Ljudi bez prijatelja!

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Vidiš VibeTribe , očigledno agresiju ispoljavaš zato što sam ja u pravu - jer osnovna naše polemike je tvoja rečenica ;
Stanje se prosto i jednostavno zove sociopatija,internet je pun studija i nudi tacnije odgovore nego sto ce neko sa foruma dati.
A ja sam te onda ispravio :
Mala ispravka, sociopata nije isto što i čovek koji nema prijatelja. Naime čovek koji nema prijatelja može biti i socopata ali i ne mora .
U kasnijoj polemici sam argumentovano objasnio svoju tvrdnju, bez uvreda.
Pare cu ti dati ako citiras mene da sam rekao da sociopata ne moze da ima prijatelja posto si tekst fokusirao na to.Vec drugi put izmisljas fabulu price da bi imao o cemu da pises.
Čim si poistovetio sociopate sa ljudima koji nemaju drugove (ekstremno asocijalne) , zaključak bi bio da sociopate nemaju prijatelje (čist silogizam), što u neku ruku jeste tačno ali ne u potpunosti jer formalna prijateljstva imaju.
Arkana sam pomenuo kao primer , da bih konkretno predočio kako izgleda jedan sociopata .

Kada neko napiše " Ako je socijalni poremećaj šta će na podforumu psihologije?" a već u sledećem postu iskaže "To je bila mala provokacija , uostalom psihologija se bavi i nekim socijalnim poremećajima." to znači da se taj ispravio i da je njegov motiv bila provokacija (valjda je to jasno) .
Kada se u takvim slučajevima iz cele rasprave izvuče samo rečenica iz prvog posta koja je odmah bila ispravljana i na osnovu nje se donose zaključci, onda se tako nešto ne može drugačije nazvati nego podmetačina - ali glupa podmetačina (naivna) .
Na kraju , štrajkovi , ratovi , embarga , pa i prekidanje diplomatskih odnosa jesu socialne kategorije i socijalni poremećaji u najopštijam smislu.
Nemoj mi reći da ćeš ti postati psiholog - strašno strašno.
Za sada prekidam ovu raspravu jer sve je rečeno.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
E sad ja treba da pogađam na šta si ti mislio ali pretpostavljam (možda grešim) da misliš da su pojmovi asocijalan i sociopata isti pojmovi . Međutim nisu .

Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
658
Asocijalan nije sociopata naravno,asocijalan - nedrustven,prost prevod reci.

Ekstremno asocijalan - ektremno nedrustven,to je vec sociopatija :)

Ovo je moj poslednji post na ovu temu,ti nastavi sa svojim verovanjem,ja cu lepo sa svojim :yea:

Član
Učlanjen(a)
25.09.2010
Poruka
178
Drago mi je da vas je ova tema zaintrigirala, ali mi svakako nije bila namera da izazove rasprave ove vrste! Pa da se vratimo prvobitnoj temi ''Ljudi bez prijatelja''! Kao prvo, mislim da ćete se svi složiti da postoje ljudi koji su društveni i ljudi koji vole samoću tzv. ''kućni moljci''. Medjutim, ''kućni moljci'' nisu isto što i ljudi bez prijatelja! Obzirom da na razvoj svake pojedinačne ličnosti pored nasledja, veliki uticaj ima i socijalno okruženje, socijalne relacije sa drugim osobama (najpre sa roditeljima, vršnjacima, prijateljima i drugim ljudima...) smatram da ljudi bez prijatelja svakako nisu sposobni za normalno socijalno i psihičko funkcionisanje. Naime, mora da postoji odredjeni problem u osobi zbog koga ona ne uspeva da sklapa adekvatne prijateljske odnose.
Slažem se sa prethodnim mišljenjima da trauma može da izazove povlačanje iz socijalnog života, zato što traume uglavnom dovode do pojave Postraumatskog stresnog poremećaja, što je samo po sebi poremećaj. Takodje, mislim da trauma ne dovodi do sociopatije, jer je sociopatija nešto sa čime se osoba radja, takva je od najranijeg detinjstva i ima nevidjenu moć manipulisanja drugim ljudima, okupljajući istovremeno oko sebe veliki broj ''nazovi'' prijatelja, samo da bi imala koristi od njih.
Osim toga, ljudi koji nas okružuju daju pečat našem zivotu, a živeći život bez i jednog prijatelja, znači živeti zivot sa vlastitim problemima i strahovima, što svakako nije ni zdravo ni normalno....

Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
658
Slazem se ikaciven.

Deo sa kojim se ne slazem je da je sociopatija urodjeno stanje,sociopatija moze nastati bilo kad u toku zivota,cak i kao posledica fizicke traume glave po nekim novijim studijama.

Član
Učlanjen(a)
25.09.2010
Poruka
178
Sociopatija je novi naziv za nekadasnju psihopatiju. Moguce je da moze nastati i kasnije u zivotu, ali osnovni znak po kome razlikujes da li je odredjeni poremecaj neuroza, psihoza ili sociopatija tj. poremecaj licnosti je pitanje "Od kada imate takve probleme, ili od kada ste takvi, kada je sve to pocelo?" Ako je odgovor "takav sam od uvek" to je sigurna naznaka sociopatije tj. poremecaja licnosti. A trauma ukoliko iayiva posledice i nekoliko godina nakon traumatskog dogadjaja, prerasta u poremecaj licnosti. A verujem ti i za novije studije o fizickim povredama glava. Psihologija je relativno mlada nauka, tako da takoreci svakog dana otkriva nesto novo...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Slazem se ikaciven.

Deo sa kojim se ne slazem je da je sociopatija urodjeno stanje,sociopatija moze nastati bilo kad u toku zivota,cak i kao posledica fizicke traume glave po nekim novijim studijama.
Nemoj se čuditi što te neki pogrešno razumiju. Ne izražavaš se precizno. U ovoj rečenici "Deo sa kojim se ne slazem je da je sociopatija urodjeno stanje..." između riječi sociopatija i urođeno, fali riječ "samo", inače se može razumjeti da misliš da sociopatija nastaje samo u toku razvoja i života, a da se sa takvom anomalijom ljudi ne rađaju.

Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
658
Da vidis ja uopste nisam primetio to...Opet mislim da je shvacena sustina misli,sad ako je neko bukvalista i sitnicar raspravljace kao da sam pogresio,a ko gleda stvari globalno vodice normalnu raspravu.Obraticu paznju u buducnosti.

@ikaciven

Klasifikacija se cesto menja sa novim otkricima,mada kaze se da je glavna razlika to sto psihopata ne razlikuje dobro i lose,dok sociopata razlikuje ali bira lose.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.09.2010
Poruka
178
VibeTribe, svidja mi se tvoje predstavljanje razlika izmedju psihopata i sociopata...:)

Natrag