Da li je problem u knjigama što su neke zajednice mislile da ne treba da se koriste ili je problem u tim zajednicama? Hajde da budemo realni.
Nisu to bile nekakve "zajednice"? Nego je to bila Hristova crkva koja te spise nije priznavala! Znaci, nije svaka crkva priznavala ove spise, sve do 4. veka!
A to znaci DA TI UOPSTE NEMAS NOVI ZAVET PRE 4. VEKA!
Znači spisi su dati od apostola a to što pojedine zajednice su bile sumnjičave ne treba da bude naš putokaz jer su bile u zabludi. Naravno.
Ako su neke crkve odbacivale te spise, to onda znaci da ih crkva NE PRIZNAJE! Dok god se neko protivi ti nemas konsenzus u crkvi!
O kojem ti onda NOVOM ZAVETU pricas?
Svakako ne o onom, koji mi danas imamo! Jer spise koje mi danas imamo vernici 1. veka nisu citali!
Vas NOVI ZAVET sa danasnjim knjigama prvi Hriscani nisu priznavali! A to znaci da vi PRIZNAJETE NOVI ZAVET KOJI JE KANONIZOVALA "CRKVA KURVA"!
Molim lepo!
Međutim, nazarenska zajednica je imala sve spise novog zaveta od apostola prvih 4 veka.
Laz! Jer onisu priznavali sva evandjelja niti sve poslanice! A to sto ti nesto vadis iz naftalina, to su izmisljotine!
Cak i da jesu imali sve te knjige, to bi znacilo da je nasa crkva jos u 1. veka bila "otpad", jer oni nisu imali te spise. A znamo da su oni stradali za Hrista i da su svoj zivot polozili za njega!
Znaci, ti si ovde crkvu prvog veka oznacio kao "otpad"!
Problem je nastao kod "neznabožaca" tj. preobraćenih iz neznaboštva.
Ma daj Jovane ne pricaj gluposti!
Hoces da podelis crkvu na jevreje i na pagane, na dve odvojene crkve?
To ne moze tako, jer CRKVA JE JEDNA!
A ako je "crkva jedna", to znaci da cela crkva ima problem sa priznavanjem knjiga! I taj problem egzistira sve do 4. veka, kada KURVA odredjuje kanon! Koji ste vi prihvatili!
Naime, zato se i radi kanonizacija, jer je crkva imala problem sa priznavanjem knjiga!
Ali vidi ono gore pitanje..zašto je važno za verujuće što su od kraja I veka imali sve knjige na raspolaganju?
Kako su imali SVE knjige kad se nisu koristile u crkvi?
Mozes li ti da razlikujes dva pojma: "imali" i "koristili"?
Oni su cak zabranjivali njihovo citanje u crkvi! Pa kako su ih onda "imali"?
Stojale su im na polici?
Pa da!
I kako su onda tim nepriznatim knjigama poucavali ljude?
Znaci, niti su ih koristili u poucavalnju niti su ih koristili, i bas zato nemas NOVI ZAVET PRE 4. VEKA!
A ovo sto danas imas je "ustanovila crkva kurva" kanonizacijom!
Mi smo ipak utvrdili da su postojali pre IV veka. Jel tako? Nisu ih napisali crkveni oci u IV veku te tako prvi put nastali
Opet ti ne razlikujes dva termina:
1) IMALI
2) KORISTILI
Mozes dakle ti imati knjigu na polici, ali ako je ne citas i ne priznajes, to je kao da je ni nemas!
Tako ni oni nisu SVE tekstove citali u crkvi, jer su ih odbacivali! A to kazu crkveni oci! (Odbacuvali su neke poslanice, otkrivenje i evandjelja).
A kada nesto odbacujes, onda to ne verujes, i ne ucis tome vernike!
Dakle, NOVI ZAVET U DANASNJEM OBLIKU PRIVI HRISCANI NISU NI IMALI, I NISU TOME UCILI VERNIKE!
A OVAJ KANON (KOJI MI IMAMO) JE USTANOVILA "CRKVA KURVA" U 4. VEKU!
Kraj!