Ko je archangel Mihail: Isus bog ili andjeo?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ja nisam vidio nikakvo obaranje. Osim kilometar teksta sa sajta sektolomac. Čitam samo postve koji uzimaju onaj post koji sam ovdja dao ili druge postove koji isto dokazuju da je Mihailo Isus.

Meni se cini da vi ne citate nista sto vam drugi napisu samo iznosite svoje.
Ja nisam postavljao nista sa sajta "sektolomac" mozda dva puta u zivotu video sajt, vec sam odgovarao na tudje stihove.
Sada treba da ponavljam vec receno, i zamorno je i dosadno..

@kainos
Te "disertacije" i pripremljeni materijali nisu mi interesantni, sve je to poznato, a ne sluzi nicemu sem da se prezentuje jedan stav bez mogucnosti da se na njega odgovori adekvatno.
Zamara to bmbardovanje mnostvom stihova izvađenih iz konteksta i kilometarski postovi koji nikom ne koriste.
Niko se nece ni truditi da na njih odgovori jer su dugacki, a ti bez odgovora mislis da si u pravu?

Iznesi svoj stav u par stihova postupno pa da vidimo, a ako si zainteresovan samo da ''reklamiras'', ja nisam zainteresovan to i da citam...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EDIT:
Dakle da odgovorim na izneseno>

Ime Mihailo, "Mi-ha-el", u prevodu "ko-kao-Bog", tj. "ko je kao Bog"

Ovo ne dokazuje vasu tvrdnju da je ''Mihajlo Bog''.
Sva imena u bibliji su ''opisnog karaktera'', sto znaci da ''opisuju osobu''.
Po vama trebali bi smo da tvrdimo da je npr. ''Adoni-Sedek'' u bibliji koji je ''covek'' u stvari Bog, jer njegovo ime znaci: ''Gospod Pravde''.

Nadji i procitaj npr. : ''U Bezeku zatekoše Adoni-Sedeka(Gospoda Pravde), udariše na nj i poraziše Kanaance i Perižane.''

Da nije mozda Adoni-Sedek ''sam Bog'' po vasoj analogiji???

Mihailo se naziva "knez vaš" (u Danilu 10,21), tj. knez jevrejskog, tada Božjeg naroda.

Ovo ne dokazuje nista, jer ''knez je knez'' a ''Bog je Bog'', postoji ocigledna razlika a vasa ''insinuacija'' je da to ''mora biti Isus''.

Anđeo kaze Danilu za Mihajla da on "brani tvoj narod" (Danilo 12,1).

To ne dokazuje nista, andjeli takodje ''brane Bozji narod''?

Govoreći o poslednjim događajima, o vaskrsenju, Pismo kaže da će se podignuti Mihailo veliki knez koji brani tvoj narod:
"A u to ce se vreme podignuti Mihailo veliki knez koji brani tvoj narod.." (Danilo 12,1-2)

Ovo opet ne dokazuje da je ''Isus Mihailo''.
Isus ''ne dolazi sam'' vec dolazi ''sa andjelima'' na oblacima nebeskim.
Tako da sa njim dolazi i ''zapovednik nebeske vojske'' koji je ''posebna licnost''.
Vase ''insinuacije'' su samo ''insinuacije''.

"A posle mi pokaza Isusa poglavara svešteničkoga, koji stajaše pred anđelom Gospodnjim, i sotonu, koji mu stajaše s desne strane da ga pre. A Gospod reče sotoni: Gospod da te ukori sotono." (Zaharija 3,1-2)

ISUS BI GA UKORIO!

Petar te demantuje:

11. A Кад анђели, који већу снагу и силу имају, не изговарају на њих пред Господом хулни суд; (2. pet. 2:11)

''Ko ne izgovara sud''? Jel Isus Hristos sudija Zivima i Mrtvima ne sme izgovoriti sud protiv sotone???
Zasto je onda ''Isus sudija'' ''ako ne sudi sotoni''???

Andjeli ne smeju izgovarati sud.
To pokazuje tekst , da je ovde u pitanju ''obican andjeo''.

Isus Hristos ovde govori ''preko svog andjela'', i zato se andjeo i spominje, a taj andjeo je zasebna osoba(Arhangel Mihajlo), nije nista cudno da se koriste andjeli za prenosenje informacija, a ovaj andjeo je najvisi i boravi u licnoj prisutnosti Svemoguceg.

Jel to sve sto imas?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ja cu ti navesti i druge stihove koje vi koristite i obajsnicu ih:

Tvrdnja 1: ''Andjeo ukupini je Bog Isus.''

"A Mojsije pasaše stado Jotoru tastu svom, svešteniku madijanskom, i odvede stado preko pustinje, i dođe na goru Božiju Horiv.
I javi mu se anđeo Gospodnji u plamenu ognjenom iz kupine. I pogleda, a to kupina ognjem gori a ne sagoreva.
I Mojsije reče: Idem da vidim tu utvaru veliku, zašto ne sagoreva kupina. ''
( 2 Mojsijeva 3. 1 - 5 )

Odgovor: Apostol Stefan osvrcuci se na isti dogadjaj, kaze da je to ''obican andjeo'':

''И кад се наврши четрдесет година, јави му се у пустињи горе синајске анђео Господњи у пламену огњеном у купини.''

''Vi koji ste primili zakon preko andjela, ali ga niste drzali''(dela 7:53)

- nigde ni reci o Isusu kao andjelu, vec se zakon prima preko ''nekog andjela''.
Da je kojim slucajem Isus bio taj ''andjeo'' apostol Stefan bi to naglasio, ali nije nigde, to znaci da je ovaj andjeo obican glasnik koji prenosi reci Bozje.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tvrdnja 2: Bog u prorocanstvu najavljuje dolazak ''andjela''(Koji je Isus)

"Evo, ja ću poslati anđela svog, koji će pripraviti put preda mnom, i iznenada će doći u crkvu svoju Gospod, kog vi tražite, i anđeo zavetni, kog vi želite, evo doći će, veli Gospod nad vojskama.
Ali ko će podneti dan dolaska Njegovog? I ko će se održati kad se pokaže? Jer je On kao oganj livčev i kao milo beljarsko.
I sešće kao Onaj koji lije i čisti srebro, očistiće sinove Levijeve, i pretopiće ih kao zlato i srebro, i oni će prinositi Gospodu prinose u pravdi
" ( Malahija 3. 1 - 2 )

Pogledaj sada ovo sto sam napisao velikim slovima.

1) ''Andjeo koji pripravlja put'' je: Jovan.
2) ''U crkvu dolazi Gospod'' to je: Isus.
3) ''Andjeo zavetni'' nije Isus, vec ''obican andjeo'' to pojasnjava apostol Pavle recima:

''I bio je prenesen[zakon] preko andjela rukom posrednika'' (Galatima 3:19)
''Jer ako je rec izgovorena preko andjela bila cvrsta, i svaki prestup i svaka neposlusnost bili pravedno kaznjeni, kako cemo mi umaci ako zanemarimo tako veliko spasenje koje je poceo propovedati nas Gospod..'' (Jevrejima 2:2)

Dakle Mojsijev zakon, kao i 10. zapovesti su bili preneti preko ''obicnog andjela posrednika''(nije to Isus), a Novi Zavet je takodje imao slicnu osnovu i novog posrednika ''andjela novog zaveta'' , a to nije Isus Hristos, vec ''obican andjeo''.
Pogledaj Jevrejima 2:2, tamo Pavle ''pravi jasnu razliku'' izmedju ''andjela'' i ''Gospoda'' tj. Isusa Hrista.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ovo ne dokazuje vasu tvrdnju da je ''Mihajlo Bog''.
Sva imena u bibliji su ''opisnog karaktera'', sto znaci da ''opisuju osobu''.
Po vama trebali bi smo da tvrdimo da je npr. ''Adoni-Sedek'' u bibliji koji je ''covek'' u stvari Bog, jer njegovo ime znaci: ''Gospod Pravde''.

Nadji i procitaj npr. : ''U Bezeku zatekoše Adoni-Sedeka(Gospoda Pravde), udariše na nj i poraziše Kanaance i Perižane.''

Da nije mozda Adoni-Sedek ''sam Bog'' po vasoj analogiji???

Dokazuje jer se i sam anđeo Gospodnji prikazuje kao Jahve. Ne radi se samo o imenu neg i osobinama.

Čitaj stih.

Suci 2,1 Anđeo Jahvin dođe iz Gilgala u Bokim i reče: "Izveo sam vas iz Egipta i doveo vas u zemlju koju sam vam obećao zaklevši se ocima vašim. Rekao sam: `Neću raskinuti Saveza svog s vama dovijeka

Zato i stoji da je Jahve rekao Sotoni: Jahve da te ukori.

ISUS BI GA UKORIO!

Petar te demantuje:

11. A Кад анђели, који већу снагу и силу имају, не изговарају на њих пред Господом хулни суд; (2. pet. 2:11)

''Ko ne izgovara sud''? Jel Isus Hristos sudija Zivima i Mrtvima ne sme izgovoriti sud protiv sotone???
Zasto je onda ''Isus sudija'' ''ako ne sudi sotoni''???

Andjeli ne smeju izgovarati sud.
To pokazuje tekst , da je ovde u pitanju ''obican andjeo''.

Isus Hristos ovde govori ''preko svog andjela'', i zato se andjeo i spominje, a taj andjeo je zasebna osoba(Arhangel Mihajlo), nije nista cudno da se koriste andjeli za prenosenje informacija, a ovaj andjeo je najvisi i boravi u licnoj prisutnosti Svemoguceg.

Jel to sve sto imas?

Da nije Isus ne bi pisalo Jahve. Anđelu stvorenju se ne pripisuje ime YHWH.

Pa Isus nije anđeo stvorenje. Opet miješaš babe i žabe.

"Evo, ja ću poslati anđela svog, koji će pripraviti put preda mnom, i iznenada će doći u crkvu svoju Gospod, kog vi tražite, i anđeo zavetni, kog vi želite, evo doći će, veli Gospod nad vojskama.
Ali ko će podneti dan dolaska Njegovog? I ko će se održati kad se pokaže? Jer je On kao oganj livčev i kao milo beljarsko.
I sešće kao Onaj koji lije i čisti srebro, očistiće sinove Levijeve, i pretopiće ih kao zlato i srebro, i oni će prinositi Gospodu prinose u pravdi
" ( Malahija 3. 1 - 2 )

Daješ stihove koji dokazuju da postoje i anđeli stvorenja. I da se ljudi nekada nazivaju anđelima.

Pogledaj sada ovo sto sam napisao velikim slovima.

1) ''Andjeo koji pripravlja put'' je: Jovan.
2) ''U crkvu dolazi Gospod'' to je: Isus.
3) ''Andjeo zavetni'' nije Isus, vec ''obican andjeo'' to pojasnjava apostol Pavle recima:

Opet ne dokazuje da Isus nije Mihailo, dokazuješ samo da se i čovjek može nazvati anđelom. Dokaži da nije Isus, a nemoj mi dokazivati da je Jovan Krstitelj.

Ni anđeo zavjetni kojeg si dao ne dokazuje da nije Isus. to što ćeš da daš stih gdje su razdvojeni Isus i anđeo, nije dokaz da Isus nije arhan. Mihailo.

Jer ja imam dokaze da je anđeo opisan kao Bog.

10 Opet joj reče anđeo Gospodnji: Umnožiću veoma seme tvoje, da se neće moći prebrojati od množine. Postanak 16

Vidiš da je nekada anđeo Jahvin opisan kao sam Jahve.
Izlazak 3,2Anđeo mu se Jahvin ukaže u rasplamtjeloj vatri iz jednog grma. On se zagleda: grm sav u plamenu, a ipak ne izgara.

3 I Mojsije reče: Idem da vidim tu utvaru veliku, zašto ne sagoreva kupina. 3,3

4A Gospod kad ga vide gde ide da vidi, viknu ga Bog iz kupine, i reče: Mojsije! Mojsije! A on odgovori: Evo me. Izlazak 3,4

Jedino ti je ostalo da daješ stihove gdje su anđeli odvojeni od Boga i Isusa. Ali sa tim samo dokazuješ da postoje anđeli stvorenje.

2A Gospod reče sotoni: Gospod da te ukori, Sotono, Gospod da te ukori koji izabra Jerusalim. Nije li On glavnja istrgnuta iz ognja? Zaharija 3.1-2

A Mihailo Arhanđel, kad se prepiraše s đavolom i govoraše za Mojsijevo telo, ne smeše prokleti sud da izgovori, nego reče: Gospod neka ti zapreti.

Dakle Gospod i Mihailo koriste iste riječi.

Dokaz da je Mihailo Isus.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ma, ovako mozemo u nedogled.
Dokazao sam, a Bog nek ti pokaze, ja se za to molim, nisam ja tu da govorim nego on, izneo sam ti kako jeste.
Isus nije Mihajlo. To su ''insinuacije''.
Ti sve negiras i uvek ces, da li je to zbog ponosa ili ko zna cega.
Ja stvarno ne znam da li je sramota priznati da gresis, mene nije sramota, jer ja se ne bojim ljudi, bojim se Boga i protiv njega ne idem..
Nadam se da si iskren, ali iz tvojih reci mi ne izgleda tako..
Zasto moras da krenes sa tim ''e sada cu mu pokazati''???
Pa ne govoris ti u svoje ime?
Pusti Boga nek ti kaze, pa ne govorimo mi ovde zato da bi smo se svadjali i ''pobedili''???
Valjda zelimo da razumemo? Ili ti smatras ''da vec sve znas''?

Prepustam Adrijanu i Nelsimu, idem da rucam :)

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ma, ovako mozemo u nedogled.
Dokazao sam, a Bog nek ti pokaze, ja se za to molim, nisam ja tu da govorim nego on, izneo sam ti kako jeste.
Isus nije Mihajlo. To su ''insinuacije''.
Ti sve negiras i uvek ces, da li je to zbog ponosa ili ko zna cega.
Ja stvarno ne znam da li je sramota priznati da gresis, mene nije sramota, jer ja se ne bojim ljudi, bojim se Boga i protiv njega ne idem..
Nadam se da si iskren, ali iz tvojih reci mi ne izgleda tako..
Zasto moras da krenes sa tim ''e sada cu mu pokazati''???
Pa ne govoris ti u svoje ime?
Pusti Boga nek ti kaze, pa ne govorimo mi ovde zato da bi smo se svadjali i ''pobedili''???
Valjda zelimo da razumemo? Ili ti smatras ''da vec sve znas''?

Dokaži da arhan. Mihailo nije Isus. Naravno nemaš adekvatnog odg. samo zaobilaziš ono što sam dao.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Dokaži da arhan. Mihailo nije Isus. Naravno nemaš adekvatnog odg. samo zaobilaziš ono što sam dao.

Dokazi ti da jeste, gde pise ''Arhandjeo Mihajlo je Isus''?
Jel u spisima EGW?
Rekoh mozemo do sutra, ti kazes ''jeste'' ja kazem ''nije'' i tako mozemo do sutra.
Odgovoricu ja tebi i na ovaj post gore ne brini, samo hocu da rucam :)

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919

Јер си слободан да све провераваш, баш као што су апостоли учили да радимо. То је она прича када су нама рекли: Какви сте то православци који критикују православље?

А ми смо слободно критиковали нека лоша дешавања, што је и наша дужност. Не треба мени неки адвентиста да каже да је лоше што је уведена тарифа за "услуге свештеника" и сл. Што критикујем у најбољој намери оне свештенике који су огрезли у материјализам, па немају меру.

Мислиш да ови смеју да укажу на нешто лоше у својој цркви? Или да поставе питање у вези неке непогрешиве интерпретације "духа пророштва" Хелен Вајт (Смита, Расела,...)? Никако! Знају да одмах излећу из "синагоге".

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Dokazi ti da jeste, gde pise ''Arhandjeo Mihajlo je Isus''?
Jel u spisima EGW?
Rekoh mozemo do sutra, ti kazes ''jeste'' ja kazem ''nije'' i tako mozemo do sutra.

Djeca od 5-6 godina imaju nivo razmišljanja da ako nešto ne piše striktno tako, dakle konktretno da onda to nije stvarnost. Naravno ne možeš da oboriš ono što sam iznio. Jer ni na koga ne možeš da primjeniš sve one stihove osim na Isusa. Sve si zaobišao, ništa nisi imao da kažeš. Samo si ostao bez teksta.

Suci 2,1 Anđeo Jahvin dođe iz Gilgala u Bokim i reče: "Izveo sam vas iz Egipta i doveo vas u zemlju koju sam vam obećao zaklevši se ocima vašim. Rekao sam: `Neću raskinuti Saveza svog s vama dovijeka.

Jer ja imam dokaze da je anđeo opisan kao Bog.

10 Opet joj reče anđeo Gospodnji: Umnožiću veoma seme tvoje, da se neće moći prebrojati od množine. Postanak 16

Vidiš da je nekada anđeo Jahvin opisan kao sam Jahve.
Izlazak 3,2Anđeo mu se Jahvin ukaže u rasplamtjeloj vatri iz jednog grma. On se zagleda: grm sav u plamenu, a ipak ne izgara.

3 I Mojsije reče: Idem da vidim tu utvaru veliku, zašto ne sagoreva kupina. 3,3

4A Gospod kad ga vide gde ide da vidi, viknu ga Bog iz kupine, i reče: Mojsije! Mojsije! A on odgovori: Evo me. Izlazak 3,4

Jedino ti je ostalo da daješ stihove gdje su anđeli odvojeni od Boga i Isusa. Ali sa tim samo dokazuješ da postoje anđeli stvorenje.

2A Gospod reče sotoni: Gospod da te ukori, Sotono, Gospod da te ukori koji izabra Jerusalim. Nije li On glavnja istrgnuta iz ognja? Zaharija 3.1-2

A Mihailo Arhanđel, kad se prepiraše s đavolom i govoraše za Mojsijevo telo, ne smeše prokleti sud da izgovori, nego reče: Gospod neka ti zapreti.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919

Збунио си се. Овде цитираш Михаила и ... Михаила, исту ствар јер апостол се позива на пример из Захарије. Апостол управо указује да анђео Михаило не сме проклети суд да изговори. А Господ каже:

10. Тада рече њему Исус: Иди од мене, сотоно; јер стоји написано: Господу Богу свом поклањај се и Њему једино служи.

11. Тада остави Га ђаво, и гле, анђели приступише и служаху Му.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

"Опет га узе ђаво и одведе га на гору врло високу, и показа му сва царства овога свијета и славу њихову;
И рече му: све ово даћу теби
ако паднеш и поклониш ми се.
Тада рече њему Исус: иди од мене, сотоно; јер стоји написано: Господу Богу својему поклањај се и њему једино служи" ( Matej 4. 8 - 10 )

Kontekst ovog navoda govori o tome - da je sotona kusao Isusa da mu se pokloni.
Na to sotonino nagovaranje Isus upucuje na to - da treba Bogu da se klanja i sluzi a ne nekome drugome, sto znaci da je Isus rekao sotoni da on njemu ne moze da se pokloni jer sluzi Bogu.

Zato Isus u ulozi arhandjela Mihajla nije izgovorio sud nad sotonom - jer se drzao uloge koju je obavljao, sto ne znaci da on nije bio Bog ako je ukazao na Boga Oca i njegov sud, jer upravo je uloga Boga Oca u planu spasenja da sudi, a ne Boga sina koji obavlja drugu vrstu uloga, kao i ulogu spasitelja.

Na ovo upravo ukazuje sam Gospod Isus:

"Jer Bog ne posla Sina svog na svet da sudi svetu, nego da se svet spase kroza Nj" ( Jovan 3. 17 )

To je isto slucaj i sa pomenutim tekstom u Mateju 4 poglavlje, gde je Isus rekao sotoni da se treba Bogu klanjati i sluziti mu - ukazujuci na Boga Oca, sto ne znaci da on nije bio Bog.

Pevod: Danicic - Karadjic:

"A Mihailo Arhanđel, kad se prepiraše s đavolom i govoraše za Mojsijevo telo, ne smeše prokleti sud da izgovori, nego reče: Gospod neka ti zapreti."

Prevod: Ivan Saric

"A Mihael arkanđeo, kad se je prepirao s đavlom i borio se za Mojsijevo tijelo, nije se usudio izgovoriti sud pogrde, nego reče: "Gospodin neka te kazni" ( Juda 1. 9 )

Ovo ukazuje na cinjenicu da u Bozjem carstvu medju razlicitim licnostima Bozanstva - vlada savrseni red u svemu sto se cini i u svim njihovim odnosima, i da se tacno zna ko sta radi, i koja mu je uloga dodeljena.

Amin!

Natrag