Ljudi bez prijatelja!

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
�ta mislite o odraslim ljudima bez prijatelj?:???:
Da li se takve osobe mogu smatrati zdravim i normalnim?
Ako neko nije u stanju da ostvari kvalitetan prijateljski odnos kako bi uop�te mogao partnerski?

Iako mislim da smo u sustini sami krivi ako smo bez prijatelja i usamljeni,cesto je pojedinac odbacen od strane drustva zato sto "nije zdrav" i "nije normalan" (pod navodnicima,naravno,jer smo skloni da olako nekoga etiketiramo,da ne navodim sve moguce razloge).
Nezahvalno je generalno reci,svakako da ima ekstrema koji su,pa 'ajde da kazemo sa pravom odbaceni od drustva ali jos je nezahvalnije i besmislenije reci za osobu koja nema prijatelje,uzgred,ne znamo zasto je to tako,da je bolesna ili nenormalna.Mozda bas zato sto je cest slucaj da bolesnu osobu (mentalno ili fizicki) drustvo odbaci (teret,predrasude...) u takvim situacijama treba traziti problem u drustvenoj zajednici a ne u odbacenom pojedincu.I jos jednom,ne govorim o ekstremnim slucajevima a verujem da svi znate koji bi to ekstremi bili...
Onda,mislim da postoji razlika u prijateljskom odnosu i partnerskom,odnosno njihovom kvalitetnom ostvarivanju ali da ne tupim vise,ionako udavih...wacko2

@Orchid:"Sa druge strane,tu su iskompleksirani,samozivi ljudi koji svojom negativnom energijom i egoizmom,odbijaju svaki pokusaj prijateljstva"
Vec sam u postu napisala,ovo apsolutno ne mora nuzno biti tako a napisah i zasto tako mislim ;)

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
21.11.2010
Poruka
210
Psihologija se, između ostaloga, bavi i čovekom kao delom socijalne sredine, a proučava i veće socijalne jedinice (od porodice, preko grupa različitih veličina i strukture do psihologije gomile ili mase). Zbog toga je i svaki oblik socijalnog (ne)funkcionisanja područje koje izučava psihologija.
To je bila i moja namera koju sam htela da iznesem...

Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
658
Sustinski Orchid je to ispravno rekla a onda je dosao gospodin kvazi psiholog da impresionira svojim znanjem.

Stanje se prosto i jednostavno zove sociopatija,internet je pun studija i nudi tacnije odgovore nego sto ce neko sa foruma dati.

Osim ako se ova tema mozda odnosi na generalno misljenje ljudi o problemu...

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Nemati ni jednog prijatelja, znači osigurati se od mogućnosti da će ti komšiluk znati sve što ti se dešava u kući i životu:):):)
U ovoj konstataciji ima neke istine...Ali takav neko ti ne može sigurno biti prijatelj...Jer pravi prijatelji to ne čine...:)
Vreme je takvo, da je zaista teško naći pravog prijatelja. Počinjemo da se klasno delimo i nekako sve dobija drugačiji odsjaj u odnosu na ranije periode...Ljudi se manje druže. I to je činjenica. Ko ne bi želeo da ima više prijatelja.
Imati prijatelja je pravo bogatstvo...
Prijateljstvo ne nastaje tako što se ljudi trude da postanu prijatelji, već iz jednog normalnog spontanog odnosa...Jednostavno, sretneš nekoga, ko je sa tobom ''na istim talasnim dužinama''. To se ne postiže tako lako...Možeš reći da imaš 5 prijatelja, ali nije stvar u broju, već u vrednosti...:)
Ne osuđujem ljude koji nemaju prijatelja, niti mislim da nisu normalni, niti mislim da ne mogu ostvariti partnerski odnos, ako nisu u stanju da imaju jedan kvalitetan prijateljski odnos. Ne bih ja povezivala te dve stvari...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
21.11.2010
Poruka
210
Htela sam da iskazem sopstveno misljenje i pogled na ovaj problem COVEKA,a ispadoh glupa u ocima genijalca!:vorred:
Moj stav je da postoje oni koji su zbog nekih osobina nepravedno odbaceni u drustvu ili su samo zatvoreni i stidljivi,pa samim tim nisu popularni i oni koji svojim ponasanjem iritiraju druge i omalovazavaju ih.Naravno da nikako ne bismo smeli da ignorisemo i marginizujemo ljude koji imaju neki hendikep,a posto je to danas cesta pojava,to je iskljucivo odraz nezrelosti i izopacenosti nasega drustva.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Psihologija se, između ostaloga, bavi i čovekom kao delom socijalne sredine, a proučava i veće socijalne jedinice (od porodice, preko grupa različitih veličina i strukture do psihologije gomile ili mase). Zbog toga je i svaki oblik socijalnog (ne)funkcionisanja područje koje izučava psihologija.
"Psihologija je nauka koja se bavi psihičkim životom čoveka kao i njegovim gentskim i sredinskim uticajima" . Ovo je Olportova definicija (mogao sam dati i neku drugu), ova definicija potvrđuje predhodnu definiciju ali i ono što sam sam napisao>> "uostalom psihologija se bavi i nekim socijalnim poremećajima". Socijalni pormećaj je prekidanje diplomatskih odnosa ili embargo jedne zemlje prema drugoj , psihologija se ne bavi fenomenom embarga.
orchid 11@ Provocirao sam zato što je rasprava bila dosadna , bez strasti , i nemoj zbog toga da se ljutiš.
VibeTribev@ bez nervoze molim.

Član
Učlanjen(a)
21.11.2010
Poruka
210
Ne ljutim se,samo nema potrebe izazivati me radi poboljsanja opsteg utiska.Postoje mnogi civilizovaniji i lepsi nacini.Uostalom,ja sam protivnik sukoba svake vrste,pa tako nemam nameru da se prepirem i svadjam sa vama.

Član
Učlanjen(a)
17.11.2009
Poruka
164
Ima tu i jednih i drugih.A slušaj ovo sjećanje slatki stvore čuo sam da o tebi krotko govore i tu je jedno sigurno nisi krotak ako nisi bio sa društvom i nisi krotak ako nisi bio sa svojom samoćom,znači u životu bi trebao biti i sam sigurno kad misliš da je najbolji period za to.

Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
658
"Psihologija je nauka koja se bavi psihičkim životom čoveka kao i njegovim gentskim i sredinskim uticajima" . Ovo je Olportova definicija (mogao sam dati i neku drugu), ova definicija potvrđuje predhodnu definiciju ali i ono što sam sam napisao>> "uostalom psihologija se bavi i nekim socijalnim poremećajima". Socijalni pormećaj je prekidanje diplomatskih odnosa ili embargo jedne zemlje prema drugoj , psihologija se ne bavi fenomenom embarga.
orchid 11@ Provocirao sam zato što je rasprava bila dosadna , bez strasti , i nemoj zbog toga da se ljutiš.
VibeTribev@ bez nervoze molim.
:???:

Socijala = drustvo

Uspeo si da jedan od najsirih mogucih pojmova ogranicis na
Socijalni pormećaj je prekidanje diplomatskih odnosa ili embargo jedne zemlje prema drugoj

I slag na tortu :blum3:
psihologija se ne bavi fenomenom embarga.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Stanje se prosto i jednostavno zove sociopatija,internet je pun studija i nudi tacnije odgovore nego sto ce neko sa foruma dati.
.
Mala ispravka, sociopata nije isto što i čovek koji nema prijatelja. Naime čovek koji nema prijatelja može biti i socopata ali i ne mora .
A sad, šta je socopata internet je pun studija pa ne moram ja da objašnjavam.
Embargo je socijalni tj. društveni fenomen , nije valjda prirodni ili religijski ? Čudno neznanje.

Poslednja izmena:
Natrag