Ko je archangel Mihail: Isus bog ili andjeo?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Збунио си се. Овде цитираш Михаила и ... Михаила, исту ствар јер апостол се позива на пример из Захарије. Апостол управо указује да анђео Михаило не сме проклети суд да изговори. А Господ каже:

A zaobilaziš da kažeš da u Zahariji govori Jahve. Pa upravo to pozivanje dokazuje da je Isus Mihailo. Pa Mihailo je Jahve u Zahariji. Isus je bio kušan zato je zaprijetio satani.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Dokaži da arhan. Mihailo nije Isus. Naravno nemaš adekvatnog odg. samo zaobilaziš ono što sam dao.
Dokazi ti da On jeste Isus pa onda mi mozemo da oborimo tvoje dokaze, ovo sto si do sada izneo nema veze sa vezom izmedju ove dve licnosti.
Zato Isus u ulozi arhandjela Mihajla nije izgovorio sud nad sotonom - jer se drzao uloge koju je obavljao, sto ne znaci da on nije bio Bog ako je ukazao na Boga Oca i njegov sud, jer upravo je uloga Boga Oca u planu spasenja da sudi, a ne Boga sina koji obavlja drugu vrstu uloga, kao i ulogu spasitelja.
Sva trojica ucestvuju u spasenju, ali imaju razlicite uloge.
"A Mihailo Arhanđel, kad se prepiraše s đavolom i govoraše za Mojsijevo telo, ne smeše prokleti sud da izgovori, nego reče: Gospod neka ti zapreti."
CInjenica je da je Mihail ahrangel, a ne Bog.
Ovo ukazuje na cinjenicu da u Bozjem carstvu medju razlicitim licnostima Bozanstva - vlada savrseni red u svemu sto se cini i u svim njihovim odnosima, i da se tacno zna ko sta radi, i koja mu je uloga dodeljena.
Naravno, svidja mi se ovo sto si napisao.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pa je postao i andjeo?

Pojavljuje se u obliku anđela, nije stvoreni anđeo. Naravno kao i Mire si zaobišao brojne stihove koji govore da anđeo Jahvin priča kao sam Jahve. Isus nije nikakav pasivni igrač nego je aktivan u SZ kao i u Novom u kojem se upotpunosti otkrio.

Suci 2,1 Anđeo Jahvin dođe iz Gilgala u Bokim i reče: "Izveo sam vas iz Egipta i doveo vas u zemlju koju sam vam obećao zaklevši se ocima vašim. Rekao sam: `Neću raskinuti Saveza svog s vama dovijeka

10 Opet joj reče anđeo Gospodnji: Umnožiću veoma seme tvoje, da se neće moći prebrojati od množine. Postanak 16

Izlazak 3,2Anđeo mu se Jahvin ukaže u rasplamtjeloj vatri iz jednog grma. On se zagleda: grm sav u plamenu, a ipak ne izgara.

3 I Mojsije reče: Idem da vidim tu utvaru veliku, zašto ne sagoreva kupina. 3,3

4A Gospod kad ga vide gde ide da vidi, viknu ga Bog iz kupine, i reče: Mojsije! Mojsije! A on odgovori: Evo me. Izlazak 3,4

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sva trojica ucestvuju u spasenju, ali imaju razlicite uloge.

Tacno, i jedna od uloga Gospoda Issa je "arhandjeo Mihajlo"

CInjenica je da je Mihail ahrangel, a ne Bog.

Arhandjeo u svojoj ulozi, a uporedjenjem tejstova se to moze jasno uociti, da je Arhandjeo Mihajlo - sam Gospod Isus Hristos.

1.

MIHAJLO VELIKI KNEZ:

"A u to će se vreme podignuti Mihailo, veliki knez, koji brani tvoj narod; i biće žalosno vreme, kakvog nije bilo otkako je naroda do tada; i u to će se vreme izbaviti tvoj narod, svaki koji se nađe zapisan u knjizi" ( knjiga proroka Danila 12. 1 ).

MIHAJLO KNEZ NARODNI:

"A on reče: Znaš li zašto sam došao k tebi? A sada ću se vratiti da vojujem na kneza persijskog; potom ću otići, i gle, doći će knez grčki.
Ali ću ti kazati šta je napisano u knjizi istinitoj. Nema nikoga da junački radi sa mnom u tom osim
Mihaila, kneza vašeg" ( knjiga proroka Danila 10. 18 - 21 ).

ISUS KNEZ:

"I od Isusa Hrista, koji je Svedok verni, i Prvenac iz mrtvih, i Knez nad carevima zemaljskim, koji nas ljubi, i umi nas od greha naših krvlju svojom"

2.

MIHAJLO VOJVODA VOJSKE GOSPODNJE - ISUS NAVIN MU SE POKLANJA:

"kad Isus beše kod Jerihona, podiže oči svoje i pogleda, a to čovek stoji prema njemu s golim mačem u ruci. I pristupi k Njemu Isus i reče Mu: Jesi li naš ili naših neprijatelja?
A On reče: Nisam; nego sam
vojvoda vojske Gospodnje, sada dođoh. A Isus pade ničice na zemlju, i pokloni se, i reče Mu: Šta zapoveda gospodar moj sluzi svom?
A vojvoda vojske Gospodnje reče Isusu: Izuj obuću s nogu svojih, jer je mesto gde stojiš sveto. I učini Isus tako
" ( knjiga Isusa Navina 5. 13 - 15 ).

MIHAJLO I ANDJELI NJEGOVI - ZBACIVANJE SOTONE:

"I posta rat na nebu. Mihailo i anđeli Njegovi udariše na aždahu, i bi se aždaha i anđeli njeni.
I ne nadvladaše, i više im se ne nađe mesta na nebu.
I zbačena bi aždaha velika, stara zmija, koja se zove đavo i sotona, koja vara sav vasioni svet, i zbačena bi na zemlju, i anđeli njeni zbačeni biše s njom"
( otkrivenje Jovanovo 12. 7 - 9 ).

ISUS MIHAJLO VODJA NEBESKE VOJSKE - PASCE NARODE S PALICOM GVOZDENOM:

"I videh nebo otvoreno, i gle, konj beo, i koji seđaše na njemu zove se Veran i Istinit, i sudi po pravdi i vojuje.
A oči su Mu kao plamen ognjeni, i na glavi Njegovoj krune mnoge, i imaše ime napisano, kog niko ne zna do On sam.
I beše obučen u haljinu crvenu od krvi,
i ime se Njegovo zove: Reč Božija.
I vojske nebeske iđahu za Njim
na konjima belim, obučene u svilu belu i čistu.
I iz usta Njegovih iziđe mač oštar, da njime pobije neznabošce; i
On će ih pasti s palicom gvozdenom; i On gazi kacu vina i srdnje i gneva Boga Svedržitelja.
I ima na haljini i na stegnu svom ime napisano: Car nad carevima i Gospodar nad gospodarima"
( otkrivenje Jovanovo 19. 11 - 16 ).

ISUS SA GVOZDENOM PALICOM:

"I rodi muško, sina, koji će pasti sve narode s palicom gvozdenom; i dete njeno bi uzeto k Bogu i prestolu njegovom" ( otkrivenje Jovanovo 12. 5 ).

"Ja sam pomazao cara svog na Sionu, na svetoj gori svojoj."
Kazaću naredbu Gospodnju; On reče meni: "Ti si sin moj, ja te sad rodih.
Išti u mene, i daću ti narode u nasledstvo, i krajeve zemaljske tebi u državu.

Udarićeš ih gvozdenom palicom; razbićeš ih kao lončarski sud."
Sad, carevi, orazumite se; naučite se sudije zemaljske!
Služite Gospodu sa strahom, i radujte se s trepetom.
Poštujte sina, da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom; jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Blago svima koji se u Nj uzdaju!"
( Psalam 2. 15 ).

Uporedjenjem ovih tekstova vidimo sledece:

1. Mihajlo je knez nad narodom, Isus takodje.

2. Mihajlo je vojvoda vojske nebeske, Isus takodje, on je vojvoda vojske nebeske.

Jos jedno zapazanje iz ovog konteksta je sledece.

U otkrivenju 19. 10 apostol Jovan se poklanja andjelu i ovaj to odbija sa obrazlozenjem da je i on sluga i da se Bogu treba pokloniti:

"И ја Јован видјех ово и чух; и кад чух и видјех, падох да се поклоним на ноге анђела који ми ово показа.
И рече ми: гле, немој, јер сам и ја слуга као и ти и браћа твоја пророци и они који држе ријечи пророштва књиге ове. Богу се поклони" ( otkrivenje 22. 8 - 9 )

Za razliku od toga - tekstu u Isusu Navinu 5. 13 - 15 Isus navin se poklanja Mihajlu vojvodi vojske nebeske i ovaj to ne odbija:

"kad Isus beše kod Jerihona, podiže oči svoje i pogleda, a to čovek stoji prema njemu s golim mačem u ruci. I pristupi k Njemu Isus i reče Mu: Jesi li naš ili naših neprijatelja?
A On reče: Nisam; nego sam
vojvoda vojske Gospodnje, sada dođoh. A Isus pade ničice na zemlju, i pokloni se, i reče Mu: Šta zapoveda gospodar moj sluzi svom?
A vojvoda vojske Gospodnje reče Isusu: Izuj obuću s nogu svojih, jer je mesto gde stojiš sveto. I učini Isus tako
" ( knjiga Isusa Navina 5. 13 - 15 ).

Ovo znaci da je vojvoda vojske nebeske Mihajlo i u starom i u novom zavetu sam Gospod Isus Hristos - vecni Bog, kome se zajedno sa ocem i Svetim Duhom jedino valja klanjati.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Suci 2,1 Anđeo Jahvin dođe iz Gilgala u Bokim i reče: "Izveo sam vas iz Egipta i doveo vas u zemlju koju sam vam obećao zaklevši se ocima vašim. Rekao sam: `Neću raskinuti Saveza svog s vama dovijeka

10 Opet joj reče anđeo Gospodnji: Umnožiću veoma seme tvoje, da se neće moći prebrojati od množine. Postanak 16

Izlazak 3,2Anđeo mu se Jahvin ukaže u rasplamtjeloj vatri iz jednog grma. On se zagleda: grm sav u plamenu, a ipak ne izgara.

3 I Mojsije reče: Idem da vidim tu utvaru veliku, zašto ne sagoreva kupina. 3,3

4A Gospod kad ga vide gde ide da vidi, viknu ga Bog iz kupine, i reče: Mojsije! Mojsije! A on odgovori: Evo me. Izlazak 3,4
Ok, ali to je vase tumacenje, u nasem tumacenju to nije tako iako neki crkveni oci takodje su tvrdili da su Mihail i Hristos ista licnost.
Da bi ste dokazali da je Mihail Hristos ja trazim od vas direktan stih iz Biblije gde to pise ili logicke zakljucke ne vezane za tumacenje, ja vase tumacenje ne prihvatam pa od vas traazim drugacije dokaze.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ovo sto sam ti izneo nije nicije ljudsko tumacenje, vec biblijsko uporedjenje tekstova koji to potvrdjuju, jer biblijski princip je taj - da jedan tekst objasnjava drugi, cime istina postaje vidljiva.

Zelim da napomenem - da ova tema nije od kljucnog znacaja za spasenje, jer znati ili ne znati da je Isus Mihajlo, ili to prihvatiti ili ne - nikako ne odredjuje nas status pred Bogom, jer mi ce mo tek neke stvari spoznati u vecnosti, kada nam ih sam Bog bude objasnio i pokazao.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Ovo sto sam ti izneo nije nicije ljudsko tumacenje, vec biblijsko uporedjenje tekstova koji to potvrdjuju, jer biblijski princip je taj - da jedan tekst objasnjava drugi, cime istina postaje vidljiva.

Zelim da napomenem - da ova tema nije od kljucnog znacaja za spasenje, jer znati ili ne znati da je Isus Mihajlo, ili to prihvatiti ili ne - nikako ne odredjuje nas status pred Bogom, jer mi ce mo tek neke stvari spoznati u vecnosti, kada nam ih sam Bog bude objasnio i pokazao.
Nije od kljucnog znacaja zato se i ne trudim da dokazem da On nije MIhail vec trazim da mi vi dokazete da jeste.Po vasem tumacenju Svetog Pisma On je Mihail, a ne po samom Svetom Pismu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sam mozes da vidis da ja nisam nista tumacio, vec izneo uporedne biblijske tekstove.

Ako su ti problem moje sugestije u predhodnom komentaru gde sam te tekstove postavio, ti kopiraj tekstove bez mojih reci, prouci ih, i videces sta biblia govori sama po sebi - bez icijeg tumacenja, ali predhodno iskljuci i svoje poglede i tumacenja.

Zato uvek bibliji treba pristupiti prazne glave, bez pomisli na tumacenja bilo koje crkve, i videti sta biblija uci po odredjenim pitanjima vere, pa potom uporediti sa ucenjem crkava.

Ja licno verujem - kada bi ljudi ovako cinili - da bi svi ljudi na svetu postali Adventisti, ali to nije slucaj, jer svi ne postupaju po tom principu prazne glave, vec svi bibliju otvaraju sa vec unapred stvorenim misljenjem, i sa nadom da ce ono sto u njoj budu procitali - samo potvrditi ta njihova ustaljena misljenja.

Ovo sam i licno iskusio, jer sam svedocio odredjene istine nekim sekularnim ljudima - ali ne i potpunim ateistima, i ovi ljudi su bili vidno iznenadjeni onim sto su culi, jer su u svom umu gajili drugacije poglede.
Ono sto su neki od njih zakljucili je to - da biblija gresi, a da su oni u pravu.

Natrag