Koja Crkva spasava?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Bavite se necim sto nije dogma.

Al je učenje.

I krst u paradajzu vam je pravoslavno ucenje i sta kaze neka baba, ili neki pop.

Takva je vaša pobožnost. Većine.

Na primer Laodikeja je tvrdio da je Pravoslavno ucenje da se "Sveti Duh prima samo na liturgiji" jer je to neki pop tako rekao.

I jeste to vaše učenje.

Uzas!

To moze govoriti samo sludjen um.

Zar nisu kod vas ljudi sluđeni čudima, magijskim shvatanjem svega.

Sve pravoslavno ucenje cete izvrnuti,

Mi samo konstatujemo.

samo da skrenete paznju sa sebe, a imate isto pojedince koji uce suprotno stavu vase crkve i pisu knjige koje to ucenje i sire.

To su pojedinci i ta učenja niko ne prihvata.

Vi bez napada na tradiciju i ne postojite, jer je to svrha vaseg postojanja.

Nije razlog vaseg postojanja propovedanje Hrista i evandjelja, vi ste "protestanti", i to je pravi razlog vaseg postojanja "da napadate" (protestujete), a vidimo kako to ovde radite.

Vidjeli smo vaše rodove i naše na mapama.

Nije razlog vaseg postojanja propovedanje Hrista i evandjelja, vi ste "protestanti", i to je pravi razlog vaseg postojanja "da napadate" (protestujete), a vidimo kako to ovde radite.

Da mi ne postojimo, vi bi ste davno iscezli, jer ne biste imali koga da napadate, ili bi se posvadjali medjusobno.

Ovako smo mi glavni neprijatelj oko koga ste svi ujedinjeni, a ne vidite da napadate Hristovu crkvu!

Upravo otkrivaš svoje motive.

a ne vidite da napadate Hristovu crkvu!

Za ovo ima stih. I ti si ga ispunio.

Jeremija 7,4 Ne uzdajte se u lažne riječi govoreći: crkva Gospodnja, crkva Gospodnja, crkva Gospodnja ovo je.

Ovaj Tripo je katastrofa covek, opterecen, samo iznalazi i potura lazi namerno, kako mi verujemo ono sto ne verujemo.

Upravo dokazuješ da si se ti opteretio i da si postao nervozan.

I jos tvrdi da je nama savest nemirna, a ustvari je to kod njega slucaj, zato i postavlja sve ove lazi!

To se vidi po vašim napadima na Bibliju.

To nisu istine, to su lazi!!!

Hvala Bogu pa se to vidi i sve je jasno.

Vidi se po rodovima.

Ja nemam nameru ulaziti u ovakve rasprave, mene niste ubedili.

Još gore po tebe.

A necete nikog ko poznaje pravoslavlje, vi jedino uspeha mozete imati kod neobrazovanih.

Bitno je poznavanje Biblije, zato i ne poznajete Bibliju jer samo znate za pravoslavlje i naravno živjeti po Bibliji.

A i sami ste neobeazovani sto se tice pravoslavlja,

Baš mi je drago da smo neobrazovani u pravosl. znači da smo usvojili nauku Biblije.

pa ste zato i napustili svoju veru.

Pa to reci i onima što su napustili vjeru u Peruna, Svaroga, kada ih budeš vidio.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, hvala na odgovoru.
Shvatio sam to da to nije dogma, a prema svim izvastajima i prema tvojoj izjavi jeste Kanon.
Ono sto mene buni, ako je to bilo na glasanju na Saboru kao sto ti kazes, i nije prihvaceno, kako je uslo u KANON?
Da li znas da nam objasnis sta su dogme a sta su Kanoni? Sabor izglasava dogme, a ko izglasava kanone? ili kako se oni donose? Nisu li Kanoni delovi dogmi, ako nisu sta su?

Znam da su ovo teska pitanja za tebe, ali daj ono sot znas i sto mozes objasniti.

Unapred hvala

PS. na gornji tvoj komentar necu dati nikakav odgovor. Vidima da si se iznervirao i posto nemas osgoviora na pitanja stupio si u licni napad pripusujuci nama karakteristike koje nemaju veze sa nasim komentarima.

Sve najbolje

"Kanonsko pravo ili crkveno pravo (lat. Jus canonicum или Jus ecclesiasticum) je zbornik svih odredbi crkvenih sabora od 3. do 9. veka, dok se ostale crkvene odluke obično nazivaju pravila."

Prema tome Marko kao sto sam rekao, tim kanonima je obuhvaceno sve sto je crkva donosila ranije , i to se ne odnosi samo na istocnu vec i na zapadnu crkvu.

Dakle to je "ostatak" tog ucenja od ranije, i nije sve obavezujuce za pravoslavlje.

Postoje dve vrste kanona, "dogmatski kanoni" (oni se ne menjaju - izrazavaju ucenje crkve) i "eticki kanoni" (podlozni promenama koji nisu obavezujuci)!

"Канони могу бити догматског и етичког карактера. Догамтски канони или канони вере излажу учење . Догматски канони су најважнији и никада не подлежу изменама.Канони етичког карактера регулишу морална питања и устројство црквеног живота. Међу њима постоје и они који се могу мењати."

"U Pravoslavnoj Crkvi kanonski propisi nisu shvaćeni tako strogo kao što je to slučaj na Zapadu, pa se i primjenjuju slobodnije u odnosu na povijesne i društvene prilike svake pojedine mjesne Crkve...Pojedine Pravoslavne Crkve donose vlastite kanone (ili pravila). Ovi se kanoni odnose na: disciplinu posta, štovanje ikona, brak, razvod,hirotoniju..."

Dakle Marko, pomesne crkve imaju "svoje kanone" i "svoja pravila" a ono sto vazi za jednu ne vazi i za drugu crkvu.

Ono sto si ti naveo kao pravilo citanja mitarstava, vazi za neku pomesnu crkvu, ali nije obavezujuce pravilo za sve crkve, jer nije odredjeno "dogmatskim kanonom".

To ti je kao da neka pomesna crkva donese pravilo da se moraju farbati jaja, iako to dogmom crkve nije odredjeno (ipak nije ni u suprotnosti sa njom). Ta crkva ce to ciniti, ali to nije obavezujuce za sve ostale crkve.

Tako je i u ovom slucaju, buduci da se mitarstva pominju kod mnogih crkvenih otaca i posto nisu u izricitoj suprotnosti sa dogmom (iako ih dogma nigde ni ne pominje) , neka pomesna crkva s obzirom na dostupne informacije moze odluciti da ih uvrsti u sastav svog bogosluzenja. Ali to ne obavezuje ostale, i to se ne smatra dogmom crkve.

Dogmtski kanon je zvanicno ucenje crkve, a ostali kanoni su pravila koja vaze za pomesne i autonomne crkve i one ih mogu donositi i samostalno.

Tako na primer u americi Pravoslavne crkve imaju klupe, a u srbiji je kanonom odredjeno da one ne postoje.

U Srbiji imas krsnu slavu, u drugim crkvama nemas (ni to nije dogma crkve)..

Paljenje badnjaka "nije dogma nase crkve".
(nista od onog za sta nas optuzujete a tice se "obicaja" nije dogma crkve, vec kanoni oblasnih i pomesnih crkava)

Mnogi kanoni su neobavezujuce prirode, cesto su lokalni, tj. nisu dogma i ucenje crkve, ali ne smeju ni izricito biti u suprotnosti sa njom.

* Nisam se ja Marko iznervirao, vec vi pisete i pisete, a ne zelite cuti odgovore.
Pored toga ne poznajete pravoslavlje i svoje odgovore bazirate na pripremljenom materijalu vase crkve. To vidimo u tvom postu gde si ti povezao mitarstva sa paganskim bogovima, a dokazi su suprotni, da su ona zasnovana na bibliji (jer se u raspravi izmedju latina i grka koristila samo biblija a ne nekakva mitologija). Dakle dezinformacija vase crkve. (naravno ti tu koristis zatrovane pravoslavne izvore tipa ''Justin Popovic" koji pominju nekakav paganizam koji ne postoji).

S druge strane oni koji poznaju Pravoslavlje, kao sto je Tripo namerno izvrcu i izazivaju vernike Pravoslavlja i traze kavgu. On ima nemir, ne mi.

Ostalo sto rekoh je da je protestantizam nastao na "protivljenju" i "pobuni", ja nisam nista pogresno rekao.

Mene naravno boli nepravda, i zato i reagujem.

Ovo pitanje je nebitno, jer nije u ucenju nase crkve, ali je nepravedno optuzivati bilo koga bez razloga (ja sam cak branio J.S. od Tripa jer im namece ono sto oni ne uce - tako i sad radite sa Pravoslavljem). Pisete post za postom, zatrpavate, svim silama ste udarili na Pravoslavlje a da ne zelite cuti odgovor s druge strane. Ispada da vi znate bolje od nas sta mi verujemo.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kada ces odgovoriti na ova pitanja?

Na svako pitanje sam ti odgovorio ranije, a ti se pravis da nisam!

Ponovicu.

Dali ti kazes da ceo spisak svetih pravoslavnih teologa koji uce o mitarstvima uce NEISTINU?

I Petar je ucio obrezanju, pa je to islo na sabor i to je ucenje osudjeno. Ali njegova licnost nije dovedena u pitanje, vec "dogma".

Tako je i kod nas sabor ispitao ucenja crkvenih otaca o mitarstvima i odlucio da je to netacno.

Tako se to radi biblijski.

Nisu svestenici dovedeni u pitanje, niti je Petar bio doveden u pitanje, vec njihova dogma.

Pa nisu oni nepogresivi!
Niti nasa crkva smatra svece nepogresivim!

Drugo, kako da nema mitarstava u pravoslavnoj veronauci kad smo ti izneli velike liste pravoslavnih teologa koji to upravo uce? Jesu li oni ucitelji u PC ili nisu?

Nema te nauke u pravoslavnoj veronauci, jer shodno odlukama sabora mitarstva se ne izucavaju na fakultetu niti se buduci svestenici tome uce.

Dakle toga nema, ali postoje kanoni lokalnog tipa kojima se uredjuje bogosluzenje pomesnih crkava.

U tim kanonima postoje mitarstva. Ali to nije "dogmatski kanon" i nije obavezujuci za celu crkvu, kao sto sam gore i objasnio, postoji razlika u kanonima.

Dogmatski kanon je zvanicno ucenje crkve, a lokalnim kanonom se uredjuju pravila u nekoj pomesnoj crkvi i bogosluzenje u njoj. Taj kanon nema pravnog dejstva niti uticaja na dogmatiku cele crkve. Samim tim, pominjanje mitarstava u tim crkvama i kanonima se ne smatra i ucenjem crkve.

Trece, mozes li nam objasniti, kako su mitarstva KANONOM odedjena da ih svestenik cita umirucem verniku, i kako to da se spominju na bogosluzenji? Moze li da postoji Kanon koga niko nije izglasao?

Moze da postoji "kanon pomesne crkve" , koji uredjuje bogosluzenje u njoj. Taj kanon nije izglasao vaseljenski sabor i samim tim je on "lokalnog karaktera'' (neobavezujuci). Lokalni kanon kojim se uredjuju pravila u nekoj crkvi i bogosluzenje u njoj, nema pravnog dejstva niti uticaja na dogmatiku cele crkve. Samim tim, pominjanje mitarstava u tim crkvama i kanonima se ne smatra i ucenjem crkve.

Nadam se da si sad zadovoljan.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
"Kanonsko pravo ili crkveno pravo (lat. Jus canonicum или Jus ecclesiasticum) je zbornik svih odredbi crkvenih sabora od 3. do 9. veka, dok se ostale crkvene odluke obično nazivaju pravila."

Prema tome Marko kao sto sam rekao, tim kanonima je obuhvaceno sve sto je crkva donosila ranije , i to se ne odnosi samo na istocnu vec i na zapadnu crkvu.

Dakle to je "ostatak" tog ucenja od ranije, i nije sve obavezujuce za pravoslavlje.

Postoje dve vrste kanona, "dogmatski kanoni" (oni se ne menjaju - izrazavaju ucenje crkve) i "eticki kanoni" (podlozni promenama koji nisu obavezujuci)!

"Канони могу бити догматског и етичког карактера. Догамтски канони или канони вере излажу учење . Догматски канони су најважнији и никада не подлежу изменама.Канони етичког карактера регулишу морална питања и устројство црквеног живота. Међу њима постоје и они који се могу мењати."

"U Pravoslavnoj Crkvi kanonski propisi nisu shvaćeni tako strogo kao što je to slučaj na Zapadu, pa se i primjenjuju slobodnije u odnosu na povijesne i društvene prilike svake pojedine mjesne Crkve...Pojedine Pravoslavne Crkve donose vlastite kanone (ili pravila). Ovi se kanoni odnose na: disciplinu posta, štovanje ikona, brak, razvod,hirotoniju..."

Mire, hvala na trudu i informacijama koje su zaista korisne.
Ako sam te dobro razumeo, dakle dogmatski kanoni se odnose na veru i ucenje Crkve i oni se nikad ne menjaju. Je li tako?

E sad vidis sta mene buni, u desetinama izjava u Zitijama svetih, kopirao sam gde oni tvrde da su mitarstva verovanje i ucenje Pravoslavne crkve. Ako je tako, zar ona ne sdpadaju u dogmatske kanone koji su nepriomenljivi?

Dakle Marko, mesne crkve imaju "svoje kanone" i "svoja pravila" a ono sto vazi za jednu ne vazi i za drugu crkvu.[/QUOTE]

To razumem, ali mitarstva se ne nalaze samo u Srpskoj ili Grckoj crkvi, nego o njima pisu veropucitelji iz celog Pravsoslavlja. Prema tome nisu lokalnog karaktera. Jeli tako?

Dogmtski kanon je zvanicno ucenje crkve, a ostali kanoni su pravila koja vaze za mesne i autonomne crkve i one ih mogu donositi i samostalno.[/QUOTE]

Pa mozes li nam reci koja nacionalna Pravoslavna crkva priznaje kanon mitarstava, a koja ne priznaje? Sve informacije do kojih sam ja dosao o mitarstvima, su univerzalne za sve pravoslavce i veroucitelji iz mnogih tih crkava pisu povoljno o njima. I nazivaju ih verovanje Crkve i njeno ucenje. Ako se vratis na citate koje sam prilozio i sam ces se u to uveriti.

Mnogi kanoni su neobavezujuce prirode, cesto su lokalni, tj. nisu dogma i ucenje crkve, ali ne smeju ni izricito biti u suprotnosti sa njom.[/QUOTE]

Ali prema dosadasnjim izjavama veroucitelja, mitarstva nisu u toj grupi kanona.

Nisam se ja Marko iznervirao, vec vi pisete i pisete, a ne zelite cuti odgovore.
Pored toga ne poznajete pravoslavlje i svoje odgovore bazirate na pripremljenom materijalu vase crkve.[/QUOTE]

E moj Mire, ovde si se grdno prevaro. Posto poznajes adventiste bolje nego ja prabvoslavlje, ajde kazi mi gde si procitao ove odgobvgore o mitarstvima u nasim knjigama? NIGDE!
Nisamo mi JS da ponavljamo necija msljenja kao papagaji, mi smo slobodni, mislimo vlastitom glavom i kazemo ono sto mislimo, i sto znao.

To vidimo u tvom postu gde si ti povezao mitarstva sa paganskim bogovima.

Mire, izvini, ali ni to nije istina!
Nisam ja nista povezao, nego sam naveo teks ptavoslavnog veropucitelja koji to tvrdi. Dao sam njegovo ime i izvor odakle sam to uzeo. Bilo bi mnogo bolje da malo bolje razmislis pre nego sto das takvu izjavu. Izneo sam plejadu Pravoslavni uvazenih pisaca i teologa koji govore u prilog mitarstva, a nasao sa i onog koji tvrdi da su mitarstva zanovana na mnogobozackim apokrifima o prici o lutanju duse u nebo i sukobu sa bogovima planeta koje im se nadju na putu.

Vidis Mire, nisam to uzeo iz adventisticke luiterature, jer takvi gluposti ni nema u njoj, nego sam izne ono sto pise tvoj brat pravoslavac, Onada ne dovodim ja mitarstva u vezu sa mnogobostvom, nego to radite vi pravoslavci, ja sam to samo pronasao i kpirao. Pa onda reci ko je kriv za to?

a dokazi su suprotni, da su ona zasnovana na bibliji[/QUOTE]

Pa Mire, gde su ti podacvi o mitarstvima iz Biblije?

Dakle dezinformacija vase crkve. (naravno ti tu koristis zatrovane pravoslavne izvore tipa ''Justin Popovic" koji pominju nekakav paganizam koji ne postoji) u crkvi.[/QUOTE]

E Mire, zao mi je, ali te sada tek ne razumem. Zar tebe nije sramota, da javno izjavis da su spisi dr Ave Justina Popovica ZATROVABNI IZVORI, a koji je ceo zivot posvetio ucenj novih svestinickih kadrova u tvojoj Crkvi. Meni se cini da ga je tvoj crkva uvrstala u red svetaca, a ti tako hulis na njega. Mire, nije to lepo od tebe kao vernika te Crkve.
Citao sam njegove knjige i smatram ga za dobrogt teologa.

Ostalo sto rekoh je da je protestantizam nastao na "protivljenju" i "pobuni", ja nisam nista pogresno rekao.[/QUOTE]

Pa ne mislim da si pogresio samo zabioravio si da je i Hristos svakodnevno protestvovao protiv vodja i zloupotreba u straozavetne Crkve.

Mene naravno boli nepravda, i zato i reagujem.[/QUOTE]

A kada meni pripisujes ono sto ni pomislio nisam, da li je i to tvoja "pravda"?

Ovo pitanje je nebitno, jer nije u ucenju nase crkve, ali je nepravedno optuzivati bilo koga bez razloga [/QUOTE].

Zitije svetih na veliko tvrde da su nitarstva verovanje i ucenje Pravoslacne crkve.

Pisete post za postom, zatrpavate, svim silama ste udarili na Pravoslavlje a da ne zelite cuti odgovor s druge strane. Ispada da vi znate bolje od nas sta mi verujemo.[/QUOTE]

Pa pogledaj i sam, pa vidi da li mi nezelimo tebe da saslusamo? Vidis da cele stranice posvecujemo tvojim komentarima. A to sto su od tebe svi tvoji pobegli pa si ostao sam, neces valjda i za to mene okriviti.

jade budi dobar, spavaj mirno pa sutra, ako Bogdanastavicemo u bilem duhu.

Sve najbolje

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Na svako pitanje sam ti odgovorio ranije, a ti se pravis da nisam!
I Petar je ucio obrezanju, pa je to islo na sabor i to je ucenje osudjeno. Ali njegova licnost nije dovedena u pitanje, vec "dogma".

Tako je i kod nas sabor ispitao ucenja crkvenih otaca o mitarstvima i odlucio da je to netacno.

Mire, nije samo Petar verovao i ucio da se ne treba mesati sa mnogoboscima, tako su uculi svi Jevreji. Pa Sabor zaista jeste razgranicio sta je neophodno a sta nije. Naravno da nije ni trebalo nikoga osuditi za neznanje.

Drugo, pa to od tebe jednako trazimo KOJI SABOR JE ODLUCIO DA SU MITARSTVA NETACNA?

Trece, vidis brate Mire, a ti si juce izjavio da su mitarstva dogmatski ispravna. Pa onda reci mi sta ja od toga da verujem?

Nisu svestenici dovedeni u pitanje, niti je Petar bio doveden u pitanje, vec njihova dogma.[/QUOTE]

Pa onda zasto si napao Justiuna Popovica. Ako On uci laznu nauku svoje studente, kavi ce to biti novi veroucitelji i teolozi?

Nema te nauke u pravoslavnoj veronauci, jer shodno odlukama sabora mitarstva se ne izucavaju na fakultetu niti se buduci svestenici tome uce.

Primer dr Justina Popovica i stotine drugih to ne dokazuju.

Dakle toga nema, ali postoje kanoni lokalnog tipa kojima se uredjuje bogosluzenje pomesnih crkava.
U tim kanonima postoje mitarstva. Ali to nije "dogmatski kanon" i nije obavezujuci za celu crkvu, kao sto sam gore i objasnio, postoji razlika u kanonima.[/QUOTE]

Spiskove koje smo naveli, to su sveci iz razlicitih Pravsolavnih crkva i svi oni tvrde da su mitarstva verovanje i ucenje Crkve. Ako imas druge dokaze suprotne tima, daj ih.

Dogmatski kanon je zvanicno ucenje crkve, a lokalnim kanonom se uredjuju pravila u nekoj pomesnoj crkvi i bogosluzenje u njoj. Taj kanon nema pravnog dejstva niti uticaja na dogmatiku cele crkve. Samim tim, pominjanje mitarstava u tim crkvama i kanonima se ne smatra i ucenjem crkve.[/QUOTE]

Da, ali oni izricito pisu da su mitarstva verovanje i ucenje Crkve. To oni izjavljuju a ne ja.

Moze da postoji "kanon pomesne crkve" , koji uredjuje bogosluzenje u njoj. Taj kanon nije izglasao vaseljenski sabor i samim tim je on "lokalnog karaktera'' (neobavezujuci). Lokalni kanon kojim se uredjuju pravila u nekoj crkvi i bogosluzenje u njoj, nema pravnog dejstva niti uticaja na dogmatiku cele crkve. Samim tim, pominjanje mitarstava u tim crkvama i kanonima se ne smatra i ucenjem crkve.
Mire ja tebe dobro razumem, ali oni tvrde suprotno. Da li igde postiji izvestaj da su mitarstva samo lokalnog karaktera? Sve sto sam ja pronasao dokaz je da su sveopsta.

Nadam se da si sad zadovoljan.[/QUOTE]

Ma ja sam uvek zadovoljan pa cak i kad me grdis. Jos jednom hvala ti na trudu i tim objasnjenjima, samo jos uvek ostaje da se objasne tako mnoge izjave pravoslavnih teologa i ljudi na glasu, koji svi zajedno ukazuju da su mitarstva ucenje i verovanje crkve. Nigde nisdam nasao ni jednu rec o lokalnoj primeni mitarstava.

Sve najbolje

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
E Mire, zao mi je, ali te sada tek ne razumem. Zar tebe nije sramota, da javno izjavis da su spisi dr Ave Justina Popovica ZATROVABNI IZVORI, a koji je ceo zivot posvetio ucenj novih svestinickih kadrova u tvojoj Crkvi. Meni se cini da ga je tvoj crkva uvrstala u red svetaca, a ti tako hulis na njega. Mire, nije to lepo od tebe kao vernika te Crkve.
Citao sam njegove knjige i smatram ga za dobrogt teologa.

Zar posle ovog stvarno ocekujes da nastavimo dijalog?

Ili ne citas napisano ili teras svoje?

Ja sam ti lepo rekao da sveci u nasoj crkvi nisu nepogresivi, i da nisu sve njihove izjave dogmatski tacne. A ti kao da namerno mene izazivas, govoreci kako ja hulim na Justina.

Sto se tice ostalog sto si ti napisao, opet ponavljas isto. Tvrdis kako u zitijima svetih postoje mitarstva, a ja sam ti lepo naveo primer iz biblije da se tvrdnje bilo Apostola bili svetitelja resavaju na saboru. I tako je i kod nas bio slucaj.

Nazivas zitija svetih "dogmatom".
Marko sta je s tobom?

Pa o dogmi se raspravlja na saboru.
A sveci i apostoli mogu biti u zabludi.
Sto je i bio slucaj, imas prvi sabor u bibliji kada su raspravljali o zakonu.

Posto na saboru mitarstva nisu prosla, moze Justin danas pisati sta god hoce.

Mogu i drugi tvrditi da je to pravoslavno ucenje a nije.

A da nije, imas u istoriji, stranice i stranice teksta u raspravi latina i grka, sad ja to treba da trazim da ti postavljam i dokazujem, a ne verujes mi da na saboru nije postignut konsenzus?

Evo sta kaze Pravoslavni svestenik o mitarstvima na sajtu (pouke . org):

"Немам намере да улазим ни у каква објашњавања ових учења која нису догматизована у православљу.

Свеци имају своје визије и своја уверења. Теологија се не формира на основу њих. Треба неки консензус. Тек са „саборном“ провером неког учења оно може да постане општеобавезујућим. До тада јетеологуменон, приватно мишљење неког свеца. Скоро да није било Оца који није изрекао неку јеретичку мисао. Али, јерес није јерес док се разговара. Свако мишљење је допуштено док оно не буде осуђено неким сабором, чије одлуке се препознају као православне и тиме општеобавезујуће."

Jel stvarno ocekujes da slusam vas a ne strucne ljude? Vi izgleda bolje poznajete pravoslavlje od pravoslavaca???

Nisam znao da si tvrdoglav Marko.

Ja tebe ne mogu ubediti ni u sta, dok sam ne procitas. Bolje da ne pokusavam, trazi sam.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Uostalom, brate Marko.

Ja ne znam zasto ti je ovo bitno, sta je cilj svega? Dokazati da mi ucimo nesto sto ne ucimo, ili je cilj reci da ucimo pagansku nauku o mitarstvima?

Ajde da vidimo sta je ovde stvarni problem. Ako je poenta price da su "mitarstva paganska", pa brate pogledaj o cemu se pricalo na saboru, biblija je bila u sredistu price, pa ces sam videti da nema ni "p" od paganizma, nego su to konstrukcije zlih ljudi koji zele da ocrne pravoslavlje.

*I da odgovorim, nisam ja tebe gore optuzio ni zasta, ali to tako deluje kada vi pisete , ili me neslusate ili ne razumete ili zelite po svaku cenu isterati svoje, nesto jeste. Jer je potpuno jasno o cemu ja govorim. A uglavnom sam rekao za Tripa ne za tebe.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Zar posle ovog stvarno ocekujes da nastavimo dijalog?

Ili ne citas napisano ili teras svoje?

Ja sam ti lepo rekao da sveci u nasoj crkvi nisu nepogresivi, i da nisu sve njihove izjave dogmatski tacne. A ti kao da namerno mene izazivas, govoreci kako ja hulim na Justina.

Mire, nemoj da se ljutis! Zar nisi spomenuo Justina Popovica i rekao da su to Zatrovani izvori?

Sto se tice ostalog sto si ti napisao, opet ponavljas isto. Tvrdis kako u zitijima svetih postoje mitarstva, a ja sam ti lepo naveo primer iz biblije da se tvrdnje bilo Apostola bili svetitelja resavaju na saboru. I tako je i kod nas bio slucaj.

Nazivas zitija svetih "dogmatom".
Marko sta je s tobom?

Pa gde sam ja nazvao Zitije svetih dogmatima? Nogde! Ja samo navodim njihove izjave koliko ih ja razume cini mi se da se suprotstavljau tvojim izjavam. Oni ne kazu da su Kanoni o ishodu duse lokalni, nego da ih svestenici citaju prilikom molitve za bolesne i pokojnike na bogosluzenu.
Pa o dogmi se raspravlja na saboru.

A sveci i apostoli mogu biti u zabludi.
Sto je i bio slucaj, imas prvi sabor u bibliji kada su raspravljali o zakonu. O dogma se raspravlja na saboru. [/QUOTE]

Mire, a da li su svi sabnori nepogresivi? Mogu li i oni da pogrese?

Posto na saboru mitarstva nisu prosla, moze Justin danas pisati sta god hoce.[/QUOTE]

Pa ako je tako kakav je to Ucitelj dogmatike koji uci zatrovanu nauku i d aga niko ne zaustavi makar u Crkvi?

Mogu i drugi tvrditi da je to pravoslavno ucenje a nije.
A da nije, imas u istoriji, stranice i stranice teksta u raspravi latina i grka, sad ja to treba da trazim da ti postavljam i dokazujem, a ne verujes mi da na saboru nije postignut konsenzus?[/QUOTE]

Ako mozes pronadji mi taj zakljucak. Da to nije za vreme Marka grckoga i nastojanja u Italiji da dodje du unije? Ako je to sve sto je tada reseno odbaceno je zato nije doslo do unije.
Trazio sam mitarstva u istoriji Jjevsevija Popovica koju imam i nisam ih nasao.

Nisam znao da si tvrdoglav Marko.

E cudo da nisi znao, pa kako bi Bosanac i mogao da biude, a da nije tvrdoglav. Zar se uzalud kaze "Ej Bosance tvrdoglavce tvrda glavo prazna slavo!" Medjutim, ne mislim da cu pogresiti ako te nazovem bratom.

Primer za humor:
Dva Srbijanca posvadila se i jedan je drugome rekao: Ti si jedan magarac. A drugi ne zna sta da mu odgovori, nego je samo rekao: Hvala brate! Kad je ovaj to rekao a supruga prvoga pocela je grotom da se seje. Tek kad su se malo pribrali shvatili su da je i ovaj drugi svoga protivnika nazvao magarcem, samo na lepsi nacin.

Sve najbolje

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Uostalom, brate Marko.

Ja ne znam zasto ti je ovo bitno, sta je cilj svega? Dokazati da mi ucimo nesto sto ne ucimo, ili je cilj reci da ucimo pagansku nauku o mitarstvima?

Mire, znas zasto mi je stalo, zato sto ste vi poceli tu temu na mojoj temi, a nisam ja.
Drugo, ja kad imam vremena i pocnem nesto da istrazujem onda idem do kraja sto vise mogu.

Drugo ti mene si optuzio da ja zelim dokazati da mitarstva poticu iz mnogobostva, a ja to nism rekao, nego sam ti citirao tvoga brata. Nista nisam izneo iz nase literature, sve je to vase.
Prema tome ja nemam nikakav cilj. Neces valjda poverovati da zelim tebe da ubedim da poverujes u mitarstva, veruj u sta hoces, ali imaj strpljena da vidis i kako to drugi razumeju.
Tvoje izjave mnogo odstupaju od svetootackih izjava i to je ono sto sam ja konstatovao.
Misli da je sa ovim dosta, ako jos ima zakljucak toga sabora o mitarstvima voleo bi da ga procitam, a ostalo mi je potpuno jasno.

Sve najboljle

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nista Marko sto sam ja napisao ne odstupa od pravoslavne teologije, niti od razumevanja svetootackih tekstova.

Odgovor pravoslavnog teologa koji sam nasao je ujedno i moj, i on odgovara na sva tvoja pitanja:

"Немам намере да улазим ни у каква објашњавања ових учења која нису догматизована у православљу.

Свеци имају своје визије и своја уверења. Теологија се не формира на основу њих. Треба неки консензус. Тек са „саборном“ провером неког учења оно може да постане општеобавезујућим. До тада јетеологуменон, приватно мишљење неког свеца. Скоро да није било Оца који није изрекао неку јеретичку мисао. Али, јерес није јерес док се разговара. Свако мишљење је допуштено док оно не буде осуђено неким сабором, чије одлуке се препознају као православне и тиме општеобавезујуће."

Dakle to sto pise Justin ili ma koji drugi svetac i teolog nije "opsteobavezujuce" i nije dogma Marko!

Dogma se donosi na vaseljenskom saboru.
I buduci da dogme o mitarstvima "nema" i da to nije kanonizovano, to se kod nss ne smatra "ucenjem" vec "privatnim misljenjem"!

Natrag