Musaka - razne vrste

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Crvena musaka

Crvena musaka

musakaw.jpg


Potrebno je: 14 mesnatih crvenih paprika, 500 g mešanog mlevenog mesa, 500 g šampinjona, 2 crvena luka, 2 dl soka od paradajza, 2 kašike suvih začina, biber po ukusu, 1 kašika iseckanog bosiljka, 5 kašika brašna, 3 kašike ulja. Preliv: 2 dl kiselog mleka, 2 jaja, 1 dl mleka.

Paprike operite, očistite od peteljki i semenki i ispecite na grilu. Potom ih oljuštite i isecite na polovine vertikalno, pa ostavite da se ohlade. Za to vreme napravite od jaja, mleka i brašna gustu smesu kao za palačinke. Potapajte filete paprika u tu smesu, pa pržite kratko na vrelom ulju u tiganju sa nelepljivom podlogom. Pohovane paprike ređajte na papirne salvete da se ocede od viška ulja i odlođite ih sa strane. U drugom tiganju na malo ulja izdinstajte sitno iseckani crveni luk, pa dodajte meso i posle 10 minuta oprane i na listove iseckane šampinjone, promešajte, pržite na umerenoj temperaturi nekoliko minuta, pa nalijte sok od paradajza. Dodajte suve začine, biber po ukusu i bosiljak, promešajte dobro, dinstajte 10-ak minuta pa sklonite sa ringle. U plehu ili vatrostalnoj posudi koju ste premazali uljem ređajte red pohovanih paprika, red fila sa mesom i pečurkama, dok ne potrošite, s tim da poslednji red budu paprike. Umutite jaja i kiselo mleko, pa sipajte preko musake, stavite da se peče na 200 stepeni oko 40 minuta. Izvadite i služite dok je toplo.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Musaka od kelerabe

Musaka od kelerabe

Potrebno:
1 kg mlade kelerabe
75 dg mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
4 kašike ulja
4 kašike maslaca
2 dl kisele pavlake
4 jajeta
1 kašika sitno seckanog lista peršuna
so, mleveni biber


Priprema:
Opranu i oljuštenu kelerabu iseći na tanke štapiće. Na otopljenom maslacu malo ispržiti sitno seckanu glavicu crnog luka, dodati štapiće kelerabe i nastaviti prženje da keleraba omekša a zatim posoliti. U međuvremenu napraviti nadev: na ugrejanom ulju propržiti drugu glavicu sitno seckanog crnog luka, dodati mleveno meso, posoliti, pobiberiti i pržiti. Skloniti sa štednjaka, dodati iseckan list peršuna i umućeno jaje. Tepsiju premazati masnoćom, pa slagati red dinstane kelerabe, red mesa i tako redom da poslednji red bude keleraba. Kiselu pavlaku umutiti preostalim jajima i svaki red preliti ovom mešavinom. Peći u zagrejanoj pećnici oko 40 minuta na umerenoj temperaturi da površina porumeni. Služiti toplo.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
šarena musaka

ŠARENA MUSAKA

11981_Sarena-musaka_kul.jpg

POTREBNO JE
500 g krompira, 200 g integralnog pirinča, 80 g šargarepe, 60 g mladog graška, 50 g nepečenog kikirikija, 60 g kukuruza šećerca, 100 ml biljne pavlake za kuvanje, 60 ml ulja od grožđanih koštica

PRIPREMA
Krompir isecite na kolutove, pa ih prepecite na 30 ml ulja, da porumene. Šargarepu iseckajte na kockice, kikiriki usitnite u seckalici, pa ih pomešajte sa graškom i pirinčem. Dublji pleh ili vatrostalnu činiju podmažite preostalim uljem, na dno poređajte polovinu krompira, preko njega rasporedite izmešano povrće i prekrijte ga drugom polovinom krompira. Prelijte biljnom pavlakom za kuvanje, nalijte sa 8 dl vode i pecite 15 minuta na 250 stepeni. Smanjite na 200 stepeni i pecite musaku još sat vremena.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Musaka s piletinom

Musaka s piletinom

208970_musaka_f.jpg

Sastojci (4 osobe):
1kg krompira
200g prokelja

200g piletine
50g suvih vrganja
1 glavica luka
so, biber, origano, ulje
2 kašike brašna
500ml mleka


Priprema (60 min.):
Skuvati krompire, oguliti ih i iseći. Namastiti pleh i poređati krompir. Na luku izdinstati piletinu i dodati vrganje, so i biber. Poređati po krompirima.

Prokelj prokuhati kratko u slanoj vodi, prerezati na pola i poslagati po nadevu. Preko svega poređati opet krompir.

Na ulju propržiti brašno, dodati mleko i kuvati do željene gustijne. Pred kraj dodati
so, biber i origano, pa preliti preko musake. Peći u pećnici na 200°C, 30 minuta.

Izvor: Kulinarika




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Musaka od pšenice i suvih šljiva

MUSAKA OD PŠENICE I SUVIH ŠLJIVA (POSNO, NA VODI)

6333_+VLD_2624_iff.jpg

POTREBNO JE
800 g krompira, 200 g pšenice, 80 g suvih šljiva, 20 g oraha, 4 kašike paradajz pirea, pola kašike ruzmarina

PRIPREMA
Krompir isecite na tanke kolutove, pšenicu skuvajte a suve šljive malo obarite. U vatrostalnu činiju ređajte prvo krompir, sitno seckane suve šljive, a zatim pšenicu pomešanu sa orasima. Paradajz pire razblažiti sa bujonom od povrća i time prelijte musaku. Pospite je ruzmarinom i pecite 45 minuta na 200 stepeni.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Musaka sa prazilukom

Musaka sa prazilukom

news_11685.jpg

Sastojci za 4 osobe:
malo bibera;
1 kom kisele pavlake;
500 g mlevenog mesa;
malo soli;
2 kom lovorovog lista;
1 kg praziluka;
150 ml soka od paradajza;
malo suncokretovog ulja;
malo peršuna;
50 g mocarela sir;
1 glavice crnog luka.

Priprema:

Sitno iseckajte luk i prodinstajte ga.U međuvremenu operite i očistite praziluk pa ga isecite na kolutiće. U veću posudu sipajte vodu i posolite je.Pošto je voda proključala, dodajte praziluk i ostavite da se kuva oko 5 min. Praziluk procedite po završetku kuvanja.Pošto ste prodinstali luk, dodajte pasirani paradajz i ostavite da krčka još 10-ak minuta.Dodajte meso i ostavite da se sos krčka jos 15-ak minuta.Dodajte peršun i lovorov list.

Filovanje:

U vatrostalnu posudu ređajte sloj praziluka pa sloj sosa. Ponavljajte taj postupak dok ne potrošite sastojke.Nanesite pavlaku i ravnomerno je rasporedite.Na kraju, narendajte sir i ostavite 20-ak minuta da se zapeče u rerni na 200°C.

Izvor: BeCook




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Prolećna musaka

Prolećna musaka

17-prolecna-musaka1.jpg

Potrebno je:
3 tikvice, 4 paradajza, 6 jaja, 200 g mladog sira, 100 g rendanog parmezana, 1/4 kašičice ljutog tabasko sosa, kašičica soli, 1/4 kašičice sveže mlevenog bibera, šaka svežeg bosiljka, 4 kriške starog hleba, maslinovo ulje za podmazivanje, so i biber po ukusu.

Zagrejte rernu na 170 stepeni, u većoj posudi umutite jaja sa mladim sirom dok ne dobijete glatku smesu, a zatim dodajte parmezan, ljuti sos, so i biber. Iseckajte paradajz na sitnije komade, iscedite sok, dodajte iseckani svež bosiljak i oprane, oljuštene i izrendane tikvice. Stari hleb isecite na kockice, pokvasite ga sa malo vode, ocedite na papiru i dodajte smesi od jaja i sira, sve dobro promešajte i pomešajte sa paradajzom i tikvicama. Pleh ili vatrostalnu činiju podmažite maslinovim uljem, sipajte musaku i pecite oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni i malo ne naraste. Servirajte dok je toplo uz kiselu pavlaku ili jogurt.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Musaka od kupusa

Musaka od kupusa

1.jpg

POTREBNO JE
1 veća glavica kupusa, 500 g mlevenog mesa, 2 kocke za supu, 100 g suve slanine, kašika prezli, 2 jajeta, 30 g maslaca, pola šoljice paradajz pirea, ulje, so, biber, suvi biljni začin

PRIPREMA

Očišćen kupus isecite na krupne komade i skuvajte u vodi sa kockom za supu. Na zagrejanom ulju propržite meso, dodajte seckanu slaninu, so i biber, pa promešajte i skinite s vatre. Zatim meso sastavite sa umućenim jajima i promešajte. U podmazan sud ređajte red kupusa, red mesa i tako dok ne utrošite materijal. Paradajz pire razredite sa malo vode u kojoj se kuvao kupus i prelijte preko musake. Pospite prezlama i komadićima maslaca. Pecite je oko 45 minuta na 180 stepeni.

Izvor: Blic žena




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Musaka od pasulja

Musaka od pasulja

1.jpg

POTREBNO JE

2 konzerve crvenog pasulja, 0,5 kg mešanog mlevenog mesa, 2 jajeta, 2 kašike narendanog kačkavalja, 0,5 dl ulja, veza peršuna, čaša kisele pavlake, 2 glavice crnog luka, šargarepa, pola kašičice ljute paprike, so, ulje

PRIPREMA
Na ulju propržite seckani crni luk, dodajte rendanu šargarepu i mleveno meso, so, ljutu papriku, pa dinstajte petnaestak minuta. Podmažite vatrostalnu činiju, po dnu rasporedite deo crvenog pasulja, preko njega stavite sloj mesa, pa postupak ponavljajte dok ne utrošite namirnice. Poslednji sloj treba da bude od pasulja. Musaku prelijte jajima s pavlakom i pospite kačkavaljem. Pecite 25 minuta na 200 stepeni.

Izvor: Blic žena




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Musaka sa kupusom

Musaka sa kupusom

1.jpg


Za 4 osobe:
veća glavica kupusa, dve-tri kašike ulja, 2,5 l vode, kašičica soli, 370 g mlevene junetine, glavica luka, dva-tri struka mladog luka, kašičica sušene majčine dušice, veza peršuna, 140 g mocarele, 80 g tvrdog kozjeg sira, so, biber, kašika-dve brašna, maslac i mleko za bešamel sos.

Na vrelom maslacu kratko propržite brašno i sipajte mleko uz stalno mešanje da se ne stvaraju grudvice. Kada mleko proključa, kuvajte minut-dva da se masa zgusne. Ostavite da odstoji na toplom. U veću posudu sipajte vodu, posolite i kuvajte do vrenja. Dodajte kupus isečen na trake i kuvajte 15 minuta, pa ocedite. Na vrelom ulju propržite luk i mladi luk, dodajte mleveno meso, majčinu dušicu, so i biber, promešajte i pržite pet minuta. Pospite seckanim peršunom, promešajte i sklonite s ringle. U četiri vatrostalne činije sipajte po dve kašike bešamel sosa, odozgo nanesite sloj barenog kupusa, preko njega sloj mesa, pa sloj dve vrste sira, isečena na tanke šnite. Sve prelijte sa po 4 kašike bešamel sosa i ovaj postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Pecite 45 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

(Novosti)




 
Natrag
Top