- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Svasta! U bibliji stoji da "koji drzi dan Gospodu drzi a koji ne drzi zbog Gospoda ne drzi".. Pitanje dana nikada nije bio problem u bibliji, nego vi pravite od muve magarca!
Ok..ali Pavle ovde misli na dane posta...najverovatnije. Ili neki druge dane, dane zahvalnosti. Ne u vezi Vaskrsa. Jer kažem da je to pitanje bilo tretirano a vezanoje za Hrista itekako bi to bilo i rečeno. Ovde u Rimljanima 14,5 je vezano "za razlikovanje dana" a ne za poseban praznik u čast Hristovog vaskrsa. Jedini dani kod Hebreja tj. u Torah su dani posta koje čovek može uzeti po potrebi...ne postoji druga kategorija slobode za izbor dana. Ipak po pitanju proslave ovako važnog događaja posvećenog Hristu...tj Njegovom vaskrsu da je bila praksa to bi se konkretno i reklo.
Drzali su uporedo subotu i nedelju. A vi umesto da priznate tu cinjenicu vi poricete i knjigu koja ima istorijski znacaj - Didahe.
Ja svo vreme to govorim..ne znam za druge...jesu držali su i subotu i nedelju..to se slažem..od kraja I veka su držali i nedelju. Ali od kraja I veka. Subotu su zadržali još vekovima..posebno u Vizantiji i u "Nestorijanskoj" ili Velikoj Crkvi Istoka(tu i kroz srednji vek)
Nije obavezna nedelja, nikada nije bila, ali to je jednostavno stvar tradicije, i nije pogresno. Zato ne shvatam toliku odbojnost prema nedelji, jer niti je ona zamena za subotu (po teologiji nije) niti je pandan boga sunca, vec su Hriscani slavili vaskrs u taj dan!
Slažem se većinski što si napisao. Poreklo paznovanja nedelje ima dugu istoriju...ali da u početku nije bilo nematano niti se smattralo zamenom za subotu.
Zasto on tebi mora da odredi dan u koji ces ga slaviti? Ti ces ga slaviti jedan dan, svaki dan ili neces ni jedan! To je tvoj izbor. Ne postoji zabrana slavljenja praznika u bibliji, cak Pavle govoreci o proslavama koje neki obelezavaju kaze da se ne prepiru oko dana, nego svaki koji drzi, da ga drzi zbog Gospoda a koji ne drzi dana to opet cini zbog Gospoda! Potenciranje rasprava oko odredjenih dana i zasto se oni drze, i zasto ne pise da treba da se drze, je suprotno Pavlu i Svetom Pismu! I samo stvara razdor!
Nije lepo odbacivati nekoga zbog dana koje on drzi, i jos ga ukoravati zbog toga sto je odlucio neki dan da posveti Bogu!
U slavljenju nedelje i vaskrsa, nema nicega loseg!
Kažem možeš slaviti. Ok. Ako si ubeđen da je to zaista taj dan i da to treba tako. Po savesti.
A zasto onda osudjujes i potenciras rasprave oko dana, kada je sam Pavle rekao da se ne prepiremo oko toga i da svako drzi dan koji zeli ili ne mora da drzi ni jedan? Zasto potenciras kada biblija nema nista protiv drzanja dana?
Pavle u Rimljanima misli na "određene dane".. verujem da se radi o posnim danima jer u stihu 6 navodi i "koji jede i koji ne jede" pa je to u kontekstu tih dana najverovatnije. Nije na prvo čitanje tako jasno na šta tačno misli ali najverovatnije misli na posne dane(odricanje od jela).
Ja samo kažem da je najbolje ostati na onome što su apostoli držali a pošto nemamo izveštaj o danu određenom za proslavu Vaskrsa mislim da je bolje ostati izvan toga.