Najveca prevara - izbacivanje jehove iz biblije

Učlanjen(a)
17.10.2013
Poruka
111
Neko je ovde napisao da Bog nema pocetak a da Isus ima, sto znaci da je stvorenje.

Hajde da vidimo sta sam Bog Otac kaze za Isusa:

"A sinu ( Isusu ) govori : Presto je Tvoj, Bože, va vek veka; palica je pravde palica carstva Tvog.
Omilela Ti je pravda, i omrzao si na bezakonje: toga radi pomaza Te, Bože, Bog Tvoj uljem radosti većma od drugova Tvojih.
I opet: Ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju, i nebesa su dela ruku Tvojih:
Ona će proći, a Ti ostaješ: i sva će ostareti kao haljina,
I savićeš ih kao haljinu, i izmeniće se: a Ti si Onaj isti, i Tvojih godina neće nestati" ( Jevrejima 1. 8 - 12 )
Pre nego sto nesto tvrdis i das primedbu na moj stavak najpre procitaj celo poglavlje pa onda reci a ne stavke koje ti odgovaraju pa pogledaj , evo ja cu postaviti da bi se razumeo ceo kontekst i da bi drugi mogli videti da Jehova nema pocetka a da Isus ima
Hebrejima1-13 .
1 Bog, koji je u prošlosti mnogo puta i na mnogo načina govorio našim praocima preko svojih proroka, 2 u ove posljednje dane obratio se nama preko Sina, kojega je postavio za nasljednika svega i preko kojega je načinio sav svijet. 3 On je odraz njegove slave i točna slika njegova bića te sve podržava moćnom riječi. Nakon što nas je očistio od grijeha, sjeo je zdesna Veličanstvu na visinama. 4 I postao je toliko veći od anđela koliko je ime koje je naslijedio uzvišenije od njihovih imena.
5 Jer kojemu je od anđela Bog ikada rekao: “Ti si sin moj, ja sam danas postao otac tvoj”? I još: “Ja ću njemu biti otac, a on će meni biti sin”? 6 A o vremenu kad opet uvodi svojega Prvorođenca u svijet kaže: “Neka mu se poklone svi anđeli Božji!”
7 Za anđele kaže: “Anđele svoje duhovima čini, a sluge svoje plamenom ognjenim.” 8 A za Sina kaže: “Bog je prijestolje tvoje u svu vječnost i žezlo kraljevstva tvojega žezlo je pravičnosti. 9 Ljubio si pravednost i mrzio bezakonje. Zato te Bog, Bog tvoj, pomazao uljem radosti više nego drugove tvoje.” 10 I još: “Ti si, Gospodine, u početku položio temelje zemlji i nebesa su djelo ruku tvojih. 11 Njih će nestati, a ti ćeš ostati. I kao haljina sve će to ostarjeti 12 i ti ćeš ih smotati kao ogrtač, kao haljinu, i bit će zamijenjeni. A ti si isti i godinama tvojim nema kraja.”
13 A za kojeg je od anđela ikada rekao: “Sjedi meni zdesna dok ne položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim”?

A sad nam pokazi tvoje stavke barem do 6 stavka ne mora dalje pa da vidimo da li nije Prvorodjenac od svih Andjela , da vidimo da li po tebi pada sve u vodi .:beee:

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tvoji zakljucci proizilaze iz tvog nepoznavanja biblijskog konteksta.

Hajde da vidimo o cemu se tu govori, citiranjem svakog pojedinacnog stiha iz Jevrejima 1 poglavlja.

"Bog koji je nekada mnogo puta i različitim načinom govorio očevima preko proroka, govori i nama u posledak dana ovih preko sina, Kog postavi naslednika svemu, kroz kog i svet stvori"

Ovaj prvi tekst govori da je Bog stvorio svet kroz Isusa i njega postavio naslednikom, ili kako drugi prevodi kazu bastinikom, onaj kome je sve predano da njime upravlja.
Ovo nasledstvo ili upravljanje se iskljucivo odnosi na ulogu Gospoda Isusa Hrista u planu spasenja kao naseg spasitelja, gde je njemu predano upravljanje i sprovodjenje ovog plana u delo i vlast da spasava one koji prihvate njegovu zrtvu kao otkup za licne grehe.

To govore upravo sledeci biblijski navodi:

ISUSU PREDANA VLAST KAO SPASITELJU U RUKOVODJENJU DELOM SPASENJA COVEKA:

"Све је мени предао Отац мој, и нико не зна Сина до Отац; нити Оца ко зна до Син и ако коме Син хоће казати" ( Matej 11. 27 )

"Јер Отац љуби Сина, и све даде у руке Његове.
Ко верује Сина, има живот вечни; а ко не верује Сина, неће видети живот, него гнев Божји остаје на њему"
( Jovan 3. 35 - 36 )

"И приступивши Исус рече им говорећи: Даде ми се свака власт на небу и на земљи" ( Matej 28. 18 )

"Видех у утварама ноћним, и гле, као Син човечији иђаше са облацима небеским, и дође до старца и стаде пред Њим.
И даде Му се власт и слава и царство да Му служе сви народи и племена и језици; власт је Његова власт вечна, која неће проћи, и царство се Његово неће расути"
( Danilo 7. 13 - 14 )

"Ово говори Исус, па подиже очи своје на небо и рече: Оче! Дође час, прослави Сина свог, да и Син Твој прослави Тебе;
Као што си Му дао власт над сваким телом да свему што си Му дао да живот вечни"
( Jovan 17. 1 - 2 )

"И каква је изобилна величина силе Његове на нама који верујемо по чињењу превелике силе Његове,
Коју учини у Христу, кад Га подиже из мртвих и посади себи с десне стране на небесима,
Над свим поглаварствима, и властима, и силама, и господствима, и над сваким именом што се може назвати, не само на овом свету него и на оном који иде. И све покори под ноге Његове,
и Њега даде за главу цркви, над свима, Која је тело Његово, пунина Оног који све испуњава у свему" ( Efescima 1. 19. 23 )

Sledece.

"Koji budući sjajnost slave i obličje bića Njegovog, i noseći sve u reči sile svoje, učinivši očišćenje greha naših, sede s desne strane prestola veličine na visini"

Ovaj tekst govori o da je Isus u svom zemaljskom telu bio oblicje Boga i njegove slave, i da je u sili reci dosao da izbavi ljude od greha smrcu na krstu, i nakon vaskrsenja i vaznesenja seo sa desne strane Bogu Ocu.
Isus je na vise mesta davao izjave kao sto su "JA I OTAC JEDNO SMO" "KOJI VIDE MENE VIDE OCA" "JA SAM U OCU SVOJEMU I ON U MENI" itd..
Prema tome, on je bio vidljiva pretstava Boga u telu, jer je sam bio Bog.

Sledece

"I toliko bolji posta od anđela koliko preslavnije ime od njihova dobi.
Jer kome od anđela reče kad: Sin moj ti si, ja te danas rodih? I opet: Ja ću Mu biti Otac, i On će mi biti Sin.
I opet uvodeći Prvorodnoga u svet govori: i da Mu se poklone svi anđeli Božiji.
Tako i anđelima govori: Koji čini anđele svoje duhove, i sluge svoje plamen ognjeni"

pomenuti tekst govori o proslavljanju Isusa od andjela zbog onoga sto je ucinio, a to je odluka da se odrekne svog Bozanskog oblicja i rodi na zemlji u ponizenom telu i umre mucenickom smrcu da bi izbavio coveka od greha.
Kada Bog Otac kaze Isusu "Sin moj ti si, ja te danas rodih" to se nikako ne odnosi na navodno stvaranju Isusa na nebu, vec o dva aspekta Isusovog rodjenja pomenutih u bibliji, a to su RODJENJE U ZEMALJSKOM TELU, i RODJENJE IZ MRTVIH.

Da se ovde ne radi o stvaranju Isusa na nebu, potvrdjuje i cinjenica da Bog nije nikome od andjela rekao "SIN MOJ TI SI JA TE DANAS RODIH"

"Jer kome od anđela reče kad: Sin moj ti si, ja te danas rodih? s

Ovo bi moglo da izgleda kao da andjeli nisu stvoreni vec vecni, a jedino Isus svoren.

Ipak, tekst u klontekstu govori o ova dva pomenuta rodjenja - rodjenje u telu i rodjenje iz mrtvih, iskustvo koje andjeli nisu mogli doziveti pa Bog ni jednome od njih i nije mogao reci "sin moj ti si ja te danas rodih"

Sledeci biblijski navodi potvrdjuju da se ovde radi o proslavljanju Isusa zbog smrti na krstu, i da se izraz "RODITI" odnosi na Isusovo vaskrsenje iz mrtvih.

ISUS PROSLAVLJEN OD ANDJELA I LJUDI ZBOG SMRTI NA KRSTU:

"Jer ovo da se misli među vama šta je i u Hristu Isusu,
Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se uporedi s Bogom;
Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek.
Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove.
Zato i Bog Njega povisi, i darova Mu ime koje je veće od svakog imena.Da se u ime Isusovo pokloni svako koleno onih koji su na nebu i na zemlji i pod zemljom; I svaki jezik da prizna da je Gospod Isus Hristos na slavu Boga Oca"
( Filibljanima 2. 5 - 11 )

"A umanjenog malim čim od anđela vidimo Isusa, koji je za smrt što podnese bi venčan slavom i časti, da bi po blagodati Božijoj za sve okusio smrt.
Jer prilikovaše Njemu za kog je sve i kroz kog je sve, koji dovede mnoge sinove u slavu, da dovrši Poglavara spasenja njihovog stradanjem.
Jer i Onaj koji osvećuje, i oni koji se osvećuju, svi su od Jednog; zaradi tog uzroka ne stidi se nazvati ih braćom
Govoreći: Objaviću ime Tvoje braći svojoj, i posred crkve zapevaću Te.
I opet: Ja ću se u Njega uzdati. I opet: Evo ja i deca moja koju mi je dao Bog.
Budući, pak, da deca imaju telo i krv, tako i On uze deo u tome, da smrću satre onog koji ima državu smrti, to jest đavola;
I da izbavi one koji god od straha smrti u svemu životu biše robovi" ( Jevrejima 2. 9 - 15 )

ISUSOVO RODJENJE IZ MRTVIH:

"I kad svršiše sve što je pisano za Njega, skinuše Ga s drveta i metnuše u grob.
A Bog vaskrse Ga iz mrtvih.

I pokaziva se mnogo dana onima što izlaziše s Njim iz Galileje u Jerusalim, koji su sad svedoci Njegovi pred narodom.
I mi vam javljamo obećanje koje bi očevima našim da je ovo Bog ispunio nama, deci njihovoj, podignuvši Isusa; Kao što je napisano i u drugom psalmu: Ti si moj Sin, ja Te danas rodih.

A da Ga iz mrtvih vaskrse da se više ne vrati u truljenje ovako kaže: Daću vam svetinju Davidovu vernu.
Zato i na drugom mestu govori: Nećeš dati da Tvoj Svetac vidi truljenje.Jer David posluživši rodu svom po volji Božjoj umre, i metnuše ga kod otaca njegovih, i vide truljenje.
A kog Bog podiže ne vide truljenje" ( dela 13. 29 - 37 )

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
17.10.2013
Poruka
111
Tvoji zakljucci proizilaze iz tvog nepoznavanja biblijskog konteksta.

"I toliko bolji posta od anđela koliko preslavnije ime od njihova dobi.
Jer kome od anđela reče kad: Sin moj ti si, ja te danas rodih? I opet: Ja ću Mu biti Otac, i On će mi biti Sin.
I opet uvodeći Prvorodnoga u svet govori: i da Mu se poklone svi anđeli Božiji.
Tako i anđelima govori: Koji čini anđele svoje duhove, i sluge svoje plamen ognjeni"

pomenuti tekst govori o proslavljanju Isusa od andjela zbog onoga sto je ucinio, a to je odluka da se odrekne svog Bozanskog oblicja i rodi na zemlji u ponizenom telu i umre mucenickom smrcu da bi izbavio coveka od greha.
Kada Bog Otac kaze Isusu "Sin moj ti si, ja te danas rodih" to se nikako ne odnosi na navodno stvaranju Isusa na nebu, vec o dva aspekta Isusovog rodjenja pomenutih u bibliji, a to su RODJENJE U ZEMALJSKOM TELU, i RODJENJE IZ MRTVIH.
Ma nemas ti pojma sta ovo znaci na nebu ili na zemlji .Otkrivenje Ivanovo1:14.
14 Anđelu skupštine u Laodiceji napiši: Ovo govori Amen, svjedok vjerni i istiniti, početak Božjih djela stvaranja.
Jel tu pise Pocetak pitam te , i gde na zemlji ....... e jesi ti smesan , sad se vidi ko menja Bibliju vi a ne mi .Vi menjate ceo smisao iako je sve potpuno jasno i naj nepismenijem.

Da se ovde ne radi o stvaranju Isusa na nebu, potvrdjuje i cinjenica da Bog nije nikome od andjela rekao "SIN MOJ TI SI JA TE DANAS RODIH"

I nemoj pisati celu Bibliju nije ineteresantno budi kratatk.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ma nemas ti pojma sta ovo znaci na nebu ili na zemlji .Otkrivenje Ivanovo1:14.
14 Anđelu skupštine u Laodiceji napiši: Ovo govori Amen, svjedok vjerni i istiniti,početak Božjih djela stvaranja.
Jel tu pise Pocetak pitam te , i gde na zemlji ....... e jesi ti smesan , sad se vidi ko menja Bibliju vi a ne mi .Vi menjate ceo smisao iako je sve potpuno jasno i naj nepismenijem.Da se ovde ne radi o stvaranju Isusa na nebu, potvrdjuje i cinjenica da Bog nije nikome od andjela rekao "SIN MOJ TI SI JA TE DANAS RODIH"
I nemoj pisati celu Bibliju nije ineteresantno budi kratatk.

Nema tu govora o menjaju smisla, vec sagledavanja celog konteksta koji ti izuzimas i tumacis proizvoljno ne uzimajuci u obzir sta drugi tekstovi govore o tome.

Isus nije pocetak u smislu da je prvo stvorenje stvoreno od Boga, jer ako je Isus prvo stvorenje koje je stvoreno, onda je on nekako sam sebe morao da stvori, jer biblija kaze da je SVE stvoreno kroz Isusa.

Dakle, u kontekstu biblije Isus je pocetak stvaranja svega u smislu prauzroka, da pre njega nista nije bilo i da je on prauzrok svega - on je sve stvorio, sve pronalazi svoj pocetak u njemu, sve materijalne stvari i sam zivot, on je ARHE - Prvi po polozaju pre koga nista nije bilo, i u kome je i kroz koga je sve.

U prvom tekstu koji cu navesti Isus na pitanje Fariseja `ko si ti?odgovara`POCETAK.
On ne kaze Prvi stvoren, vec pocetak pre koga nije bilo nista i u kome sve pronalazi uzrok i razlog svog postojanja.

"Tada Mu govorahu: Ko si ti? I reče im Isus: Početak, kako vam i kažem" ( Jovan 8. 25 )

To potvrdjuje i drugi tekst gde apostol Jovan Isusa naziva LOGOS - rec, koji je u pocetku bio kod Boga, koji je prauzrok ili stvoritelj svega, i koji je Bog.

"У почетку бјеше ријеч, и ријеч бјеше у Бога, и Бог бјеше ријеч.Она бјеше у почетку у Бога.
Све је кроз њу постало, и без ње ништа није постало што је постало"
( Jovan 1. 1 - 3 )

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
ziv bio ti meni ne vredi trositi reci vidim da si trvrdoglav covek ja cu tebi reci samo dva Poglavlja i gotovo je stobom jer ne vredi.
Djela Apos.28:
26 ‘Idi k tom narodu i reci: “Ušima ćete slušati, ali nećete razumjeti, i očima ćete gledati, ali nećete vidjeti. 27 Jer srce je ovome narodu neprijemljivo i ušima čuju, a ne odazivaju se, i zatvaraju oči svoje, da očima ne vide i ušima ne čuju i srcem ne razumiju i da se ne obrate i da ih ne izliječim.”’ 28 Stoga znajte da se vijest o onome po kome Bog donosi spasenje šalje neznabošcima i oni će je poslušati.” 29 —

i da znas samo na kraj ako uopste razumes a nisi ni umeo da objasnis stavak jer vrdas kome Isus predaje Kraljevstvo i kome se podlaze, cist dokaz da je podredjen nekome , a ne da je to jedna te ista osoba kako ti tvrdis i drugi , zapazi da je Isus vec na Nebu , i da ce Kraljevati 1000 godina i nakon toga predaje Kraljevsto Ocu , razumi mucni glavom da su obe osobe u svemiru i da se jedna podredjuje drugoj vecoj sili to jest Svemogucem Bogu Jehovi opet ti kazem, toliko ako razumes evo ti Poglavlje.
1. Korinćanima 15:24-28
Potom će, na kraju, nakon što uništi svaku upravu i svaku vlast i silu, predati kraljevstvo svojem Bogu i Ocu. 25 Jer on treba kraljevati sve dok Bog ne položi sve neprijatelje pod noge njegove. 26 Kao posljednji neprijatelj bit će uništena smrt. 27 Jer Bog je “sve podložio pod noge njegove”. A kad kaže da je ‘sve podloženo’, jasno je da je podloženo sve osim onoga koji mu je sve podložio. 28 A kad mu sve bude podloženo, tada će se i sam Sin podložiti onome koji mu je sve podložio, da Bog bude sve svima.

Ja nisam tvrdoglav covek, meni kad neko dokaze da gresim ja to i prihvatim i priznam gresku, to znaju svi na forumu.. Problem je sto si ti pun sebe, nimalo ponizan, i nije ti stalo da razmislis o stihovima koje ti drugi navode , nego mislis da si ti jedini u pravu...
Ti meni nisi odgovorio ni na jedno pitanje, nijedan moj citat nisi prokomentarisao, nego navodis svoje i zaobilazis problem koji ocigledno imas u tim stihovima, a zasto bi se ja onda trudio da ti odgovaram.. Tvoje nepoznavanje biblije je ovde ocigledno.. Ti mislis da ces nas sve ubediti jer mislis da imas ''istinu'', ali nemas..
Moracu ponovo da se ponavljam i da navodim ono sto sam vec hiljadu puta rekao:
(neka mi drugi ne zamere..)
''
To sto je Isus podredjen Bogu Ocu dok je bio na zemlji(molio mu se i sl.), ne menja njegovu prirodu(da je Bog), kao sto ni podredjenost ljudskog sina ocu, ne menja njegovu prirodu (da je on covek).
Podredjenost je stvar postovanja..

(Filipljanima 2:5-8) kaze: ''Imajte u sebi istu misao koju je imao Isus Hristos. On, koji je po naravi bio Bog, nije se drzao svoje jednakosti s Bogom. Nego je lisio samoga sebe, uzevsi oblicje sluge, postavsi kao i drugi ljudi i na oci nadje se kao covek. On je unizio samoga sebe i postao poslusan do smrti, do smrti na krstu.''

Ovde ti lepo kaze, da se Isus nikada nije isticao, ''nije smatrao privilegijom to sto je jednak Bogu'' , on je bio ponizan, i odabrao je da zauvek ostane podredjen Ocu, iz postovanja.. Zato ovi tvoji tekstovi gde se kaze da je Isus podredjen Bogu i nakon vaskrsenja, recimo: ''kada mu sve pokori onda ce se i sam Sin pokoriti Bogu'' , samo pokazuju njegov izbor, njegovu poniznost i postovanje, a i sama cinjenica da je Isus uzeo na sebe ljudsko telo i da ce ga zauvek nositi u tom oblicju pokazuju da je on to odabrao, da se ponizi...

Ovde ti stih jasno pokazuje da se Isus ''PONIZIO UZEVSI OBLICJE SLUGE,POSTAVSI KAO I DRUGI LJUDI'' , to je bio njegov izbor, a ne moranje.
On je iz postovanja prema svom Ocu, i iz razloga sto sada nosi ljudsko oblicje(koje ce zauvek imati), odabrao da se ponizi, i da ostane podredjen i na nebu, prepustajuci Bogu Ocu veci autoritet.
Ali to ne menja cinjenicu da je on Bog.
Isus je sledio zakon ljubavi ''cinite jedno drugog vecim od sebe'' , i po tome je postupao..
Ne vidim u tome nista lose sto je Oca cinio vecim, tu se samo pokazuje njegova nesebicna ljubav, i koliko je kao osoba izvanredan.. A izmedju ostalog i Bog njega uzvisava, i Laodikeja ti je naveo stih iz (Jevrejima 1. 8 - 12). Dakle Bozanske osobe jedna druga uzvisavaju, a ne kao mi ljudi sto unizavamo jedni druge. Ti ne razumes koliko je Bog Veliki.

Odeljak: ''Postavsi kao i drugi ljudi ''I NA OCI NADJE SE KAO COVEK'' Ti govori da je on samo na ''OCI'' bio covek, dok je u sustini bio Bog, skrivajuci svoju pravu Bozansku prirodu iza ljudskog tela..
''
To sto vi ne shvatate Bozansko bice je vas problem.. Bog je mnogo kompleksnija osoba od bilo kojeg drugog stvorenog bica, on je sveprisutan, svemir ga ne moze obuhvatiti, on je iznad svega, i svugde se nalazi u isto vreme(to ti svedoci i biblija), Bozanske osobe jedna drugu cine vecom..

A i taj zadnji deo stiha ste pogresno preveli: '' DA BOG BUDE SVE SVIMA'' a zapravo glasi: ''DA BOG BUDE SVE U SVEMU'' , sto znaci da bude ''U SEBI POTPUN'' , da bude kompletan(Bozanske osobe zato jedna drugu cine vecom iz ljubavi)...

Ali sada ces ti i ovaj moj stih iz Filipljanima izmanipulisati i kazati da nije tacan prevod(pa ces upotrebiti svoj NW), a sta ces sa onim gde Toma Isusa naziva Bogom. (Jovan 20:28): ''I odgovori Toma i rece mu: GOSPOD MOJ I BOG MOJ''???
I sa onim iz (dela 1:24) gde ste neopravdano ubacili Ime Jehova???
Zasto se ne molite Isusu kada mu se Apostol Stefan molio: (dela 7:59).
Ajde i ti meni odgovori, dokazi da gresim, bilo bi posteno sa tvoje strane?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
17.10.2013
Poruka
111
To sto je Isus podredjen Bogu Ocu dok je bio na zemlji(molio mu se i sl.), ne menja njegovu prirodu(da je Bog), kao sto ni podredjenost ljudskog sina ocu, ne menja njegovu prirodu (da je on covek).
Podredjenost je stvar postovanja..
U Ivanu 17:3 (JB) opisano je kako se Isus molio svom Ocu: “Ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao — Isusa Krista.” (Isus nije sebe nazvao “jedinim istinskim Bogom”, nego je tu titulu pripisao svom Ocu.)
Ivan 20:17, JB: “Kaže joj [Mariji Magdaleni] Isus: ‘Ne zadržavaj se sa mnom jer još ne uziđoh Ocu, nego idi mojoj braći i javi im: Uzlazim Ocu svomu i Ocu vašemu, Bogu svomu i Bogu vašemu.’” (Dakle, Otac je uskrsnulom Isusu bio Bog, kao što je to bio i Mariji Magdaleni. Zanimljivo je da nigdje u Bibliji ne možemo pročitati da je Otac Sina nazvao “moj Bog”.)

a i sama cinjenica da je Isus uzeo na sebe ljudsko telo i da ce ga zauvek nositi u tom oblicju pokazuju da je on to odabrao, da se ponizi...
Jesi li ti popio mastilo ili nesta drugo , vidis da nemas pojma i ti hoces nekome soliti Biblijsko znanje nemas pojma sta pises , navodis cinjenicu da ce Isus zauvek ostati u tom telu:roll: sa ovim tvrdis da na nebu nije u duhovnom telu, a da li na nebu mogu biti fizicka tela???:beee:

On je iz postovanja prema svom Ocu, i iz razloga sto sada nosi ljudsko oblicje(koje ce zauvek imati), odabrao da se ponizi, i da ostane podredjen i na nebu, prepustajuci Bogu Ocu veci autoritet.
:beee: i ovde nemam sta da dodam neka vide svi pa neka kazu ,
1. Petr. 3:18, JB: “Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da vas privede k Bogu — ubijen doduše u tijelu, ali oživljen u duhu.” (Isus je uskrsnuo od mrtvih u duhovnom tijelu)

Ali sada ces ti i ovaj moj stih iz Filipljanima izmanipulisati i kazati da nije tacan prevod(pa ces upotrebiti svoj NW), a sta ces sa onim gde Toma Isusa naziva Bogom. (Jovan 20:28): ''I odgovori Toma i rece mu: GOSPOD MOJ I BOG MOJ''???
I sa onim iz (dela 1:24) gde ste neopravdano ubacili Ime Jehova???
Zasto se ne molite Isusu kada mu se Apostol Stefan molio: (dela 7:59).
Ajde i ti meni odgovori, dokazi da gresim, bilo bi posteno sa tvoje strane?
U Ivanu 20:28 piše: “Toma mu je nato rekao: ‘Gospodin moj i Bog moj!’”
Ako je Toma oslovio Isusa titulom “Bog”, tome se nema što prigovoriti. Takvo bi oslovljavanje bilo u skladu s riječima što ih je sam Isus citirao iz knjige Psalama u kojoj se moćne ljude, suce, naziva “bogovima” (Ivan 10:34, 35; Psal. 82:1-6). Naravno, Krist je na puno uzvišenijem položaju nego takvi ljudi. Zbog njegovog jedinstvenog položaja u odnosu na Jehovu, u Ivanu 1:18 Isusa se naziva “jedinorođenim bogom”. U Izaiji 9:6 Isus je u proročanstvu nazvan “Bog Moćni”, ali nije nazvan Bog Svemogući. Sve navedeno u skladu je s time što je Isus u Ivanu 1:1 nazvan “bogom”.
Kontekst nam ovdje pomaže da donesemo ispravan zaključak. Kratko prije Isusove smrti, Toma je čuo kako Isus u molitvi naziva svog Oca “jedinim istinskim Bogom” (Ivan 17:3, JB). Nakon svog uskrsnuća Isus je svojim apostolima, među njima i Tomi, poručio: “Uzlazim (...) Bogu svomu i Bogu vašemu” (Ivan 20:17, JB). Nakon što je zapisao Tomine riječi koje je ovaj izrekao kad je vidio i dotaknuo uskrsnulog Krista, apostol Ivan je napisao: “Ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu” (Ivan 20:31, JB). Stoga, ako na temelju Tomine izjave netko smatra da je Isus “jedini istinski Bog” ili da je trojedni “Bog Sin”, trebao bi ponovno razmotriti što je rekao sam Isus te što je apostol Ivan jasno naveo u zaključku :give_r:

Da li riječi iz Mateja 1:23 ukazuju na to da je Isus bio Bog dok je bio na Zemlji?
Mat. 1:23: “‘Evo, djevica će zatrudnjeti i rodit će sina i dat će mu se ime Emanuel’, što znači ‘s nama je Bog’.”
Je li Jehovin anđeo koji je najavio Isusovo rođenje rekao da će dijete koje će se roditi biti sam Bog? Ne, njegova je objava glasila: “On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega” (Luka 1:32, 35, JB). Isus nikad nije za sebe tvrdio da je Bog, nego je govorio da je “Sin Božji” (Ivan 10:36, JB). Isusa je Bog poslao u svijet, pa se stoga može reći da je preko svog jedinorođenog Sina Bog bio s ljudima (Ivan 3:17; 17:8).

Da li riječi iz Ivana 1:1 dokazuju da je Isus Bog?
Ivan 1:1, JB: “U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.
” U većini hrvatskih prijevoda Biblije zadnji dio retka preveden je tako da prenosi misao o tome da je “Riječ bila Bog”. No u prijevodu Novi svijet imenica “bog” pisana je malim početnim slovom, pa taj dio retka glasi: “Riječ je bila bog.” Neki prijevodi na drugim svjetskim jezicima, naprimjer francuskom, engleskom i njemačkom, također kažu da je Riječ bila “bog” ili da je bila “božanske prirode”.
Zašto prevoditelji prijevoda Novi svijet i nekih drugih prijevoda nisu napisali da je “Riječ bila Bog”? U grčkom tekstu tog biblijskog retka ispred prve imenice theós (Bog) nalazi se određeni član ho, ali ispred druge imenice theós (bog) nema tog člana. Imenica uz koju se nalazi određeni član ukazuje na identitet, na osobu, dok predikatna imenica u jednini koja se nalazi ispred glagola i nema ispred sebe određeni član (kako je konstruirana i ova grčka rečenica) ukazuje na svojstvo osobe. Dakle, ovaj biblijski redak ne poistovjećuje Riječ (Isusa) s Bogom kod kojeg se nalazila, nego ukazuje na to da je Riječ bila “bog”, odnosno “božanske prirode”.
Što je apostol Ivan htio reći riječima koje su zapisane u Ivanu 1:1? Je li htio reći da je Isus Bog ili možda da su Isus i njegov Otac jedan Bog? U 18. retku istog poglavlja Ivan je napisao: “Nijedan čovjek nikada nije vidio Boga. Jedinorođeni bog koji je Ocu najbliži, on ga je obznanio.” Je li itko od ljudi vidio Isusa Krista, Sina? Naravno! Dakle, je li Ivan rekao da je Isus Bog? Očito je da nije. U zaključnom dijelu svog Evanđelja Ivan je opisao Isusa ovim riječima: “Ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji [a ne Bog]” (Ivan 20:31, JB).

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sikimiki22, kao prvo, smajliji koje postavljaš u komentarima a koji petstavljaju ismevanje sagovornika - govore o tvojoj neozbiljnosti kada su u pitanju diskusije o tako ozbiljnim temama kakve su biblijske.

Kada je to tako, kako onda čovek može verovati u istinitost onoga što govoriš, jer da bi čovek diskutovao o tome on mora biti apsolutno ozbiljan, a kao najbitnije - da bude u zajednici sa Bogom, i da ga sam Bog usmerava šta će napisati i da li je ono što je napisao ispravno ili ne.

Naravno, stoji da je čovek sklon greškama i ljudskoj subjektivnosti, ali kada su u pitanju ovako ozbiljne stvari one moraju biti svedene na minimum, i čovek sve ispitivati u molitvi - kako sebe samoga tako i svoje stavove..

Da ne budemo suviše prekorni - jer je Bog jedini sudija. meni lično su svi ljudi dragi bez obzira na stavove i versko opredeljenje, pa s tim u vezi neka ti Gospod bude od pomoći u svemu i neka te vodi ka istini, jer to treba da bude naš prioritet u ovom životu.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
U Ivanu 17:3 (JB) opisano je kako se Isus molio svom Ocu: “Ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao — Isusa Krista.” (Isus nije sebe nazvao “jedinim istinskim Bogom”, nego je tu titulu pripisao svom Ocu.)
Ivan 20:17, JB: “Kaže joj [Mariji Magdaleni] Isus: ‘Ne zadržavaj se sa mnom jer još ne uziđoh Ocu, nego idi mojoj braći i javi im: Uzlazim Ocu svomu i Ocu vašemu, Bogu svomu i Bogu vašemu.’” (Dakle, Otac je uskrsnulom Isusu bio Bog, kao što je to bio i Mariji Magdaleni. Zanimljivo je da nigdje u Bibliji ne možemo pročitati da je Otac Sina nazvao “moj Bog”.)

Isus je buduci u telu i razdvojen od Boga dok je bio na zemlji, pripisivao Bogu zasluge koje bi mu svaki savrsen covek na zemlji trebao pripisivati. On je u odnosu na Boga bio manji u tom trenutku, i dao je nama primer kako treba da se ponasamo.. Zato ajde vise dosta sa tim nebulozama.. Daj nesto vredno rasprave..

Zanimljivo je da nigdje u Bibliji ne možemo pročitati da je Otac Sina nazvao “moj Bog”

Kako mozes da dajes ovako glupe izjave,kao da nikada nisi citao bibliju, ko ovde treba da se smeje, shavatas li ti sta pricas??
Naravno da ga je Otac nazivao ''Bog'', pa koga ti pravis blesavim, jel lepo pise u Bibliji:
(jevrejima 1:8) ''Presto je Tvoj, Bože, večan i nepokolebljiv; skiptar je carstva Tvog skiptar pravice.
Ljubiš pravdu i mrziš na bezakonje; TOGA RADI POMAZA TE BOZE BOG TVOJ, uljem radosti više nego drugove Tvoje.''

Kako mozes Biti toliko neposten, da ove stihove iz Jevrejima poslanice, navodis iz svoje NW biblije, kao da tamo pise: ''Pomaza te BOG TVOJ BOG'' , za koju smo dokazali da falsifikuje, izvrce i uporno ubacuje nepostojece reci.. A ja cu ti dokazati i manuskriptima hebrejskog i grckog da tamo to ne pise, ni u starom zavetu odakle je citat uzet a ni u novom..

Jesi li ti popio mastilo ili nesta drugo , vidis da nemas pojma i ti hoces nekome soliti Biblijsko znanje nemas pojma sta pises , navodis cinjenicu da ce Isus zauvek ostati u tom telu:roll: sa ovim tvrdis da na nebu nije u duhovnom telu, a da li na nebu mogu biti fizicka tela???:beee:

:beee: i ovde nemam sta da dodam neka vide svi pa neka kazu ,
1. Petr. 3:18, JB: “Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da vas privede k Bogu — ubijen doduše u tijelu, ali oživljen u duhu.” (Isus je uskrsnuo od mrtvih u duhovnom tijelu)

Da li ti ikako mozes ozbiljno pristupiti ovoj temi, ili ti je sve toliko smesno da samo sebe smatras pametnim?
Moram da priznam da me ovo tvoje ponasanje vec nervira.
Bolje bi ti bilo da se ne smejes, jer bibliju ne poznajes ni najmanje, a treba da se stidis..
Tvrdis da Isus Hristos nije vaskrsao u telu, VEC U DUHOVNOM TELU?

Evo ti ucenje jehovinih svedoka o Hristovom vaskrsenju direktno sa njihovog sajta(oni kazu):
''BOG NIJE USKRSNUO ISUSA U TIJELU OD MESA I KOSTIJU, U KOJEM JE UMRO, VEC U DUHU''

Medjutim Isus JESTE VASKRSAO U TELU.
Evo sta kaze sama biblija o tome(scena nakon vaskrsenja):

''Sam Isus stade medju njima, i rece im: Mir vam... A oni se uplasise, i poplaseni buduci, MISLJAHU DA VIDE DUHA. I rece im: Sta se plasite? I zasto takve misli ulaze u srca vasa?

VIDITE RUKE MOJE I NOGE MOJE: JA SAM GLAVOM; OPIPAJTE ME I VIDITE; JER DUH TELA I KOSTIJU NEMA KAO STO VIDITE DA JA IMAM.
I ovo rekavsi pokaza im ruke i noge''.(Luka 24:36-40).

Treba li biti nepismen kao ti pa ovo razumeti drugacije nego sto pise???
Dakle Isus tvrdi da nije duh vec da ima telo.

Dalje biblija kaze:
''Po ovom poznajte Duha Bozjeg, i duha laznog; svaki duh koji priznaje da je Isus Hristos u telu dosao, od Boga je;
A svaki duh koji ne priznaje da je Isus Hristos u telu dosao, nije od Boga: i ovaj je antihristov, za kog custe da ce doci, i sad je vec na svetu''.(1 jovanova 4:3).

Taj stih sto si naveo iz: 1. Petr. 3:18, JB: “Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da vas privede k Bogu — ubijen doduše u tijelu, ali oživljen u duhu.” , jednostavno znaci da je Isus ''OZIVLJEN DUHOM SVETIM, i nista drugo.

Ja bih sad trebao da pucam od smeha za tvoje neznanje ali necu, jel sam hriscanin, dok ti samo izigravas vernika i pretvaras se...

U Ivanu 20:28 piše: “Toma mu je nato rekao: ‘Gospodin moj i Bog moj!’”
Ako je Toma oslovio Isusa titulom “Bog”, tome se nema što prigovoriti. Takvo bi oslovljavanje bilo u skladu s riječima što ih je sam Isus citirao iz knjige Psalama u kojoj se moćne ljude, suce, naziva “bogovima” (Ivan 10:34, 35; Psal. 82:1-6). Naravno, Krist je na puno uzvišenijem položaju nego takvi ljudi. Zbog njegovog jedinstvenog položaja u odnosu na Jehovu, u Ivanu 1:18 Isusa se naziva “jedinorođenim bogom”. U Izaiji 9:6 Isus je u proročanstvu nazvan “Bog Moćni”, ali nije nazvan Bog Svemogući. Sve navedeno u skladu je s time što je Isus u Ivanu 1:1 nazvan “bogom”.
Kontekst nam ovdje pomaže da donesemo ispravan zaključak. Kratko prije Isusove smrti, Toma je čuo kako Isus u molitvi naziva svog Oca “jedinim istinskim Bogom” (Ivan 17:3, JB). Nakon svog uskrsnuća Isus je svojim apostolima, među njima i Tomi, poručio: “Uzlazim (...) Bogu svomu i Bogu vašemu” (Ivan 20:17, JB). Nakon što je zapisao Tomine riječi koje je ovaj izrekao kad je vidio i dotaknuo uskrsnulog Krista, apostol Ivan je napisao: “Ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu” (Ivan 20:31, JB). Stoga, ako na temelju Tomine izjave netko smatra da je Isus “jedini istinski Bog” ili da je trojedni “Bog Sin”, trebao bi ponovno razmotriti što je rekao sam Isus te što je apostol Ivan jasno naveo u zaključku :give_r:

Da li riječi iz Mateja 1:23 ukazuju na to da je Isus bio Bog dok je bio na Zemlji?
Mat. 1:23: “‘Evo, djevica će zatrudnjeti i rodit će sina i dat će mu se ime Emanuel’, što znači ‘s nama je Bog’.”
Je li Jehovin anđeo koji je najavio Isusovo rođenje rekao da će dijete koje će se roditi biti sam Bog? Ne, njegova je objava glasila: “On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega” (Luka 1:32, 35, JB). Isus nikad nije za sebe tvrdio da je Bog, nego je govorio da je “Sin Božji” (Ivan 10:36, JB). Isusa je Bog poslao u svijet, pa se stoga može reći da je preko svog jedinorođenog Sina Bog bio s ljudima (Ivan 3:17; 17:8).

Da li riječi iz Ivana 1:1 dokazuju da je Isus Bog?
Ivan 1:1, JB: “U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.
” U većini hrvatskih prijevoda Biblije zadnji dio retka preveden je tako da prenosi misao o tome da je “Riječ bila Bog”. No u prijevodu Novi svijet imenica “bog” pisana je malim početnim slovom, pa taj dio retka glasi: “Riječ je bila bog.” Neki prijevodi na drugim svjetskim jezicima, naprimjer francuskom, engleskom i njemačkom, također kažu da je Riječ bila “bog” ili da je bila “božanske prirode”.
Zašto prevoditelji prijevoda Novi svijet i nekih drugih prijevoda nisu napisali da je “Riječ bila Bog”? U grčkom tekstu tog biblijskog retka ispred prve imenice theós (Bog) nalazi se određeni član ho, ali ispred druge imenice theós (bog) nema tog člana. Imenica uz koju se nalazi određeni član ukazuje na identitet, na osobu, dok predikatna imenica u jednini koja se nalazi ispred glagola i nema ispred sebe određeni član (kako je konstruirana i ova grčka rečenica) ukazuje na svojstvo osobe. Dakle, ovaj biblijski redak ne poistovjećuje Riječ (Isusa) s Bogom kod kojeg se nalazila, nego ukazuje na to da je Riječ bila “bog”, odnosno “božanske prirode”.
Što je apostol Ivan htio reći riječima koje su zapisane u Ivanu 1:1? Je li htio reći da je Isus Bog ili možda da su Isus i njegov Otac jedan Bog? U 18. retku istog poglavlja Ivan je napisao: “Nijedan čovjek nikada nije vidio Boga. Jedinorođeni bog koji je Ocu najbliži, on ga je obznanio.” Je li itko od ljudi vidio Isusa Krista, Sina? Naravno! Dakle, je li Ivan rekao da je Isus Bog? Očito je da nije. U zaključnom dijelu svog Evanđelja Ivan je opisao Isusa ovim riječima: “Ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji [a ne Bog]” (Ivan 20:31, JB).

Sad si i ti poceo copy-paste kao i Malecki sa njihovih sajtova , zar mislis da ja nisam ovo procitao bar 1000 puta, i da ne znam sta pise u vasim publikacijama, ponavljate jedno isto non-stop.
Vi se samo vadite na neke engleske, nemacke i dr. prevode, sa nekim strucnjacima koje ste izmislili, a o gramatici koju izvrcete i grckom jeziku koji ne znate, bolje da ne pricam jer je to vise nego strasno...
jovan 1:1 ste falsifikovali.
jovan 1:18 ste takodje falsifikovali.
Dok jovan 20:28 niste mogli pa onda izvrcete.

Da li si ti svestan koliko se puta Isus naziva Bogom u Jovanovom Jevandjelju i samo u ovom (jovan 20:28) niste uspeli da izmanipulisete prevod. Ako se toliko puta ponavlja isto da je Isus BOG , i ako ga ovde Toma naziva ''Bogom'' velikim slovom, zar nije logicno da je i na ostalim mestima velikim slovom? Jel ti razmisljas uopste?
Al ajde, u vasem odgovoru kazete da nije Toma pogresio kada je Isusa nazvao: ''Bog'', i da su i sudije u Izraelu nazivali ''bogovima''. Da, dragi moj, i njih su nazivali ''bogovima'' ali malim slovom, sto ovde nije slucaj jer je Isus nazvan od Tome ''Bogom'', velikim slovom, postoji razlika u grckom kada Isus citira te stavke o ''bogovima'' i postoji razlika u grckom kada ga Toma naziva ''Bogom''. A postoji razlika i u hebrejskom odakle je citat uzet..
Stavise dalje tvrdite u nekoj drugoj publikaciji da je Toma govorio Hristu ali da su njegove reci bile upucene Bogu i da je samo ''uskliknuo'' , pa da li treba biti totalno nepismen pa tvrditi ovo, ili ocigledno imati nameru da manipulises da bi ovako izgledalo?
On kaze Isusu: ''Gospode moj i Boze moj'', kako bi ti ovo shvatio da se tebi obracam?
I jos ga Isus nije ni ukorio, nego je potvrdio i priznao, rekavsi: ''Povervao si jer si me video''?? Pa treba li biti nepismen ili sta pa ne razumeti ovo??

Sto se tice (Jovana 1:1):
Sve se zasniva na tvrdnji da izmedju reci: θεόν i θεὸς postoji razlika i da ove dve reci ne znace isto. Odnosno da jedna oznacava Boga a druga svojstvo te osobe.
Medjutim to nije slucaj u grckom. Naime strucnjak od koga su Jehovini Svedoci uzeli pomenuto objasnjenje da ''predikatna imenica u jednini koja se nalazi ispred glagola i nema ispred sebe odredjeni clan ukazuje na svojstvo osobe'', se kleo da to nikada nije rekao. Dakle ocigledno falsifikovanje od strane Jehovinih svedoka, i samog autora a i samog grckog teksta.
Davno sam razgovarao sa jednim teologom koji poznaje grcki, i koji me je uveravao da se ovaj tekst ne moze drugacije prevesti , nego samo ''Rec je bila Bog''..
O cemu se zapravo radi je da u grckom postoje padezi: nominativ,genitiv,dativ,akusativ,vokativ..
Ovde se jednostavno radi o menjanju padeza u grckom:

Nominativ - ὁ θεός -ko? Bog *
Genitiv - ῦ θεοῦ -od koga ? od Boga
Dativ - ῷ θεῷ - kome? Bogu
Akusativ - ὸν θεόν -koga? Boga *
Vokativ - θεέ - uzvik Bože!

Dakle nema ni reci o tome da se tekst moze drugacije prevesti. Ako ove padeze stavimo na svoja mesta(kao sto u manuskriptima i stoji) dobijamo sledece:
.............................................................(koga? Boga) (ko? Bog)
Ἐν ἀρχῇ ἦν λόγος, καὶ λόγος ἦν πρὸς τὸν θεόν, καὶ θεὸς ἦν λόγος.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
17.10.2013
Poruka
111
Sikimiki22, kao prvo, smajliji koje postavljaš u komentarima a koji petstavljaju ismevanje sagovornika - govore o tvojoj neozbiljnosti kada su u pitanju diskusije o tako ozbiljnim temama kakve su biblijske.
Zar si slep pa ne vidis koliko vredjanja ima sa strane sagovornika , pa njima ne prebacujes nista malo cudno ili ti smetaju JS kada vam kazu istinu u oci ili kada se malo nasmeju odmah vam je krivo , pa nismo uzivo , pa da vidis moje gestikulacije ja sam i po prirodi uvek nasmejan i uvek pokazujem blagi osmeh i dok govorim , znas ja ne mogu liciti na farizeje i pismoznalce kao u Isusovo doba gde previse izgledaju ozbiljni i uvek vole prva mesta i isticanja , toboze previse pravedni , a zapravo su izunutra okreceni kako kaze Isus, i rade sve drugo i seju laz narodu , ne mogu ti ja biti takav prijatelju moj izvini.

Kada je to tako, kako onda čovek može verovati u istinitost onoga što govoriš,
Zar govorim sam od sebe , ili navodim stavke iz Biblije , ja navodim istinu .

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Zar si slep pa ne vidis koliko vredjanja ima sa strane sagovornika , pa njima ne prebacujes nista malo cudno ili ti smetaju JS kada vam kazu istinu u oci ili kada se malo nasmeju odmah vam je krivo , pa nismo uzivo , pa da vidis moje gestikulacije ja sam i po prirodi uvek nasmejan i uvek pokazujem blagi osmeh i dok govorim , znas ja ne mogu liciti na farizeje i pismoznalce kao u Isusovo doba gde previse izgledaju ozbiljni i uvek vole prva mesta i isticanja , toboze previse pravedni , a zapravo su izunutra okreceni kako kaze Isus, i rade sve drugo i seju laz narodu , ne mogu ti ja biti takav prijatelju moj izvini.

Zar govorim sam od sebe , ili navodim stavke iz Biblije , ja navodim istinu .

Da je to zaista tako i da je tebi stalo do ''istine'' ti ne bi mene u samom startu razgovora nazvao ''kretenom'', da li sam ja tebe vredjao mozda?
Nego ti mislis da si jedino ti u pravu i ne dopustas mogucnost da gresis. Sa takvim stavom niti mozes normalno pricati sa sagovornikom a niti je to zdravo ponasanje jednog Hriscanina.. Biblija nas poziva da ''ispitujemo da li smo u veri'' , a ti to zbog ponosa neces uciniti, zapravo vama Jehovinim svedocima je zabranjeno da ispitujete svoju veru. Poznajem vas dobro, i znam da su mnogi Jehovini svedoci jako dobri ljudi, ali mnogi su me i iznenadili svojim ponasanjem, sto ne trpe kada im neko suprotno dokaze iz biblije. Ili prekinu svaku komunikaciju, ili pocnu da koriste ruzne izraze i da se ismejavaju.. Oni su zainteresovani samo da misionare, suprotno misljenje ih ne zanima, a razgovaraju samo onda ako misle da postoji nada da nekoga obrate..Oni svoju veru nece napustiti, iz prostog razloga sto u J.S imaju prijatelje i kada bi ih napustili, ostali bi sami, jer se J.S. ne druze sa onima koji su izasli...
Znam mnoge koji su shvatili da dogma i organizacija J.S je lazna, licno poznajem jednog staresinu. On nikada nece izaci jer tamo ima zenu i decu, ali mi je priznao da shvata i da zna da njegova organizacija nije Bozja..
I dan danas se vidimo i posecujemo...

Natrag