Ko je archangel Mihail: Isus bog ili andjeo?

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Vec rekoh tim tekstovima(ovim vezanim za arhangela Mihaila) je potrebno tumacenje, a ja vase tumacenje ne prihvatam, prihvaticu jedino direktan biblijski stih.Ne mozes svetim pismom da dokazujes da ste crkva jer da bi tumacio Sveto Pismo i nesto dokazivao prvo moras da dokazes da ste crkva.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Biblija samu sebe tumaci, a o dokazivanju da li je neko crkva - napisao sam na drugoj temi.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Biblija samu sebe tumaci, a o dokazivanju da li je neko crkva - napisao sam na drugoj temi.
I ja sam na drugoj temi dao odgovor da je Biblija nije ziva i ne moze samu sebe da tumaci, to uporedjivanje tekstova nije nista drugo nego isto sto i ljudsko tumacenje jer u ovom slucaju opet je covek taj koji pomocu razuma povezuje neke stvari.

Treba da dokazete da ste crkva da bi ste tumacili Sveto Pismo, ono je nastalo u crkvi, tj. crkva je autor Svetog Pisma, vi treba da dokazete da ste vi ta crkva koja je napisala i sastavila Sveto Pismo pa ako to dokazete onda mozete da ga tumacite, jer pisac knjige zna bolje od citaca svoju knjigu da tumaci.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
I u crkvi su obicni ljudi, i oni moraju da tumace bibliju biblijom i da ih u tome vodi Bog, a ne svojom recju.

Kada biblija samu sebe tumaci uporedjenjem tekstova - tu covek nema svoj udeo, vec je to cista rec Bozja.

Drugo je kada ja procitam nesto u bibliji i potom kazem "Evo to znaci to i to" to je ljudsko tumacenje.

Ali kada ja procitam nesto u bibliji i otvorim druge tekstove i vidim o cemu se tu govori, to je tumacenje biblije iblijom.

Toga u tradicionalnim crkvama nema, vec cisto ljudsko tumacenje tekstova.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Ne razlikuje se to tumacenje i poredjenje i tumacenje, opet ga vrsi ljudksi razum, poredjenje i spajanje nekih mesta nimalo se ne razlikuje od tumacenje.U crkvi nisu obicni ljudi vec ljudi koji su zivotom posvedocili Hrista i za koje su se sva prorocanstva iz Svetog Pisma ispunila.Ja od tebe trazim da mi izneses dokaze da ste prava crkva pa onda mozemo da predjemo na tumacenje.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Razlikuje se, jer kada covek uporedjuje tekstove - on ne dodaje svoje reci, vec kako pise tako iznosi.

Ljudsko tumacenje su cisto ljudski pogledi - sta nesto znaci i ako to ne pise.

Sv. pismo nije zivo bice koje moze cuti nasa pitanja i dati odgovor, vec nemo slovo ovde se ustvari posredno uzima covekov razum za rukovodju, koji po_Oo svom nahodjenju vezuje i spaja jedna mesta Sv. Pisma sa drugim mestima Sv.Pisma i tako ih objasnjava.Ovde izlazi da ima onoliko tumacenja koliko i ljudi koji ga tumace.Kontekstualni metod tumacenja moze biti veoma koristan, ali pod rukovodstvom Crkve (Svetog Duha).bez rukovodstva Crkve covek pada u zablude pri tumacenju (da ne pominjem moc djavola).Svi jeretici, iako se pozivaju na Sv. pismo, padaju u zabludu jer pri tumacenju uzimaju sebe za vodju a ne Crkvu (Svetog Duha).nema jeretika kaze sv. Ilarije koji se ne poziva na Sv. Pismo, ali pozivajuci se na njega, ustvari, izvrcu ga i hule na njega.Nije dovoljno pozivati se na sveto pismo, vec se pozivati na njega onako kako ga tumaci Crkva.E sad neki kazu da su oni rukovodjeni Svetim Duhom u tumacenju Sv.Pisma ali svako moze svoje raspolozenje objaviti kao ozarenje i zatevati da se njegovo tumacenje prihvati kao tacno_Ovim metodom se sluze neke protestantske sekte i svoja samovoljna tumacenjaproglasuju za istinita.Vrlo cesto protivrece jedan drugom i time dozazuju pogresnost ovog metoda tumacenja(laznog ozarenja Sv.Duhom).Ovaj metod u sebi skriva i gordost, koja opija one tumace koji samovoljno proglasuju svoja prirodna stanja za ozarenje Sv. Duhom.Istina, postoji jevandjelsko sredstvo kojim bi ovakvi tumaci mogli da potvrde svoja tumacenja kao tacna i pravilna, a to su istinska cuda.Posto to nije slucaj kod njih i oni ne cine cuda, to njihova tumacenja ostaju samovoljni proizvod njihove maste.Za pravilno tumacenje svetog pisma potrebno je blagodatno prosvecenje Sv. Duhom, a ono se daje istinski smirenim i svetim ljudima i to samo crkvom i u crkvi "Onima koji ispituju pisma potrebno je prosvetljenje odozgo, da bi pronasli ono sto traze i da bi sacuvali ono sto pronadju"-Sveti Jovan Zlatousti.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Biblija samu sebe tumaci,

Сваким својим постом ви доказујете да Библију за вас тумачи Хелен Вајт.

Апсолутно! Све што је она тумачила, ви само понављате.

Ако апостоли Јуда и Петар кажу да је Михаило анђео, а нигде не кажу да је Исус Михаило, онда чему све? Дакле, ви знате нешто што апостоли нису знали, што је бесмислено само по себи. Ослањате се на људско тумачење, а тврдите да Библија саму себе тумачи. Апсолутна глупост.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U Adventizmu koji ima biblijsko ucenje zasnovano na kontekstu - ne postoji nikavo ljudsko tumacenje.
Sve je zasnovano na bibliji, i Ellen White je pisala na osnovu biblije, i zivela po bibliji.

Kada bibliju uzmete kao merilo, necete iznositi ovakve stvari koje nemaju veze sa Bogom.

Pozdrav!

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Sve je zasnovano na bibliji, i Ellen White je pisala na osnovu biblije, i zivela po bibliji.

Не, није. Све је засновано на њеним визијама и на ономе што је "позајмила" од других. Није рекла:

- Ово сам закључила из Библије.

Рекла је:

- Ово сам видела у визији. Бог ми је рекао...

И онда спомињеш људско тумачење? Свима је очигледно да је то пример људског тумачења. Ако она и пророк Расел (Јеховини сведоци) кажу: Исус је Михаило, онда за те две групе верника мора тако да буде. Без обзира што то нигде не пише. Баш као што си рекао:

Natrag