Ma nemoj to, a ja samo čujem drugačije. Vrati se, vrati se.
Kazi mi koji to pravoslavac uci da pripadnost crkvi spasava?
Misli se na nauku crkve, a ne na pripadnost.
Ako i postoji koji tako govori, to nije stav crkve.
Ti po obicaju ne gledas ucenje crkve, nego sta neka baba govori.
Kad bi ja slusao babe adventistkinje, svasta bi mislio o adventistima sto nije istina!
Kako da ne misle kada obožavaju hramove.
I jevreji su imali hram i isli na hodocasce, i imali su praznike, tu nema niceg loseg, to nije obozavanje mesta, vec obozavanje osobe (Boga) koji je na tom mestu.
Zasto je Bog inace zapovedio da se zrtve prinose samo u hramu a ne bilo gde drugde? Po tebi je onda Bog ucio ljude da obozavaju hram.
Gluposti!
Ne radi se tu o hramu kao mestu, vec se radi o tome da Bog svoje prisustvo vezuje za posebna mesta, pa cak i za predmete, kao sto je kovceg zaveta...
To je tako jer zeli da ga ljudi traze i da mu dodju, zeli akciju od njih (hodocasce), zato hodocasca i postoje. A ne zato sto Boga ne mogu obozavati kod kuce!
Hristos znajuci da je obozavanje predvidjeno da se vrsi na jednom mestu, kaze: "
ide vreme i vec je nastalo kada se necete moliti Bogu ni na ovoj gori ni u jerusalimu.. Bog je Duh i koji mu se mole, Duhom i istinom treba da mu se mole".
Ovo izvrcete, kao da je Hristos bio protiv hrama a on je tu govorio o "
razorenju Jerusalima" 70. n.e, tj. da hrama vise nece biti, pa ce njegov narod biti rasejan. Nece vise postojati hram, pa im zato kaze da mu se mogu moliti bilo gde.
Vi niste u pravu, tekst kaze da ce na novoj zemlji "postojati odredjeno mesto" odnosno hram, gde ce se svi narodi skupljati i dolaziti da se poklone Bogu!
To pise u svim prorockim knjigama!!!
To nije obozavanje mesta! Vi sve izvrcete!