Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Crkva kaze da treba da se molimo za ljude koji su umrli da im se Bog smiluje. Naravno da namerni gresnici nece biti spaseni, jer nema osnove za to. Vec bivaju spaseni samo oni koji su neznajuci ucinili neki greh, to kazu i crkveni oci da nijedan namerni gresnik nece biti spasen, to kaze i biblija. Dakle ne vredi se moliti za hitlera, staljina itd.. osim ako su oni bili nesvesni svog dela.Mire, na kom saboru su citali Bibliju? U Florrnci?
Da su se oni drzali bibijskog ucenja ne bi doslo do rasklola.
Oni su samo ponekad, da bi potvrdili svoje stavove, po nekad su pokusali Biblijom.
Nego Mire ta mitarstva sve vise me muce.
Ti kazes da je njima temelj Biblija. Nije brate, kakav Biblija, to su fantazije.
Nego imam za tebe drugo pitanje, ali nemoj misliti da zelim da napadam tebe i tvoju Crkvu. To nije slucaj, nego zaista voleo bih da cujem objasnjenje.
Ti si sad rekao da se mitarstva temelje na Bibliji.
Nekoliko puta izjavio si, cini mi se, ovako: "Ja nema problema sa mitarstvima. Mitarstva su dogmatski (ili teoloski) ispravna". Mozda nisam zapatio pravu rec, a mislim da si ovako izjavio.
Ako si izjavio malo drugacije, daj tu tvoju izjavu u kojoj si rekao da su mitarstva ispravna.
Drugo, podrugi put danas sam gledao onaj video od onog monaha, koga je Tripo pronasao, o mitarstvima.
Kad sam duboko razmilio o njegovim izjavama, muka me spopala. Pa to su obicne fantazije.
Posto je izneo i objasnio prolazak duse kroz te zamisljene carine,onda daje sledeci savet.
Istakao je u mitarstvima "posrednicku" molitvu za duse. Onda objasnjava za koga sve treba da se molie. Za roditelje, suprugu, decu, pa cak i za neprijatelje.
Da su te molitve usmerene zivima, ja bih to razumeo, ali to je za pokojnike.
Poslednja njegova recenica me je jako zabrinula? On je svecano izjavio, da kada se pomolite za pokojne, za tri duse, ta vasa molita spasice TRI duse da izadju iz pakla i perdju u raj. Ovo je za neverovati.
Znaci ako se neko pomoli za Hitlera, Ajhmana i Staljina tom jedinom molitvom svatri ce bisi spasena.
Na tu njegovu tvrdnju glasno sam reka da su to samo necije fantazije i bajke koje nemaju nista sa istinom. Ovim izmisljenim pricama vernici se usmeravaju na lazne izvore u kojima nema, niti je ikad bilo, vode zivot.
Jos ono sto kaludjer kaze da ne palite svece sa tudje zapaljene svece, jer ako to radite, grehe onog ko je zapalio svoju svecu prenosis na sebe. Obicna fantazija nista drugo.
Sada Mire, ono sto bih te molio, da nam objasbnis kako ti mislis da su mitarstva teoloski ili dogmaticki ispravna. Ja u njima ne vidim nikakvu isperavnost, a ako je ti vidis, hoces li biti tako ljubazan kao i uve sto si da nam to objasnis.
Unapred hvala
Hristos se moli na krstu za one koji su ga pljuvali , mucili i na kraju ubili - "Oce oprosti im jer ne znaju sta cine" (takvi nece propasti, zato se i moli za njih).
Marko i u Starom Zavetu imas pravilo, da covek prinosi zrtvu za "grehe ucinjene iz neznanja", postojao je i grad utocista za "nenamerne gresnike". Na kraju ce se svima suditi, a sud nema smisla ako je "prilikom smrti sve reseno", dakle nije!
Cemu sud ako se nista na njemu ne moze promeniti? I cemu vaskrsenje ako ce ih vaskrsnuti samo da bi ih ponovo pobio?
Cak i Hristos kaze - "koji je znao volju Gospodara svoga pa nije ucinio sta on zahteva, bice mnogo bijen. A koji nije znao pa nije ucinio sta njegov Gospodar zahteva bice malo bijen"!
Svi dobijaju po delima i cinjenju..
Dakle Marko, smrcu nije sve reseno, vec postoji sud, nakon smrti jos ima sanse za te duse, ako posteno sagledamo Bibliju.
Hristos propoveda dusama u hadu, mi tako verujemo i to je biblijski, ako su oni iz SZ koji nisu znali Hrista dobili sansu, ko kaze da ostali to ne mogu?
Na tome se zasnivaju mitarstva i sve ostalo s tim povezano.
Zar ti stvarno mislis da ce neko ko "nije znao Hrista" pa mu nije sluzio, biti osudjen, i da se za takvog ne treba moliti???
Naravno da treba!
Ovaj monah prica svakojake gluposti, tu ima fantazija, ja to ne poricem, ali sustinski ta dogma nije u suprotnosti sa biblijom. Jer ona tvrdi -"zna Gospod pobozne izbavljati od napasti, a GRESNIKE MUCECI CUVATI ZA DAN SUDNI".
Postoji muka pakla, verovatno i neka vrsta cistilista (iako to nije dogmatizovano kod nas) postoji i skrgut zuba i plac , koji ce doziveti gresnici koji ce biti "isterani u tamu najkrajnju" "gde crv njihov ne umire i oganj se ne gasi", a o cemu je govorio Hristos. Svi ti opisi se mogu doslovno ili simbolicki shvatiti, mi ih shvatamo doslovno u nekim segmentima, dakle nema reci o paganizmu.
Marko mitarstva nemaju nista sa mnogobostvom (kao ni verovanje u pakao i raj), nisu oni usputno koristili bibliju vec je biblija osnov tog verovanja. To sto vi hocete ili morate stvari predstaviti drugacije (da odbranite svoju crkvu), to ne menja cinjenicu da su oni to zasnivali na bibliji. Pa i da postoje slicnosti sa paganskim ucenjem, kao i u paganizmu sto postoji "vatra pakla" (a spominje se i "oganj" u bibliji), to nije dokaz da su oni nesto preuzeli iz paganizma jer o tome govori i biblija. Dakle to je vestacko povezivanje sa paganizmom, a crkva svoje verovanje pre svega zasniva na Pismu.
Poslednja izmena: