Kalendar kojim se belezi Uskrsenje Isusa Hrista

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Svasta! U bibliji stoji da "koji drzi dan Gospodu drzi a koji ne drzi zbog Gospoda ne drzi".. Pitanje dana nikada nije bio problem u bibliji, nego vi pravite od muve magarca!

Ok..ali Pavle ovde misli na dane posta...najverovatnije. Ili neki druge dane, dane zahvalnosti. Ne u vezi Vaskrsa. Jer kažem da je to pitanje bilo tretirano a vezanoje za Hrista itekako bi to bilo i rečeno. Ovde u Rimljanima 14,5 je vezano "za razlikovanje dana" a ne za poseban praznik u čast Hristovog vaskrsa. Jedini dani kod Hebreja tj. u Torah su dani posta koje čovek može uzeti po potrebi...ne postoji druga kategorija slobode za izbor dana. Ipak po pitanju proslave ovako važnog događaja posvećenog Hristu...tj Njegovom vaskrsu da je bila praksa to bi se konkretno i reklo.

Drzali su uporedo subotu i nedelju. A vi umesto da priznate tu cinjenicu vi poricete i knjigu koja ima istorijski znacaj - Didahe.

Ja svo vreme to govorim..ne znam za druge...jesu držali su i subotu i nedelju..to se slažem..od kraja I veka su držali i nedelju. Ali od kraja I veka. Subotu su zadržali još vekovima..posebno u Vizantiji i u "Nestorijanskoj" ili Velikoj Crkvi Istoka(tu i kroz srednji vek)

Nije obavezna nedelja, nikada nije bila, ali to je jednostavno stvar tradicije, i nije pogresno. Zato ne shvatam toliku odbojnost prema nedelji, jer niti je ona zamena za subotu (po teologiji nije) niti je pandan boga sunca, vec su Hriscani slavili vaskrs u taj dan!

Slažem se većinski što si napisao. Poreklo paznovanja nedelje ima dugu istoriju...ali da u početku nije bilo nematano niti se smattralo zamenom za subotu.

Zasto on tebi mora da odredi dan u koji ces ga slaviti? Ti ces ga slaviti jedan dan, svaki dan ili neces ni jedan! To je tvoj izbor. Ne postoji zabrana slavljenja praznika u bibliji, cak Pavle govoreci o proslavama koje neki obelezavaju kaze da se ne prepiru oko dana, nego svaki koji drzi, da ga drzi zbog Gospoda a koji ne drzi dana to opet cini zbog Gospoda! Potenciranje rasprava oko odredjenih dana i zasto se oni drze, i zasto ne pise da treba da se drze, je suprotno Pavlu i Svetom Pismu! I samo stvara razdor!

Nije lepo odbacivati nekoga zbog dana koje on drzi, i jos ga ukoravati zbog toga sto je odlucio neki dan da posveti Bogu!

U slavljenju nedelje i vaskrsa, nema nicega loseg!

Kažem možeš slaviti. Ok. Ako si ubeđen da je to zaista taj dan i da to treba tako. Po savesti.

A zasto onda osudjujes i potenciras rasprave oko dana, kada je sam Pavle rekao da se ne prepiremo oko toga i da svako drzi dan koji zeli ili ne mora da drzi ni jedan? Zasto potenciras kada biblija nema nista protiv drzanja dana?

Pavle u Rimljanima misli na "određene dane".. verujem da se radi o posnim danima jer u stihu 6 navodi i "koji jede i koji ne jede" pa je to u kontekstu tih dana najverovatnije. Nije na prvo čitanje tako jasno na šta tačno misli ali najverovatnije misli na posne dane(odricanje od jela).

Ja samo kažem da je najbolje ostati na onome što su apostoli držali a pošto nemamo izveštaj o danu određenom za proslavu Vaskrsa mislim da je bolje ostati izvan toga.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ok..ali Pavle ovde misli na dane posta...najverovatnije. Ili neki druge dane, dane zahvalnosti. Ne u vezi Vaskrsa
Kakve veze ima na koje dane misli, kada im je isto znacenje? I post biras sebi kada ti odgovara.. Ne vredi s vama kad vi sve izokrecete da bude po vasem..

Ovde u Rimljanima 14,5 je vezano "za razlikovanje dana" a ne za poseban praznik u čast Hristovog vaskrsa.
Neki dani su praznici neki nisu. Kakve veze ima sto se ne pominje dan vaskrsa, svasta! On govori generalno o svim danima, koje mozemo razlikovati!

Jedini dani kod Hebreja tj. u Torah su dani posta koje čovek može uzeti po potrebi...
Mozes uzeti i vaskrs po potrebi.. Stvarno da se covek iznenadi sta vi pisete i kako bezite od ociglednog!

..ne postoji druga kategorija slobode za izbor dana.
Ma sta rece? Znaci ja ne mogu da odaberem dan koji cu da slavim Boga, ti ces da mi zabranis? Gde biblija brani da ja izaberem sebi ponedeljak da slavim?

Uzas!

Ipak po pitanju proslave ovako važnog događaja posvećenog Hristu...tj Njegovom vaskrsu da je bila praksa to bi se konkretno i reklo
Ma sta ima da ti kaze, on ce da ti naredjuje kada ces ti da slavis!? Boze dragi!

Ja svo vreme to govorim..ne znam za druge...jesu držali su i subotu i nedelju..to se slažem..od kraja I veka su držali i nedelju. Ali od kraja I veka. Subotu su zadržali još vekovima..posebno u Vizantiji i u "Nestorijanskoj" ili Velikoj Crkvi Istoka(tu i kroz srednji vek)
Vidis kako ti odgovara sto su drzali subotu a ne odgovara ti sto su drzali i nedelju! A drzali su i jedno i drugo! I nije im nedelja pala sa marsa! To sto ne pise u bibliji konkretno za nedelju, ne znaci da je nisu drzali od pocetka, na par mesta se i spominje nedelja, pa to izvrcete, a ne pise ni za subotu nista konkretno da su drzali! I nije NZ dogmatski prirucnik, da iz njega vadis dogmu, to sam vec hiljadu puta rekao!

Slažem se većinski što si napisao. Poreklo paznovanja nedelje ima dugu istoriju...ali da u početku nije bilo nematano niti se smattralo zamenom za subotu
Nedelja nikada nije bila zamena za subotu i nikada nece ni biti! Subota je senka!A to sto vi tvrdite kako je "crkva zamenila subotu na nedelju" je izvrtanje, jer crkva to ne tvrdi! Mi ne drzimo dekalog uopste, jer Mojsijev zakon zajedno sa dekalogom je prestao da vazi! Pa kako bismo onda menjali neku zapovest dekaloga? Zasto da menjamo kada taj zakon vise ne vazi?

Nedelja se dakle drzi iskljucivo kao dan vaskresenja i nikakve veze nema sa danom odmora! A to sto ste vi izvukli iz katekizma o nekakvoj "zameni" je pogresna interpretacija!

Kažem možeš slaviti. Ok. Ako si ubeđen da je to zaista taj dan i da to treba tako. Po savesti.
A zasto se onda trudis da ipak to nase pravo osporis biblijom?

Pavle u Rimljanima misli na "određene dane".. verujem da se radi o posnim danima jer u stihu 6 navodi i "koji jede i koji ne jede" pa je to u kontekstu tih dana najverovatnije. Nije na prvo čitanje tako jasno na šta tačno misli ali najverovatnije misli na posne dane(odricanje od jela).
Bili to dani posta ili ne, cinjenica je da ovde pojedinac sebi bira dane od znacaja koji mu nesto predstavljaju. Pavle to podrzava. Znaci ako crkva odabere neki dan da slavi, i smatra ga znacajnim, to nije pogresno!

Ja samo kažem da je najbolje ostati na onome što su apostoli držali a pošto nemamo izveštaj o danu određenom za proslavu Vaskrsa mislim da je bolje ostati izvan toga.
Najgore od svega je sto ste vi zatvoreni u slovo, pa ne vidite duh napisanog, i vama ako ne stoji da su slavili, onda ne sme da se slavi! Naravno da sme!

Tako sve pogresno shvatate jer ste zatvoreni u slovo, ne shvatate smisao napisanog! Zato i zakon pogresno razumete..

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Neki dani su praznici neki nisu. Kakve veze ima sto se ne pominje dan vaskrsa, svasta! On govori generalno o svim danima, koje mozemo razlikovati!

Samo sam ti rekao da recept iz Rimljanima 14,5 nije tako dobar kao što misliš u sličaju koji ti navodiš. Mislim da si ti tekstove prilagodio svom shvatanju. Na kraju krajeva ti možeš sam nama reći da ti hoćeš to da svaviš na kontu toga što primaš da je slavljenje dana tvoj izbor. Ok, ali Bog zna pobude i to je jako važno. Ja ti mogu verovati na reč ači Bog koji gleda na pobude i beskrano dublje u srce nego ja ibilo ko drugi zna zašto si odlučio da svoju tvrdnju potkrepiš Rimljanima 14,5.

Ja samo pomenuh koji je pravi kontekst Rimljanima 14,5.

To sto ne pise u bibliji konkretno za nedelju, ne znaci da je nisu drzali od pocetka, na par mesta se i spominje nedelja, pa to izvrcete

Ne govori se za nedelju kao prazničnom danu. Pominje su uszgred u par stihova ali nikako u kontekstu slavljenja nečega. To ti dobro znaš. Ali dobro, opet po savesti.

A zasto se onda trudis da ipak to nase pravo osporis biblijom?

Samo govorim da za svoje stavove nemate potvrdu Biblije...nemate poziv za slavlje tih dana. Da li govorim neistinu?

Bili to dani posta ili ne, cinjenica je da ovde pojedinac sebi bira dane od znacaja koji mu nesto predstavljaju.

To je već poznato i u Torah..pa zato ima potvrdu i Jevanđelja...tačno se tu vidi istovetnost.

Najgore od svega je sto ste vi zatvoreni u slovo, pa ne vidite duh napisanog, i vama ako ne stoji da su slavili, onda ne sme da se slavi! Naravno da sme!

Bog samo zna pobude...niko ne brani nikome da slavi samo nije zgoreg reći i ponoviti da je bolje biti na pozicima apostola.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ok..ali Pavle ovde misli na dane posta...najverovatnije.

:roll: Prvenstveno na subotu misli ovdje sveti Pavao. :)

Ja svo vreme to govorim..ne znam za druge...jesu držali su i subotu i nedelju..to se slažem..od kraja I veka su držali i nedelju. Ali od kraja I veka.

Ako se krajem 1. stoljeća kršćani okupljaju nedjeljom na Euharistiju, zar onda Ellen White nije đavolska lažljivica kada optužuje papu i Konstantina za uvođenje nedjelje umjesto subote u 4. stoljeću? Naravno da je đavolska lažljivica, ali kako onda ti možeš biti sljedbenik đavolske lažljivice?

Subotu su zadržali još vekovima..posebno u Vizantiji i u "Nestorijanskoj" ili Velikoj Crkvi Istoka(tu i kroz srednji vek)

Oni nisu Kristova crkva. To su heretičari koje je Kristova Crkva ekskomunicirala između ostalog i zbog judaiziranja - držanja subote.

Slažem se većinski što si napisao. Poreklo paznovanja nedelje ima dugu istoriju...ali da u početku nije bilo nematano niti se smattralo zamenom za subotu.

Ne znam što ti to znači da "praznovanje nedjelje ima dugu istoriju". Šta će ti ovo muljanje? Izvor o okupljanju kršćana na Euharistiju nedjeljom je u Novom zavjetu: Dj 20,7: U prvi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh, Pavao im govoraše i kako je sutradan kanio otputovati, probesjedi sve do ponoći.

Mi kršćani ne slavimo dan, kao vi subotari koji mislite da je čovjek radi subote a ne subota radi čovjeka. Kršćani svaki dan slave Krista, ali su nedjeljna okupljanja na Euharistiju brojnija i svečanije. Tako su činili apostoli s kršćanima prve Crkve - eno ti gore citat Dj 20,7.

Ja samo kažem da je najbolje ostati na onome što su apostoli držali a ..

Potpuno se s tobom slažem. A apostoli činiše ovako: Dj 20,7: U prvi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh, Pavao im govoraše i kako je sutradan kanio otputovati, probesjedi sve do ponoći.

P.S. Drž' se ovako apostola, i dobro ćeš činiti.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Samo sam ti rekao da recept iz Rimljanima 14,5 nije tako dobar kao što misliš u sličaju koji ti navodiš. Mislim da si ti tekstove prilagodio svom shvatanju. Na kraju krajeva ti možeš sam nama reći da ti hoćeš to da svaviš na kontu toga što primaš da je slavljenje dana tvoj izbor. Ok, ali Bog zna pobude i to je jako važno. Ja ti mogu verovati na reč ači Bog koji gleda na pobude i beskrano dublje u srce nego ja ibilo ko drugi zna zašto si odlučio da svoju tvrdnju potkrepiš Rimljanima 14,5.
Svasta! A koja pobuda moze biti osim slavljenja Boga? Naravno da se iz ovog Pavlovog teksta moze zakljuciti i jeste dozvoljeno slavljenje Boga u koji god dan zelis -

"Tako jedan razlikuje dan od dana, a drugi drži sve dane da su jednaki: svaki da bude uveren za svoju misao. Koji razlikuje dana Gospodu razlikuje i koji ne razlikuje Gospodu ne razlikuje.. "

I jos kaze "ko si ti koji sudis tudjemu sluzi, on svojem Gospodaru stoji ili pada"

Tako i ti kad sudis sto je neko odlucio da jedan dan posveti Bogu!

Nije biblija za formaliste, koji se drze slova!

Ne govori se za nedelju kao prazničnom danu. Pominje su uszgred u par stihova ali nikako u kontekstu slavljenja nečega
Otkud ti znas da se nisu okupljali zbog proslave? A gde pise da su se subotom okupljali zbog proslave? Opet nigde!

Samo govorim da za svoje stavove nemate potvrdu Biblije...nemate poziv za slavlje tih dana. Da li govorim neistinu?
Neistinu govoris! Ni ti nemas podršku za subotu u Novom Zavetu. To sto su neki bili u sinagogi i slicno nije dokaz da su slavili, isto kao i ovo sto nije dokaz!

A iz Pavlovih reci se jasno da zakljuciti da je dozvoljen bilo koji dan! >>> "znam i uveren sam u Hristu Isusu, da ništa nije pogano po sebi osim kad ko misli da je pogano" - tako i u vezi dana! Jer carstvo Bozje nisu jela i pica i kojekakvi datumi!

To je već poznato i u Torah..pa zato ima potvrdu i Jevanđelja...tačno se tu vidi istovetnost.
Mi nismo sledbenici Tore, vec Novog Zaveta!

Bog samo zna pobude...niko ne brani nikome da slavi samo nije zgoreg reći i ponoviti da je bolje biti na pozicima apostola.
Ti budi niko ti ne brani! Ali nemas prava nas da osudjujes i pricas kako se ne drzimo učenja apostola..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Svasta! A koja pobuda moze biti osim slavljenja Boga? Naravno da se iz ovog Pavlovog teksta moze zakljuciti i jeste dozvoljeno slavljenje Boga u koji god dan zelis -

"Tako jedan razlikuje dan od dana, a drugi drži sve dane da su jednaki: svaki da bude uveren za svoju misao. Koji razlikuje dana Gospodu razlikuje i koji ne razlikuje Gospodu ne razlikuje.. "

I jos kaze "ko si ti koji sudis tudjemu sluzi, on svojem Gospodaru stoji ili pada"

Tako i ti kad sudis sto je neko odlucio da jedan dan posveti Bogu!

Nije biblija za formaliste, koji se drze slova!

Otkud ti znas da se nisu okupljali zbog proslave? A gde pise da su se subotom okupljali zbog proslave? Opet nigde!

Neistinu govoris! Ni ti nemas podršku za subotu u Novom Zavetu. To sto su neki bili u sinagogi i slicno nije dokaz da su slavili, isto kao i ovo sto nije dokaz!

A iz Pavlovih reci se jasno da zakljuciti da je dozvoljen bilo koji dan! >>> "znam i uveren sam u Hristu Isusu, da ništa nije pogano po sebi osim kad ko misli da je pogano" - tako i u vezi dana! Jer carstvo Bozje nisu jela i pica i kojekakvi datumi!

Mi nismo sledbenici Tore, vec Novog Zaveta!

Ti budi niko ti ne brani! Ali nemas prava nas da osudjujes i pricas kako se ne drzimo učenja apostola..
Pavle ne govori o danima za slavljenje bilo koje vrste već o danima posta...najverovatnije. To je dakle slobodan izbor. Ostalo je najbolje ostati pri apostolskom. Kažem, najbolje je...a Bog će suditi iz kojih pobuda neko nešto slavi iako to nije Biblijom potvrđeno. Tako da ti ja neću reći ni nemoj ni trebaš.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Stvarnoslap ne poznaje biblijsku Tipologiju.

Ne kaze Pavle za subotu da je sen ili TIPOS - predslika, vec za jelo i pice ( jestive i naljevne zrtve koje su se prinosile ) za kakav praznik, za mladine, i subote ( u vreme ovih praznika.

Adventistički povjesničar Samuele Bacchiocchi, o subotama, iz Kol 2,16, piše:

The Seventh-day Adventist Bible Commentary tumači “subote” kao oznaku godišnjih obrednih, a ne tjednih subota (Levitski zakonik 23,6-8, 15,16,21,24,25,27,28,37,38). Činjenica je da se i za subotu i za Dan pomirenja u hebrejskom koristi sintagma shabbath shabbath.n, što znači “subota” (Izlazak 31,15; Levitski zakonik 23,3.32; 16,31), ali u Septuaginti ovaj izraz je preveden grčkom sintagmom koja ima drugi smisao od jednostavnog izraza u Kološanima 2,16. Stoga se ovaj potonji izraz jezično ne može protumačiti kao da se misli na Dan pomirenja ili neku drugu obrednu subotu budući da se oni nikad ne imenuju tim izrazom. (Samuele Bacchiocchi, Od subote do nedjelje)

Evo ga. Adventistički profesor kaže da subote u Kološanima 2,16 ne mogu biti ništa drugo osim tjedne subote. :) ;)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tako je, tjedna subota u koju su se prinosile svakodnevne zrtve.
Ja ni nisan tvrdio suprotno.

Dakle, Pavle kaze "DA VAS NIKO NE OSUDJUJE ZA JELO I PICE ( jestive i naljevne zrtve koje su se prinosile ) ZA KAKAV PRAZNIK, ZA MLADINE, I U SUBOTE ( sedmicne ali i druge ).

Natrag