Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Kakve veze ima što nisi govorio kada je to povezano.
Sta je povezano? Ja govorim o Starozavetnim a ti kazes "što niste u kanon NZ uključili ove", pa kako da ukljucis te knjige kad one pripadaju Staroom Zavetu?
Ne znas ni sta pises!
Uvek tako..
To nije tacno, jer onda bi se nalazile i ove knjige koje sam ja naveo a spominju se u bibliji. Kanon se nije pravio na nacin da iskljuci ostale knjige kao nenadahnute, vec da nacini spisak primljenih knjiga koje su bile u siroj upotrebi u crkvi.Kanon se pravio po nauci koja je u njoj, zato su u NZ ušle samo one koje se slažu sa SZ knjigama.
Ostale knjige van kanona su isto tako nadahnute i crkva ih priznaje, osim ako nisu proglasene apokrifnim!
Tako je kod jevreja, tako je i kod nas!
Ta relativizacija ti ne prolazi, ako je neka knjiga pomenuta u bibliji ona je nadahnuta.Pozivanje na jedan dio tih knjiga (mislim da je Enohova u NZ) ne znači da su one nadahnute.
Ta prica o kanonu koji je sastavljen da bi neke knjige proglasio nadahnutim a druge iskljucio kao nenadahnute je novijeg datuma. Crkva nije sastavljala kanon zato, vec da pruzi ljudima spisak knjiga pozeljnih za citanje, koje su u upotrebi u crkvi. Ostale koje nisu na tom spisku su bile nepopularne, nisu bile tolilo upotrebljavane ili su lazne, zavisi. A lazne su jedino one koje je crkva proglasila apokrifnim!
Ove koje sam ja naveo niko nije proglasio apokrifnim, neke su izgubljene jer su bile nepopularne, i od njih su nacinjene kompilacije, a neke su u upotrebi kod jevreja i nas i dan danas.
Jel ti citas post ili se pravis lud?Misliš od ovih koje si naveo? Od njih ne nastaje NZ. Ako si mislio na njih.
Ko govori o Novozavetnim, govorim o Starom Zavetu! A te gore pomenute knjige jesu sluzile kao osnova za sastavljanje nekih Starozavetnih knjiga, i to je u tekstu biblije i pomenuto!
Zasto ih nema danas u bibliji?
Rekao sam, zato sto su bile u slabijoj upotrebi od ovih, i zato nisu usle u kanon, u kanon ulaze samo popularne knjige. To sto nisu ukljucene ne znaci da su lazne!
Preporucuju se samo popularne knjige i to je kanon, crkva pravi spisak primljenih knjiga, onih koje su u siroj upotrebi, a ostale koje nisu stavlja na stranu. Ali to ne znaci da su te knjige po strani manje vredne ili da su lazne. Samo nisu ukljucene u kanon.Da ih je preporučila onda bi ih stavila u kanon. Jedino bi se mogle Mudrosti Solomonove preporučiti.
Lazne su one koje crkva proglasi apokrifnim, i to su zabranjene knjige, a ne ove ostale..
Eto i ti priznajes da se ova knjiga moze preporuciti.
Itekako ima veze, ne radi se o "Pismu" (jednina) kao da je crkva stavila sve u jednu knjigu, a onda sve ostalo iskljucila, vec se radi o "Pismima" (mnozina).To ne dokazuje tvoju nauku, uvijek imaš potrebu da u svoju nauku ubaciš nešto što nema veze sa raspravom i što svi smatraju da je tako.
Jevreji nisu nazivali apokrifima ono sto vi danas tako zovete.
Sta je biblija? I ko je sastavio kanon? Nasa crkva ili jevrejska crkva? Onda uzmi pa sam biraj knjige, jer ih ima na hiljade!Tako da ti je džabe ovo što daješ, to ne može da ospori nauku Biblije oko glavnih učenja, a to je ono što vama smeta.
Kanon nije oduvek postojao, ovaj Starog Zaveta je tek od 536. p.n.e , a Novog 352..
Nije Bog sastavio kanon!
Ne znaci da posto je nesto van kanona da je zato lazno, kanon znaci "mera" "zakon" "pravilo"!
To su knjige koje najjasnije odrazavaju nauku crkve!
Crkva je htela da sve do tad pisane knjige sastavi ujedno, i proglasi koje preporucuje.
Tako je popularne knjige razmotrila, proverila i kanonizovala kao primljene, a ostale nije time iskljucila, vec su to bile manje popularne knjige, slabije su se citale i zato ih nije ni uzela u razmatranje. To ne znaci da su te knjige lazne, jer koje su lazne one su u crkvi zabranjene i proglasene apokrifnim.
Tako je bilo kod jevreja tako i kod nas.
Poslednja izmena: