Član
- Učlanjen(a)
- 16.11.2011
- Poruka
- 188
Luka 4:7,8.Ako mi se, dakle, pokloniš, sva će vlast biti tvoja.” 8 Isus mu je nato rekao: “Pisano je: ‘Jehovu, Boga svojega, obožavaj i jedino njemu služi!’” Zar ne vidis iz ovog stavka da se i Isus klanja Jehovi i njemu sluzi
Ako je Isus stvoren onda bi i On trebao da se pokloni Ocu.
Ajd malo edukuj se nije to loše.
Isus je u molitvi rekao: “Oče, (...) ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao — Isusa Krista” (Ivan 17:1-3, JB; kurziv dodan). (Otac ne bi mogao biti “jedini istinski Bog” kad bi postojale još dvije osobe koje su Bog u jednakoj mjeri kao i on,
1. Kor. 8:5, 6, JB: “Sve kad bi i bilo nazovibogova ili na nebu ili na zemlji — kao što ima mnogo ‘bogova’ i mnogo ‘gospodara’! — nama je jedan Bog, Otac, od koga je sve, a mi za njega; i jedan Gospodin, Isus Krist, po kome je sve, i mi po njemu.” (Ove riječi prikazuju Oca kao “jednog Boga” svih kršćana, koji zauzima drugačiji položaj od Isusa Krista.)
1. Petr. 1:3, JB: “Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista.” (Čak i nakon Isusovog uzašašća na nebo, u Bibliji se na više mjesta o Ocu govori kao o Bogu Isusa Krista. U Ivanu 20:17 [JB] Isus je nakon svog uskrsnuća govorio o Ocu kao o “Bogu svomu”. Kasnije, kad je bio na nebu, opet je, prema Otkrivenju 3:12, rekao to isto. No nigdje u Bibliji nije zapisano da je Otac za svoga Sina rekao “moj Bog”, niti da su Otac ili Sin to rekli za sveti duh.)
Zašto se Isus u molitvi obraćao Jehovi s “Abba, Oče”?
Aramejska riječ abba može značiti “otac” ili “oče”. Taj se izraz u Bibliji pojavljuje tri puta i uvijek je dio molitve upućene nebeskom Ocu, Jehovi. Na što ukazuje ta riječ?
U priručniku The International Standard Bible Encyclopedia stoji: “U svakodnevnom govoru u Isusovo vrijeme izraz abba uglavnom su koristila djeca kad su se na prisan način i s poštovanjem obraćala svojim očevima.” To je bio topao način obraćanja i jedna od prvih riječi koju je dijete naučilo izgovarati. Isus je taj izraz upotrijebio u naročito usrdnoj molitvi koju je uputio svom Ocu. Samo nekoliko sati prije svoje smrti Isus se u Getsemanskom vrtu u molitvi obratio Jehovi riječima “Abba, Oče” (Marko 14:36).
“U židovskoj literaturi iz grčko-rimskog razdoblja riječ abba kao način oslovljavanja Boga gotovo se nikad nije koristila, nesumnjivo zato što se smatralo da bi bilo nedolično obraćati se Bogu takvim familijarnim izrazom”, piše u ranije navedenom priručniku. No “koristeći taj izraz u svojoj molitvi, Isus je neizravno potvrdio svoju raniju tvrdnju da je u osobito prisnom odnosu s Bogom”. Riječ abba u Bibliji se javlja na još dva mjesta — u poslanicama apostola Pavla, što pokazuje da su je i kršćani u prvom stoljeću koristili u molitvama (Rimljanima 8:15; Galaćanima 4:6).
Jevrejima 5:7-9: ”On u dane tijela svojega moljenja i molitve k onome koji ga može izbaviti od smrti s vikom velikom i sa suzama prinošaše, i bi utješen po svojoj pobožnosti [’božanskom strahu‘, ”NW“].
Okolnosti povezane sa Isusovim krštenjem ne ukazuju da su Bog, Krist i sveti duh jednaki. Kao čovjek, Isus se podvrgnuo krštenju u znak predstavljanja svom nebeskom Ocu. Tom prilikom se ”otvoriše nebesa“, a Božji duh je sišao, dolazeći na Isusa kao golub. Osim toga, ”s neba“ se čuo Jehovin glas kako kaže: ”Ovo je Sin moj, Ljubljeni moj, koga sam odabrao!“ (Matej 3:13-17, St).
Što je dakle Isus mislio kad je svojim sljedbenicima rekao da krste učenike ”u ime Oca i Sina i svetog duha“? (Matej 28:19, 20, NW). Isus nije mislio ili rekao da su on, njegov Otac i sveti duh jednaki. Umjesto toga, oni koji se krste priznaju Jehovu kao Darivaoca života i Svemogućeg Boga, kome predaju svoj život. Oni prihvaćaju Isusa kao Mesiju i onoga kroz koga je Bog pružio otkupninu za vjerujuće čovječanstvo. Oni također uviđaju da je sveti duh Božja djelujuća sila, kojoj se moraju podložiti. Međutim, takvi kandidati za krštenje ne trebaju gledati na Jehovu, Isusa i sveti duh kao na jedno trinitarijansko božanstvo.
Međutim, ne dokazuju li Isusova čuda da je on bio Bog-čovjek? Ne, jer su Mojsije, Ilija, Elizej, apostoli Petar i Pavao i drugi činili čuda mada nisu bili Bogovi-ljudi (2. Mojsijeva 14:15-31; 1. Carevima 18:18-40; 2. Carevima 4:17-37; Djela apostolska 9:36-42; 19:11, 12). Poput njih, Isus je bio čovjek koji je činio čuda pomoću sile koju mu je udijelio Bog (Luka 11:14-19).
Ivan 14:31. ali ja činim onako kako mi je Otac zapovjedio da bi svijet znao da ljubim Oca. Ustanite, pođimo odavde!
Pitam te kako Isus moze sam sebe ljubiti, ako su za tebe ovo iste osobe .
ina kraju 1Koric 15:28. A kad mu sve bude podloženo, tada će se i sam Sin podložiti onome koji mu je sve podložio, da Bog bude sve svima.
Ovde sam ti pokazao da ce se sam Sin na kraju 1000 godina podloziti svom Ocu odnosno pokloniti . Cisti dokaz
Poslednja izmena: