Najveća prevara:Biblija Jehovinih svedoka "Novi svet"

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805

-----------------------------------
Stihove koje si naveo ja upravo koristim da bi ljudima objasnio da je Bibilja JS prevara. Oni su na 237 mesta u Novom Zavetu ubacili ime Jehova, premda se u grckim manuskriptima ne pojavljuje ni jednom. Od postojecih 5000 manuskripata Novog Zaveta nema tog imena ni u jednom. Ako ne verujes proveri manuskripte NZ..

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Da li si siguran 100%? NEMA JAHVE?

ŠTO je sa ALELUJA? = Hvalite JAHVU!

ŠTO je sa ISUS? = OD Jahve dolazi spasenje!
OD KOGA?

---------------------------------

Da li si ikada čuo za Mateja na Hebrejskom?

I – JAHVE u TOM Mateju?

Raspitaj se malo.

--------------------------------------------

ŠTO je veći grijeh?

IZBACITI Ime Jedinoga Boga – JAHVE,

Ili – nadodati Ime Boga – Jahve, gdje piše BOG,

i – u SZ stihove koji se citiraju u NZ?

-------------------------------------------------------------

Znaci oni Bozjoj reci dodaju nesto sto ona u svom izvoru ne sadrzi. I dolaze pod direktnu osudu ovih reci: ''Tko ovomu što doda, Bog će njemu dodati zla napisana u ovoj knjizi.''

Ja nisam JS.
Ja nisam ništa ni dodao ni oduzeo – pa se to mene ne tiče.

-----------------------------------------------------------------------------------

Pa ja pitam onda tebe, kako ti mozes tvrditi da je DK falsifikat a da New World Translation nije.

Ako DK ne sadrzi ime u SZ, tako isto NS ubacuje ime u NZ tamo gde mu nije mesto.

ŠTO je veći grijeh?

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ljudi koji čitaju DK - NE ZNAJU KAKO JE IME BOGU!

Da je ovo jedni problem sa tim prevodom ali stvari su mnogo gore. Namerne prepravke koje su radjene u NW(samo zato da bi poduprli svoju teologiju) se ne mogu ni porediti sa onim ne namernim propustima u DK(kao sto je nedostajanje Bozjeg imena)..

ŠTO je veći grijeh?

Ili – u SZ stihove koji se citiraju u NZ?

NE poznavanje Božjeg Imena – ne vodi te spasu,

Jer NE ZNAŠ TKO je Bog.

Bog za identifikaciju ima svoje OSOBNO Ime – JAHVE.

AKO zazivaš neko drugo IME – a TO ime NIJE – JAHVE,

Tada zazivaš nekoga lažnoga boga.

Kazna za zazivanje lažljaka ti je poznata?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
-----------------------------------

Da li si siguran 100%? NEMA JAHVE?

ŠTO je sa ALELUJA? = Hvalite JAHVU!

ŠTO je sa ISUS? = OD Jahve dolazi spasenje!
OD KOGA?

Da 100% sam siguran da Bozjeg imena u hriscanskim grckim spisima nema, proveri manuskripte. Izraz Aleluja-Hvalite Jah nije Bozje ime vec hvalospev i skraceni oblik tog imena.

Da li ti je poznata grcka septuaginta koja je radjena u 2. veku pre Hrista? 72. jevrejskih naucnika su radili na prevodu, a razlog prevodjenja SZ na grcki je bio zbog jevreja, koji nisu dobro poznavali hebrejski i za potrebe grcke biblioteke. Radjene su dve verzije, jedna sa Bozjim imenom-namenjena jevrejima, i jedna bez Bozjeg imena-namenjena grcima. Sta mislis zasto su u jednoj ostavili a u drugoj verziji nisu ostavili ime?
Buduci da ime dolazi od glagola ''hava'' koji znaci postati, Bozje ime znaci ''On prouzrokuje da postaje'', ili na nasem jeziku ''Stvoritelj'' to je isto kao i kazati samo ''Bog'' , jer Bog je jednako Stvoritelj..
Dakle oni su samo preveli znacenje tog imena i nista vise. Znacenje Bozjeg imena je ono sto je za njih bilo vazno a ne izgovor.

Da ti pojasnim ovo: u jevrejskom jeziku a i u mnogim danasnjim jezicima svako ime ima neko znacenje. Recimo moje ime Miroslav znaci ''onaj koji slavi mir'' , to ime bi se na drugi jezik moglo prevesti recimo jednostavno: ''Mir'' , na engleskom bi bilo ''Peace'' , i ja ne bi imao nista protiv da me tako zovu kada odem u Ameriku. Ili uzmi recimo ime ''Nada'' na engleskom bi ono bilo ''Hope''. I to nije pogresno. To se i danas radi sa imenima, pa se ona prevode kada se preselis pa ti to bude ime.
Time se ne menja tvoje originalno ime ni u kom slucaju, jer svrha imena je u drevnih naroda bila da opise tvoju licnost i tebe kao osobu. Deci su davali imena u skladu sa licnoscu kakvu su oni imali, ili u skladu sa nekom telesnom karakteristikom koju su primetili po rodjenju, recimo na hebrejskom ime ''Jakov'' znaci ''rutav''. Ime Mojsije(eng. Moses) na engleskom je upravo takvo zato sto u sebi nosi izraz ''ses'' na engleskom ''sea'' sto znaci ''more'' , jer su ga izvadili iz vode. Iako izgovor nije tacan(kao na hebrejskom) to ime je prevedeno i ne gubi se znacenje. Ne znam da li shvatas ovo.
Iz tih razloga je i Bozje ime ''Jehova'' sto znaci ''on prouzrokuje da postaje'' prevedeno sa ''Stvoritelj'' ili ''Bog''.
Time se ne gubi smisao imena i zato Bog nije smatrao da je bitno da se ono nalazi i u Novom Zavetu i da se tacno izgovara.
Dok u domacem jeziku ja mogu razumeti sta znaci ime ''Nada'', ''Miroslav'' , ''Jelena'' , ''Visnja'' u drugim jezicima bi ono moralo biti prevedeno da bi se odrzalo ''znacenje'' , pa bi se ono izgovaralo drugacije.
U hebrejskom jeziku svrha Bozjeg imena je bila upravo ta DA LJUDI RAZUMEJU KO JE ON. I dok su jevreji to razumeli jer im je bilo blisko drugi narodi ne bi razumeli i zato je prevedeno izrazom ''Kirios'' u septuaginti za grke.
Prevodioci septuaginte su hteli da ocuvaju ''znacenje'' Bozjeg imena, jer im je to bilo jako vazno.
Da li sad razumes, da to nije neko magicno ime i da ces se spasiti njegovim izgovorom, izgovor nije bitan, sve dok znas kome se obracas.
Cinjenica je da izgovor tog imena danas nije poznat, mnogi naucnici preferiraju izraz ''jahve'' pre izraza ''jehova'' ali ne mogu biti sigurni.
Da je Bog smatrao da je potrebno da njegove sluge izgovaraju njegovo ime i u Novom zavetu on bi ga sacuvao od nestanka. Ali njemu je prvenstveno stalo da ljudi razumeju znacenje njegovog imena a ne samo izgovor, zato izgovor nije sacuvan.
Ako ti smatras da je neko silom izbacio ime Jehova iz Novog Zaveta, onda stvarno ne poznajes bibliju. Isus je rekao:
''Nebo i zemlja proci ce, ali moje reci nece proci'', on je obecao da ce cuvati svoju izgovorenu rec, a ako je Isus izgovarao Jahve to bi moralo ostati zapisano u manuskriptima, ali nije, to znaci da buduci da je Bog cuvao svoju rec od kvarenja i buduci je ona stigla do nas u neizmenjenom obliku, to ime se nikad i nije nalazilo tamo.
Inace bi ti morao da tvrdis da su izvorni manuskripti biblije svi odreda falsifikovani. A to rusi pouzdanje u Bibliju u Isusa Hrista, i njegova obecanja. Drugim recima to rusi kompletnu Hriscansku veru i pouzdanje u bibliju kao svetu knjigu..

---------------------------------

Da li si ikada čuo za Mateja na Hebrejskom?

I – JAHVE u TOM Mateju?

Raspitaj se malo.

Imena Jahve nema u Matejevom jevandjelju. Ne postoje manuskripti hebrejskog Mateja, vec se ''pretpostavlja'' , da je ono prvobitno pisano na hebrejskom. To nije nikakav dokaz, transliteracija hebrejskog tetragrama YHWH nije sacuvana ni u jednom Novozavetnom rukopisu..

ŠTO je veći grijeh?

I jedno i drugo je greh.
Ali ti ne razumes da je nadodati veci greh. Zasto? Jer se time menja originalna izvorna poruka i zadire na podrucje tumacenja.
Ti ne raumes da niko nije izbacio Bozje ime, niti ga moze izbaciti nikada jer on cuva svoju rec. Ali to se ne odnosi na prevode, Bog ne cuva prevode od kvarenja(oni nisu nadahnuti). On cuva iskljucivo izvorne manuskripte u kojima se to ime nalazi u svakom pojedinom manuskriptu.
Zato ove tvrdnje da je neko izbacio Bozje ime su smesne.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Činjenica je - u našim NZ nema Imena Jedinoga Boga - JAHVE.
1,
Da li su NZ ljudi i Gospodin Isus,
izgovarali Ime Sveto - JAHVE?
2,
ZNALI da je Ime Boga - JAHVE?
3,
Da li su NZ ljudi i Isus,
čitali SZ svitke?
JESU!
4,
A ŠTO je u tim svicima pisalo?
JAHVE!
----------------------------------------

Primjer:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gospodin Isus citira SZ stih - koji je ovako zapisan u NZ:

Matej 22,44
Reče Gospod Gospodinu mojemu:
`Sjedi mi zdesna dok ne položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim?

Jako nejasno - TKO je Tko?
TKO Kome kaže da Mu sjedne Zdesna.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

A taj stih u SZ iz kojeg se čitao glasi:

Psalam 110,1 Psalam. Davidov.
Riječ Jahvina Gospodinu mojemu:
"Sjedi mi zdesna dok ne položim dušmane za podnožje tvojim nogama!
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ovdje je sasvim jasno rečeno - TKO je Tko.
Jedan je Jedini Bog Jahve,
a Drugi je Božji Sin Isus.

Jasno je rečeno - TKO Kome što daje!

Jasno rečeno - TKO je Bog!
I - Kako Mu je Sveto Ime!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onaj koji čita SZ iz kojega je izbačeno Ime Boga - Jahve,
kada dođe na NZ - jako lako zamijeni - TKO je Bog - a Tko je Božji Sin.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Činjenica je - u našim NZ nema Imena Jedinoga Boga - JAHVE.
1,
izgovarali Ime Sveto - JAHVE?
2,
ZNALI da je Ime Boga - JAHVE?
3,
Da li su NZ ljudi i Isus,
čitali SZ svitke?
JESU!
4,
A ŠTO je u tim svicima pisalo?
JAHVE!
----------------------------------------

Primjer:
Gospodin Isus citira SZ stih - koji je ovako zapisan u NZ:

Matej 22,44
Reče Gospod Gospodinu mojemu:
`Sjedi mi zdesna dok ne položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim?

Jako nejasno - TKO je Tko?
TKO Kome kaže da Mu sjedne Zdesna.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

A taj stih u SZ iz kojeg se čitao glasi:

Psalam 110,1 Psalam. Davidov.
Riječ Jahvina Gospodinu mojemu:
"Sjedi mi zdesna dok ne položim dušmane za podnožje tvojim nogama!
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ovdje je sasvim jasno rečeno - TKO je Tko.
Jedan je Jedini Bog Jahve,
a Drugi je Božji Sin Isus.

Jasno je rečeno - TKO Kome što daje!

Jasno rečeno - TKO je Bog!
I - Kako Mu je Sveto Ime!

Onaj koji čita SZ iz kojega je izbačeno Ime Boga - Jahve,
kada dođe na NZ - jako lako zamijeni - TKO je Bog - a Tko je Božji Sin.

Pitam ja tebe, da li je Isus kada je citao svitak Isaije u hramu sa hebrejskog izgovarao Bozje ime?
Ako je postojalo verovanje da se ne sme izgovarati to ime, zbog praznoverja, a on ga izgovorio, zar ga ne bi kamenovali?
Tekst koji je citao je sledeci: (Luka 4,18.) ''Duh je Jahvin na meni; zato me pomaza da javim jevanđelje siromasima; posla me da iscijelim skrušene u srcu; da propovjedim zarobljenima da će se otpustiti, i slijepima da će progledati; da otpustim sužnje''.
Zar ne shvatas da kada bi on ovde izgovorio Bozje ime ''Jehova'', da bi ga oni za to optuzili i da bi ga ubili?
U jevrejskoj septuaginti u to vreme je Bozje ime bilo zamenjeno, sa suglasnicima, tako da se ime Boga izgovaralo PIPI-odnosno ''Otac'' ili ''Tata'', sta mislis zasto nas Isus uci da ga oslovljavamo ''Oce nas''? Zato sto je tako pisalo i u bibliji koju je on citao!

Evo malo procitaj da se obrazujes:

"Jehova" nije reč

"Svedoci" sa ovim imenom dovode u vezu spasenje i stalno ga izgovaraju. One koji ovo ime ne koriste označavaju za neposlušne i za one koji uklanjaju Božije ime. Ipak, sami moraju priznati da tačan izgovor ovog imena nije poznat (Erwachet, str 25, 23. Avgust 1957.). Razmislite kakvu besmislicu "svedoci" pripisuju Bogu: Bog nam zapoveda da propovedamo ovo ime, ali će nas držati u nesigurnosti po pitanju tačnog izgovaranja tog imena.

Treba razumeti da reč "Jehova" nije nikakva reč. Zašto? Pa zato, što se Bog Mojsiju predstavio u gorućem grmu imenom Jahve - što na hebrejskom znači "On Jeste". Posle povratka iz Vavilonskog ropstva, uzevši u obzir šta je dato u Drugoj Mojsijevoj 20,7 (kako bi se zabranila zloupotreba Božijeg imena "Jahve") postalo je uobičajeno da se ovo ime nikako ne izgovara i tako je svugde, gde se ovo ime nalazi u Starom zavetu, počelo da se koristi novo ime koje je nastalo spajanjem suglasnika reči "Jahve" sa samoglasnicima reči "Adonaj" (Gospod). Objasnićemo to na primeru:
J a H V e (On jeste)
| | |
| | \
J A H O V A
| | |
| | |
A d O n A j (Gospod)

Iz ovoga se jasno vidi da ime Jehova, uobičajeno naročito u pesmama, nije nikakva reč u uobičajenom smislu, nego mešavina suglasnika reči "Jahve" i samoglasnika reči "Adonaj".

Ovaj pogrešan izgovor je po prvi put zastupao ispovednik pape Lava X 1518. godine

"Jehovini svedoci" koji tako radikalno osuđuju rimsku crkvu, za svoje ime mogu da zahvale upravo njoj (kakav paradoks!) - i to upravo ispovedniku pape Lava X, Petru Galatinu. On je taj koji je godine 1518. prvi branio pogrešan izgovor "Jehova". Poznato je da je ova "kovanica" prodrla skoro svugde u crkveni rečnik, iako pre 1518. nijedan hrišćanin, a takođe i nijedan Jevrej, nije čitao Jehova.

"Svedoci", kao i obično u ovakvim slučajevima, počnu da pričaju o falsifikovanju istorije, pa ćemo mi odmah to onemogućiti i navesti da ova informacija potiče iz "Realne enciklopedije za protestanstsku teologiju i crkvu", koja je izdata još 1900. godine, dakle 31 godinu pre nego što je Društvo kule stražare uopšte i pomislilo da svoje sledbenike nazove "Jehovini svedoci". Poznato je da je ovaj pokret imao i razna druga imena, kao na primer, "Narodna propovedaonica iz Bruklina", "Ljudi početka hiljadugodišnjeg carstva" ili "Međunarodni savez ozbiljnih proučavaoca Biblije".

Očigledno je: Ni istorijski, ni lingvistički ne može da opstane da je izgovor "Jehova" jedno od Božijih imena, jer kako je već često pomenuto, "Jehova" je samo pogrešna "kovanica" od originalnog imena "Jahve". Upravo "Ebelferdska Biblija" koju "svedoci" preferiraju zbog toga što se u njoj koristi ime "Jehova" naglašava već 1891. godine, u predgovoru drugom izdanju da je ovo ime zadržano, "jer je čitalac tokom godina na njega navikao". Dalje objašnjava: "Skoro svi savremeni učenjaci pretpostavljaju da umesto Jehova ili Jehovi, treba da se čita "Jahve" (= večno postojeći, nepromenljivi)". Preporučujemo da se "svedocima" ovaj predgovor u "njihovoj" sopstvenoj Bibliji pokaže ("Ebelferdska Biblija", str. IV.).

HRIST OSUĐUJE LJUDSKU NAUKU
U ovom trenutku bi "svedoci" prigovorili, da onda treba Boga da oslovljavamo imenom "Jahve" i da ne sledimo jevrejske novotarije proistekle iz lažnog straha da se Božije ime ne zloupotrebi, pa tako i ne izgovori uopšte, te se umesto toga kaže "Gospod" ili "Bog". Na ovom mestu zameraju da čovek, na osnovu ljudske nauke, odbacuje lično Božije ime. Istina je, da se tokom vekova (sve do Hrista), u judaizam uvuklo mnogo ljudske nauke, što je Gospod takođe i žestoko kritikovao. Prigovarao je vođama judaizma da su ukinuli Zakon radi svojih ljudskih dodataka i običaja. Ljudske zapovesti su učinile da je njihovo služenje Bogu postalo uzaludno (Mt. 5,3; Mt. 5,6; Mt. 5,9).

DA LI JE ISUS IZGOVARAO OVO IME?
Smisao Isusove misije je bilo da otkrije i propoveda ljudima Božije ime (Jn. 17,6; Jn. 17,12; Jn. 17,26). zato moramo pretpostaviti da bi se Isus suprotstavio svakoj novotariji koja bi bila protivna volji njegovog Oca i časti Njegovog imena. Isto kao što je u svom svetom gnevu isterao trgovce iz hrama svog Oca, suprotstavio bi se i odbacivanju ili obeščašćivanju Božijeg imena. Iznova i iznova nas fascinira kako Hrist uspeva da upotrebi Stari zavet kao mač u svakoj situaciji protiv svih iskušitelja, neprijatelja i za pouku svojim učenicima. Poznavao je Pismo kao niko drugi na Zemlji.

Pogledajmo dakle, u evanđeljima, koja nam posredstvom Duhom inspirisanih očevidaca, oslikavaju život Božijeg Sina, kako je on nazivao Boga, kako se obraćao svome Ocu. Otrežnjujuća činjenica koja bi trebala da prodrma svakog istinoljubivog "svedoka": U svim evanđeljima - to znači u izvornom grčkom tekstu nedostaje reč Jahve, ne pojavljuje se ni jednom. Isus, tokom iskušenja u pustinji (Mt. 4,4-10), suprotstavlja se satani citirajući tri mesta iz Starog zaveta u kojima je, u originalnom hebrejskom tekstu napisana reč Jahve. Novi zavet ipak govori da je Božiji Sin upotrebio reč Bog (gr. Theos) ili Gospod (gr. Kirios), upravo tako kako je to bio običaj među Jevrejima. Time bi trebalo da je ovo pitanje jednom za svagda rešeno, za svakog onog kome je Isus Gospod i primer!

Kad je Isus čitao u sinagogi svog rodnog grada spis proroka Isaije, po Luki 4,18 je čitao: "Duh Gospoda" a ne, kako je stajalo u originalnom hebrejskom tekstu "Duh Jahve"... dalje je čitao "godinu milosti Gospodnje" a ne "godinu milosti Jahvine". Ako bi ovde upotrebili logiku i nauku Društva kule stražare, morali bi da optužimo Isusa da je "izbacio" lično Božije ime iz originalnog teksta proroka Isaije. Da, morali bi da zaključimo da je Isus svojim primerom i ponašanjem porekao ono što je bio: svedok boga "Jehove".

ŠTA ZNAČI "SVETI SE IME TVOJE!"?
Upravo Sin Božiji je bio taj koji je svojim životom dao savršeno svedočanstvo za svog Oca, tako da je svojim učenicima mogao da kaže: "Ko vidi mene, vidi Oca." (Jn. 14,9). On je jedini ko je na savršen način živeo deo molitve Očenaš: "Sveti se ime tvoje!" Kako je to učinio? Da li tako što je po trgovima, ulicama i dvorištima izgovarao ime "Jehova", ili ispravno "Jahve"? Ne! Prema pouzdanim rečima Novog zaveta znamo da ovo ime nije upotrebio ni u prostorijama za bogosluženja u sinagogi, ni u jerusalimskom hramu. Svetio je ime svog Oca tako što se ponizio, odrekao se svega i bio je poslušan do smrti. I to do smrti na krstu! Osnovni stav njegovog života prema Ocu je bio: "Ali neka bude, ne moja, nego tvoja volja!" Iako je Božiji Sin, kroz ono što je propatio, naučio je lekciju poslušnosti. I samo zbog toga što je "svetio ime" svog Boga na taj način: "postao je svima, koji mu se pokoravaju uzrok večnoga spasenja." (Jev. 5,8-9).

Za ovu bezuslovnu poslušnost "ga je Bog i uzdigao na najviše mesto i dao mu ime iznad svakog imena, da se u Isusovo ime savije svako koleno na nebu, i na zemlji, i pod zemljom, i da svaki jezik prizna da je Isus Hristos Gospod (gr. Kirios - heb.Adonaj), na slavu Boga Oca." (Fil. 2,9-11). Kako onda obeščašćujemo Božije ime? Tako što nismo poslušni Božijoj objavi koja je otkrivena kroz Isusa. Mojsije je obesčatio Boga tako što ga nije poštovao, nego je svojevoljno, u neposlušnosti prema Bogu, udario u stenu umesto da joj se obrati, onako kako mu je bilo zapoveđeno (vidi 4. Moj. 20,8-12; 5. Moj. 28,58). Zbog ove nevere nije smeo da uvede Izraelce u obećanu zemlju.

Božije ime dakle, "svetimo" kada verujemo i kada smo poslušni rečima njegovog Sina koji nam kaže: "Moj otac će biti proslavljen time, što ćete donositi mnogo roda i biti moji učenici."

BITI HRIŠĆANIN ZNAČI PRIZNATI HRISTA KAO SVOG GOSPODA
Biti Isusov učenik znači takođe i svedočiti za njega i ispovedati ga pred ljudima. "Ako, dakle, svojim ustima priznaješ da je Isus Gospod i srcem veruješ da ga je Bog vaskrsao iz mrtvih, bićeš spasen." (Rim. 10,9). Pavle dalje dokazuje da ovaj Gospod ne zna za razliku između Jevreja i Grka, nego "isti je Gospod nad svima, velikodušan prema svima koji ga prizivaju." (Rim. 10,12). U Gospodu Isusu se ispunilo Joilovo proroštvo: "ko god prizove ime Gospodnje, biće spasen" (Rim. 10,13). Iz narednih stihova jasno saznajemo da se "prizivanje" ne odnosi samo na izgovaranje određenog imena, nego, radije, na veru u Gospoda Isusa Hrista.

Upravo zato što su Jevreji - a ovde Pavle govori baš o njima - veoma revnosno prizivali ime svog Boga zaveta i služili mu prema Zakonu; obožavali su, doduše, Boga koji se objavio Mojsiju kao Jahve, ali bili su "nerazumni". U svojem nerazumevanju i zaslepljenosti oni su odbacili Božijeg Sina i prikovali ga na krst, a kada se kasnije evanđelje tog Isusa raširilo u svet, opet su to bili ti isti Jevreji koji su mu se suprotstavljali i gnevno progonili njegove propovednike. Veći deo ovog naroda je bio "neposlušan evanđelju" (Rim. 10,10), tj. nisu verovali da je Isus onaj Gospod, po kome mogu biti spašeni. Nisu želeli da veruju ono što im je Isus jednom rekao: "Ja sam put, istina i život, niko neće doći Ocu, sem kroz mene." (Jn. 14,6).

Dakle, Petar u svojoj propovedi na dan Pedesetnice dovodi mesto iz Joila 3,5 u direktnu vezu sa Gospodom Isusom Hristom. Zadnja rečenica njegove propovedi ne ostavlja ni najmanji prostor za sumnju ko je Gospod i kako glasi njegovo ime po kome možemo biti spašeni: "Neka stoga ceo Izrael pouzdano zna da je ovog Isusa, koga ste vi razapeli, Bog učinio i Gospodom i Hristom (Dela 2,36 vidi i Dela 2,21-22). Kako nam dokazuje Prva Korinćanima 1,1-2, potrebno je ovog Gospoda Isusa u veri ispovediti i prizvati: "Pavle... i Sosten... posvećenima u Hristu Isusu, pozvanima da budu sveti, sa svima koji na svakom mestu prizivaju ime našeg Gospoda Isusa Hrista, koji je i njihov i naš". Dakle, uprkos prostom objašnjenju ovog starozavetnog mesta po Duhu Svetom, jer On je govorio kroz apostole - "Društvo kule stražare" citira novozavetnu referencu kao dokaz svoje lažne nauke (iz prevoda "Novog sveta"): "ko priziva ime Jehova, biće spašen" (Dela 2,21).

Kome je bilo otkriveno ovo ime?

Bog je otkrio ovo ime kad je pozvao Mojsija, posrednika Starog zaveta (2. Moj. 3,14-15). Kako se jasno vidi u Drugoj Mojsijevoj 6,3, Bog se pod ovim imenom nije nikad pre toga objavio, nego se objavio Avramu, Isaku i Jakovu kao Bog (El) Svemogući. "Ali svoje ime Jahve im nisam objavio". To dokazuje, da ni Avram, Isak, Jakov ili Avelj, ne bi mogli da se zovu "Jehovini svedoci" (kako to oni rado tvrde), jer njima ovo ime nije bilo otkriveno.

No, ako ovo ime ipak dolazi u vezu sa ovim božijim ljudima, to je samo zato što je njihove živote, radi nas, opisao Mojsije kojem je ovo ime bilo poznato. Isto kao što je Adam dao svojoj ženi, još pre rođenja prvog deteta, ime Eva, tj. majka svih živih (1. Moj. 3,20) i Avram je u Novom zavetu nazivan Abraham (u grčkom tekstu) i u onim slučajevima koji pominju vreme dok još nije dobio novo ime Abraham (Jev. 11,8: "Abraham, kad je bio pozvan..."). U vreme kad je bio pozvan zvao se Avram (u originalu Abram), tek kasnije mu je bilo dano ime Abraham "otac mnoštva". Upravo tako je Mojsije u ranije događaje stavljao ime Jahve koje je tek njemu bilo otkriveno.

U kakvim okolnostima je bilo dano ovo ime?

Mojsije je davao jedan izgovor za drugim, zbog čega ne može da bude vođa Izraelaca. Prigovarao je Bogu da će ga deca Izraelova pitati: "Koje je ime Boga naših očeva?" U Egiptu je postojalo mnoštvo božanstava. Sva su imala ime. Koje ime je trebao Mojsije da im kaže? "Kaži dakle deci Izraela: Ja sam me je poslao k vama". Treća osoba reči "ja sam" (1. Ja sam, 2. Ti si, 3. On je) na hebrejskom glasi "Jahve". Zato je Mojsije trebao da kaže narodu: "'Jahve' (On je), Bog vaših očeva me je poslao k vama". Ovim imenom Bog želi da pokaže svom narodu da je svugde: u prirodi, u istoriji živ, moćan u svojim delima i svugde ostavlja tragove svog života i vlasti koji se mogu osećati. To nas dovodi do odgovora na treće pitanje:

Sa kojom svrhom je bilo dano ovo ime?

Patrijarsima je bilo dovoljno reći "Bog Avramov, Isakov i Jakovljev". Ali sada, kad je od jedne porodice postao narod koji je Bog odredio sebi za vlasništvo, Bog je smatrao za mudrije da narodu saveza da i novo ime Boga tog saveza da bi ga razlikovali od idola ostalih naroda. Mojsije, posrednik Starog zaveta je primio ovo ime i predao ga izraelskom narodu. Međutim, taj isti Mojsije je Duhom Božijim prorokovao svom narodu: "Gospod, vaš Bog, podići će vam između vaše braće proroka kao što sam ja. Njega slušajte u svemu što vam kaže. A ko god ne posluša tog proroka, neka se iskoreni iz naroda" (Dela 3,22-23). Petar nam kaže da je ovaj prorok, niko drugi, do Isus. Mojsije nam dakle zapoveda (kao i glas Božiji kod preobraženja), da treba u svemu da poslušamo Hrista. Ključna pitanja glase:

- Da li nam je Božiji Sin u svom Novom zavetu stavljao na srce ime "Jahve"? Da li ga je izgovorio?

- Da li nam je zapovedio da se nazivamo ovim imenom?

Izričiti odgovor originalnog grčkog teksta Novog zaveta je: NE! Sin Božiji nam je otkrio ime svog Oca bez da i jedini put upotrebi ime Jahve koje "Društvo kule stražare" označava kao jedino Božije ime. I zato, što hrišćani treba u svemu da slušaju Isusa, sledimo njegov primer i koristimo za našeg nebeskog Oca ona imena koja je koristio i Sin. Ili možda "Jehovini svedoci" misle da su pametniji od Njega?
TVRDNJE BEZ DOKAZA
Za svoje beznadežne tvrdnje, "Društvo kule stražare" se oslanja na grčki prevod originalnog hebrejskog teksta Starog zaveta (tzv. LXX - Septuagintu). Neki rukopisi ovog prevoda umesto tetragrama (Jahve) koriste reči Kirios (Gospod) ili Theos (Bog), dok neki fragmenti navode tetragram hebrejskim slovima. Ova činjenica je bila poznata još pre 1900. godine i nije, kako se tvrdi, otkriće nedavnog vremena. "Kula stražara" iz toga izvodi zaključak da su Isus i njegovi apostoli imali na raspolaganju "takve kopije Septuaginte u kojima je Božije ime bilo napisano tetragramom". Čujmo dakle njihove navode i dokaze na osnovu ove pretpostavke:

"Nije li Isus u sinagogi u Nazaretu, kad je čitao tih par stihova (61,1-2) iz knjige proroka Isaije (u kojima se tetragram nalazi dva puta) izgovorio Božije ime onako kako je tamo stajalo? Ako je Isus takođe i u odnosu na izgovor ovog imena tako malo sledio nebiblijsku tradiciju koje su se držali jevrejski poznavaoci Pisma, onako kako je to činio u drugim stvarima, onda je ovo ime morao da izgovori."
Ovaj dokaz se sastoji od tvrdnje da je "Isus morao da izgovori". Morao je, jer se nešto drugo ne uklapa u koncept Društva, iako inspirisani pisci Novog zaveta izričito dokumentuju da Isus ovo ime nije izgovorio nego je čitao Gospod (Adonaj).

SAVAOT JE BILO PRENESENO, ZAŠTO NE JAHVE?
Ponuđeni "dokaz" iz Septuaginte dokazuje upravo suprotno. Neki rukopisi Septuaginte su preuzeli hebrejsku formu. Pisci originalnog grčkog teksta Novog zaveta, koji su Duhom Svetim uvedeni u svaku istinu, mogli bi lako da slede ovaj primer ali nisu to učinili. Zašto? Zato što je tako hteo njihov Gospod i Učitelj, jer da je Gospod imao nameru da za vernike Novog zaveta sačuva jedno od Božijih imena Starog zaveta, dao bi da se to ime, - upravo onako kako je to uradio sa drugim pojmovima Starog zaveta - prenese u grčki. To jasno pokazuje Rimljanima 9,29 i Jakov 5,4. Pavle i Jakov prenose hebrejsku reč "cebaot" u grčki (sabaot), ali "Jahve" koje se u Starom zavetu stalno pojavljuje, prevode u Kirios (Gospod). (Upravo na mestu gde se pominje Cebaot, pominje se i Jahve: "Jahve Cebaot". Po svoj logici bi trebalo da se prenese sve ali nije - upravo to je suština ovog dokaza - prim. prev.).

Vredno je pažnje da čisto hebrejska reč "Savaot" (moštva ili vojske) nije postalo žrtva uticaja antisemitizma, kao što je navodno - prema tvrdnjama "Društva kule stražare" - bio slučaj sa imenom "Jahve" u originalnom grčkom tekstu Novog zaveta (vidi primedbu o "Haleluja" - str. 14.).

NAJBEDNIJI IZGOVOR
Dolazimo do najbednijeg izgovora kakav čovek koji veruje u Bibliju može izmisliti: Ako prepisi originalnog grčkog teksta nisu u skladu sa sopstvenim mišljenjem i tumačenjem, onda to "dokazuje da su u originalnim tekstovima hrišćanskih grčkih pisama bile izvršene suvišne ispravke" (Erwachet str. 26.). Da, čak i motiv za falsifikovanje Pisma - jer zbog toga je nastala svaka izmena teksta - mora biti "antisemitizam". Ako se već pretpostavlja da Božije proviđenje nije sačuvalo tekst Novog zaveta od izmena, kako možemo, s druge strane, s tolikim ubeđenjem tvrditi da predanje hebrejskih rukopisa Starog zaveta a to podrazumeva i reč "Jahve" nije falsifikovano, iako su više od hiljadu godina stariji? Zar ne mogu da shvate da ovim argumentima o "izmenama" i falsifikovanju podrivaju čitav temelj hrišćanske vere?

Ili nam je - zahvaljujući Božijoj milosti i njegovom proviđenju - bilo sačuvano sveto Pismo čisto, ili nije. Ako nije, onda je prestalo da bude Božije merilo. Onda je takođe besmisleno ako "Društvo kule stražare" citira ovu "izmenjenu" reč u svojim spisima kao dokaz. Ko to kaže ovom društvu? I ko kaže, da reč koju citira, nije iz nekog razloga bila promenjena od strane prepisivača - bilo da je bio antisemit, ili zato što je mu je smetalo nešto drugo, ili samo zato što nije razumeo značaj tih reči? Zbog ovakvih motiva su naime, po njihovim tvrdnjama, prepisivači od 3. veka trebali da uklone ime "Jahve" iz grčkog teksta. Odakle da znamo da nisu uklonili mnogo više od toga?

Tekstualna kritika nam je u ranijim godinama stalno iznova potvrđivala izuzetnu činjenicu da je nad Svetim spisima stalno bila ruka Božija kao štit. Ne postoji ni jedna druga knjiga iz antičkog doba koja bi bila sačuvana tako pouzdano kao upravo Novi zavet. U suštini, mora da je veoma loše stanje u nauci "Društva novog sveta" ako diže prst prema grčkom originalnom tekstu i tvrdi: "izmena!", "falsifikat!". Umesto da se samo u pokornosti ponizi pred silnom Božijom rečju, Društvo u svojoj oholosti i izopačenosti, izvrće ovu Svetu reč! Do koje mere? U svom prevodu "Novog sveta" je Društvo je ne manje od 237 puta izmenilo originalni grčki tekst koji potiče od inspirisanih apostola i proroka Novog zaveta i tamo, gde je izbacila originalno označavanje Boga imenima Kirios (Gospod) ili Teos (Bog) - ubacila je kovanicu "Jehova". Primerci "Kule stražare" iznova dokazuju kako tzv. "verni sluga" u Bruklinu, svojeručno menja reči Gospoda Isusa koje je napisao njegov voljeni apostol Jovan. Na stranicama ovog pisma, umesto kako Jovan piše: "svi će biti poučeni od Boga." (Jn. 6,45), čitamo: "Svi će biti poučeni od 'Jehove'". Ko to menja? Nisu to prepisivači od 3. veka naovamo, nego "Jehovini svedoci" od dvadesetog veka.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Pitam ja tebe, da li je Isus kada je citao svitak Isaije u hramu sa hebrejskog izgovarao Bozje ime?

Normalno da je.
Imaš li ti tonski zapis - da nije?
Čitao je SZ spise u kojima jasno piše - JAHVE.

Ako je postojalo verovanje da se ne sme izgovarati to ime, zbog praznoverja, a on ga izgovorio, zar ga ne bi kamenovali?

Jedno je vjerovanje - a drugo ONO što piše jasno i glasno u SZ na
skoro 7.000 mjesta - JAHVE.

Gdje u Bibliji piše da se Ime Boga - JAHVE - ne smije izgovarati?

Da li znaš da masa NZ Katoličkih Crkvi ima Ime Boga Oca Jahve,
na svojim zidovima, freskama, vitrajima,....
Provjeri!

Tekst koji je citao je sledeci: (Luka 4,18.) ''Duh je Jahvin na meni; zato me pomaza da javim jevanđelje siromasima; posla me da iscijelim skrušene u srcu; da propovjedim zarobljenima da će se otpustiti, i slijepima da će progledati; da otpustim sužnje''.
Zar ne shvatas da kada bi on ovde izgovorio Bozje ime ''Jehova'', da bi ga oni za to optuzili i da bi ga ubili?

TO što ti tvrdiš -NIGDJE ne piše u Bibliji.
Izmišljotina ljudska.

U jevrejskoj septuaginti u to vreme je Bozje ime bilo zamenjeno, sa suglasnicima, tako da se ime Boga izgovaralo PIPI-odnosno ''Otac'' ili ''Tata'', sta mislis zasto nas Isus uci da ga oslovljavamo ''Oce nas''? Zato sto je tako pisalo i u bibliji koju je on citao!

Ajmo kao i ti!
Grkljani višebošci su izbacili Ime Boga Jahve iz NZ.

ALI - nisu mogli izbaciti - ISUS = OD Jahve dolazi spasenje,
nisu izbacili - Aleluja - hvalite Jahvu.
--------------------------------------------------------
Evo malo procitaj da se obrazujes:
Od uredaba ljudskih - ja se ne obrazujem,
nego samo od Biblije.

A Božja = JAVHINA riječ jasno kaže:

IZLAZAK 3,13
Nato Mojsije reče Bogu: "Ako dođem k Izraelcima pa im kažem: `Bog otaca vaših poslao me k vama, i oni me zapitaju: `KAKO MU JE IME? - što ću im odgovoriti?

IZLAZAK 3,15
Dalje je Bog Mojsiju rekao: "Kaži Izraelcima ovako:
JAHVE, Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.
` TO MI JE IME DOVIJEKA,
TAKO ĆE ME ZVATI OD KOLJENA DO KOLJENA..

Da li si ti u pokornosti Božjoj riječi?
Da li ti naučavaš da je Ime Boga - JAHVE?

Ili si zamijenio ime - JAHVE,
sa imenom Isus?

Ili si zamijenio Stvoritelja sa stvorenjem?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
A Božja = JAVHINA riječ jasno kaže:
IZLAZAK 3,13
Nato Mojsije reče Bogu: "Ako dođem k Izraelcima pa im kažem: `Bog otaca vaših poslao me k vama, i oni me zapitaju: `KAKO MU JE IME? - što ću im odgovoriti?
IZLAZAK 3,15
Dalje je Bog Mojsiju rekao: "Kaži Izraelcima ovako:
JAHVE, Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.
` TO MI JE IME DOVIJEKA,
TAKO ĆE ME ZVATI OD KOLJENA DO KOLJENA..

Zasto je Mojsije pitao Boga: ''Ako dođem k Izraelcima pa im kažem: `Bog otaca vaših poslao me k vama, i oni me zapitaju: `KAKO MU JE IME? - što ću im odgovoriti?''

Zar oni nisu znali ime svog Boga?
Kakvo je to glupo pitanje? Pa zar vi ne znate kako se vas Bog zove?
Zar je moguce da bi ga takvo nesto uopste pitali?

Ali oni nisu znali Bozje ime, zato jer Bog nema ime. Oslovljavali su ga sa: ''Bog Avramov, Bog Isakov i Bog Jakovljev''.
Bog to potvrdjuje i kaze: ''I javio sam se Avramu, Isaku i Jakovu imenom Bog Svemoguci, a imenom svojim, Jahve, nisam im bio poznat.''
Ako ti to ne razumes sta cu ti ja?

*Tacno je da se i pre toga kaze da su ljudi prizivali ime Jehovino: ''i tada se poce prizivati ime Jehovino''. Ali Mojsije to pise iz svog ugla, jer su njemu bile poznate informacije kojima ovima pre njega nisu.. on kao pisac ima neke informacije unapred i koristi svoj recnik kada pise.. Tekst lepo kaze: ''a imenom svojim, Jahve, nisam im se javio''. Oni to ime nisu znali, ali Mojsije ga je znao i zato ga kao pisac spominje i kaze: ''prizivali su ime jehovino'', premda oni nisu upotrebljavali doslovno to ime!
Tako se isto i 'Avram' u Novom zavetu naziva 'Abraham' i pre nego sto je dobio novo ime 'Abraham'. To je do pisca koji u tekst unosi njemu poznate informacije, i pise iz svog ugla..

Mojsije nam isto tako daje neke informacije, nama nepoznate, on koristi svoje predznanje kad kaze '' ime toj reci je eufrat.. onde ima bdela i dragog kamena oniksa''. On svoje znanje ubacuje u tekst, i daje svoje zapazanje.
Zato nije nista neobicno kada Mojsije u tekstu i Boga naziva Jehova(pre nego sto je ono objavljeno), jer ga je on kao pisac znao.

Ali nikada Bog za sebe nije rekao njima da ga zovu: ''Jehova''.
Ako mi ne verujes pogledaj kako se Bog javlja svojim slugama Mojsiju, Isaku i Jakovu on ne kaze: ''ja sam Jehova'' vec kaze: ''Mojsije! Jos rece: Ja sam Bog oca tvog, Bog Avramov, Bog Isakov i Bog Jakovljev.''

Jakovu kaze: Ja sam Bog koji ti se ukazao u Betelu, gdje si uljem pomazao stup i gdje si mi učinio zavjet.''
Kako se javlja Isaku: ''I istu noć javi mu se Gospod, i reče: Ja sam Bog Avrama oca tvog.''
Jel im on rekao da je Jehova? Treba li jos da ti citiram?
Ti si jako daleko od spoznanja istine. A ono gore sto sam ti ja postavio nisi ni procitao.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Kad ja ili bilo tko napiše reč "Bog", siguran sam da nitko živ na ovom forumu ne pomisli na Đuru, moga komšiju. Šta će Bogu ime ako je jedan jedini? ( ... nemaj drugih bogova uz mene ...) A kad bi i bilo više Bogova, siguran sam da se niti jedan nebi zvao mire, piramida, milan, i tome slično. Unapred znam da mi ovo nećete verovati, ali nebi se zvao čak ni Taman.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Onaj koji je izbacio Ime Jedinoga Boga - JAHVE,
iz Biblije - može biti samo Onaj Koji Je
TVORAC LAŽI!

IVAN 8,44
Vama je otac đavao i hoće vam se vršiti prohtjeve oca svoga.
On bijaše čovjekoubojica od početka
i ne stajaše u istini jer nema istine u njemu:
kad govori laž, od svojega govori
jer je lažac i
otac laži.

..................

Naučavanje da je Ime Boga - Isus,
je mijenjanje Božje riječi.

TO je izjednačavanje Stvoritelja i stvorenja (Isusa).

A TO je za smrtnu kaznu.
TO je pokušao Lucifer napraviti.
Put Sotonin - znamo.

Natrag