Može li zakon spasiti ?čemu je dat zakon?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.110
Tako je Ris, ove dve zapovesti su date kao princip ispunjenja svih deset zapovesti, a to je ljubav.
Ako imamo ljubav prema Bogu necemo krsiti ni jednu zapovest koja odredjuje odnos prema Bogu, a ako imamo ljubav prema bliznjem necemo krsiti ni jednu koja odredjuje odnos prema bliznjem.

Ove dve zapovesti nisu date kao zamena za ostalih deset, vec kao princip ispunjenja svih zapovesti, a to je ljubav.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691

Prijatelju, mene osudjujes za nepoznavanje pisma, a upravo je suprotno, jer je ocigledno da si ovde izneo toliko stvari koje su upravo proizvod tvog nepoznavanja pisma i licne neposvecenosti Duhom.

Takodje, ovde je ukljuceno i tvoje izvrtanje pisma da bi dokazao svoju teoriju.

Ti na primer kazes da se Bog odmah nakon stvaranja zakleo Adamu i Jevi da nece uci u njegov pokoj...sto je nerazumna izjava.
Cak i da si mislio da je rekao nakon pada u greh, da ljudi nece uci u pokoj, takvo nesto nigde ne mozes naci u bibliji, jer Bog je stvorio Subotu kao blagoslov coveku posvetivsi je prvim ljudima za svetu upotrebu.

Nasuprot tome, sustina onoga sto sam ja napisao je potpuno u skladu sa kontekstom biblije, a to je `da su Jevreji nakon izlaska iz Egipatskog ropstva bili neverni prema Bogu i krsili zapovesti Bozje i Subotu, i da iz tog razloga nisu mogli uci u obecanu zemlju i pokoj Bozji, nego je Bog ucinio da 40 godina lutaju po pustinji, a to je sve lepo navedeno u 20 poglavlju knjige proroka Jezekilja u tekstu koji sam naveo.

Takodje, Apostol Pavle u 4 glavi Jevrejima to isto govori, da su Jevreji bili neverni i da nisu mogli uci u pokoj Bozji i ako su znali da je sam Bog pocinuo u taj dan i tako dao primer ljudima, i da se onda zbog neverstva Jevreja u pustinji zakleo da oni nece uci u obrecanu zemlju, a ne kako ti kazes odmah nakon stvaranja, a evo i dokaza:

"Јернегде рече за седми дан овако: и почину Бог у дан седми од свих дела својих"

Dakle, Bog je u pocetku pocinuo u sedmi dan i to je kasnije zapisano u zapovestima.

Ali potom apostol dodaje:

на овом месту опет: Неће ући у покој мој"

Izraz "NA OVOM MESTU" oznacava upravo da je Bog u pustinji izrekao ovo prokletstvo Jevrejskom narodu koji je krsio Subotu.

Dakle, Bog je dao Subotu jos na pocetku prvim ljudima, Izrailjci su to znali, a opet su krsili Subotu u pustinji, i iz tog razloga Bog je na OVOM MESTU u pustinji izrekao prokletstvo Jevrejima jer su krsili Subotu
"Неће ући у покој мој" odnosno u obecanu zemlju, vec im je dao da lutaju u pustinji 40 godina...to je tako jasno i nedvosmisleno.

Potom apostol daje savet da mi u novom zavetu ne krenemo primerom neposlusnosti i krsenja Subote poput Jevreja u pustinji, vec da postujemo Subotu kako bi mogli uci u pokoj Bozi i zajednicu sa njim, a na kraju u nebesko carstvo.

"Дакле је остављено још Subotnje почивање народу Божијем.
Јер који уђе у покој Његов, и он почива од дела својих, као и Бог од својих"

"Да се постарамо, дакле, ући у тај покој, да не упадне ко у ону исту гатку неверства ( kao i Jevreji )

Jevreji su nazalost i nakon ulaska u obecanu zemlju krsili Subotu.

13:15 U to vreme videh u Judeji gde gaze u kacama u subotu i nose snopove natovarivši na magarce, i vino, grožđe i smokve i svakojake tovare, i nose u Jerusalim u subotu, i prekorih ih onaj dan kad prodavahu žitak.
13:16 I Tirci koji življahu u Jerusalimu donošahu ribu i svakojaki trg i prodavahu u subotu sinovima Judinim u Jerusalimu.
13:17 Zato prekorih glavare judejske i rekoh im: Kakvo je to zlo što činite te skvrnite subotu?
13:18 Nisu li tako činili oci vaši, te Bog naš pusti na nas i na ovaj grad sve ovo zlo? I vi još umnožavate gnev na Izrailja skvrneći subotu.

13:19 I kad dođe sen na vrata jerusalimska uoči subote, zapovedih te zatvoriše vrata, i zapovedih da ih ne otvaraju do posle subote; i postavih nekoliko svojih momaka na vratima da se ne unosi nikakav tovar u subotu.
13:20 I prenoćiše trgovci i koji prodavahu svakojaki trg iza Jerusalima jednom i drugom.
13:21 I opomenuh ih i rekoh im: Zašto noćujete oko zida? Ako još jednom to učinite, uložiću na vas. Od tada ne dolaziše u subotu.
13:22 A Levitima zapovedih da se očiste i da dođu i čuvaju vrata da bude svet dan subotni. I za ovo pomeni me, Bože moj, i oprosti mi po velikoj milosti svojoj.

Ostalo ne zelim da komentarisem jer ima dosta nepovezanosti.

LAODIKEJA,TO ŠTO TI Z0VEŠ NEPOPVAZANOŠĆU JE CENTAR SPAŠENJA I TE KAKO JE POVEZANO DUHOM,ALI NE TEOLOGIJOM.
kako t i imaš snage ovde reći nešto da ne piše. zašto citiraš jezekilja proroka? pa na stotinu mesta oni su kršili sijaset zapovesti ,imaš sudije mnogo više primera. ali pavle jasno navodi u jevrejima,4. da u večni pokoj se ulazi ne držanjem subote,već preko pedesetnice. drugog puta nema za večni pokoj. mOžeš hilJadama godina držati subotu najperfektnije nikad nećeš biti u nebu na osnovu toga ako zadocniš i ne budeš neposlušan,neveran Božjoj reči oko pedesetnice. tebi je psalam 118 .koji jasno kaŽe proročko slovo o tom drugom danu koga pavle jasno naglašava ili isaija 28. koji govori da oni neće hteti verovati ,upravo proričuć pedesetnicu,i reči petra apostola koje su oni doista držali za nerazumnu besedu,a tuđe jezike za pijanstvo samo,DAKLE TEBI JE TO NEPOVEZANA STVAR !? i to to što pavlE akcentuje kao opasnost da i mi danas ne uđemo u taj šabat koji je još ostavljen Božjima ,ali šabat ili večni pokoj kroz pedesetnicu ne kroz subotu. jer isus navin je jasno držao subotu a kaže se potpuno jasno da NIJE MOGAO UVESTI SINOVE NI SEBE U VEČNI POKOJ I ZATO JE BOG GOVORIO PROROČKI U PSAMU O DRUGOM DANU.
U TOM KONTEKSTU,ODMAH MALO PO TOM JA SAM TI POKAZAO TAJ CITAT A TI SI BRŽE BOLJE NAPISAO DA SAM JA REKAO ODMAH! ZA BOGA JE PRROOČKO SLOVO BUDUĆI VAN VREMENA DRUGAČIJEG NAMISLA, I KAD ON KAŽE MALO POTOM DA SE ZAKLEO BOG DA NEĆE UĆI IPAK U POKOJ I AKO JE JASNO SPOMENUO SEDMI DAN NAKON STVARANJA KAO ODMOR DA JE DAO IZRAELU ONDA ŠTO SE TI PREČAŠ DA NIJE TAKO PISANO. AJDE RECI ,A CITIRAŠ DVA PUTA, JE LI PIŠE DA NEĆE IPAK UĆI. I SAD DA BI NAKUCAO TEORIJU OKO SUBOTE DA JE ONA USLOV VEČNOG POKOJA A NE DRUGI DAN TJ, PEDESETNICA TI IZMIŠLJAŠ TUMAČENJE.PRVO TO ŠTO SI CITIRAO TO JE MESTO KADA SU SE VRATILI IZ VAVILONA POSLE ROPSTVA 70. GODINA I ONI SU SE ZANELI ZA TO VREME I JEZDRA I NEMIJA SU IH UKORELI ZA TO,ALI TO NEMA VEZE SA ONIM ŠTO PAVLE NAVODI KAO RAZLOG NE ULASKA U VEČNI POKOJ U JEVREJIMA 4.
JA SAM TE JASNO UPUTIO NA 4.MOJSIJEVU 13 I 14 GL. DA PROČITAŠ NAROČITO 14 GL.- OD 29 REDKA,TE DA NE DODAJEŠ I MANIPILUŠEŠ STIHOVIMA JER BOG TU JASNO KAŽE ZAŠTO NEĆE UĆI U OBEĆANU ZEMLJU A PAVLE KAŽE VEČNI POKOJ.40 DANA SU OBUILAZILI ZEMLJU UHODE I DOBILI SU ZA NEVEROVANJE LEPO PIŠE U TO DA SE MOŽE DOBITI ZEMLJA JER SU TAMO DIVOVI TE SU SMELI NAROD BOŽJI I ZATO KOMPLET OČEVI NISU MOGLI UĆI,ZA NEVEROVANJE 40. DANA DAN ZA GODINU 40. GODINA LUTANJA DOK NE BI IZUMRLI SVI! ONDA AKO TO NIJE JASNO ONDA SI TI JEDAN PROTIUVNIK PISMA A NE BOŽJI MILJENIK REČI. ONI SU BILI NEVERNI OBEĆANJU, PAVLE KAŽE DA NI ISUS NIJE MOGAO UVESTI I AKO JE TU NAZVAN DA JE NA NJEMU I HALEVU DRUGI TJ BOŽJI DUH VERE,NO NISU MOGLI UĆI U VEČNI POKOJ TAKO PIŠE. PA KAKO NISU KAD SU DRŽALI SUBOTU.PA ZATO ŠTO PEDESETNICA JOŠ NIJE BILA NI NA POMOLU,TEK POTOM BOG JE PRORIČE KROZ PSALAM 118. KAO DRUGI DAN I KROZ ISAIJU 28.A I KROZ JOILA PROROKA. AKO BOG JASNO KAŽE ZAŠTO NISU UŠLI ONDA ZAŠTO TI IZMIŠLJAŠ STVARI OVDE? NEPOSLUŠNI SUBOTI? PA NE KAŽEM DA I DANAS NEKI NE SLUŠAJU SVE, ALI RAZLOG KAŠNJENJA U VEČNI POKOJ JE JASNO UKAZAN ,ISTI RAZLKOG KAO I SA IZRAELOM ,NEPOSLUH I OKO NEVERTOVANJA U PEDESETNICU A NE NEDOBRO DRŽANJE SUBOTE ILI BILO KOJE ZAPOVESTI.
AJDE VIDI 4.MOJSIJEVCU 14 RED 29 OPA NADALJE PA ONDA PRIČAJ. IMA JTISAK DA NISI NI POGLEDAO TO.ILI SI TIOLIKO PREK I BEZOBZIRAN A MOŽDA I ZAASLEPLJEND A TOLKO NAPISANO NE VIDIŠ I TUMAČENO OD BOGA. TU TI NE TREBA TUMAČENJE TU JE VEĆ BOG JASNO REKAO JASNO I GLASNO KAO DAN ZA ŠTO NEĆE UĆI,ZA ŠTO ĆE LUTATI 40. GODINA I POMRETI U PUSTINJI.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.110
Prijatelju, ti insuiniras da ja nisam nikada upucivao na pedesetnicu, odnosno da covek mora biti nanovorodjen Duhom Svetim, i da mora dopustiti Bogu da izvrsi u njemu ociscenje od greha i time promenu kako bi covek doziveo savrsenstvo karaktera i spremnost za drugi Hristov dolazak.
Ja sam ukazao da vera i poslusnost ne idu jedno bez drugog, jer je to prekrajanje plana spasenja onako kako ga je Bog i stvorio i otkrio ljudima u svojoj reci, jer kako bi covek jedino i mogao izgraditi sebe za carstvo nebesko ako ne verom i poslusnoscu.
Vera sama po sebi nema neku odredjenu vrednost ako se iz te vere ne izrodi poslusnost koja coveku omogucuje da duhovno uzraste u savrsenog coveka u visini mere rasta Hristova.

Dakle, centar i sustina naseg spasenja je Hristos, koji nas je svojom zrtvom otkupio od greha, i koji nam daje silu da prihvatajuci njega kao licnog spasitelja i njegovu zrtvu kao otkup za licne grehe, poslusnoscu njegovim zapovestima izgradimo sebe za carstvo nebesko, dopustajuci da nas on menja i svakodnevno ispunjava svojom ljubavlju, radoscu i mirom, kako bi dostigli savrsenstvo karaktera u visini mere rasta Hristova.

Govoriti nesto drugo u odnosu na ovo, je u stvari srljanje u propast, jer bez ovoga niko nece moci videti carstvo Bozje, a kamo li u njega uci..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Prijatelju, ti insuiniras da ja nisam nikada upucivao na pedesetnicu, odnosno da covek mora biti nanovorodjen Duhom Svetim, i da mora dopustiti Bogu da izvrsi u njemu ociscenje od greha i time promenu kako bi covek doziveo savrsenstvo karaktera i spremnost za drugi Hristov dolazak.
Ja sam ukazao da vera i poslusnost ne idu jedno bez drugog, jer je to prekrajanje plana spasenja onako kako ga je Bog i stvorio i otkrio ljudima u svojoj reci, jer kako bi covek jedino i mogao izgraditi sebe za carstvo nebesko ako ne verom i poslusnoscu.
Vera sama po sebi nema neku odredjenu vrednost ako se iz te vere ne izrodi poslusnost koja coveku omogucuje da duhovno uzraste u savrsenog coveka u visini mere rasta Hristova.

Dakle, centar i sustina naseg spasenja je Hristos, koji nas je svojom zrtvom otkupio od greha, i koji nam daje silu da prihvatajuci njega kao licnog spasitelja i njegovu zrtvu kao otkup za licne grehe, poslusnoscu njegovim zapovestima izgradimo sebe za carstvo nebesko, dopustajuci da nas on menja i svakodnevno ispunjava svojom ljubavlju, radoscu i mirom, kako bi dostigli savrsenstvo karaktera u visini mere rasta Hristova.

Govoriti nesto drugo u odnosu na ovo, je u stvari srljanje u propast, jer bez ovoga niko nece moci videti carstvo Bozje, a kamo li u njega uci..
pa gde je onda tebi ovde mera rasta Hrista? sve vreme se ritaš oko jevreja 4. donoseć pogrešne locirane citate oko toga što jeste značenje,kasniti za nebo,pričom da je to greh ka suboti u jevrejskoj grupi,a ne neverovanje uhoda u obilasku obećane zemlje! zašto onda javno nisi rekao,piše tako u 4.gl. mojsija 14i kvit idemo dalje.
zaštro nisi do kraja jasan,pedesetnica kako glasi. dela 2.gl. 38 39 red ja molim sve da pažljivo čitaju to mesto,unuitar je ulazak u nebo ili ga kasnimo! ne subota ne zakon ne bilo što drugo već to je cilj to su vrata. ako to promašimo za badava ubeđivanja ovde dal držati subotu i zakon il ne.,. držao ga je isus navin pa jel ušao.? nije. bniti je mogao. bezu pedesetnice se ne ulazti u nebo. isus nije imao odgovornost nije došlo proročko vreme,ali pavle nas opominje. nikaka priča oko držanja subote nije večni pokoj.zamislite sebe da ste sreli s e sa pavlom u efezu i da vam on kaže na što ste kršteni je li ste primili svetoga Duha a vi mu kažete na trojstvo? šta bi on rekao,amen i ostavio vas. ne,rekao bi da je to nikejska ludost i da nema drugog imena za spas osim Isusa Hrista ime. i ponudio bi vam krštenje u Ime . i krštenje Duhom. a ovde se sve vreme mnogi napinju subota,zakon,trojstvo,krštenje Duhom nigde,tabu tema i sad o čemu se ovde priča,o nebu? nemojte biti izlagani,neba nema bez pedesetnice,čitajte dela.2.gl. !

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.110
Opet insinuacija.

Pedesetnica je upravo data da nam pomogne da se u nama kroz potpuno predanje Bogu i odbacivanje predjasnjih greha rodi rod poslusnosti, kako ne bi vise gresili vec pomocu Duha Svetoga ispunjavali svaku zapovest.

Kada bi svi poslusali ono sto ti govoris, niko ne bi usao u carstvo nebesko, jer Bozja rec upravo postavlja uslov za ulazak u carstvo nebesko, a to je drzanje zapovesti:

"Благо ономе који твори заповести Његове, да им буде власт на дрво живота, и да уђу на врата у град.
А напољу су пси и врачари и курвари и крвници и идолопоклоници и сваки који љуби и чини лаж"
( otkrivenje 22. 14 - 15 )

Evo sta Isus u razgovoru sa Nikodimom kaze o nanovorodjenju Duhom Svetim.
Zapazi u ovom tekstu da Isus govori o novorodjenju kao uslovu za ulazak u carstvo nebesko.
Potom daje sledeci uslov to je vera u Hrista.
I kao treci uslov dela koja proizilaze iz vere i novorodjenja Duhom.
Na samom kraju Isus kaze, da ce svako ko nema vere u Hrista biti osudjen, jer nemajuci Hrista takav covek nema ni dela, a ko veruje u Hrista on ima i dela koja su prirodni proizvod vere i novorodjenja Duhom Svetim.

[TABLE]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Bijase pak covek medju Farisejima po imenu Nikodim knez Jevrejski.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Ovaj dođe k Isusu noću i reče mu: Ravi! znamo da si ti učitelj od Boga došao; jer niko ne može čudesa ovijeh činiti koja ti činiš ako nije Bog s njim.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Odgovori Isus i reče mu: zaista, zaista ti kažem: ako se ko nanovo ne rodi, ne može vidjeti carstva Božijega.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Reče Nikodim njemu: kako se može čovjek roditi kad je star? eda li može po drugi put ući u utrobu matere svoje i roditi se?[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Odgovori Isus: zaista, zaista ti kažem: ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Što je rođeno od tijela, tijelo je; a što je rođeno od Duha, duh je.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Ne čudi se što ti rekoh; valja vam se nanovo roditi.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Duh diše gdje hoće, i glas njegov čuješ, a ne znaš otkuda dolazi i kuda ide; tako je svaki čovjek koji je rođen od Duha.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Odgovori Nikodim i reče mu: kako može to biti?[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Isus odgovori i reče mu: ti si učitelj Izrailjev, i to li ne znaš?[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Zaista, zaista ti kažem da mi govorimo što znamo, i svjedočimo što vidjesmo, i svjedočanstva našega ne primate.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Kad vam kazah zemaljsko pa ne vjerujete, kako ćete vjerovati ako vam kažem nebesko?[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]I niko se ne pope na nebo osim koji siđe s neba, sin čovječij koji je na nebu.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]I kao što Mojsije podiže zmiju u pustinji, tako treba sin čovječij da se podigne.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Da nijedan koji ga vjeruje ne pogine, nego da ima život vječni:[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Jer Bogu tako omilje svijet da je i sina svojega jedinorodnoga dao, da nijedan koji ga vjeruje ne pogine, nego da ima život vječni.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Jer Bog ne posla sina svojega na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spase kroza nj.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Koji njega vjeruje ne sudi mu se, a koji ne vjeruje već je osuđen, jer ne vjerova u ime jedinorodnoga sina Božijega.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]A sud je ovaj što vidjelo dođe na svijet, i ljudima omilje većma tama negoli vidjelo; jer njihova djela bijahu zla.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Jer svaki koji zlo čini mrzi na na vidjelo i ne ide k vidjelu da ne pokaraju djela njegovijeh, jer su zla.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]A ko istinu čini ide k vidjelu, da se vide djela njegova, jer su u Bogu učinjena" ( jevandjelje po Jovanu 3 poglavlje )[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Opet insinuacija.

Pedesetnica je upravo data da nam pomogne da se u nama kroz potpuno predanje Bogu i odbacivanje predjasnjih greha rodi rod poslusnosti, kako ne bi vise gresili vec pomocu Duha Svetoga ispunjavali svaku zapovest.

Kada bi svi poslusali ono sto ti govoris, niko ne bi usao u carstvo nebesko, jer Bozja rec upravo postavlja uslov za ulazak u carstvo nebesko, a to je drzanje zapovesti:

"Благо ономе који твори заповести Његове, да им буде власт на дрво живота, и да уђу на врата у град.
А напољу су пси и врачари и курвари и крвници и идолопоклоници и сваки који љуби и чини лаж"
( otkrivenje 22. 14 - 15 )

Evo sta Isus u razgovoru sa Nikodimom kaze o nanovorodjenju Duhom Svetim.
Zapazi u ovom tekstu da Isus govori o novorodjenju kao uslovu za ulazak u carstvo nebesko.
Potom daje sledeci uslov to je vera u Hrista.
I kao treci uslov dela koja proizilaze iz vere i novorodjenja Duhom.
Na samom kraju Isus kaze, da ce svako ko nema vere u Hrista biti osudjen, jer nemajuci Hrista takav covek nema ni dela, a ko veruje u Hrista on ima i dela koja su prirodni proizvod vere i novorodjenja Duhom Svetim.

[TABLE]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Bijase pak covek medju Farisejima po imenu Nikodim knez Jevrejski.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Ovaj dođe k Isusu noću i reče mu: Ravi! znamo da si ti učitelj od Boga došao; jer niko ne može čudesa ovijeh činiti koja ti činiš ako nije Bog s njim.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Odgovori Isus i reče mu: zaista, zaista ti kažem: ako se ko nanovo ne rodi, ne može vidjeti carstva Božijega.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Reče Nikodim njemu: kako se može čovjek roditi kad je star? eda li može po drugi put ući u utrobu matere svoje i roditi se?[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Odgovori Isus: zaista, zaista ti kažem: ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Što je rođeno od tijela, tijelo je; a što je rođeno od Duha, duh je.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Ne čudi se što ti rekoh; valja vam se nanovo roditi.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Duh diše gdje hoće, i glas njegov čuješ, a ne znaš otkuda dolazi i kuda ide; tako je svaki čovjek koji je rođen od Duha.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Odgovori Nikodim i reče mu: kako može to biti?[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Isus odgovori i reče mu: ti si učitelj Izrailjev, i to li ne znaš?[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Zaista, zaista ti kažem da mi govorimo što znamo, i svjedočimo što vidjesmo, i svjedočanstva našega ne primate.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Kad vam kazah zemaljsko pa ne vjerujete, kako ćete vjerovati ako vam kažem nebesko?[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]I niko se ne pope na nebo osim koji siđe s neba, sin čovječij koji je na nebu.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]I kao što Mojsije podiže zmiju u pustinji, tako treba sin čovječij da se podigne.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Da nijedan koji ga vjeruje ne pogine, nego da ima život vječni:[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Jer Bogu tako omilje svijet da je i sina svojega jedinorodnoga dao, da nijedan koji ga vjeruje ne pogine, nego da ima život vječni.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Jer Bog ne posla sina svojega na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spase kroza nj.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Koji njega vjeruje ne sudi mu se, a koji ne vjeruje već je osuđen, jer ne vjerova u ime jedinorodnoga sina Božijega.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]A sud je ovaj što vidjelo dođe na svijet, i ljudima omilje većma tama negoli vidjelo; jer njihova djela bijahu zla.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Jer svaki koji zlo čini mrzi na na vidjelo i ne ide k vidjelu da ne pokaraju djela njegovijeh, jer su zla.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]A ko istinu čini ide k vidjelu, da se vide djela njegova, jer su u Bogu učinjena" ( jevandjelje po Jovanu 3 poglavlje )[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
dobro laodikeja,ja privatam svaki tvoj post kao izazov. ja se ne bojim tvoje teologije niti me ona posebno dotiče,pre nego je provučem kroz "teologiju svetoga Duha!"
dakle,da li si zapazio što si citirao (hvala za citate oni ipak imaju potrebu da uvidimo stvar),rekao si dobro i dobro si prepisao jovan 3.
dakle,što je Isus rekao za nanovorođenje?ti si rekao da ako se čovek nanovo ne rodi ne može ući u carstvo nebesko i da je zato DuH sveti i dat. no,piše jasno drugačiji smisao. ne kaže ne može ući,nego ne MOŽE NI VIDETI CARSTVO. a potom kaže za krštenje svetim Duhom i vodom,naravno u ime Isusa da NIKO NE MOŽE UĆI U CARSTVO NEBESKO.
SADA DA BI OVO BILO TAČNO VIDI SE PO MATEJU 25.KADA ISUS GOVORI PRIČU O CARSTVU O 10 DEVOJAKA. ZAŠTO PET LUDIH NIJE UŠLO? ZBOG TEOLOŠKE PRIČE DA SVETI DUH JE OVO,ONO,TJ. DA NEMA TOGA VIŠE. NEMANJE SVETOGA DUHA ILI ULJA U POSUDAMA JE UZROK ŠTO PET LUDIH NIJE UŠO. TAKO PEDESETNICA JE JASNO PRIKAZANA U JEVREJIMA 4.PERFEKCIJOM SVETOGA DUHA PREKO AP.PAVLA DA UPRAVO NEVEROVANJE DANAS JE DOCNJENJE,NEVEROVANJE NA SVETOGA DUHA I KRŠTENJE VODOM TJ. NA GOVOR PETRA NA PEDESETNICI. PRIMER SU ONI KOJI SU ZAKASNII NAMA,KAŽE PAVLE D A I MI NE BI ZAKASNILI. NEMOJ MI SAD REĆI DA ISUS NAVIN KAO DAT PRIMER NIJE VEROVAO SUBOTU? NEMOJ MI REĆI DA OD MOŽDA 500. 000 JEVREJA KOJI SU BILI TOGA DANA NA VELIKI PRAZNIK IZ DIJASPORE I DOMAĆI U HODOČAŠĆU OBAVEZNOM,DA NISU VEROVALI SUBOTU? PA ŠTO SU ONDA VEROVALI SVETU INDIJSKU KRAVU?! ALI PAVLE KAO I ISAIJA ŠTO PRORIČE GOVORI,TJ. DAJE, IMENUJE NJIHOV PRIMER KOJI SU REKLI KADA SU IH ČULI DA GOVORE TUĐIM JEZICIMA I KADA SU REKLI DA SU PIJANI,I KADA JE PETAR NERAZUMLJIVOM BESEDOM ZA NJIH NEVERUJUĆE REKAO DA ONI NISU PIJNANI VEĆ JE TO PROROČKO SLOVO JOILA O DOLASKU DUHA SVETOGA PO OBEĆAJU IZ PSALMA ,TAJ DRUGI DAN KOJI JEVEČNI POKOJ,I KADA SU ONI TO ODBILI,ONDA PAVLE NAS STROGO OPOMINJE D A I MI KOJI NE ODOCNIMO UĆI U TAJ JOŠ TRAJUĆI VEČNI POKOJ ILI PENTEKOSTNI ŠABAT KOJI JE JOŠ U TRAJANJU DOK GOD SVETI DUH NE BUDE UZET SA NEVESTOM NAKON UZNESENJA I TIME I MILOST TE VRSTE! TU NEMA NIGDE NI POMENA SUBOTE KAO ŠABATA,VEĆ JE JASNO REČ O PEDESETNICI. KOJI JE TO GLAS DANAS KAD ČUJEŠ? ŠTA JE PETAR PROPOVEDAO KORNILIJU ,IZRAELU NA PEDESETNICI,ŠTA PAVLE TAMNIČARU,JOVANOVIM UČENICIMA,SUBOTU? ZAR JOVANOVI UČENICI SU KRŠILI SUBOTU? NE ON IM PROPOVEDA PEDESETNICU I PITA JE LI TO NA NJIMA! SAMARIJA ISTO KOD FILIPA. SVE VREME, LAODIKEJA, REČ JE O PEDESETNICI KAO VEČNOM POKOJU.KRŠTENJU U IME BEZ KOGA NEMA OPROSTA GREHA. SAM SI CITIRAO,ONAJ KO VERUJE U IME,U IME,U IME SINA BOŽJEGA IMA ŽIVOT. TI STALNO POD TROJIČARSKIM DUHOM NE VIDIŠ AKCENAT, NA IME SINA!

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
[WARNING]Mrsavkicu, ćlana 7 Pravilnika glasi: #7 Zabranjeno samo velikim slovima (ALL CAPS) . Primer: "OVAKO NE SMETE PISATI"[/WARNING]

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.110
Opet ponavljas istu stvar, seckas i vadis iz konteksta da bi dokazao nedokazivo.
Vera i krstenje Duhom je neodvojivo od poslusnosti zapovestima, jer poslusnost proizilazi iz vere, ona je prirodni deo vere coveka koji je poverovao u Hrista i primio krstenje Duhom, i kao proizvod toga u njegovom zivotu se radja rod poslusnosti zapovestima.

Covek koji kaze da je nanovorodjen Duhom Svetim, a tvrdi da ga Duh navodi da ne drzi zapovesti, govori ne istinu, jer Duh uvek navodi na poslusnost Bogu i drzanje zapovesti iz ljubavi prema njemu i bliznjima.

Govoreci o neotudjivosti vere i dela, u ovom slucaju sa naznakom na dobra dela, apostol Pavle u poslanici Jakovu 2 poglavlju kaze sledece;

Каква је корист, браћо моја, ако ко рече да има веру а дела нема? Зар га може вера спасти? Ако, на пример, брат и ли сестра голи буду, или немају шта да једу,
И рече им који од вас: Идите с миром, грејте се, и наситите се, а не да им потребе телесне, шта помаже?
Тако и вера ако нема дела, мртва је по себи.
Но може ко рећи: Ти имаш веру, а ја имам дела. Покажи ми веру своју без дела својих, а ја ћу теби показати веру своју из дела својих.
Ти верујеш да је један Бог; добро чиниш; и ђаволи верују, и дрхћу.
Али хоћеш ли разумети, о човече сујетни! Да је вера без дела мртва?

Авраам отац наш не оправда ли се делима кад принесе Исака, сина свог, на олтар.

Видиш ли да вера поможе делима његовим, и кроз дела сврши се вера?

И изврши се писмо које говори: Авраам верова Богу, и прими му се у правду, и пријатељ Божји назва се.
Видите ли, дакле, да се делима правда човек, а не самом вером?

А тако и Раав курва не оправда ли се делима кад прими уходе, и изведе их другим путем?
Јер, као што је тело без духа мртво, тако је и вера без добрих дела мртва"
( poslanica Jakovu 2. 14 - 22 )

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Opet ponavljas istu stvar, seckas i vadis iz konteksta da bi dokazao nedokazivo.
Vera i krstenje Duhom je neodvojivo od poslusnosti zapovestima, jer poslusnost proizilazi iz vere, ona je prirodni deo vere coveka koji je poverovao u Hrista i primio krstenje Duhom, i kao proizvod toga u njegovom zivotu se radja rod poslusnosti zapovestima.

Covek koji kaze da je nanovorodjen Duhom Svetim, a tvrdi da ga Duh navodi da ne drzi zapovesti, govori ne istinu, jer Duh uvek navodi na poslusnost Bogu i drzanje zapovesti iz ljubavi prema njemu i bliznjima.

Govoreci o neotudjivosti vere i dela, u ovom slucaju sa naznakom na dobra dela, apostol Pavle u poslanici Jakovu 2 poglavlju kaze sledece;

Каква је корист, браћо моја, ако ко рече да има веру а дела нема? Зар га може вера спасти? Ако, на пример, брат и ли сестра голи буду, или немају шта да једу,
И рече им који од вас: Идите с миром, грејте се, и наситите се, а не да им потребе телесне, шта помаже?
Тако и вера ако нема дела, мртва је по себи.
Но може ко рећи: Ти имаш веру, а ја имам дела. Покажи ми веру своју без дела својих, а ја ћу теби показати веру своју из дела својих.
Ти верујеш да је један Бог; добро чиниш; и ђаволи верују, и дрхћу.
Али хоћеш ли разумети, о човече сујетни! Да је вера без дела мртва?

Авраам отац наш не оправда ли се делима кад принесе Исака, сина свог, на олтар.

Видиш ли да вера поможе делима његовим, и кроз дела сврши се вера?

И изврши се писмо које говори: Авраам верова Богу, и прими му се у правду, и пријатељ Божји назва се.
Видите ли, дакле, да се делима правда човек, а не самом вером?

А тако и Раав курва не оправда ли се делима кад прими уходе, и изведе их другим путем?
Јер, као што је тело без духа мртво, тако је и вера без добрих дела мртва"
( poslanica Jakovu 2. 14 - 22 )
ja to ne sporim. zar bih išao protiv jakovljeve reči u Pismu? jasamo ovorim da kao što si rekao dela ne mogu isto imativrednost bez vere u Reč. sada ako neko ne može videti temelj spašenja kako može imati delo? misliš da je rava odmah znala da treba držati dela zakona? nije imala pojma.ali je imala jaku veru da treba poslušati te ljude u bitnoj stvari za spas doma i sebe. ti ne veruješ u centar Pisma krštenje za oprost greha u ime Isusaa i dovodiš u sumnju centar spašenja a ondaideš u šiorinu stvari koje mogu ti reći ne poznaješ dobro,ali to je tvoj izbor.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.110
ja to ne sporim. zar bih išao protiv jakovljeve reči u Pismu? jasamo ovorim da kao što si rekao dela ne mogu isto imativrednost bez vere u Reč. sada ako neko ne može videti temelj spašenja kako može imati delo? misliš da je rava odmah znala da treba držati dela zakona? nije imala pojma.ali je imala jaku veru da treba poslušati te ljude u bitnoj stvari za spas doma i sebe. ti ne veruješ u centar Pisma krštenje za oprost greha u ime Isusaa i dovodiš u sumnju centar spašenja a ondaideš u šiorinu stvari koje mogu ti reći ne poznaješ dobro,ali to je tvoj izbor.

Ne znam zasto bi neko izjavio nesto ovako ako je procitao moj prethodni komentar.

Ja sam vec u nekoliko prethodnih komentara objasnio da je poslusnost proizvod vere i krstenja Duhom Svetim, sto znaci da ne idu prvo dela, vec vera pa krstenje Duhom, i potom se iz toga radja rod poslusnosti.
Covek sam po sebi takav kakav jeste ne moze da drzi zapovesti, jer je gresan i sklon ka zlu i grehu, u njemu je stara gresna priroda.
U coveku mora da se dogodi promena koju biblija naziva novorodjenje od Duha, covek mora kroz veru da dopusti Bogu da ga prosvetli Svojim Duhom kako bi covek bio oslobodjen svoje stare gresne prirode i sklonosti ka grehu, i u takvom stanju covek ce silom Svetoga Duha koji mu je dat savrseno ispunjavati Bozju volju zapisanu u njegovim zapovestima.

"Може ли Етиопљанин променити кожу своју или рис шаре своје? Можете ли ви чинити добро научивши се чинити зло" ( knjiga proroka Jeremije 13. 23 )

"И покропићу вас водом чистом, и бићете чисти; ја ћу вас очистити од свих нечистота ваших и од свих гадних богова ваших.
И даћу вам ново срце, и нов ћу дух метнути у вас, и извадићу камено срце из тела вашег, и даћу вам срце месно.

И дух свој метнућу у вас, и учинићу да ходите по мојим уредбама и законе моје да држите и извршујете"
( knjiga proroka Jezekilja 36. 25 - 27 )

Dakle, mi smo slabi i gresni i u takvom stanju krsimo zapovesti, ali verom u Hrista i potpunim predanjem njemu, mi bivamo oslobodjeni greha i sklonosti ka grehu i nase stare gresne prirode, i nanovorodjeni Duhom Svetim, i u takvom stanju savrseno ispunjavamo Bozju volju, pod uslovom da svakoga dana produzavamo i produbljujemo zajednicu sa njim trazeci u molitvi da nas on vodi i uvek iznova daje meru Duha koji ce u nama stvoriti jedno novo bice, i izgraditi nas u savrsenog coveka u visini mere rasta Hristova.

Poslednja izmena:
Natrag