U redu, ponoviću jos jednom ono što je do sada rečeno sa moje strane kao biblijski dokazi da Arhanđeo Mihajlo jeste sam Gospod Isus Hristos, odnosno da je to jedna od njegovih uloga u planu spasenja čoveka, i takođe da se sam izraz "ANĐEO - ANGELOS" sto znači "POSLANIK" u kontekstu biblije može primeniti i na same licnosti Bozanstva, u ovom slučaju Gospoda Isusa Hrista.
Takođe ću ponoviti i tumačenje Judine poslanice 1. 5 - 9 koje sam već priložio u jednom od ranijih komentara.
Molim tebe i sve ostale da pazljivo procitate ove uporedne tekstove i da sami zakljucite posteno da li je ovo u skladu sa biblijom i njenim kontekstom ili ne, i da li ja tu nesto izmisljam sam od sebe.
Kao jedan od prvih dokaza da se izraz "ANĐEO - POSLANIK u bibliji primenjuje i na same ličnosti Božanstva pronalazimo u 2 knjizi Mojsijevoj 3 poglavlju gde se sam Bog javio Mojsiju na gori Horiv u gorećoj kupini:
"A Mojsije pasaše stado Jotoru tastu svom, svešteniku madijanskom, i odvede stado preko pustinje, i dođe na goru Božiju Horiv.
I javi mu se anđeo Gospodnji u plamenu ognjenom iz kupine. I pogleda, a to kupina ognjem gori a ne sagoreva.
Ovde vidimo da tekst kaže da se Mojsiju javio ANĐEO u plamenu ognjenom u kupini.
"I Mojsije reče: Idem da vidim tu utvaru veliku, zašto ne sagoreva kupina.
A Gospod kad ga vide gde ide da vidi, viknu gaBog iz kupine, i reče: Mojsije! Mojsije! A on odgovori: Evo me"
U ovom nastavku tekst objašnjava koje bio taj anđeo, da je to bio sam Bog koji je bio u kupini.
"A Bog reče: Ne idi ovamo. Izuj obuću svoju s nogu svojih, jer je mesto gde stojiš sveta zemlja.
Još reče: Ja sam Bog oca tvog, Bog Avramov, Bog Isakov i Bog Jakovljev. A Mojsije zakloni lice svoje, jer ga strah beše gledati u Boga"
Dalje tekst kaže da je Mojsije zaklonio lice svoje jer ga je strah bilo gledati Boga koji je bio u kupini.
"I reče Gospod: Dobro videh nevolju naroda svog u Misiru, i čuh viku njegovu od zla koje mu čine nastojnici, jer poznah muku njegovu.
I siđoh da ga izbavim iz ruku misirskih, i da ga izvedem iz one zemlje u zemlju dobru i prostranu, u zemlju gde mleko i med teče, na mesto gde su Hananeji i Heteji i Amoreji i Ferezeji i Jeveji i Jevuseji"
Unastavku Bog se obraća Mojsiju i kaže da je on sam SISAO da izbavi svoj narod iz Misira.
"I sada evo vika sinova Izrailjevih dođe preda me, i videh muku, kojom ih muče Misirci.
Sada hajde da te pošaljem k Faraonu, da izvedeš narod moj, sinove Izrailjeve, iz Misira.
A Mojsije reče Bogu: Ko sam ja da idem k Faraonu i da izvedem sinove Izrailjeve iz Misira?
A Bog mu reče: Ja ću biti s tobom, i ovo neka ti bude znak da sam te ja poslao: kad izvedeš narod iz Misira, služićete Bogu na ovoj gori.
A Mojsije reče Bogu: Evo, kad otidem k sinovima Izrailjevim, pa im kažem: Bog otaca vaših posla me k vama, ako mi kažu: Kako Mu je ime? Šta ću im kazati?
A Gospod reče Mojsiju: Ja sam Onaj što jeste. I reče: Tako ćeš kazati sinovima Izrailjevim: Koji jeste, On me posla k vama.
I opet reče Bog Mojsiju: Ovako kaži sinovima Izrailjevim: Gospod Bog otaca vaših, Bog Avramov, Bog Isakov i Bog Jakovljev, posla me k vama; to je ime moje doveka, i to je spomen moj od kolena na koleno.
Idi, i skupi starešine izrailjske, pa im reci: Gospod Bog otaca vaših javi mi se, Bog Avramov, Isakov i Jakovljev, govoreći: Doista obiđoh vas, i videh kako vam je u Misiru.
I na kraju vidimo dijalog između Mojsija i Boga gde se objašnjava ko je to ko se javio Mojsiju, da je to sam Bog Avramov, Isakov i Jakovljev.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sledece tekstove koje cu citirati nedvosmisleno potvrdjuju da je Mihajlo drugo ime Gospoda Isusa Hrista.
MIHAJLO:
MIHAJLO VELIKI KNEZ: `A u to će se vreme podignuti Mihailo, veliki knez, koji brani tvoj narod; i biće žalosno vreme, kakvog nije bilo otkako je naroda do tada; i u to će se vreme izbaviti tvoj narod, svaki koji se nađe zapisan u knjizi. ( knjiga proroka Danila 12. 1 ).
U ovom prvom tekstu se kaže da arhanđeo Mihajlo ima ulogu branitelja Izrailjskog naroda u starozavetnom periodu.
Iz sledeći tekstova možemo videti ko je taj koji je branio Izrailjski narod u starozavetnom periodu, i da se tu koristi ista terminologija, što dokazuje da je arhanđeo Mihajlo sam Bog Gospod Isus Hristos:
"Ti si Bog, koji si činio čudesa, pokazivao silu svoju među narodima;
Mišicom si odbranio narod svoj, sinove Jakovljeve i Josifove.
Videše Te vode, Bože, videše Te vode, i ustreptaše, i bezdane se zadrmaše" ( psalam 77. 14 - 16 ).
'"Radujem se i veselim se o Tebi, pevam imenu Tvom, Višnji!
Neprijatelji se moji vratiše natrag, spotakoše se i nesta ih ispred lica Tvog;
Jer si svršio sud moj i odbranio me; seo si na presto, sudija pravedni.
Rasrdio si se na narode i ubio bezbožnika, ime si im zatro doveka, za svagda.
Neprijatelju nesta mačeva sasvim; gradove Ti si razvalio; pogibe spomen njihov.
Ali Gospod uvek živi; spremio je za sud presto svoj.
On će suditi vasionom svetu po pravdi, usudiće narodima pravo.
Gospod je utočište ubogome, utočište u nevolji" ( psalam 9. 2 - 9 ).
"Put je Gospodnji veran, reč Gospodnja čista. On je štit svima koji se u Nj uzdaju.
Jer ko je Bog osim Gospoda, i ko je odbrana osim Boga našeg?
Ovaj Bog opasuje me snagom, i čini mi veran put.
Daje mi noge kao u jelena, i na visine stavlja me.
Uči ruke moje boju, i mišice moje čini da su luk od bronze.
Ti mi daješ štit spasenja svog; desnica Tvoja drži me, i milost Tvoja čini me velika" ( psalam 18. 30 - 35 ).
"Kad ih ubijaše, onda pritecahu k Njemu, i obraćahu se i iskahu Boga;
I pominjahu da je Bog odbrana njihova, i Višnji Izbavitelj njihov" ( psalam 78. 34 - 35 ).
"Jer si Ti krasota sile njihove, i po milosti Tvojoj uzvišuje se rog naš.
Jer je od Gospoda odbrana naša, i od Svetog Izrailjevog car naš" ( psalam 89. 17 - 18 ).
"Bog, koji me miluje, ide preda mnom, Bog mi daje bez straha da gledam neprijatelje svoje.
Nemoj ih pobiti, da ne bi zaboravio narod moj; raspi ih silom svojom i obori ih, Gospode, braniču naš" ( psalam 59. 10 - 11 ).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MIHAJLO KNEZ VAS: `A on reče: Znaš li zašto sam došao k tebi? A sada ću se vratiti da vojujem na kneza persijskog; potom ću otići, i gle, doći će knez grčki.
Ali ću ti kazati šta je napisano u knjizi istinitoj. Nema nikoga da junački radi sa mnom u tom osim Mihaila, kneza vašeg. ( knjiga proroka Danila 10. 18 - 21 ).
U ovom teksti se za arhanđela Mihajla kaže da je on knez vaš, odnosno narodni.
Sledeći tekst pokazuje ko je taj knez nad narodom:
I od Isusa Hrista, koji je Svedok verni, i Prvenac iz mrtvih, i Knez nad carevima zemaljskim, koji nas ljubi, i umi nas od greha naših krvlju svojom; ( otkrivenje 1 poglavlje ).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MIHAJLO VOJVODA VOJSKE GOSPODNJE: `kad Isus beše kod Jerihona, podiže oči svoje i pogleda, a to čovek stoji prema njemu s golim mačem u ruci. I pristupi k Njemu Isus i reče Mu: Jesi li naš ili naših neprijatelja?
A On reče: Nisam; nego sam vojvoda vojske Gospodnje, sada dođoh. A Isus pade ničice na zemlju, i pokloni se, i reče Mu: Šta zapoveda gospodar moj sluzi svom?
A vojvoda vojske Gospodnje reče Isusu: Izuj obuću s nogu svojih, jer je mesto gde stojiš sveto. I učini Isus tako. ( knjiga Isusa Navina 5. 13 - 15 ).
U ovom tekstu Isus navin se poklanja vojvodi vojske nebeske i ovaj to ne odbija.
U otkrivenju 19. 10 apostol Jovan se poklanja andjelu i ovaj to odbija sa obrazlozenjem da je i on sluga i da se Bogu treba pokloniti:
I padnuvši pred nogama njegovim poklonih mu se; i reče mi: Gle, nemoj, ja sam sluga kao i ti i braća tvoja koja imaju svedočanstvo Isusovo. Bogu se pokloni; ( otkrivenje 19. 10 ).
Toga radi priklanjam kolena svoja pred Ocem Gospoda našeg Isusa Hrista,
Po kome se sva čeljad i na nebesima i na zemlji zovu, ( Efescima 3. 14 - 15 ).
Tada reče njemu Isus: Idi od mene, sotono; jer stoji napisano: Gospodu Bogu svom poklanjaj se i Njemu jedino služi. ( Matej 4. 10 ).
-------------------------------------------------------------------------------------------------
MIHAJLO I ANDJELI NJEGOVI - ZBACIVANJE SOTONE: "I posta rat na nebu. Mihailo i anđeli Njegovi udariše na aždahu, i bi se aždaha i anđeli njeni.
I ne nadvladaše, i više im se ne nađe mesta na nebu.
I zbačena bi aždaha velika, stara zmija, koja se zove đavo i sotona, koja vara sav vasioni svet, i zbačena bi na zemlju, i anđeli njeni zbačeni biše s njom" ( otkrivenje Jovanovo 12. 7 - 9 ).
"Hvalite Gospoda na nebesima, hvalite Ga na visini.
Hvalite Ga, svi anđeli Njegovi, hvalite Ga, sve vojske Njegove!" ( psalam 148. 2 ).
"Koji pobedi on će se obući u haljine bele, i neću izbrisati ime njegovo iz knjige života, i priznaću ime njegovo pred Ocem svojim i pred anđelima Njegovim" ( otkrivenje 3. 5 ).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ISUS MIHAJLO:
ISUS KNEZ: I od Isusa Hrista, koji je Svedok verni, i Prvenac iz mrtvih, i Knez nad carevima zemaljskim, koji nas ljubi, i umi nas od greha naših krvlju svojom;
ISUS MIHAJLO VODJA NEBESKE VOJSKE - PASCE NARODE S PALICOM GVOZDENOM:
"kad Isus beše kod Jerihona, podiže oči svoje i pogleda, a to čovek stoji prema njemu s golim mačem u ruci. I pristupi k Njemu Isus i reče Mu: Jesi li naš ili naših neprijatelja?
A On reče: Nisam; nego sam vojvoda vojske Gospodnje, sada dođoh.
A Isus pade ničice na zemlju, i pokloni se, i reče Mu: Šta zapoveda gospodar moj sluzi svom?
A vojvoda vojske Gospodnje reče Isusu: Izuj obuću s nogu svojih, jer je mesto gde stojiš sveto. I učini Isus tako. ( knjiga Isusa Navina 5. 13 - 15 ).
`I videh nebo otvoreno, i gle, konj beo, i koji seđaše na njemu zove se Veran i Istinit, i sudi po pravdi i vojuje.
A oči su Mu kao plamen ognjeni, i na glavi Njegovoj krune mnoge, i imaše ime napisano, kog niko ne zna do On sam.
I beše obučen u haljinu crvenu od krvi, i ime se Njegovo zove: Reč Božija.
I vojske nebeske iđahu za Njim na konjima belim, obučene u svilu belu i čistu.
I iz usta Njegovih iziđe mač oštar, da njime pobije neznabošce; i On će ih pasti s palicom gvozdenom; i On gazi kacu vina i srdnje i gneva Boga Svedržitelja.
I ima na haljini i na stegnu svom ime napisano: Car nad carevima i Gospodar nad gospodarima.
( otkrivenje Jovanovo 19. 11 - 16 ).
ISUS SA GVOZDENOM PALICOM: `I rodi muško, sina, koji će pasti sve narode s palicom gvozdenom; i dete njeno bi uzeto k Bogu i prestolu njegovom. ( otkrivenje Jovanovo 12. 5 ).
U ovim tekstovima se vidi ko je taj koji je predvodnik ili vojvoda vojske nebeske, da je to sam Isus Reč Božja u ulozi Arhanđela Mihajla.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Još nekoliko uporednih tekstova je vrlo bitan da bi se razumelo učenje o Isusu kao Mihajlu, i činjenice da se izraz anđeo u starom zavetu primenjuje i na ličnosti Božanstva, u ovom slučaju Gospoda Isusa Hrista.
"Ovo je onaj što beše u crkvi u pustinji s anđelom,koji mu govori na gori sinajskoj, i s ocima našim; koji primi reči žive da ih nama da" ( dela 7. 38 ).
Ovaj prvi tekst kaže da je Anđeo bio taj koji je govorio sa Mojsijem i dao mu deset zapovesti na sinajskoj gori.
Sledeći tekstovi govore o tome ko je bio taj anđeo, da je to bio sam Bog, odnosno Gospod Isus Hristos koji je pratio Izrailjski narod kroz celu starozavetnu istoriju kao Bog Avramov, Isakov i Jakovljev:
"A Gospod reče Mojsiju: Evo, ja ću doći k tebi u gustom oblaku, da narod čuje kad ti stanemgovoriti i da ti veruje do veka. Jer Mojsije beše javio Gospodu reči narodne.
I reče Gospod Mojsiju: Idi k narodu, i osveštaj ih danas i sutra, i neka operu haljine svoje;
I neka budu gotovi za treći dan, jer će u treći dan sići Gospod na goru sinajsku pred svim narodom.
A postavićeš narodu među unaokolo, i reći ćeš: Čuvajte se da ne stupite na goru i da se ne dotaknete kraja njenog; šta se god dotakne gore, poginuće;
Toga da se niko ne dotakne rukom, nego kamenjem da se zaspe ili da se ustreli, bilo živinče ili čovek, da ne ostane u životu. Kad rog zatrubi otežući onda neka pođu na goru.
I Mojsije siđe s gore k narodu; i osvešta narod, i opraše haljine svoje.
I reče narodu: Budite gotovi za treći dan, i ne ležite sa ženama.
A treći dan kad bi ujutru, gromovi zagrmeše i munje zasevaše, i posta gust oblak na gori, i zatrubi truba veoma jako, da zadrhta sav narod koji beše u logoru.
Tada Mojsije izvede narod iz logora pred Boga, i stadoše ispod gore.
A gora se sinajska sva dimiše, jer siđe na nju Gospod u ognju; i dim se iz nje podizaše kao dim iz peći, i sva se gora tresla veoma.
I truba sve jače trubljaše, i Mojsije govoraše a Bog mu odgovaraše glasom.
I Gospod sišavši na goru sinajsku, na vrh gore, pozva Mojsija na vrh gore; i izađe Mojsije.
A Gospod reče Mojsiju: Siđi, opomeni narod da ne prestupe međe da vide Gospoda, da ne bi izginuli od mene" ( 2 mojsijeva 19. 9 - 21 ).
"I reče Gospod Mojsiju: Popni se k meni na goru, i ostani ovde, i daću ti ploče od kamena, zakon i zapovesti, koje sam napisao da ih učiš" ( 2 Mojsijeva 24. 12 ).
"Te reči izgovori Gospod svemu zboru vašem na gori isred ognja, oblaka i mraka, glasom velikim, i ništa više, nego ih napisa na dve ploče kamene koje mi dade" ( 5 Mojsijeva 5. 22 ).
Ovde dakle vidimo da je taj anđeo bio sam Bog Isus Hristos koji se javio Mojsiju na Sinajskoj gori i dao mu deset zapovesti.
"Ali ko će podneti dan dolaska Njegovog? I ko će se održati kad se pokaže?
Jer je On kao oganj livčev i kao milo beljarsko.
I sešće kao Onaj koji lije i čisti srebro, očistiće sinove Levijeve, i pretopiće ih kao zlato i srebro, i oni će prinositi Gospodu prinose u pravdi"
Ovde se govori da ce andjeo zavetni pretopiti sinove Levijeve kao zlato i srebro.
Prilozeni tekstovi govore o tome ko je taj koji pretopljava ljude kao zlato i srebro:
"Ti si nas okušao, Bože, pretopio si nas, kao srebro što se pretapa"
(Psalam 66. 10 ).
"Evo, pretopiću te, ali ne kao srebro,prebraću te u peći nevolje.
Sebe radi, sebe radi učiniću, jer kako bi se hulilo na ime moje? i slave svoje neću dati drugome" ( Isaija 48. 10 - 11 ).
"Maču, ustani na pastira mog, i na čoveka druga mog, govori Gospod nad vojskama, udari pastira, i ovce će se razbeći, ali ću okrenuti ruku svoju k malima.
I u svoj zemlji, govori Gospod, dva će se dela istrebiti u njoj i poginuti, a treći će ostati u njoj;
I tu ću trećinu metnuti u oganj, i pretopiću ih kako se pretapa srebro, i okušaću ih kako se kuša zlato,oni će prizvati ime moje, i ja ću im se odazvati i reći ću: To je moj narod; a oni će reći: Gospod je Bog naš"
( Zaharija 13. 7 - 9 ).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Što se tiče teksta iz judine poslanice 1. 5 - 9 ovaj tekst je vrlo jasan ako se tumači u kontekstu svega onoga što je već otkriveno o Isusu u ulozi arhanđela Mihajla, i u kontekstu samog ovog teksta iz jude 1. 5 - 9 ).
Ali hajde da vidimo o čemu tekst govori:
Ali ću vam, napomenuti, iako vi jedanput za svagda sve znate, da je Gospod, pošto je prvo izbavio narod iz zemlje egipatske, potom pogubio one koji nisu verovali, i anđele koji nisu održali svoje vlasti, nego su ostavili svoj stan, sačuvao je u večnim okovima pod mrakom za sud velikoga dana;
Pa ipak isto tako pogane telo i ova sanjala, preziru gospodstvo i hule na slave.
A ni sam arhanđel Mihailo, kad se s đavolom prepirao i svađao za telo Mojsijevo, nije smeo da izreče prokleta suda, nego reče: "Gospod neka te pokara!" ( Juda 1. 5 - 9 ).
Podebljani tekst je vrlo bitan za njegovo razumevanje u celini.
Dakle tu se govori da je anđele koji su se pobunili protiv Božjeg poretka i bili zbačeni sa neba, Bog sačuvao za SUD VELIKOGA DANA, sud koji će se odigrati nakon Hristovog drugog dolaska kada će Bog suditi svim živima pa i palim anđelima.
U tom kontekstu, Isus kao arhanđeo Mihajlo nije ni u kom slučaju imao vlast niti je želeo da izriče nezavistan sud u odnosu na Božanski savet odnosno Oca i Svetog Duha u kome je i on kao Bog jednak u izricanju presude, i zato što je vreme suda određeno na kraju istorije sveta.