Pa jeste, ali rekao sam ti da dogmati, kanoni, Sveto Pismo i Sveto PRedanje, Sveti OCi svi oni uče protiv toga!
Kako bi poštovali druge ako svoje kanone ne poštujete i dogmate. HAC nigdje ne uči zlu. Odgovornost je podinca za zlo.
Ne uči, ali to postoji u praksi kao i sve ovo što se dešava u SPC.
Al to je odg. ljudi, a ne crkve. HAC ne propovijeda rat. Dok vi to radite kada dođe vrijeme rata.
Mi ne verujemo da je BOg hleb i vino prijatelju i rekao sam ti to dosta puta, a ti nas opet optužuješ za nešto što ne učimo, nisi onda ništa bolji od pagana koji su tvrdili da mi imamo edipovske odnose, incest i da jedemo malu decu!
Ono što si rekao dkazuje da vjerujete. Prvi put čujem za te konstatacije prema PC.
tO SAM čuo za Jevreje, a ne za PC.
Naravno da ima, nisam našao Boga u njoj i Ellen White se suprostavlja Svetom Pismu ne zbog subote ni nečistih i čistih životinja već zbog drugih stvari kao npr. da je stana dobar i da je BOg nemilosrdan, ona takođe ne pravi razliku između Iroda Agripe i Iroda Antipe, a kao je prorok, Bože sačuvaj!
TO SI sighurno sve izvrnuo. I da jeste to oko Iroda jednog i drugog nije bitno. cijediš komarca, a gutaš ne devu, nego slona.
Ja to mislim za tebe i tvoje napuštanje PC kao i onaj izgovor da mladi nisu našli Hrista u crkvi, oni treba da ga nađu u sebi,a ne u crkvi.
Pa nije moj izgvor to, nego učenja crkve. tvoj primejr nije mjerilo jer je usamljen i nema vas puno koji ste iz HAC otišli u PC dok je broj onih iz PC u HAC daleko veći i sa daleko boljim iskustvima i sa obraćenjem.
E pa nije tako, na oči pastora su se svađali i otimali oko bele tehnike, ai Mire ti je dao dosta primera da su i pastori........
Ima i dobrih sveštenika i vladika.
to nije mjerilo. Učenje crkve je ispravno. to što ćeš da uporediš generalno ti ne ide. Ima ali koliko, malo. Daću ti izjavu pravoslavnih duhovnika o PC. Pravoslavni sami o sebima. Knjiga Ivice Stamenkovića.
-
Kakav narod – takva mu i crkva -
"Kakav nam je narod, takav nam je i pop i kaluđer i vladika, jer su oni ljudi iz naroda. Od jareta ne možete napraviti jagnje! Zato, zbog loših popova, kaluđera i vladika, nemojte misliti da naša crkva ne valja. Ne sme tako da se rezonuje, jer onda ni ona sama ne bi bila institucija, ne bi imala svoje propise, ni zakone, ne bi imala opravdanje da postoji."[7]
Ova izjava, izrečena od strane arhimandrita Jovana Radosavljevića u vreme jedne od većih afera koje su uzdrmale Srpsku pravoslavnu crkvu a u vezi krivične prijave koja je, zbog primoravanja na protivprirodni (homoseksualni) blud nekolicine maloletnih dečaka, pokrenuta protiv episkopa vranjskog Pahomija (Gačića), daje nam na znanje nekoliko stvari. Naime, otac Jovan podrazumeva da pravoslavno sveštenstvo u Srbiji jeste takvo kakvo je iz razloga što potiče iz naroda koji poseduje slične osobine. Naravno, u ovom konkretnom slučaju, reč je o veoma skandaloznom i iznad svega nepriličnom ponašanju jednog od arhijereja SPC.
Iz arhimandritove izjave se, dakle, može zaključiti da je i srpski narod većim delom nemoralan, jer je iz svojih redova iznedrio ovakvog vladiku. No, nažalost, ovaj primer nije i jedini koji bi mogli da povežemo sa verskim službenicima
"jedine, svete, saborne i apostolske" crkve u Srbiji. Dnevna i periodična štampa u našoj zemlji je od početka devedesetih godina prošlog veka objavila na stotine, uglavnom šturih i od strane naroda neprimećenih, članaka o različitim asocijalnim i nezakonitim delatnostima u kojima je aktivno učestvovalo i srpsko sveštenstvo i monaštvo.
Čitam advent. knjige, pravoslavne, Kuran i još druge. Ne znam na šta si konkretno mislio.Jel na širu literaturu ili na konkretno koje knjige. Naslovi i autori
Ne one koji su ušli u HAC je bela tehnika odvojila od istine jer su otišli od Hrista zbog materijalne koristi.
Zapeo čovjek za bijelu tehniku, pa bijela tehnika. Imaš glup kriterijum, po tom kriterijumu ond napusti i PC. Jer se pobiju monasi. Ne da nemaš logike, nego je to van svake pameti. Imaš različite aršine. Onda ne bi trebao biti ni u jednoj crkvi. Kakvo glupo rezonovanje, za HAC to može da važi kao dokaz da nije od Boga, a za PC ne može da važi.
Iako je to kod vas pojava kao dobar dan. Pobiju se malo na mostu, malo na Kosovu, malo u Jerusalimu. Ma šta je to. Idemo dalje. Pa ti sam sebi skačeš u stomak sa tim.