Katoličanstvo

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
U kontekstu biblije - žena predstavlja crkvu.
Čista žena - pravu Božju novozavetnu crkvu, bludnica - odpalu lažnu crkvu.

Ja sam tražio da mi citiraš što Ivan piše o ženi koja sjedi na zvijeri i koja je pijana od krvi svetih, a ne tvoje tumačenje Ivanova Otkrivenja. Željan ja tvog tumačenja!? Kad se tebi neda citirati, citirat ću ja, evo:

Otk 17,7: Nato će mi anđeo: "Što se čudiš? Ja ću ti kazati tajnu te žene i Zvijeri koja je nosi, Zvijeri sa sedam glava i deset rogova."

Otk 17,18: Žena koju vidje grad je veliki što kraljuje nad kraljevima zemaljskim.

Evo vidiš. Ivan je potpuno jasan, žena je grad veliki. Tako da tvoje dodavanje spada isključivo u domenu prokletstva koje Ivan izriče za one koji njegovoj knjizi dodaju.

Sledeće 12 poglavlje otkrivenja opisuje istoriju

Ne interesira me ovdje Žena iz 12. poglavlja. Nije predmet ni teme ni naše diskusije.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Uzima se ceo kontekst otkrivenja.
U tom smislu - ako jedan tekst na jednom mestu kaže da je žena crkva, onda je to slučaj u svim tekstovima gde se pominje žena.
Dakle, kontekst otkrivenja kaže da je ova institucija prikazana dvostrukim simbolom - i žene koja u bibliji predstavlja crkvu i grada.

Sve ostalo u vezi nje - biblijski i istorijski kontekst - je objašnjeno u prošlim komentarima.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Uzima se ceo kontekst otkrivenja.
U tom smislu - ako jedan tekst na jednom mestu kaže da je žena crkva, onda je to slučaj u svim tekstovima gde se pominje žena.

Otk 2,20: Ali imam protiv tebe: puštaš ženu Jezabelu, koja se pravi proročicom,
Otk 9,7: Skakavci bijahu izgledom nalik na konje za boj spremne. Na glavama im kao neki zlatni vijenci, lica im kao u ljudi, kose kao u žena

Znači, Jezabela je Crkva, a skakavci su onako nalik na Crkvu. Baš je "kul" ovo adventističko tumačenj Biblije.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Besmislena opaska.

Kada sam napisao "da je to slučaj u svim tekstovima gde se pominje žena" mislio sam na sve tekstove koji se odnose na ovu pojedinost Božje prave crkveve, ili versko političke institucije koja stoji nasuprot njoj - koja predstavlja lažnu crkvu.

Jezavelja je stvarna osoba iz starog zaveta i nije nikakva novozavetna crkva, bilo prava ili lažna, i ovim simbolom Jezavelje je u otkrivenju prikazano jedenje žrtava idolskih i prostitucije.

Što se tiče konja i onih koji sede na njima - tu je jednostavno prikazana jedna od karakteristika njihovog izgleda, da imaju duge kose kao u žena.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Besmislena opaska.

Naravno, kad je besmisleno vaše tumačenje.

Kada sam napisao "da je to slučaj u svim tekstovima gde se pominje žena" mislio sam na sve tekstove koji se odnose na ovu pojedinost Božje prave crkveve, ili versko političke institucije koja stoji nasuprot njoj - koja predstavlja lažnu crkvu.

Gdje je Ivan uopće spomenuo "lažnu crkvu"?

Jezavelja je stvarna osoba iz starog zaveta i nije nikakva novozavetna crkva, bilo prava ili lažna, i ovim simbolom Jezavelje je u otkrivenju prikazano jedenje žrtava idolskih i prostitucije.

Je, je, Jezabela je stvarna osoba iz Starog zavjeta, a "žena koja sjedi na zvijeri i koja je pijana od krvi svetih", je grad veliki iz Ivanova Otkrivenja, a ne nikakva prava ili lažna Crkva. Tako stoji u Ivanovu Otkrivenju, a ti samo nastavi dodavati onomu što je Ivan napisao.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kontekst otkrivenja po pitanju lažne crkve je jasan, samo treba poznavati celinu i sve tekstove u otkrivenju pa i Danilu koji jasno upućuju o kome se ovde radi, jer otkrivenje i Danilo jasno govore o tome - odakle se pojavljuje ova institucija, kada i u kom periodu ona doživljava svoje uzdizanje, da je ona progoniteljska sila koja progoni verne u tačnom vremenskom periodu opisanom u otkrivenju, sa kakvim drugim institucijama pravi kompromis, kada doživljava ranjavanje i izlečenje smrtne rane, šta ona uči i samo poreklo tih učenja..itd.

Sagledavajući ovaj biblijski kontekst kroz prizmu istorijskog konteksta - dolazi se do zaključka da ova versko politička sila predstavlja Rimokatoličku crkvu, koja je iznederena IZ Rimskog carstva ili paganskog Rima, da dobija vlast od svetovnih autoriteta, da progoni pravu Hristovu crkvu, da sarađuje sa svetovnim vlastima, da joj se vlast na kratko oduzima a potom vraća, što dovodi do poklonjenja celog sveta ovoj instituciji, i da njeno učenje ili dogma - ima svoje poreklo u Vavilonskoj misterijskoj religiji.

Blago onome ko spozna ove istine i time izbegne prevare koje se plasiraju svetu kroz lažno Hrišćanstvo.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kontekst otkrivenja po pitanju lažne crkve je jasan, samo treba poznavati celinu i sve tekstove u otkrivenju pa i Danilu koji jasno upućuju o kome se ovde radi, jer otkrivenje i Danilo jasno govore o tome

Kad jasno govore, zašto ti moraš dodavati onome što je Ivan napisao u Otkrivenju?

Blago onome ko spozna ove istine i time izbegne prevare koje se plasiraju svetu kroz lažno Hrišćanstvo.

A što onome tko doda Ivanovu Otkrivenju?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja ništa ne dodajem ni oduzimam, to ti upravo činiš, ja uzimam celinu.

Učlanjen(a)
05.04.2010
Poruka
5
O katoličkoj crkvi govori se govori kao o Rimokatoličkoj (makar se radilo samo o opšteprihvaćenom nazivu a ne službenom) ali ne i Vatikanskoj. Vatikan je centar Rimokatoličke Crkve.
Jedan od službenih naziva njenog poglavara je i Biskup Rima, ne Vatikana. Zatim i Rimski pontifex, ne Vatikanski.
Neke od njegovih političkih titula su Suveren države Vatikan i Primas Italije.
Imamo pojmove Rimska kurija, Rimske kongregacije ne i Vatikanske... itd. itd.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
„Molba odanih“ Papi Franji o budućnosti obitelji
Autoritet Crkve

Pred tekuću Sinodu o obitelji 2015, na internetu je pokrenuta peticija pod imenom „Molba odanih“ (engl.: Filial Appeal). Na servisu
HTML:
http://www.filialappeal.org/
možemo pročitati da su je pokrenuli ljudi iz miljea katoličkih laičkih udruga i obiteljskih organizacija „koji su se okupili kako bi uputili sinovski poziv papi Franji sa zahtjevom da kategorički potvrdi katoličko naučavanje da razvedeni i nanovo oženjeni katolici ne mogu primati pričest i da su homoseksualne životne zajednice u suprotnosti s Božjim i prirodnim zakonom“.

Sve navedeno imamo sada i u hrvatskoj verziji:
HTML:
http://www.molbaodanih.org/
– skromnom servisu na hrvatskom jeziku kojega je FilialAppeal.org otvorio za govornike dragog nam jezika koji žele potpisati slijedeći tekst:

Sveti Oče!

U pogledu Sinode o obitelji koja će se održati u listopadu 2015. godine, odano upućujemo Vašoj Svetosti izraze svoje bojazni i nade o budućnosti obitelji.

Naš strah proizlazi iz višedesetljetne seksualne revolucije čiji smo svjedoci, a koju promiču savezi moćnih organizacija, političkih sila i masovnih medija koji dosljedno rade protiv samoga postojanja obitelji kao temeljne društvene jedinice. Od tzv. Sorbonske revolucije iz svibnja 1968. godine, moralnost je suprotstavljena i božanskom i naravnom zakonu. Postupno nam je i sustavno nametnuta tako neumoljivo zato da bi mlade u mnogim zemljama bilo moguće učiti, primjerice, odvratnoj „rodnoj teoriji“.

Katolički nauk o šestoj Božjoj zapovijedi svijetli poput svjetionika prema tom zloslutnom ideološkom cilju. Taj svjetionik privlači mnoge ljude, nadvladane ovom hedonističkom promidžbom, modelu čiste i plodne obitelji poučene evanđeljem i u suglasju s naravnim zakonom.

Vaša Svetosti, u svjetlu informacija proizišlih na prošloj Sinodi, s nelagodom napominjemo da se za milijune katoličkih vjernika, svjetionik čini zatamnjen navalom načina života koji šire protukršćanski lobiji. Vidimo, zapravo, širom rasprostranjenu zbunjenost koja izvire iz mogućnosti da je unutar Crkve otvoren put kojim bi se prihvatio preljub, dopuštanjem Svete pričesti rastavljenima i civilno oženjenim katolicima, te čak i istospolne zajednice, iako su takve prakse kategorički osuđene kao protivne božanskom i naravnom zakonu.

Paradoksalno, naše nade proizlaze iz ove pomutnje. Uistinu, u ovim okolnostima, riječ Vaše Svetosti jedini je način da se raščisti sve veća zbrka među vjernicima. To bi spriječilo razvodnjavanje samoga Kristova učenja i rastjerala tamu nadvijenu nad budućnošću naše djece kako svjetionik više ne bi osvjetljavao njihov put.

Sveti Oče, preklinjemo Vas da izreknete tu riječ. Činimo to sa srcima odanim svemu što Vi jeste i što predstavljate. Činimo to sa sigurnošću da Vaša riječ ne će nikada raskinuti pastoralnu praksu iz učenja koje su nam Krist i njegovi namjesnici ostavili jer bi to samo dodatno pridonijelo nejasnoćama. Isus nas je zaista vrlo jasno podučio da mora postojati povezanost između života i istine (usp. Iv 14,6-7) te nas, također, upozorio da je provođenje Njegova nauka jedini način da ne propadnemo (usp. Mt 7,24-27).

Dok tražimo Vaš apostolski blagoslov, utječemo se molitvama Svetoj obitelji – Isusu, Mariji i Josipu – da bi Vašu Svetost prosvijetlila u ovim presudno važnim prilikama.

Preporučujemo čitateljima da se pridruže potpisnicima.

Vidimo na listi potpisnika da su od poznatijih Hrvata „Molbu odanih“ potpisali naša europarlamentarka Ruža Tomašić, predsjednik Obiteljske stranke Mate Knezović i Vice Batarelo, predsjednik udruge „Vigilare“.

Od osoba koje smo spominjali na katolik.hr, „Molbu“ je potpisao kardinal Raymond Burke, biskup Athanasius Schneider, prof. dr. vlč. Dariusz Oko, njemačka publicistica Gabriele Kuby; zacijelo još ponetko čije ime nam nije zapelo za oko.

Vrijedi na listi potpisnika prepoznati (stanje na dan 15. listopada 2015.) ukupno 7 kardinala, 59 nadbiskupa i 96 biskupa, njemačku psihoterapeutkinju i katoličku spisateljicu (mnogostruko prevođenu na hrvatski jezik) Christu Meves, austrijskog sveučilišnog profesora i člana Papinske akademije za život Wolfganga Waldsteina, 17 plemića i plemkinja koje ispred imena nose prinčevske i vojvodske naslove … pogledajte sami.

Dario C.

Poslednja izmena od urednika:
Natrag