LEGEND
- Učlanjen(a)
- 14.09.2009
- Poruka
- 8.464
Ja znam istorijske podatke, ali nije dovoljno znati samo istorijske podatke, nego je presudno razumjeti ih.Jurivaka, pametan si covek, i morao bi da znas istorijske podatke.
Rimski papa je bio autoritet nad autoritetima, on je postavljao careve i svrgavao ih, da bi jedna vlast bila uspostavljena - morao je da se pita Rimski papa i da on blagosilja krunisanje.
Inkvizicija je bila pod njegovom vlascu, a svetovne vlasti izvrsavale njegove naredbe, isle u krstaske ratove, progonila i ubijala nevine Hriscane - muskarce, zene i decu.
Ovo sve pokazuje da je Milanski edikt bio samo paravan za uspostavljanje potpune papske moci nad Hriscanskim svetom, nad savescu ljudi, progoneci sve one koji se nisu pokoravali njegovoj vlasti i prihvatali zvanicna ucenja Rima.
Milanski edikt je bez ikakve dvojbe izjednačio do tada proganjano hriščanstvo sa ostalim religijama u Rimskom carstvu. Ja o tome govorim. Šta su radile pojedine pape, kakve su duhovne i svjetovne ovlasti imale, naročito posle prihvatanja hrišćanstva kao državne religije Rima, to je nešto što nema direktne veze sa samim Ediktom, nego sa razvojem i ekspanzijom hrišćanstva, što je Milanski edikt omogućio. Isto tako, sa Milanskim ediktom se ne mogu povezati kasniji pravci razvoja hrišćanstva, njegove podjele i njegova politika, jer sam Edeikt nema nikakvih smjernica u tom smislu.