Ko je archangel Mihail: Isus bog ili andjeo?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
ja od kad znam za sebe mene su ucili da je bog poslao isusa na zemlju i da isus nije bog, nikad nisam imao dodirnih tacaka sa JS (to su verovatno jehovini svedoci) i da katolici veruju da je on bog a pravoslavci da je poslat od strane boga, to sam cak i gledao na nekoj nasoj emisiji bila je na rts1 koliko se secam i secam se da su to naveli kao jedan primer razlike sad bilo je posle neki uticaj katolicke crkve bla bla bla itd.
da ne bih ja ceprko sad i trazio spise imamo Laodikeja i Adriana sa njihovim citiranjima iz biblije ja ne znam da li je Laodikeja JS
ja licno smatram da niko nikad nije ni video boga a kamoli da je on dosao na zemlju u vidu isusa, i to sta je bog govorio je za mene posebna psiholoska tema, zato sto ja smatram da on govori i sad isto kao i onda
to je moje slobodno misljenje

Ne, ja nisam Jehovin Svedok, već Adventista.

što se tiče teme da li je Isus Bog, biblijski kontekst jasno upućuje na to da je Isus oduvek bio Bog jednak Ocu, a da je u jednom istorijskom trenutku odlučio da uzme ljudsko telo kako bi se izjednačio sa nama, proživeo život patnje i bola, i umre na krstu kako bi čoveka otkupio od greha i večne propasti i vratio ga u izgubljeni raj iz koga je izagnan Adamovim padom.
Činjenica je ta da je samo lično Bog mogao da plati tako veliku cenu čovekovog pada, ni jedno stvoreno biće nije moglo i nije bilo moguće da to učini, jer samo je zakonodavac mogao da otkupi čoveka od prestupa Božjeg zakona, i da pokaže lično u svom životu da se zakon može u potpunosti ispuniti u čovekovom životu kao što je Isus ispunio u svom.

Sledeći biblijski tekstovi upravo govore o Isusovom Božanskom poreklu.

OTAC I SIN VECNI BOG - uporedni tekstovi:

- Bog prvi i poslednji - Knjiga proroka Isaije 44. 6 / 41. 1 - 4
- Isus (Alfa i Omega ) prvi i poslednji - Otkrivenje Jovanovo 1. 7 - 8 / 11. 16 - 17 / 21. 5 - 7 / 22. 12 - 13
----------------------------------------------------------------------------------------------------
- Bog car nad carevima i gospodar nad gospodarima, vecni Bog koga niko nije video i koji prebiva u
svetlosti kopjoj se ne moze pristupiti - 1 poslanica Timotiju 6. 14 - 16
- Isus car nad carevima i gospodar nad gospodarima - Otkrivenje 19. 14 - 16 / 17. 14
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
- Pogledace na mene Boga koga su proboli - Knjiga proroka Zaharije 12. 9 - 10
- Isus je proboden - Jevandjelje po Jovanu 19. 31 - 37 /
- Isusov drugi dolazak, ugledace ga koji su ga proboli - Otkrivenje Jovanovo 1. 7
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
- Isusu predano kraljevstvo i njegova vlast vecna, on je poceo da vlada kao kralj - knjiga proroka Danila 7.
13 - 14
- Bogje poceo da vlada kao kralj - Otkrivenje 11. 17 / 19. 16
----------------------------------------------------------------------------------------------------
- Bog pastir - knjiga proroka Isaije 40. 9 - 11
- Isus pastir dobri - Jevandjelje po Jovanu 10. 11 - 14
- Stena bese Bog - 5 knjiga Mojsijeva 32. 1 - 5
- Bog stena vecna - knjiga proroka Isaije 26. 4
- Stena bese Hristos - 1 Korincanima poslanica 10. 1 - 4
- Bog ce macem kazniti svako telo - knjiga proroka Isaije 66. 13 - 18
- Isus ce kazniti Macem - Otkrivenje Jovanovo 11. 19 - 16
- Boga slavite u srcima svojim - knjiga proroka Isaije 8. 12 - 13
- Isusa Gospoda slavite u srcima svojim - 1 poslanica Petrova 3. 15
- Obasjavace ih Bog - Otkrivenje Jovanovo 21. 22 - 23 / 22. 5
- Obasjace te Isus - Efescima poslanica 5. 14
- Odmah ce u svoj Hram doci Bog - knjiga proroka Malahije 3. 1
- Isus dolazi u Hram - Jevandjelje po Luki 4. 16 / Jevandjelje po Mateju 21 poglavlje
- Bog dunu Duh u nos Adama - 1 knjiga Mojsijeva 2. 7
- Isus dunu Sveti Duh na apostole - Jevandjelje po jovanu 20. 22
- Bozji svedoci - knjiga proroka Isaije 43. 10 - 13
- Isusovi svedoci, on je Bog - Dela apostolska 1. 8
- Isus dolazi kao Bog - Titu poslanica 2.13
- Isus vecni Bog - Psalam 102. 20 - 29 / Jevrejima poslanica 1. 8 - 12
- Gledacemo lice Bozje i njegovo ime bice na celima spasenih - Otkrivenje 22. 3 - 4
- Gledacemo lice Isusovo - Jevandjelje po Jovanu 16. 16 - 22 / 1 poslanica Jovanova 3. 2
- Boga niko nikad nije video, sto znaci da ce spaseni gledati lice Isusovo - 1 poslanica Jovanova 1. 18 /
1 poslanica Timotiju 6. 14 - 16
- Isus Bog - Jevandjelje po Jovanu 20. 26 - 29
- Isus Bog otac - Jevandjelje po Jovanu 14. 8 - 14
- Molitve upucene Isusu jer je on Bog - Dela apostola 22. 16 - 19 / 7. 59. 60 / 1 poslanica Korincanima 1. 2
- Bozji Duh je Hristov Duh, on je Bog - Rimljanima poslanica 8. 9 - 10

Pomenuo bih jos tekst iz 1 knjige Mojsijeve 1. 26 27 gde Bog kaze obracajuci se dvema ostalim licnostima Bozanskog trojstva `DA NACINIMO COVJEKA PO SVOJEMU OBLICJU, KAO STO SMO MI, KOJI CE BITI GOSPODAR OD RIBA MORSKIH, I OD PTICA NEBESKIH...
U ovom tekstu za rec Bog koristi se izraz ELOHIM.
Imenica Elohim oznacava mnozinu i aludira na vise osoba.
Kada Bog ovde kaze `DA NACINIMO, on se ovde ne obraca Andjelima, vec dvema licnostima sebi ravnim koji cine trojedinog Boga, jer tekst kaze da nacinimo po svome oblicju, koliko likom, toliko i sa moci razuma, slobodne volje, i vladanja.
Ovo je vezano i za tekst iz 1 knjige Mojsijeve 11. 6 - 8 u vezi gradjenja Vavilonske kule, gde Gospod kaze `HAJDE DA SIDJEMO DA IM POMETEMO JEZIKE... a iz konteksta celog teksta 11 poglavlja moze se videti da je upravo Bog sisao da vidi ljude kako grade kulu, a ne Andjeli, sto se moze zakljuciti da se on ovde obraca ostalim dvema licnostima Bozanskog trojstva.
Zakljucak je dakle taj, da su tri licnosti u starom zavetu delovale kao jedno, odnosno jedan Bog..

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
[SUP]Za moga brata ladokeju!!!

9[/SUP] Ili šta ste izišli da vidite? Proroka? Da, ja vam kažem, i više od proroka.

[SUP]10[/SUP] Jer je ovo onaj za koga je pisano: Eto, ja šaljem anđela svog pred licem Tvojim, koji će pripraviti put Tvoj pred Tobom.

[SUP]11[/SUP] Zaista vam kažem: Ni jedan između rođenih od žena nije izišao veći od Jovana Krstitelja; a najmanji u carstvu nebeskom veći je od njega.

[SUP]12[/SUP] A od vremena Jovana Krstitelja do sad carstvo nebesko na silu se uzima, i siledžije dobijaju ga.

[SUP](13[/SUP] Jer su svi proroci i zakon proricali do Jovana.)(VRLO VAZNO!!!)

[SUP]14[/SUP] I ako hoćete verovati, on je Ilija što će doći.( KO JE ZNACI BIO JOVAN? "ILIJA"

[SUP]15[/SUP] Koji ima uši da čuje neka čuje.

[SUP]16[/SUP] Ali kakav ću kazati da je ovaj rod? On je kao deca koja sede po ulicama i viču svojim drugovima,

[SUP]17[/SUP] I govore: Svirasmo vam, i ne igraste; žalismo vam se, i ne jaukaste.
[SUP]18[/SUP] Jer Jovan dođe, koji ni jede ni pije, a oni kažu: Đavo je u njemu.
[SUP]19[/SUP] Dođe Sin čovečiji, koji i jede i pije, a oni kažu: Gle čoveka izjelice i pijanice, druga carinicima i grešnicima. I opravdaše premudrost deca njena.

[SUP]20[/SUP] Tada poče Isus vikati na gradove u kojima su se dogodila najveća čudesa Njegova, pa se nisu pokajali:

[SUP]21[/SUP] Teško tebi, Horazine! Teško tebi, Vitsaido! Jer da su u Tiru i Sidonu bila čudesa koja su bila u vama, davno bi se u vreći i pepelu pokajali.

[SUP]22[/SUP] Ali vam kažem: Tiru i Sidonu lakše će biti u dan strašnog suda nego vama.
[SUP]23[/SUP] I ti Kapernaume! Koji si se do nebesa podigao do pakla ćeš propasti: jer da su u Sodomu bila čudesa što su u tebi bila, ostao bi do današnjeg dana.

[SUP]24[/SUP] Ali vam kažem da će zemlji sodomskoj lakše biti u dan strašnog suda nego tebi.

[SUP]25[/SUP] U to vreme odgovori Isus, i reče: Hvalim Te, Oče, Gospode neba i zemlje, što si ovo sakrio od premudrih i razumnih a kazao si prostima.

[SUP]26[/SUP] Da, Oče, jer je tako bila volja Tvoja.

[SUP](27[/SUP] Sve je meni predao Otac moj, i niko ne zna Sina do Otac; niti Oca ko zna do Sin i ako kome Sin hoće kazati.) (TAKODJE VAZNO)

[SUP]28[/SUP] Hodite k meni svi koji ste umorni i natovareni, i ja ću vas odmoriti.

sve je jasno.

[SUP]10[/SUP] I opet: Ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju, i nebesa su dela ruku Tvojih:
(jovan 1:1-4)

[SUP]11[/SUP] Ona će proći, a Ti ostaješ: i sva će ostareti kao haljina,

[SUP]12[/SUP] I savićeš ih kao haljinu, i izmeniće se: a Ti si Onaj isti, i Tvojih godina neće nestati.
[SUP]13[/SUP] A kome od anđela reče kad: Sedi meni s desne strane dok položim neprijatelje Tvoje podnožje nogama Tvojim?

[SUP]14[/SUP] Nisu li svi službeni duhovi koji su poslani na službu onima koji će naslediti spasenje?

Zasto do dan danas nema odgovora brate Ladokeja??????

Pozdrav od Gere.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
pretpostavio sam da nisam odgovorio na nešto od ranije, pa sam postavio pitanje našta konkretno.

izvini nisam te razumeo!

Na stihove boldovano crvenim,mislio sam da shvatas,da boldovano plavim nije obavezno odgovoriti.

pozdrav od gere

Ne, ja nisam Jehovin Svedok, već Adventista.

što se tiče teme da li je Isus Bog, biblijski kontekst jasno upućuje na to da je Isus oduvek bio Bog jednak Ocu, a da je u jednom istorijskom trenutku odlučio da uzme ljudsko telo kako bi se izjednačio sa nama, proživeo život patnje i bola, i umre na krstu kako bi čoveka otkupio od greha i večne propasti i vratio ga u izgubljeni raj iz koga je izagnan Adamovim padom.
Činjenica je ta da je samo lično Bog mogao da plati tako veliku cenu čovekovog pada, ni jedno stvoreno biće nije moglo i nije bilo moguće da to učini, jer samo je zakonodavac mogao da otkupi čoveka od prestupa Božjeg zakona, i da pokaže lično u svom životu da se zakon može u potpunosti ispuniti u čovekovom životu kao što je Isus ispunio u svom.

Sledeći biblijski tekstovi upravo govore o Isusovom Božanskom poreklu.

OTAC I SIN VECNI BOG - uporedni tekstovi:

- Bog prvi i poslednji - Knjiga proroka Isaije 44. 6 / 41. 1 - 4
- Isus (Alfa i Omega ) prvi i poslednji - Otkrivenje Jovanovo 1. 7 - 8 / 11. 16 - 17 / 21. 5 - 7 / 22. 12 - 13
- Bog car nad carevima i gospodar nad gospodarima, vecni Bog koga niko nije video i koji prebiva u
svetlosti kopjoj se ne moze pristupiti - 1 poslanica Timotiju 6. 14 - 16
- Isus car nad carevima i gospodar nad gospodarima - Otkrivenje 19. 14 - 16 / 17. 14
- Pogledace na mene Boga koga su proboli - Knjiga proroka Zaharije 12. 9 - 10
- Isus je proboden - Jevandjelje po Jovanu 19. 31 - 37 /
- Isusov drugi dolazak, ugledace ga koji su ga proboli - Otkrivenje Jovanovo 1. 7
- Isusu predano kraljevstvo i njegova vlast vecna, on je poceo da vlada kao kralj - knjiga proroka Danila 7.
13 - 14
- Bogje poceo da vlada kao kralj - Otkrivenje 11. 17 / 19. 16
- Bog pastir - knjiga proroka Isaije 40. 9 - 11
- Isus pastir dobri - Jevandjelje po Jovanu 10. 11 - 14
- Stena bese Bog - 5 knjiga Mojsijeva 32. 1 - 5
- Bog stena vecna - knjiga proroka Isaije 26. 4
- Stena bese Hristos - 1 Korincanima poslanica 10. 1 - 4
- Bog ce macem kazniti svako telo - knjiga proroka Isaije 66. 13 - 18
- Isus ce kazniti Macem - Otkrivenje Jovanovo 11. 19 - 16
- Boga slavite u srcima svojim - knjiga proroka Isaije 8. 12 - 13
- Isusa Gospoda slavite u srcima svojim - 1 poslanica Petrova 3. 15
- Obasjavace ih Bog - Otkrivenje Jovanovo 21. 22 - 23 / 22. 5
- Obasjace te Isus - Efescima poslanica 5. 14
- Odmah ce u svoj Hram doci Bog - knjiga proroka Malahije 3. 1
- Isus dolazi u Hram - Jevandjelje po Luki 4. 16 / Jevandjelje po Mateju 21 poglavlje
- Bog dunu Duh u nos Adama - 1 knjiga Mojsijeva 2. 7
- Isus dunu Sveti Duh na apostole - Jevandjelje po jovanu 20. 22
- Bozji svedoci - knjiga proroka Isaije 43. 10 - 13
- Isusovi svedoci, on je Bog - Dela apostolska 1. 8
- Isus dolazi kao Bog - Titu poslanica 2.13
- Isus vecni Bog - Psalam 102. 20 - 29 / Jevrejima poslanica 1. 8 - 12
- Gledacemo lice Bozje i njegovo ime bice na celima spasenih - Otkrivenje 22. 3 - 4
- Gledacemo lice Isusovo - Jevandjelje po Jovanu 16. 16 - 22 / 1 poslanica Jovanova 3. 2
- Boga niko nikad nije video, sto znaci da ce spaseni gledati lice Isusovo - 1 poslanica Jovanova 1. 18 /
1 poslanica Timotiju 6. 14 - 16
- Isus Bog - Jevandjelje po Jovanu 20. 26 - 29
- Isus Bog otac - Jevandjelje po Jovanu 14. 8 - 14
- Molitve upucene Isusu jer je on Bog - Dela apostola 22. 16 - 19 / 7. 59. 60 / 1 poslanica Korincanima 1. 2
- Bozji Duh je Hristov Duh, on je Bog - Rimljanima poslanica 8. 9 - 10

Pomenuo bih jos tekst iz 1 knjige Mojsijeve 1. 26 27 gde Bog kaze obracajuci se dvema ostalim licnostima Bozanskog trojstva `DA NACINIMO COVJEKA PO SVOJEMU OBLICJU, KAO STO SMO MI, KOJI CE BITI GOSPODAR OD RIBA MORSKIH, I OD PTICA NEBESKIH...
U ovom tekstu za rec Bog koristi se izraz ELOHIM.
Imenica Elohim oznacava mnozinu i aludira na vise osoba.
Kada Bog ovde kaze `DA NACINIMO, on se ovde ne obraca Andjelima, vec dvema licnostima sebi ravnim koji cine trojedinog Boga, jer tekst kaze da nacinimo po svome oblicju, koliko likom, toliko i sa moci razuma, slobodne volje, i vladanja.
Ovo je vezano i za tekst iz 1 knjige Mojsijeve 11. 6 - 8 u vezi gradjenja Vavilonske kule, gde Gospod kaze `HAJDE DA SIDJEMO DA IM POMETEMO JEZIKE... a iz konteksta celog teksta 11 poglavlja moze se videti da je upravo Bog sisao da vidi ljude kako grade kulu, a ne Andjeli, sto se moze zakljuciti da se on ovde obraca ostalim dvema licnostima Bozanskog trojstva.
Zakljucak je dakle taj, da su tri licnosti u starom zavetu delovale kao jedno, odnosno jedan Bog.
.

BOLDOVAO SAM CRVENIM TVOJ TEKST!!! gDE TI SAM SEBI PROTIVRECIS KAKO?TVRDIS DA JE ISUS ANDJEO ZAVETNI???
KAKO MOZE ANDJEO BITI RAVAN BOGU????
kAD OVAJ STIH GOVORI SAM ZA SEBE:
[SUP]13[/SUP] A kome od (ANDJELA) reče kad: Sedi meni s desne strane dok položim neprijatelje Tvoje podnožje nogama Tvojim?

[SUP]14[/SUP] Nisu li svi službeni duhovi(ANDJELI) koji su poslani na službu onima koji će naslediti spasenje?(ZNACI KOJI SU POSLANI,ANDJEO ZAVETNI JE TAKODJE ANDJEO,I NIJEDAN ANDJEO NEMA JEDNAKOST;SILE,SVEMOGUCNOST,TITULU BOGA,MOC STVARTANJA.
Pazi!Mihailovo ime znaci,ko je kao Bog!!!no nikako (BOG)zasto ne Bog??onda bi se kosilo s (Jovanom 1:1-14,jevreima 1:13,14,Danijel 10:13)

[SUP]21[/SUP] U taj čas obradova se Isus u duhu i reče: Hvalim Te, Oče, Gospode neba i zemlje, što si ovo sakrio od premudrih i razumnih, a kazao si prostima. Da, Oče, jer je tako bila volja Tvoja.

[SUP]22[/SUP] I okrenuvši se k učenicima reče: Sve je meni predao Otac moj, i niko ne zna ko je Sin osim Oca, ni ko je Otac osim Sina, i ako Sin hoće kome kazati.

[SUP]23[/SUP] I okrenuvši se k učenicima nasamo reče: Blago očima koje vide šta vi vidite.

[SUP]24[/SUP] Jer vam kažem da su mnogi proroci i carevi želeli videti šta vi vidite, i ne videše; i čuti šta vi čujete, i ne čuše.!!!!!!!!!!

Takodje u jevreima pise da je Sin bio malo manji od andjela,ali nikako andjeo dok je boravio na zemlji,sto potvrdjuje stih 23,24-Luka.

Ja nebih mesao Mihaila niti bilo kog andjela s Bogom
,a ti kako hoces brate.

Pozdrav od Geree.

Poslednja izmena od urednika:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kao što je već rečeno nekoliko puta, biblijski izraz anđeo ( angelos ), znači "POSLANIK" ili "VESNIK"
U tom smislu mi ceo ovaj problem moramo rešavati imajući na umu ovu činjenicu.
Kao što smo mogli videti iz biblijskih primera, anđeli nisu samo stvorena nebeska bića sa krilima koje poznajemo kao takve, već u skladu sa izrazom "VESNIK" to su bića koja imaju funkciju poslanstva u svojstvu prenosioca određene vesti ili obavljanja određene službe, a to mogu biti i ljudi, pa u ovom slučaju i sami predstavnici Božanstva, Otac, Sin, i Sveti Duh.

Prema tome, Isus Hristos nije anđeo u svojstvu stvorenih bića, već ZAVETNI anđeo kome je ovo samo uloga u Božanskom planu spasenja čoveka.
Sam ovaj izraz ZAVETNI govori sam za sebe, i odgovara na pitanje na koga se odnosi ova uloga zavetnog anđela.
Iz njega se može zaključiti da je ovo biće - anđeo zavetni neko ko sklapa zavet sa ljudima.
Iz biblijskog konteksta možemo videti ko je i u starom i u novom zavetu bio taj ko je sklapao zavete sa ljudima, i ko u opšte može to da čini.
Pogledajmo par biblijskih tekstova koji govore o tome:

I svi proroci od Samuila i potom koliko ih god govori, i za ove dane javljaše.
Vi ste sinovi proroka I ZAVETA KOJI UČINI BOG S OČEVIMA VAŠIM, govoreći Avraamu: i u semenu tvom blagosloviće se svi narodi na zemlji. ( Dela apostolska 3. 24 - 25 ).

ALI BOG REČE OVAKO: Seme tvoje biće došljaci u zemlji tuđoj, i nateraće ga da služi, i mučiće ga četiri stotine godina.
I narodu kome će služiti ja ću suditi, reče Bog; i potom će izići, i služiće meni na ovome mestu.
I DADE MU ZAVET OBREZANJA,, i tako rodi Isaka, i obreza ga u osmi dan; i Isak Jakova, i Jakov dvanaest starešina.
I starešine zaviđahu Josifu, i prodadoše ga u Misir; i Bog beše s njim. ( Dela apostolska 7. 6 - 9 ).

"A svedoči nam i Duh Sveti; jer kao što je napred kazano:
OVO JE ZAVET KOJI ĆU NAČINITI S NJIMA POSLE OVIH DANA GOVORI GOSPOD: Daću zakone svoje u srca njihova, i u mislima njihovim napisaću ih;
I greha njihovih i bezakonja njihovih neću više spominjati" ( Jevrejima 10. 15 - 17 ).

"Nego, pristupiste k sionskoj gori, i ka gradu Boga Živoga, Jerusalimu nebeskom, i mnogim hiljadama anđela,
K saboru i crkvi prvorodnih koji su napisani na nebesima, i Bogu, sudiji svih, i duhovima savršenih pravednika,
I K ISUSU, POSREDNIKU ZAVETA NOVOG, i krvi kropljenja, koja bolje govori negoli Aveljeva" ( Jevrejima poslanica 12. 22 - 24 ).

Jovan krstitelj jeste bio anđeo ( angelos - poslanik ), u skladu sa misijom koju je trebao da obavi, odnosno poslan je da pripremi put prvom dolasku Gospoda Isusa Hrista.

Iz ovoga se može zaključiti da je izraz ANĐEO ZAVETNI primenjen na samog Boga, odnosno u ovom slučaju Gospoda Isusa Hrista koji je u stvari i bio taj koji je sklopio zavet sa Avramom i kasnije sa Mojsijem, i njihovim posredstvom sa celim Izrailjskim narodom.
Takođe da je on taj koji je sklopio novi zavet sa ljudima svojom krvlju prolivenom na krstu Golgote.

Zaključak je taj da ovaj izraz anđeo ima više akcenat na samoj funkciji a to je poslanik ili vesnik, a kao što možemo videti iz biblijskog konteksta to mogu biti i stvorena i ne stvorena bića.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
На основу само једне једине реченице коју криво тумачите прескачући слово "и", злоупотребљавајући посланство Исуса Христа за план Спасења и правећи се да други посланик кога Господ посла да Га прослави (Дух Свети), около-наоколо долазите до везе између Михаила и Исуса. Нико не спори да је Исуса "послао" Бог, али и то није онако како се тумачи. Господ Исус Христ није био активан у Старом завету као Михаило, већ као Онај Бог који је слао Михаила. Можда ово помогне:

19. Него скупоценом крвљу Христа, као безазленог и пречистог јагњета;
20. Који је одређен још пре постања света, а јавио се у последња времена вас ради,
21. Који кроз Њега верујете Бога који Га подиже из мртвих, и даде Му славу, да би ваша вера и надање било у Бога.
22. Душе своје очистивши у послушању истине Духом за братољубље недволично, од чистог срца љубите добро један другог, (1.Петрова 1)

4. А кад се наврши време, посла Бог Сина свог Јединородног, који је рођен од жене и покорен закону,
6. И будући да сте синови, посла Бог Духа Сина свог у срца ваша, који виче: Ава Оче! (Галатима 4)

4. Као што нас изабра кроз Њега пре постања света, да будемо свети и праведни пред Њим у љубави,
5. Одредивши нас напред кроз Исуса Христа себи на посинаштво, по угодности воље своје, (Ефесцима 1)

2. За наду вечног живота, који обећа нелажни Бог пре времена вечних,
3. А јави у времена своја реч своју проповедањем, које је мени поверено по заповести Спаситеља нашег Бога, (Титу 1)

Ако је Господ Исус Христ одређен за мисију Спасења, ако смо ми одређени да будемо спашени, да ли то значи да смо били активни у Старом завету као неко други? Наравно да не.

1. Ево, ја ћу послати анђела свог, који ће приправити пут преда мном (Јован Крститељ), и изненада ће доћи у цркву своју Господ, ког ви тражите (Господ Исус Христ), и анђео заветни, ког ви желите (???), ево доћи ће, вели Господ над војскама.

7. Него вам ја истину говорим: боље је за вас да ја идем; јер ако ја не идем, утешитељ неће доћи к вама; ако ли идем, послаћу Га к вама.
8. И кад Он дође покараће свет за грех, и за правду, и за суд;13. А кад дође Он, Дух истине, упутиће вас на сваку истину; јер неће од себе говорити, него ће говорити шта чује, и јавиће вам шта ће бити унапред.
14. Он ће ме прославити, јер ће од мог узети, и јавиће вам:(Јован 16)

26. А утешитељ, Дух Свети, ког ће Отац послати у име моје, Он ће вас научити свему и напоменуће вам све што вам рекох. (Јован 14)

Ко је дошао након што је Господ сео у Своју цркву (основао)? Нико не спори да је Господ Исус Христ склопио нови завет и Крвљу Својом искупио све који су одређени за Спасење, али то никако не значи да је анђео. Можда је све то лепо упаковано у причу како је он анђео (посланик) Божији, анђео заветни, па онда тако изокола - Исус Христ је Михаило. Такво заобилазно поткрепљивање те теорије је крајње лукаво, али срећом не може се тако лако завести свако. То је још једна замка поред спашавања преко трбуха (услов уласка у царство је храна), а сва доктрина се базира на ових пар саблажњавања верника.

Član
Učlanjen(a)
28.08.2012
Poruka
5
Arhangel Mihailo je kao sto mu i sama titula govori arh angel (ptastari andjeo) i on je arhistrateg angelske vojske. Mislim da je on stvoren drugi po redu odma posle Satanila. On je prvi po hijararhiji andjelskoj i on je zbacio Satanila s neba itd...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Izraz ( i ) ne dokazuje da tu postoje dve osobe, vec upravo ukazuje na dve ukloge Isusa Hrista, on je GOSPOD i ANDJEO ZAVETNI koji ce doci u svoj hram.

Ovaj dolazak u hram je jedinstven dogadjaj koji se odigrao jos za zivota Gospoda Isusa Hrista i tice se njegovog ulaska u Jerusalimski hram, i ne postoji neko drugo vreme u kome ce se on ostvariti sa nekom drugom licnoscu.
Prema tome, ulazak Isusa Hrista kao Gospoda i andjela zavetnog u crkvu svoju je stvar proslosti, i tice se Isusovog dolaska u Jerusalimski hram, o cemu mozemo citati i u jevandjeljima.

Sto se tice ove teme Isusa kao Mihajla, pa i zavetnog andjela dovoljno dokaza je prilozeno u vezi toga, ali evo ponovo:

1) MIHAJLO VELIKI KNEZ:

"A u to će se vreme podignuti Mihailo, VELIKI KNEZ, koji brani tvoj narod; i biće žalosno vreme, kakvog nije bilo otkako je naroda do tada; i u to će se vreme izbaviti tvoj narod, svaki koji se nađe zapisan u knjizi" ( knjiga proroka Danila 12. 1 ).

"A on reče: Znaš li zašto sam došao k tebi? A sada ću se vratiti da vojujem na kneza persijskog; potom ću otići, i gle, doći će knez Grčki.
Ali ću ti kazati šta je napisano u knjizi istinitoj. Nema nikoga da junački radi sa mnom u tom osim MIHAJLA KNEZA VASEGA" ( knjiga proroka Danila 10. 18 - 21 ).

2) ISUS KNEZ:

"I od Isusa Hrista, koji je Svedok verni, i Prvenac iz mrtvih, i KNEZ NAD CAREVIMA ZEMALJSKIM , koji nas ljubi, i umi nas od greha naših krvlju svojom"

3) MIHAJLO VOJVODA NEBESKE VOJSKE:

`kad Isus beše kod Jerihona, podiže oči svoje i pogleda, a to čovek stoji prema njemu s golim mačem u ruci. I pristupi k Njemu Isus i reče Mu: Jesi li naš ili naših neprijatelja?
A On reče: Nisam; nego sam VOJVODA VOJSKE GOSPODNJE , sada dođoh. A Isus pade ničice na zemlju, i pokloni se, i reče Mu: Šta zapoveda gospodar moj sluzi svom?
A vojvoda vojske Gospodnje reče Isusu: Izuj obuću s nogu svojih, jer je mesto gde stojiš sveto. I učini Isus tako. ( knjiga Isusa Navina 5. 13 - 15 ).

4) MIHAJLO I ANDJELI NJEGOVI - ZBACIVANJE SOTONE: `I posta rat na nebu. MIHAJLO I ANDJELI NJEGOVI udariše na aždahu, i bi se aždaha i anđeli njeni.
I ne nadvladaše, i više im se ne nađe mesta na nebu.
I zbačena bi aždaha velika, stara zmija, koja se zove đavo i sotona, koja vara sav vasioni svet, i zbačena bi na zemlju, i anđeli njeni zbačeni biše s njom. ( otkrivenje Jovanovo 12. 7 - 9 ).

5) ISUS VOJVODA VOJSKE GOSPODNJE I ANDJELI NJEGOVI: `I videh nebo otvoreno, i gle, konj beo, i koji seđaše na njemu zove se Veran i Istinit, i sudi po pravdi i vojuje.
A oči su Mu kao plamen ognjeni, i na glavi Njegovoj krune mnoge, i imaše ime napisano, kog niko ne zna do On sam.
I beše obučen u haljinu crvenu od krvi, I IME SE NJEGOVO ZOVE REC BOZJA.
I VOJSKE NEBESKE IDJAHU ZA NJIM na konjima belim, obučene u svilu belu i čistu.
I IZ USTA NJEGOVIH IZADJE MAC OSTAR, da njime pobije neznabošce; i On će ih pasti s palicom gvozdenom; i On gazi kacu vina i srdnje i gneva Boga Svedržitelja.
I ima na haljini i na stegnu svom ime napisano: Car nad carevima i Gospodar nad gospodarima.
( otkrivenje Jovanovo 19. 11 - 16 ).

Dakle ovde imamo pet uporednih tekstova koji kazu sledece:

1. MIHAJLO JE VELIKI KNEZ NARODNI

2. ISUS JE KNEZ NAD CAREVIMA ZEMALJSKIM

3. MIHAJLO JE VODJA NEBESKE VOJSKE SA MACEM U RUCI

4. MIHALO IMA SVOJE ANDJELE

5. ISUS VODJA NEBESKE VOJSKE SA MACEM KOJI IZLAZI IZ NJEGOVIH USTA

Iz ovog uporedjenja se moze zakljuciti samo jedno, a to je, da je Isus Mihajlo veliki knez i vodja nebeskih andjela.

Natrag