Koja Crkva spasava?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Odgovor na ovo pitanje "koja crkva spasava" je sasvim jednostavan.
A on glasi: "ne spasava ni jedna crkva"
Jer spasenje ne mogu dati crkvene zgrade, ni ciglecigle od kojih su sazidane, ni crepovi, ni krec kojim je ofarbane, niti celokupni crkveni enterijer i eksterijer.
Ne spasavaju ni oni koji se u crkvi okupljaju, ni sveste?nici i propovednici.

Sta ili ko onda spasava.

Coveka spasava iskljucivo Hristos, i to u saradnji sa covekom - koji ima znacajnu ulogu u svom licnom spasenju,
Prvenstveno u poznanju Bozje volje zapisane u Bozjoj reci bibliji, i verom i prihvatanjem Hrista kao spasitelja, i njegove zrve kao otkup za licne grehe, i ostvarivanjem licne prisne zajednice sa njim, koja se ostvaruje putem pokajanja za prosle grehe, odricanjem od greha, predanja i obracenja, sto rezultuje novorodjenjem Svetim Duho, i posvecenjem.

Crkva ima samo deklarativnu ulogu da coveku prenese vest jevandjelja o spasenju u Isusu Hristu, i uslove pod kojima covek moze dobiti spasenje.
Covek ima licnu odgovornost pred Bogom za primljenu svtlost koju je dobio putem biblijskog otkrivenja.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Odgovor na ovo pitanje "koja crkva spasava" je sasvim jednostavan.
A on glasi: "ne spasava ni jedna crkva"
Jer spasenje ne mogu dati crkvene zgrade, ni cigle od kojih su sazidane, ni crepovi, ni krec kojim su ofarbane, niti celokupni crkveni enterijer i eksterijer.
Ne spasavaju ni oni koji se u crkvi okupljaju, ni svestenici i propovednici.

Sta ili ko onda spasava.

Coveka spasava iskljucivo Hristos, i to u saradnji sa covekom - koji ima znacajnu ulogu u svom licnom spasenju,
Prvenstveno u poznanju Bozje volje zapisane u Bozjoj reci bibliji, i verom i prihvatanjem Isusa Hrista kao spasitelja, i njegove zrvte na krstu kao otkup za licne grehe, i ostvarivanjem licne prisne zajednice sa njim, koja se ostvaruje putem pokajanja za prosle grehe, odricanjem od greha, predanjem i obracenjem, sto rezultuje novorodjenjem Svetim Duhom, i posvecenjem.

Crkva ima samo deklarativnu ulogu da coveku prenese vest jevandjelja o spasenju u Isusu Hristu, i uslove pod kojima covek moze dobiti spasenje.
Covek ima licnu odgovornost pred Bogom za primljenu svtlost koju je dobio putem biblijskog otkrivenja.
 
Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
FORMA I SUSTINA PRAVOG BOGOSLUZENJA

U danasnjem svetu verske raznolikosti u kojoj svaka crkva ima svoje licne poglede na formu crkvenog Bogosluzenja - postavlja se pitanje "kako covek znati i odabrati ono bogosluzenje koje je ispravno i bogoprihvatljivo?"

Na drugom mestu "da li je uopste bitno kakvo Bogosluzenje je zastupljeno u razlicitim crkvama, ili je to samo beznacajna pojedinost koju Bog prihvata bez obzira na razlike?"

I na kraju "sta biblija kao pisana Bozja rec govori o tome - kakav oblik Bogosluzenja su u pocetku u prvoj crkvi uspostavili Hristos i apostoli kao versko nasledje za buduce generacije?"

U odnosu na ova pitanja i bogosluzbenu raznolikost razlicitih crkava u svetu - crkve na zapadu ili Rimokatolicke imaju takoreci identican nacin bogosluzenja istocnim Pravoslavnim, u kome je prisutno bogosluzbeno crkveno pojanje na maticnom, ili pak Latinskom na zapadu, odnosno Staroslovenskom jeziku na istoku - u takozvanim bogosluzbenim "Misama, ili Liturgijama"

Ova bogosluzenja uz pomenuto crkveno pojanje prate i obredi ritualnog kadjenja tamnjanom iz kandila, paljenje sveca, klanjanje od poda i prekrstavanje rukom u znaku krsta, ljubljenje i klanjaje ikonama i kipovima...i slicno"

Druge nehriscanske vere imaju slican oblik bogosluzenja, uz klanjanje stojeci ili na kolenima, bogosluzbeno pojanje iz svetih knjiga, obredno kadjenje, paljenje sveca..i slicno, sto pokazuje identicnost ovakvog vida bogosluzenja sa bogosluzenjima u pomenutim crkvama tradicionalnog Hriscanstva.

Ovakvim vidom Bogosluzbene prakse - zeli se teatralno prikazati nekakvo skriveno misticno znacenje, pojacano efektima kolosalne monumentalne arhitekture unutrasnjosti samog hrama, zlatom i srebrom ukrasenim crkvenim enterijerom, zidnim slikovitim prikazima i efekatima igre tame svetlosti i senki izazvane plamenom upaljenih sveca.

Sa druge strane, Biblija za razliku od ovoga upucuje na jednu drugaciju formu bogosluzenja - koju su u pocetku uspostavili Hristos i apostoli, cija je sustina na prvom mestu edukativnog karaktera, u kome je propovedanje koje podrazumeva ucenje iz reci Bozje na prvom mestu.

Po bibliji - pisana rec Bozja je ono sto u svojoj biti nosi Bozju silu posvecenja.
Tako da ova forma propovedanja uz samu edukaciju ili ucenje iz reci Bozje - ima i svoj duhovni cilj, a to je - da ljudi prime Bozansko prosvetljenje i posvecenje putem slusanja reci Bozje i prihvatanjem nacela zivota koja su u njoj zapisana - koja su im propovedanjem iznesena.
Ili da se vernici koji su vec ova nacela prihvatili ohrabre, i prime novu meru sile Svetoga Duha za nove duhovne pobede.

Uz propovedanje - zajednicka molitva i pevanje duhovnih pesama uz prigodnu muzicku pratnju u krugu okupljenih na Bogosluzenju - je nesto sto se podrazumeva, sto u takvoj atmosferi odaje sliku zajednistva vernih u jednom cilju, a to je molitva za Bozje blagoslove i njegovo vodstvo, i proslavljanje Boga.

U skladu sa napisanim - postavlja se pitanje "otkud ovakve razlike u okrilju razlicitih Hriscanskih crkava?"

Odgovor daje istorija, a ona prati veliki otpad unutar prve Hriscanske crkve polovinom 2 veka nove ere, u kome su ucestvovale pojedine lokalne crkve u Rimu i Aleksandriji, koje su se iz razloga ocuvanja integriteta u vreme progonstva Jevreja od strane mnogobozackog Rima koje je zahvatilo i Hriscansku crkvu - odrekle pojedinih tacaka Hristove nauke napravivsi kompromis sa mnogobostvom, cime su siroko otvorile vrata mnogobozackim filozofijama, obicajima, i obredno ritualnoj praksi - koji su polako poceli da se uvlace u okrilje crkve, medju kojima je i nacin bogosluzenja po uzoru na mnogobozacki.

Rec Bozja koja je do tada imala prvo mesto u Bogosluzenju - gurnuta je u stranu, i postala je samo formalni deo crkvenog enterijera, a negde i potpuno izbacena, a uvedena je gore pomenuta formalna bogosluzbena obredno ritualna praksa, koja kao sto je napomenuto - ima mnogobozacko poreklo, uz ostale crkvene elemente koji takodje imaju poreklo u mnogobostvu.
Bozja rec u nekoliko navrata govori o nacinu i smislu pravog Bogosluzenja.

Isus je na kraju svoje zemaljske misije dao sledecu zapovest apostolima, pa time i svojoj crkvi:

"Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime oca i sina i svetoga Duha
Učeći ih da sve drže što sam vam zapovijedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka vijeka. Amin" ( Jevandjelje po Mateju 28. 18 - 19 ).

Apostol Pavle daje savet Timotiju:

"Zaklinjem te dakle pred Bogom i Gospodom našijem Isusom Hristom, koji će suditi živima i mrtvima, dolaskom njegovijem i carstvom njegovijem:
Propovijedaj riječ, nastoj u dobro vrijeme i u nevrijeme, pokaraj, zaprijeti, umoli sa svakijem snošenjem i učenjem" ( 2 Timotijeva 4. 1 - 2 ).

Apostol Petar govori o reci Bozjoj kao pouzdanom videlu koje svetli u tami ovoga sveta - koje treba cuvati do dana Hristovog dolaska:

"I imamo najpouzdaniju proročku riječ, i dobro činite što pazite na nju, kao na vidjelo koje svijetli u tamnome mjestu, dokle dan ne osvane i danica se ne rodi u srcima vašima" ( 2 Petrova poslanica 1. 19 ).

Na drugom mestu apostol Pavle govori o veri kao proizvodu propovedanja reci Bozje:

"Jer koji god prizove ime Gospodnje spašće se.
Kako će, dakle, prizvati koga ne verovaše? A kako će verovati koga ne čuše?
A kako će čuti bez propovednika?
A kako će propovedati ako ne budu poslani?
Kao što stoji napisano: Kako su krasne noge onih koji donose glas za mir, koji donose glas za dobro!
Ali svi ne poslušaše jevanđelja: jer Isaija govori: Gospode! Ko verova našem propovedanju?
Tako, dakle, vera biva od propovedanja, a propovedanje rečju Božijom" ( Rimljanima poslanica 10. 13 - 17 ).

I nakraju, biblija upucuje na primer propovednicke sluzbe apostola Pavla:

"A Pavle ostade pune dve godine o svom trošku, i dočekivaše sve koji mu dolažahu,
Propovedajući carstvo Božje, i učeći o Gospodu našem Isusu Hristu slobodno, i niko mu ne branjaše" ( dela apostolska 28. 30 ).

Amin!
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.414
Isto kao sto je Vera bez dela mrtva,
isto tako spasice se samo oni koji se mole Jehovi Bogu preko Isusa Hrista jedinog posrednika izmedju Boga i ljudi.
Rim. 10
13 Jer koji god prizove ime Gospodnje spašće se.
14 Kako će, dakle, prizvati koga ne verovaše? A kako će verovati koga ne čuše? A kako će čuti bez propovednika?
15 A kako će propovedati ako ne budu poslani? Kao što stoji napisano: Kako su krasne noge onih koji donose glas za mir, koji donose glas za dobro!
Joil 2
32 I svaki koji prizove ime Gospodnje spašće se; jer će na gori Sionu i u Jerusalimu biti spasenje, kao što je rekao Gospod, i u ostatku koji pozove Gospod.
CRO Joel 3:5 Svi što prizivaju ime Jahvino spašeni će biti, jer će na brdu Sionu i u Jeruzalemu biti spasenje, kao što Jahve reče,a među preživjelima oni koje Jahve pozove. (Joel 3:5 CRO)
pa da vidimo na hebrejskom sta pise?
WTT Joel 3:5 וְהָיָ֗ה כֹּ֧ל אֲשֶׁר־יִקְרָ֛א בְּשֵׁ֥ם יְהוָ֖ה יִמָּלֵ֑ט כִּ֠י בְּהַר־צִיּ֙וֹן וּבִירוּשָׁלִַ֜ם תִּֽהְיֶ֣ה פְלֵיטָ֗ה כַּֽאֲשֶׁר֙ אָמַ֣ר יְהוָ֔ה וּבַ֙שְּׂרִידִ֔ים אֲשֶׁ֥ר יְהוָ֖ה קֹרֵֽא׃
A koja to religija ili "crkva" oznacava Boga imenom Jehova?,ko propoveda o Jehovi Bogu i njegovom Hristu???
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bog kaze "A ZASTO ME ZOVETE GOSPODE GOSPODE A NE IZVRSUJETE STO VAM ZAPOVEDAM"
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
ISKUSTVA SA BOGOM - BOZANSKI PECAT VERE

Biblija kao pisana Bozja rec predstavlja autenticno otkrivenje Bozjeg karaktera i njegove volje namenjene covecanstvu.

Poznanjem Boga i njegovog karaktera, i prihvatanjem ove Bozje volje, i njenim sprovodjenjem u licni zivot - covek dozivljava nesto sto predstavlja neotudjivi deo vere - a to su licna iskustva sa Bogom.

Postoje razlicita iskustva koja covek dozivljava od trenutka od kada je poverovao, ali postoje i ona vrsta iskustava koja covek dozivljava pre nego sto se vera javila u njemu, koja predstavljaju licnu teznju Boga da u coveku probudi veru.

Najznacajnije iskustvo koje covek treba nuzno da dozivi na pocetku svog puta vere - to je iskustvo obracenja.

Ovo iskustvo po prirodi predstavlja nadprirodni dozivljaj unutar covekovog bica, koji je pokrenut delovanjem sile Svetoga Duha - koji u trenutku daje coveku Bozansko prosvetljenje, menjajuci njegovo srce i misli, i usadjujuci Bozanske principe ljubavi, radosti, i mira - koje covek oseca u svakom delicu svoga bica.

Taj naprirodni dozivljaj biblija definise kao "nanovorodjenje Svetim Duhom"

Da bi covek doziveo ovo iskustvo - on u skladu sa poznanjem Bozje volje i njegovog karaktera putem proucavanja reci Bozje, i shvatanjem svog licnog gresnog stanja - intervencijom Bozjeg Svetog Duha dozivljava pokajanje u svom srcu, prozeto zaloscu koje je cesto praceno i suzama, sto dovodi do njegove odluke da se preda Bogu, nakon cega Duh Sveti daje i ovo potpunije iskustvo obracenja - kojim covek uspostavlja zivu zajednicu sa Bogom.

Ovo iskustvo tokom vremena prate i mnoga druga licna iskustva, koja su uslovljena time - da covek ne kida zajednicu koju je ostvario sa Bogom putem pokajanja i obracenja, i da svakodnevno u svakom trenutku sebe i svoju volju iznova predaje Bogu, cime mu se daje nova mera sile Svetoga Duha - sto se u bibliji naziva "posvecenje" sto cini da covek raste u veri, u savrsenog coveka u visini mere rasta Hristova.

Ta licna iskustva mogu biti razlicita, u skladu sa duhovnim darovima datim coveku.

Najnizi stepen tih iskustava je Bozansko vodstvo - gde Bog tako vodi coveka i svakotrenutacno ga osvedocava sta je njegova volja cak i u najmanjim pojedinostima, do te mere da upravlja njegovim mislima, recima, delima, koracima, vodi ga u razlicitim zivotnim situacijama, spasava iz nevolje, osvedocava ga sta da jede i kada da prestane u obedu, kako da provede slobodno vreme..i slicno.
U to je ukljucen svaki segment zivota.

Postoje i druga vrsta iskustava, poput isceljenja coveka od bolesti, ili isceljenja njegovih bliznjih ili drugih ljudi putem posrednicke molitve.
Takodje, dar prorostva koji prati licna otkrivenja data coveku, ili otkrivenja Bozje slave - putem vizija, glasom Svetog Duha, nocnih vidjenja, ili znakova koje Bog daje coveku - koji su mnogobrojni.

Pokajanje koje prati predanje Bogu, i obracenje ili novorodjenje Svetim Duhom - predslavlja uslov spasenja, i bez sticanja ovih iskustava - niko nece uci u carstvo nebesko, ma koliko tvrdio da veruje, ili da je pripadnik crkve - sto bi znacilo da takav nije ni krenuo putem vere i posvecenja, jer Gospod Isus kaze "zaista zaista ti kazem ako se ko nanovo ne rodi ne moze videti carstva Bozjega" ( jevandjelje po Jovanu 3. 3 ).

Sve druge vrste iskustava u Bozanskom vodstvu, ukljucujuci i isceljenje - nuzno i neotudjivo prate ova iskustva pokajanja, obracenja ili novorodjenja, osim iskustva prorostva.
Jer prorocki dar se daje posebno odabranim ljudima koji su u skladu sa duhovnim darovima pozvani u ovu sluzbu proroka i vesnika Bozjih.

Na kraju postavlja se pitanje je - da li smo iskreni i voljni da spoznamo Boga i njegovu volju iz njegove reci, i da sebe potpuno predamo njemu bez obzira na cenu?

Jer sluzba Bogu nema alternativu, jer Bozja rec savetuje "Sine moj, daj mi srce svoje, i oči tvoje neka paze na moje puteve"

To je nesto najlepse i nasvrsishodnije.

Amin!
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.414
Bog kaze "A ZASTO ME ZOVETE GOSPODE GOSPODE A NE IZVRSUJETE STO VAM ZAPOVEDAM"
Gospod ili Gospodin jeste titula ,
Ona se drugacije pise od imena Jehova i reci Bog.
Svaka od ove tri reci se potpuno razlicito pise na hebrejskom.
U svakom slucaju rec Gospod nije rec Bog i nije ime Jehova.
Evo ti primer
WTT Psalm 110:1 לְדָוִ֗ד מִ֫זְמ֥וֹר נְאֻ֤ם יְהוָ֙ה׀ לַֽאדֹנִ֗י שֵׁ֥ב לִֽימִינִ֑י עַד־אָשִׁ֥ית אֹ֜יְבֶ֗יךָ הֲדֹ֣ם לְרַגְלֶֽיךָ׃

VUC Psalm 109:1 Psalmus David. Dixit Dominus Domino meo: Sede a dextris meis, donec ponam inimicos tuos scabellum pedum tuorum.

CRO Psalm 110:1 Psalam. Davidov. Riječ Jahvina Gospodinu mojemu: »Sjedi mi zdesna dok ne položim dušmane za podnožje tvojim nogama! (Ps. 110:1 CRO)
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
"POSLUSNOST JE MENI MILA" kaze Bog.

Forma ne spasava.

Procitaj tekst o iskustvima koji sam prilozio.
To je bitno.
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.414
"POSLUSNOST JE MENI MILA" kaze Bog.

Forma ne spasava.

Procitaj tekst o iskustvima koji sam prilozio.
To je bitno.
A o kojoj to poslusnosti govoris? Kome biti poslusan?Jel Bogu ovog sveta ili pak Jehovi Bogu,ili trojstvu???
2. Kor. 4
4 U kojima bog sveta ovog oslepi razume nevernika, da im ne zasvetli videlo jevanđelja slave Hristove, koji je obličje Boga, koji se ne vidi.
Jn. 12
49 Jer ja od sebe ne govorih, nego Otac koji me posla On mi dade zapovest šta ću kazati i šta ću govoriti.
Zar ne razumes da ako ne priznas da je Jehova Bog i Otac poslao sa neba na zemlju svog sina Isusa,i da je ovaj spremno slusao oceve zapovedi i izvrsio ,a potom se vratio svom Bogu Jehovi na nebo i slusa i nadalje i izvrsava Jehovine zapovedi?
Cijim zapovedima si poslusan? Jehovinim,ili pak sluzis bogu ovoga sveta? Znas li ko je Bog ovoga sveta?
 
Natrag
Top