziveti na nebu to su 144 000 koji ce vladati sa hristom. Drugi ce ziveti u raju na zemlji.
1.) ''Malo stado'' - koga je isus smatrao malim stadom?
(mt 10:5,6;mt 15:22,26,24) (vidi i mt 26:31): ''Ne idite k neznaboscima... nego idite k IZGUBLJENIM OVCAMA DOMA IZRAELOVOG'' ; ''nisam poslan nikome do IZGUBLJENIM OVCAMA DOMA IZRAELOVOG'' -> Zato kada Isus kaze u luci 12:32: ''ne boj se malo stado'' misli na izraelce.
2. ''Druge ovce'' - koga biblija smatra drugim ovcama?
(dela 2:36-39): ''Neka zna sam DOM IZRAELOV... jer je za vas obecanje i za decu vasu i za sve DALJNJE koje ce god dozvati gospod Bog nas'' Iz 36. stiha vidimo da se Petar obraca ''Domu Izraelovom'' sto je izraz za ''malo stado''. u 39. stihu apostol petar je pokazao da postoje i ''daljnji(drugi) koje ce jos dozvati gospod.
Ko su oni?
Pa apostol petar je kasnije dobio viziju, koja mu je pomogla da razume da Bog sada prihvata i pagane koji se obracaju k Bogu. Tako je jos u prvom veku pocelo sakupljanje drugih ovaca.(dela 10 poglavlje) Isus Hrist je rekao(mt. 21:43): ''Od vas [prirodnih izraelaca] ce se uzeti carstvo bozje i dace se narodu koji njegove rodove donosi''(tj. paganima).
Tako da kada je Isus u jovanu 10:16 rekao: ''ne boj se MALO STADO jer bi volja vaseg oca da vam da carstvo'' , on je pokazao da ce vrlo MALO PRIRODNIH IZRAELACA prihvatiti njega kao mesiju. Zato ih je nazvao ''malo stado''
Druge ovce su pagani koji su u prvom veku prihvatili hriscanstvo. Oni su veliko mnostvo iz (otkrivenja 7:9-14) , nasuprot ''malom stadu'' iz (otkrivenj. 7:1-4).
Malo stado je zaista malo(jer je malo izraelaca prihvatilo hriscanstvo) i oni su predstavljeni ogranicenim brojem od 144 000.
(dela 15:14-17)''simeon je detaljno izlozio kako je Bog prvi put pogledao druge narode da iz njih izabere narod za svoje ime''(to su druge ovce)
(efecima 2:17-19)''i dosao je i objavio dobru vest mira vama koji ste bili DALEKO od Boga i onima koji su BLIZU Boga...dakle vise niste stranci ni dosljaci nego ste sugradjani svetih i bozji ukucani'' , naglasak je na 17. i 18. stihu koji pokazuje da je Bog objavio dobru vest prvo onima koji su ''blizu''(malo stado), a zatim onima koji su ''daleko''(druge ovce). Prethodni stih 11. pokazuje da se to odnosi na pagane ''zato imajte na umu da ste ranije po telu bili neznabosci''.
Dalje u (efecima 2:16), se kaze ''i da bi OBE GRUPE u jednom telu pomirio'' sto je ocigledna aluzija na hristove reci ''i bice JEDNO STADO i jedan pastir''(jovan 10:16).
Rimljanima(12:5):''tako smo i mi, iako nas je mnogo, JEDNO TELO'' , opet aluzija na hristove reci iz (jovana.10:16).
Dalje (dela 2:39) kazu: ''jer to je obecanje dato vama i vasoj deci i svima onima koji su daleko, koliko ih god jos Gospod nas pozove k sebi''
(opet se spominje prva i druga grupa).
(Zaharija 8:23): ''U to ce vreme deset ljudi uhvatiti jednog judejca za skut govoreci: idemo s vama jer smo culi da je Bog s vama''(ovde je jasno pokazano ko su ''druge ovce'' a ko ''malo stado''. Izraz 10 ljudi naspram 1 judejca, pokazuje da ce mnogobozaca biti vise (veliko mnostvo iz otkrivenja) od prirodnih jevreja).
Broj 10 takodje oznacava puninu sto je u skladu sa (rimljanima 11:25) gde kaze:''nekima od izraela otvrdnulo je srce dok ne udje puni broj ljudi iz drugih naroda''
Dalje (Efecima 2:12-14) kaze da pagani koji su nekada bili daleko ''sada su postali blizu'' krvlju isusa hrista ''jer je on nas mir, on koji je OD DVE GRUPE NAPRAVIO JEDNU i srusio pregradni zid koji ih je razdvajao''
*Dokaz da druge ovce imaju nebesku nadu:
(Efescima 3:6; 2:11,6):''ljudi iz drugih naroda s nama treba da budu sunaslednici'' ,''i uskrsnuo nas [je] s njim i postavio nas s njim na nebesima''.
(Efescima 4:4): ''jedno je telo, jedan duh, kao sto ste i POZVANI U JEDNOM NADU ZVANJA SVOJEGA''(ovo je pisao paganima i kaze da postoji samo jedna nebeska nada).
-Ovo ti je samo ukratko imas mnostvo tekstova koji o tome govore...
Ako uopste mozes razumeti...
(Matej 11:12) A
od dana Ivana Krstitelja sve do sada ljudi se svim silama žele domoći kraljevstva nebeskog, i oni koji se svim silama trude uspijevaju u tome. (znaci niko pre ako uopste razumes )
Haha, manipulises, i opet koristis NW prevod. To sto pise: ''
od dana Ivana Krstitelja sve do sada ljudi se svim silama žele domoći kraljevstva nebeskog'' ne znaci da se nisu mogli ''domoci kraljevstva nebeskog'' i oni pre njega..
Isus ovde samo hoce da kaze, da od vremena Jovana Krstitelja (kada je on dosao i krstavao vodom), je doslo je do velikog priliva kako pagana tako i jevreja u veru, zato je i Jovan vikao i govorio: ''
Porodi aspidini, ko vam kaza da bežite od gneva koji ide ?'' Zato Isus u boljem prevodu kaze: ''
od dana Ivana Krstitelja sve do sada CARSTVO NEBESKO TRPI NASILJE I SILEDZIJE GA GRABE'' , sto znaci da su ljudi bili navalili.
I ovaj tekst manipulisete: ''Zaista, kažem vam, između rođenih od žena ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!''(mat 11:11) . Pa onda tvrdite da sam Jovan nece uci na nebo, a tekst ne govori o tome, vec jednostavno kaze, da oni koji su sa Isusom su veci u odnosu na one koji su Jovanovi ucenici. Jer carstvo nebesko o kome je Isus pricao vec je ''simbolicki'' bilo tu u samoj Isusovoj prisutnosti na zemlji.
Isus je rekao: ''Jer gle carstvo je Bozje medju vama'' , sto znaci da je u samoj Isusovoj prisutnosti carstvo vec bilo tu...
Zanimljivo je da se sama riječ ”uskrsnuće“ ne pojavljuje u Hebrejskim pismima, međutim nada u uskrsnuće tamo je jasno izražena.
Naravno da se rec ''uskrsnuce'' pojavljuje, i na hebrejskom a to je rec ''tehija''.
Jer David nije uzašao na nebo, nego sam kaže: ‘Jehova je rekao Gospodinu mojemu: “Sjedi meni zdesna . (
Ovde ti najbolje govori da ni David nije na nebo, vec da ima Zemaljsku nadu )
Naravno da David nije otisao na nebo, niko ovde ne zagovara besmrtnost duse niti ucenje o raju i paklu. Covek kada umre , nema ga vise, i logicno je da David nije otisao na nebo odmah posle smrti.
Ovde se ne kaze da on ima zemaljsku nadu!
Moraces malo bolje da manipulises..
Pa kome ce ostati zemlja ako svi odu na Nebo cemu je Jehova napravio ???
nije li molitva oce nas , da dodje kraljevstvo kako na nebu tako i na zemlji, nije li psalmist David rekao da ce krotki posedovati Zemlju
mozes ti mnogo saznati od JS
To su vase glupe izjave kojima ste nauceni, kao sto rekoh pomutili su ti razum, pa ne mozes da razaznas jasne reci biblije..
Rekao sam, ljudi i oni iz starog i oni iz novog zaveta ce biti vaskrsnuti u zivot na nebu, ali ce se nakon 1000 godina vratiti na zemlju, koja ce biti obnovljena.
''I vidjeh nebo novo i zemlju novu; jer prvo nebo i prva zemlja prođoše, i mora više nema.
I vidjeh grad sveti, Jerusalem novi, gdje silazi od Boga s neba, pripravljen kao zaručnica, ukrašena zaručniku svojemu.'' (Otkrivenje 21:1,2)
Sam Bog ce zajedno sa svojim narodom sici na zemlju, obnovice je i verni ce zauvek nastaviti da zive na zemlji. Zbog toga i treba da imaju telesnu komponentu, a ne samo duhovna tela.
Dokaz da ovo nije simbolicno, je izraz: ''I MORA VISE NEMA'', buduci da ce biti jako puno ljudi od svih narastaja
i generacija, iz svih vekova, da bi bilo mesta za sve Bog ce zemlju preoblikovati tako da bude vise prostora, zato ce sve biti kopno...
Hehe eto ti, ako nista drugo svi ce biti zajedno i telesni i duhovni kad Bog sidje
.
Al naravno J.S ovo izvrcu, jer im se ne uklapa, pa je njima ovaj stih simbolican..
Patrijarsi Abraham, Izak i Jakov također su imali vjeru u Jehovina obećanja. Abraham je iskazao vjeru u Jehovina obećanja da će se sve obitelji zemlje blagosloviti posredstvom njega i da će njegovom sjemenu biti dana zemlja (1. Mojsijeva 12:1-9; 15:18-21). Njegov sin Izak i unuk Jakov bili su ’sunasljednici obećanja toga‘. Vjerom Abraham ’dođe u zemlju obećanu kao u tuđu‘ i očekivao je ”grad koji ima [prave] temelje“, Božje nebesko Kraljevstvo pod kojim će uskrsnuti u život na Zemlji (Jevrejima 11:8-10).
Haha to ti dodajes svoje reci. Sam tekst Kaze:''Jer
cekase GRAD koji ima temelje, Kojemu je zidar i tvorac Bog''.
Drugi tekst kaze:
I da bi se oni opomenuli onoga iz kojega izidjose, imali bi vremena da se vrate.
Ali sad bolje zele, to jest NEBESKO. Zato se Bog ne stidi njih nazvati se Bog njihov; jer im
pripravi grad.''(jev 13-16)
Zapazi da im on:
''pripravi grad.'' on je pripremio grad Nebeski jerusalim, za ljude iz Starog Zaveta.
Dakle nebeski Jerusalim ceka sve Bozje proroke i verne ljude iz starog zaveta.
Ne mozes nista protiv toga samo da manipulises...
Ja Lazem
ako koza laze rog ne laze citaj sta pise
Marko 4:34,
Uvijek im je govorio u usporedbama, a nasamo je učenicima svojim sve objašnjavao.
Ako je tako da vas dvojica sve verujete doslovno i da nema simblocnosti u Bibliji , onda cu vas ja proglasti za dva najveca
ljudozdera i kanibaliste , Da li Isusove reci znace iz stavka kojeg cu navesti doslovno
Ivan 6:53-55,
Zato im je Isus rekao: “Zaista, zaista, kažem vam, ako ne jedete tijelo Sina čovječjega i ne pijete krv njegovu, nemate život u sebi. 54 Tko se hrani tijelom mojim i pije krv moju, ima vječni život, i ja ću ga uskrsnuti u posljednji dan, 55 jer tijelo je moje prava hrana i krv je moja pravo piće.
Ti namerno manipulises tekstom, i ovo tvoje izrugivanje je neumesno. Niko ne veruje u doslovno pijenje krvi i tela, sta pricas to, pa ti si bezobrazan!
Kao prvo ovaj tekst sto si naveo gore Isus nije uputio nasamo ucenicima,vec svem narodu, i ovo je simbolika. Dok reci sto ti je Laodikeja naveo u njima Isus otvoreno govori ucenicima nasamo:
''necu vise piti od roda vinogradarskoga do onoga dana, kada cu ga piti sa vama u carstvu nebeskom''
Kao sto sam rekao:
OVO NIJE PRICA(SIMBOLIKA) JER ISUS SVOJIM UCENICIMA NIJE GOVORIO U PRICAMA VEC OTVORENO.
A i kontekst pokazuje da to nije prica, vec razgovor...