Nisam sigurna da je dobro da žena bude propovjednik. Iako, moram priznati da postoje razni religiozni fanatici koji smatraju da žena ne smije proučavati Bibliju, niti se baviti tom temom, to je još gori ekstrem,
Naravno da zena sme da se bavi teologijom, moze i da poucava decu u skoli i kod kuce. Imas i zene proroke u bibliji, pa ako je zena pozvana od Boga moze da poucava i u crkvi. Ali nazalost nakon pada u greh, Bog je zenu podlozio muskarcu, pa zena ispasta sto je "nagovorila" Adama na greh.
Tako bio muskarac u pravu ili ne (cesto muskarci cine razne ludosti), zena bi trebala to da istrpi..
Mnogo puta je žena ona koja je pametnija i mudrija.
Da, ali zena ne sme da bira muskarca od kojeg je pametnija. Zato zene obicno dobro i paze, da muskarac bude sposoban i pametan, jer im prirodno odgovara da je on pametniji i sposobniji. A onda vlada mir u domu.
Muskarac bi trebalo saslusa zenu, jer ona je njegova desna ruka. Na kraju zena je ipak duzna da izvrsi volju muskarca, pa cak i ako smatra da on nije u pravu, ona je duzna da istrpi te njegove ludosti. Time spasava i svoju dusu. Ne treba se suprotiti volji Bozjoj.
Ako pak nije u stanju da trpi, i zeli da gospodari nad muzem, onda bolje da se ne udaje. Ili neka bira onog koga ce moci da postuje, ko je od nje pametniji i sposobniji..
Narodu mojemu čine silu djeca, i žene su im gospodari. Narode moj! koji te vode, zavode te, i kvare put hoda tvojega. Izaija 3,12
Bog kaze:
"zelje ce te tvoje vuci ka muzu tvojemu, a on ce ti biti gospodar". To znaci da ce zena imati potrebu da gospodari nad muzem, htece
"svoju volju", i stalno ce mu nametati svoju volju i nesto
"zvocati", ipak muz je njen gospodar, i kako on odluci tako bude.
To ne znaci da muskarac sme da zloupotrebljava autoritet, on to ne sme, jer odgovara Bogu.
A to nije samo kod Hriscana, vec je tako i prirodno u svim porodicama, pa cak i ako zene tvrde da im to ne odgovara, one negde podsvesno zude da muskarac bude muskarac, da je sposoban i pametan, da odlucuje, i takve muskarce biraju.
Zato se tome i ne treba suporotstavljati, Bog je tako uredio!
Ja mislim da feminizam i sve te price o zenskim pravima su samo preterivanja. Zena cak i nije svesna koliku slobodu ima, ona ne mora ni da radi, muskrac je duzan da se o njoj brine u svakom pogledu, ima slobodu da razvija svoje vestine i talente, da odgaja decu.. Deca najvise i trebaju majku kod kuce, a ako ona nije kod kuce u tom periodu odrastanja, onda se deca ne razvijaju pravilno.. Itd, da sad ne duzim..
recimo kad su žestoko protiv toga da žene budu pastori i završe teologiju, a kod njih žene vode predavanja samo bez
Zena samo ne sme da vrsi sluzbu u crkvi, da bude svestenik, sve ostalo moze. Ona moze da poucava decu u skoli, moze da drzi govore van crkve, da peva, da svira, da raspravlja o teologiji, da se bavi bilo kojom aktivnoscu koju voli, sve moze..
Zao mi je sto nema vece duznosti u crkvi koje su jednake muskarcu, ali ja tu ne mogu nista..
Nego, jedna uteha za zene, ako istraju i istrpe na ovoj zemlji, Bog moze na nebu da ih ucini i vecima od muskarca, kao sto je Mariju Majku Bozju uzvisio iznad svih.. Zato je i Hristos rekao: "ko hoce najveci da bude, neka svima bude sluga"..