Sad sam te uhvatio u kontradiktornosti.
Ti kazes sledece: "Да ли можеш бар да пробаш да видиш да Господ над војскама (Саваот) каже да ће пред Њим Јован приправити пут, тј. да ће лично Господ над војскама доћи у Своју цркву?
Ja ti upravo sve vreme to i govorim, da u donjem tekstu pise da ce andjeo zavetni sesti u crkvi, a ti si sam sada svojom izjavom potvrdio da je to Gospod Isus Hristos:
Evo, ja ću poslati anđela svog, koji će pripraviti put preda mnom, i iznenada će doći u crkvu svoju GOSPOD, kog vi tražite, iANDJEO ZAVETNI , kog vi želite, evo doći će, veli Gospod nad vojskama. Ali ko će podneti dan dolaska NJEGOVOG? I ko će se održati kad se POKAZE?
JER JE ON kao oganj livčev i kao milo beljarsko.
I SESCE KAO ONAJ koji lije i čisti srebro, očistiće sinove Levijeve, i pretopiće ih kao zlato i srebro, i oni će prinositi Gospodu prinose u pravdi.
( knjiga proroka Malahije 3. 1 - 3 ).
Dakle Jevreji su ocekivali Mesiju koji ce DOCI u stvarni Jerusalimski hram, i koji ce SESTI na Davidov presto. sto bi se na neki nacin i ispunilo da su oni ostali dosledni zavetu koji je Bog sklopio sa ovim narodom.
Ja mislim da ti uopste nisi pazljivo procitao moje prethodne komentare, a u njima sam prilozio paralelne biblijske tekstove koji ukazuju neke elemente iz ovog teksta iz Malahije 3 poglavlja, a to je, ko je sklapao zavete u starom i novom zavetu, da je to sam Bog odnosno Gospod Isus Hristos, pa je iz tog razloga u ovom tekstu nazvan andjeo zavetni.
Takodje, ko je taj za koga se kaze da ce ocistirti ljude kao zlato, da je to sam Bog, odnosno Gospod Isus Hristos.
Prema tome kontekst biblije govori da je zavetni andjeo sam Bog, odnosno Gospod Isus Hristos.
Ti govoris nesto sto se ne uklapa u biblijski kontekst po ovom pitanju, to rade Jehovini svedoci, nemoj biiti kao oni.
Naveo bih par paralelnih tekstova koji potvrdjuju da je andjeo zavetni sam Bog odnosno Gospod Isus Hristos.
U tekstu u Malahiji 3 poglavlju se dakle kaze da je ovo bice andjeo zavetni, nazvan tako jer sklapa zavete sa ljudima.
Takodje da ce on oocistiti sinove Levijeve kao srebro, i da ce ih pretopiti kao zlato i srebro.
Sledeci tekstovi govore upravo o tome ko je sklapao zavete u starom pa i novom zavetu, i ko je taj ko cisti ljude kao srebro, i pretopljava ih kao zlato i srebro:
BOG SKLAPA ZAVETE SA LJUDIMA:
"I svi proroci od Samuila i potom koliko ih god govori, i za ove dane javljaše.
Vi ste sinovi proroka I ZAVETA KOJI UČINI BOG S OČEVIMA VAŠIM, govoreći Avraamu: i u semenu tvom blagosloviće se svi narodi na zemlji" ( Dela apostolska 3. 24 - 25 ).
"ALI BOG REČE OVAKO: Seme tvoje biće došljaci u zemlji tuđoj, i nateraće ga da služi, i mučiće ga četiri stotine godina.
I narodu kome će služiti ja ću suditi, reče Bog; i potom će izići, i služiće meni na ovome mestu.
I DADE MU ZAVET OBREZANJA,, i tako rodi Isaka, i obreza ga u osmi dan; i Isak Jakova, i Jakov dvanaest starešina.
I starešine zaviđahu Josifu, i prodadoše ga u Misir; i Bog beše s njim" ( Dela apostolska 7. 6 - 9 ).
"A svedoči nam i Duh Sveti; jer kao što je napred kazano:
OVO JE ZAVET KOJI ĆU NAČINITI S NJIMA POSLE OVIH DANA GOVORI GOSPOD: Daću zakone svoje u srca njihova, i u mislima njihovim napisaću ih;
I greha njihovih i bezakonja njihovih neću više spominjati" ( Jevrejima 10. 15 - 17 ).
"Nego, pristupiste k sionskoj gori, i ka gradu Boga Živoga, Jerusalimu nebeskom, i mnogim hiljadama anđela,
K saboru i crkvi prvorodnih koji su napisani na nebesima, i Bogu, sudiji svih, i duhovima savršenih pravednika,
I K ISUSU, POSREDNIKU ZAVETA NOVOG, i krvi kropljenja, koja bolje govori negoli Aveljeva" ( Jevrejima poslanica 12. 22 - 24 ).
BOG CISTI LJUDE KAO ZLATO:
"Ti si nas okušao, Bože, pretopio si nas, kao srebro što se pretapa" (Psalam 66. 10 ).
"Evo, pretopiću te, ali ne kao srebro, prebraću te u peći nevolje.
Sebe radi, sebe radi učiniću, jer kako bi se hulilo na ime moje? i slave svoje neću dati drugome" ( Isaija 48. 10 - 11 ).
"Maču, ustani na pastira mog, i na čoveka druga mog, govori Gospod nad vojskama, udari pastira, i ovce će se razbeći, ali ću okrenuti ruku svoju k malima.
I u svoj zemlji, govori Gospod, dva će se dela istrebiti u njoj i poginuti, a treći će ostati u njoj;
I tu ću trećinu metnuti u oganj, i pretopiću ih kako se pretapa srebro, i okušaću ih kako se kuša zlato, oni će prizvati ime moje, i ja ću im se odazvati i reći
ću: To je moj narod; a oni će reći: Gospod je Bog naš" ( Zaharija 13. 7 - 9 ).