Kalendar kojim se belezi Uskrsenje Isusa Hrista

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Osmo izbegavanje odgvora.

Pitanje je da li je u Isusovo vreme postojala praktična primena krivičnog zakonika za prekršaje verskih pravila?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
I evo ti još tvojih nedoslednosti..naime buniš se što ima toliko protestanata..kao groziš se njihovoj takvoj rascepkatonsti a ovamo navodiš ljude da se odvoje i pored nekih minimalnih razlika..znači ti po potrebi osuđuješ odvajanje i cepanje a ovamo po potrebi to namećeš..vidiš da si em rigidan em nedosledan..moraš se pozabaviti i ovim šizofremim ponašanjem koje pokazuješ. Eto zašto rascepkanost..zbog ljudskog faktora rigdnosti koji ti imaš.

Jovane, da ti kažem nešto...Mene ovakve teme ne zanimaju, ali reći ću nešto kao promatrač. Naime, imam dojam da je bit problema što ne želiš/ili ne možeš prihvatiti Pavlovu riječ da je subota sjena onoga što će doći, odnosno što je došlo s Isusovom žrtvom na križu. Sve drugo ( žrtveni janjci, subote i sve druge ceremonije) imale su svoju svrhu do Isusa, dok Isus nije rekao: "Svršeno je!"
Razumljivo je da je za adventiste to teško prihvatljivo jer vam se ruši čitava koncepcija, ali ostaje nejasno kako se gčevito držite nekih stvari Iz Biblije, a druge propuštate. Meni se upravo to čini kao nedosljednost.

Što se Slapa tiče, (neovisno o tome što ispovijedamo istu vjeru), ne želim biti pristrana, ali stvarno mislim da je on vrlo precizan. Inzistira na Istini. Ne bih rekla da se tu radi o rigidnosti. Gle, protestanti se hvale da poznaju Bibliju bolje nego katolici i pravoslavci. E, pa vidiš da nije.
Ali, nešto drugo mi se čini važnije. Bog je Istina i svi mi moramo živjeti u Istini i po Istini, ako želimo Bogu omiljeti. Što se više otvaramo Božjoj istini i milosti, toliko nam Bog više daje. Hoću reći , tako rastemo i napredujemo u duhovnom životu. Ako ima i mrvica laži u našem srcu, Bog ne može graditi u nama. Po čovjekovoj slabosti ili neznanju, čovjek može sam sebe prevariti. Zar ne kaže Jeremija?
"Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo, tko da ga pronikne?"

Dakle, ne bih rekla da se ovdje radi o Slapovoj rigidnosti...:)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ali, nešto drugo mi se čini važnije. Bog je Istina i svi mi moramo živjeti u Istini i po Istini, ako želimo Bogu omiljeti. Što se više otvaramo Božjoj istini i milosti, toliko nam Bog više daje. Hoću reći , tako rastemo i napredujemo u duhovnom životu. Ako ima i mrvica laži u našem srcu, Bog ne može graditi u nama. Po čovjekovoj slabosti ili neznanju, čovjek može sam sebe prevariti. Zar ne kaže Jeremija?
"Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo, tko da ga pronikne?"

To je univerzalno. Svakako. Živeti po istini jeste hoditi u svetlosti koja nam je data..u svakom pogledu. Ako to činimo, dobro činimo.

Što se Slapa tiče, (neovisno o tome što ispovijedamo istu vjeru), ne želim biti pristrana, ali stvarno mislim da je on vrlo precizan. Inzistira na Istini.
:).

I treba da insistira. Zato sam mu i navodio postepeno sve da ne bude ni jedan tačka po ovom pitanju nerazjašnjena. I mislim da smo u tom pogledu došli do punog razumevanja Kološanima 2,16.17. Mislim da nema tačke koju nismo prešli i sa ove i sa one strane.

Nego kao što vidiš on se sada zainteresao za krivčni zakonik. Pa eto ako imaš o tome iznesi neko mišljenje. Da li se krivični zakonik povodom prekršaja verskih pravila u Hristovo vreme primenjivao praktično.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
To je univerzalno. Svakako. Živeti po istini jeste hoditi u svetlosti koja nam je data..u svakom pogledu. Ako to činimo, dobro činimo.

A hoditi stazama patoloških lažova Rivere i Veitha jeste služenje đavlini i življenje u tami.

mislim da smo u tom pogledu došli do punog razumevanja Kološanima 2,16.17.

Kako ćemo doći kada ti ne smiješ, pardon, gadi ti se, citirati Novi zavjet.

Što se Slapa tiče, (neovisno o tome što ispovijedamo istu vjeru), ne želim biti pristrana, ali stvarno mislim da je on vrlo precizan. Inzistira na Istini. :)

Zato se, osim Novog Zavjeta, Jovanu i ja gadim. Jovanu i moji postovi izazivaju povraćanje. Ja sam odavno govorio da Istina spasava, ali on se Isine boji. Njego Istina ne oslobađa, nego ga istina u očaj tjera. Ja mu zaiste sve najbolje želim, ali ne mogu umjesto njega odreći se laži.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Nego kao što vidiš on se sada zainteresao za krivčni zakonik. Pa eto ako imaš o tome iznesi neko mišljenje. Da li se krivični zakonik povodom prekršaja verskih pravila u Hristovo vreme primenjivao praktično.

Znaš što, ja Bibliju čitam, ustvari samo jedan put sam jue pročitala cijelu i ne čitam više Stari zavjet, osim onoga što čujem na Misi. Dakle, čitanja iz Starog zavjeta koja se čitaju na sv. Misi. Čitam samo Novi zavjet i to na svoj način...meditiram uz Božju Riječ, ne studiram.
Isus je živa knjiga, znaš?

Stoga mene krivični zakonici ne zanimaju. :)
Ali, kad pitaš...pa, evo, ona epizoda iz Evanđelja kad ženu zatečenu u preljubu dovode pred Isusa. I farizeji kažu: Mojsijev zakon nalaže da ju kamenujemo...a što ti kažeš? A Isus im božanstveno odgovori i začepi im " gubice".
Ima još, naravno.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Stoga mene krivični zakonici ne zanimaju. :)
Ali, kad pitaš...pa, evo, ona epizoda iz Evanđelja kad ženu zatečenu u preljubu dovode pred Isusa. I farizeji kažu: Mojsijev zakon nalaže da ju kamenujemo...a što ti kažeš? A Isus im božanstveno odgovori i začepi im " gubice".
Ima još, naravno.

Vidim da se Jovan uplašio za dušu, pa da čovjek ne daj Bože "šene", poruči mu da Bog sprema veliku nagradu i njemu, i Laodikeji i tripi. Veli Bog, dok su oni tu i dok pišu, nitko neće postat adventist. :)

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
dok su oni tu i dok pišu, nitko neće postat adventist. :)

Moguće da će adventizam, jednako kao i Jehovini svjedoci, uvijek biti privlačan određenoj vrsti ljudi.
Da li oni poberu najviše kritika od ostalih protestanata? Što misliš? Ne znam zašto, ali imam takav dojam.
Ali, kako to obično biva...u početku veliko oduševljenje i zanosi, onda ekplozivni rast pod vidom noviteta i originalnosti, a potom - stagnacija. Možda nemam pravo, ali čini mi se da se trenutno radi na "krpanju" doktrine, pokreta i glavnih likova... kao da im curi na mnoge strane.
To mi je danas palo na pamet dok sam čitala jedan članak vezan uz Latinsku Ameriku. Kakve se tamo rasprave i prepirke vode...:rolleyes: a adventiste napadaju baš protestanti.
Kako god, ja im želim da im Bog bude u pomoći.

"Bog je istina. Tko traži istinu, taj traži Boga, bilo to njemu jasno ili ne. (sv. Edith Stein).

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Moguće da će adventizam, jednako kao i Jehovini svjedoci, uvijek biti privlačan određenoj vrsti ljudi.
Da li oni poberu najviše kritika od ostalih protestanata? Što misliš? Ne znam zašto, ali imam takav dojam.

Subotari imaju, nažalost, "svjetlu" budućnost. Njih ne može nestati, jer oni žive i opstaju parazitirajući mržnjom na Katoličkoj crkvi. A kako je Isus svojoj Crkvi zajamčio da je ni vrata paklena neće nadvladati, bit će Crkve pa će biti i parazita - subotara.

Teorem: Adventisti bi nestali tek kada bi Crkve nestalo.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Adventisti su crkva Bozja, ne postoji druga.

I Adventisti nikog ne mrze.

Mrze Rimokatolici, jer su to i pokazali tokom srednjeg veka - progoneci i ubijaci sve oko sebe nelojalne papi, i u logorima sirom sveta - ubijajuci zarad verskih i nacionalnih interesa papskih fasistickih drzava, Italije, i Hrvatske.

Natrag