Opet nerazumevanje nekih nekih čnjenica. Shabbat uoči koga je Isus razapet bio je Veliki Shabbat, onaj koji pada u vreme PESHAHA ili Pashe. Sama evanđelja kažu da je tog Shabbata bio veliki dan. Drugo, jevrejski dan je počinjnao sumrakom prethodnog dana, tako da je ono što je nama Četvrtak uveče, za Jevereje već bio Petak, 14 Nisan. Tako da, ako se ove činjenice uzmu u obzir, Večera Gospodnja nije bila neka obična, mistična večera, nego Pashalni obrok. Shodno tome, Isus je svojim slavnim rečima posvetio ne "hleb svagdanji" nego Macot, ili BESKVASNI HLEB, i ne skok od grožđa nego VINO.
Darth, Bog te blagoslovio za tako dobru, konkretnu i tacnu izjavu.
To je on sto ja ovde pricam sedmicama, a neki misle da ja to ne razumem.
Nas brat Mire misli da Isus nije jeo PASHU sa svojim ucenicima, nego da je to bila obicna vecera.
Drugo, on misli da je Isus lomio kvacni hleb za Svetu veceru, a ti si u pravu; bio je to praznik presnih hljebova koji pocine 14. nisana. Dan prije toga, svaka jevrejska kuca cisti se od bilo kakvog kvasca, jer za njih to je simbol grijeha. Prema tom Isus nije ni mogao da upotrebi kvasni hljeb.
Trece: Isusova izjava koju sam gore naveo objasnjavaju ovo pitanje.
1. Da je dosao dan prijesnih hljebova kad treba klati Pashu.
2. Poslao je ucenike da "ugotovite Pashu da JEDEMO"
3. Isus je izjavio: "Vrlo sam zalostan da ovu Pasku JEDEM SA VAMA prije nego stradam."
Mislim da je u ovim Hristovim recima sve objasnjeno.