Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Kojih zajednica? O cemu ti?Nije bila niti može biti. To su samo pojedine zajednice koje nisu priznavale. Ne možeš govoriti u ime cele crkve kada su druge zajednice priznavale. Znači bilo je nekih zajednica koje su u zabludi.
Crkveni oci govore u ime crkve!
Zar ti stvarno mislis da bi neko vrsio kanonizaciju da nije bilo spora? Nema razloga da se vrsi selekcija tekstova ako je sve odavno prihvaceno sto treba!
Znaci crkve nisu priznavale sve tekstove!
I to je generalno bio problem. Postojali su razliciti tekstovi, razlicite verzije, pa i apokrifi koji su se citali.. Zato crkva pravi selekciju i odredjuje kanon u 4. veku!
A ti onda Jovane u jednoj takvoj klimi prosto nemas NOVI ZAVET! Imas ga samo na polici! Ali to nije dovoljno!
Ne, znali su sve. Citiraću ti ako bude trebalo..nikakav problem.
Znali su oni za sva pisma, ali nisu ih sve smatrali autenticnim! A to je dovoljno je da se ne citaju u crkvi!
Citiraj slobodno..
Crkve iz nezaboštva su ostale bez rukovodstva iz Jerusalima. Zato i jesu lutali..u mnogim stvarima. Pa i u ovom pogledu.
E vidis, tu sam te cekao.. Sta se desava bez rukovodstva? Desava se to da oni vise ne veruju tim spisima! A crkve iz neznabostva su "vecina" a ne "manjina", kako ti to predstavljas!
Znaci "crkvena vecina" nije priznavala ceo NOVI ZAVET!
Ne crkva kao celina već pojedine zajednice koje su bile u zabludi
Zar su crkve iz neznabostva "pojedine crkve"? Ne Jovane, one su bile vecina, a jevreji manjina!
Imali da bi se koristilo. Mire, ništa logičnije. Nisu napisane od apostola Duhom Svetim da bi stajale po strani 4 veka
Crkveni oci kazu da se u njih sumnjalo, i da se nisu koristili ovi tekstovi! Dzabe sto su im stojale te poslanice na polici, kad ih niko nije citao!
zar misliš da Duh Sveti koji je nadahnjivao apostole da napišu to sada dozvolio da ti spisi puna 3 veka ostanu nepoznati? Nešto ozbiljno ne štima u ovoj priči..
Da mislim!
Ko kaze da ih je Sveti Duh nadahnuo da napisu nekakvu "novu bibliju"?
Poenta je u tome da se u to vreme nije koristio nijedan drugi tekst osim STAROG ZAVETA!
Pisma apostola, nisu bili nikakva "nova biblija", u to vreme. Oni postaju deo Svetog Pisma tek kasnije, kada su crkveni oci seli i Duhom odredili sta je autenticno a sta nije!
Od tog trenutka pisma apostola su i postala deo Biblije, a ne pre toga.
Dakle, nije ni bilo potrebe da se sva pisma priznaju, i da se stavljaju u nekakvu knjigu! To su obicne poslanice crkvenih vodja!
Uzmimo da si upravu za većinu otaca..pa šta je onda se desilo u IV veku...znači kada ih je vodio Duh Sveti? Kada su odbacivali ili kada su prihvatili? Zar ne vidiš da takvim stavom dajemo nevernicima i ateistima materijal u ruke da opovrgavaju Sveto Pismo? Zar ne vidiš Mire?
U prvom veku poslanice su vernicima bile samo uputstva, to su bile smernice da se oni upoznaju sa stavovima i odlukama vodecih ljudi crkve! Nista drugo!
One nisu pisane da se stavljaju u nekakvu knjigu ili da se proucava njihovo znacenje. Niti je Sveti Duh apostole nadahnuo da oni pisu nekakvu - "novu bibliju"!
Vernici su ta pisma apostolska citali kao i mi danas sto citamo pismo Patrijarha Grigorija, nista manje i nista vise, to je za njih bilo isto to!
I nikakav veliki problem nije bio ako neko u to sumnja, ako se tekst smatra laznim i sta ti ja znam.. To nije rusilo doktrinu, bilo je dovoljno da ih neki staresina poseti i javi im usmeno!
A STARI ZAVET, to je njima bila biblija! Pisma apostolska NISU!
Tek kasnije, kada je crkva stasala, onda je i ove tekstove proglasila svetim, tako da je i to postalo deo Biblije..
Ovo ne negira ulogu Svetog Duha koji je vodio apostole u pisanju. Ali on ih uopste nije vodio da pisu nekakvu bibliju i pravila vere! Jer to bi onda sasvim drugacije tekstualno izgledalo.. Umesto toga ovo su poslanice!