Kako su James i Ellen White "klistirali" "duh proroštva"

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Samo se određujem po prvoj viziji. Ja u toj prvoj viziji njenoj ne nalazim da su vrata za svet zatvrena 1844 već tek sa sedam poslednjih zala. Ja bih prvi priznao da su stvari kod nje pogrešne kada bih bio naveden da to shvatim dokazima. Ali kažem u prvoj viziji (to nam je najvažnije) koja je bila u decembru 1844 i za koju ona sama kaže da je razvejala pogrešne ideje o zatvornim vratiam za svet u 1844, ona pominje, 144000, drugi dolazak...i u tom momentu vidi vrata zatvorena za svet.

Ja sam ovako shvatio a ako imaš bolju i konkretniju situaciju za ono što ti tvrdiš slobodno navedi..razmotrićemo sve..samo da se ne ponavljaju stvari jer već nekoliko puta se vrtimo oko istih citata EGW u vezi ovog pitanja.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Samo se određujem po prvoj viziji. Ja u toj prvoj viziji njenoj ne nalazim da su vrata za svet zatvrena 1844 već tek sa sedam poslednjih zala. Ja bih prvi priznao da su stvari kod nje pogrešne kada bih bio naveden da to shvatim dokazima. Ali kažem u prvoj viziji (to nam je najvažnije) koja je bila u decembru 1844 i za koju ona sama kaže da je razvejala pogrešne ideje o zatvornim vratiam za svet u 1844, ona pominje, 144000, drugi dolazak...i u tom momentu vidi vrata zatvorena za svet.

Ja sam ovako shvatio a ako imaš bolju i konkretniju situaciju za ono što ti tvrdiš slobodno navedi..razmotrićemo sve..samo da se ne ponavljaju stvari jer već nekoliko puta se vrtimo oko istih citata EGW u vezi ovog pitanja.

F. Rana adventistička povijest

Pioniri koji su se sastajali na subotnjim i biblijskim konferencijama pri kraju 1840-ih dugo su i s molitvom proučavali Bibliju kako bi odredili ispravne doktrine. Smatrali su da moraju biti u skladu s Biblijom. Istodobno su se bojali pozvati druge da im se pridruže smatrajući da su vrata spasenja zatvorena. U međuvremenu se stajalište pionira o mogućnosti spašavanja drugih promijenilo zahvaljujući brižljivom proučavanju Biblije, viđenjima Ellen White o vijesti koja treba obuhvatiti cijeli svijet i obraćenju ljudi koji nisu bili dio pokreta iz 1844. “Zatvorena vrata” bila su 1852. pretvorena u “otvorena vrata” i misionarska revnost male skupine potaknula ih je na propovijedanje i naučavanje u svim istočnim državama.
(Nancy J. Vyhmeister)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Šesta 'Klistirna' Priča

Nema proroka Božjeg koji je ikada odlučnije i snažnije izrekao tvrdnje nego što je to učinila gospođa White. U Duhovnom darovima, Vol.. . II, 292. stranica, ona kaže: "Ja sam baš tako po Duhu Gospodnjem upućena u gledanju ili pisanju viđenja kako je ono i bilo." Ovdje ona tvrdi da su baš sve riječi kojima su njena viđenja zapisana božanski nadahnute. Ali, ja znam da riječi u njenim knjigama i pisanim "svjedočanstvima" nisu nadahnute, jer:

1. Ona je često mijenjala ono što je napisala, i onda je to napisala potpuno drugačije. Vidio sam na papiru njene precrtane retke, rečenice, pa čak i cijele stranice, i onda iznad toga drugačije. Ako joj Bog diktira riječi, zašto ih onda precrtava i mijenja? Mijenja li Bog svoje mišljenje na taj način?

2. Viđao sam je kako sjedi s olovkom u ruci i čita svoj rukopis mužu, dok bi on predlagao promjene koje bi ona napravila. Precrtala bi svoje vlastite riječi i dodala njegove. Je li on možda bio tako nadahnut? Ona to demantira. U "Svjedočanstvima", Vol. I., str 612, kaže: "Ja nikada nisam smatrala njegovo mišljenje nepogrešivim, niti njegove riječi nadahnutim." Pa ipak, u izradi svojih spisa njegovim riječima davala je prednost u odnosu na svoje.

3. Budući da nije poznavala gramatiku, gospođa White je zaposlila obrazovane pisce da isprave greške u njenom rukopisu, poboljšaju formulacije, dotjeraju ga i stave u popularnu formu, kako bi se njene knjige bolje prodavale. Tisuće riječi, fraza i rečenica, ne njenih vlastitih, stavili su unutra ovi drugi ljudi, od kojih neki nisu bili čak ni kršćani. Jesu li njihove riječi bile također nadahnute?

4. Jedna od njenih zaposlenica radila je više od osam godina na pripremi njene najveće knjige. Nakon završetka toga, rekla je: "Izvukla sam malo ovdje, malo tamo i još malo negdje drugdje, i uplela sve to zajedno." Voditelj jedne od njihovih najvećih izdavačkih kuća, koji je bio dobro upoznat s njenim radom, rekao je da on smatra da gospođa White nikada nije pripremila ni jedno cijelo poglavlje za neku od svojih popularnih knjiga. Sve je to bio posao drugih.

5. U prikupljanju materijala za svoje knjige gospođa White često je kopirala, bez ikakvih citata, od drugih autora, od kojih nitko nije tvrdio za svoje spise da su božanski nadahnuti. Jesu li ti autori bili nadahnuti? Ili su im dijelovi spisa postali nadahnuti, kad ih je gospođa White prisvojila pod svoje?

6. Za mnoge od stvari za koje gospođa White kaže: "Vidjela sam", "Pokazano mi je", "Bilo mi je pokazano", sada se zna da su lažne. Ovim izrazima obiluju njeni spisi za crkvu. U jednoj maloj knjizi, "Rani spisi", ovakvi izričaji pojavljuju se 409 puta. Ali Bog svojim prorocima ne pokazuje stvari koje nisu istinite. Prema tome, nije njoj Bog pokazao ono što ona tvrdi da je vidjela.

7.Vjerski vođe često su raspravljali o njenim spisima, kao da bi mogli biti obični literarni radovi, a ne kao nadahnuta Božja riječ. Ovdje je jedno svjedočenje o tome:

"Ovime se potvrđuje da sam bio dokazni-čitač u the Review and Herald office šest godina, s početkom u 1898. godini. Mnogo puta kad su primljena svjedočanstva gospođe White, bili su izrezani i izostavljeni dijelovi teksta, budući da to nije odgovaralo onima u upravi ureda. (potpisan) W.R Vester. "

Dana 7. listopada 1907. godine, u Battle Creek-u, Michigan, crkveni odbor pozvao je dr. J.H. Kellogg-a da ispitaju njegova vjerska stajališta, pogotovo njegov odnos prema svjedočanstvima gospođe White. Razgovor je trajao osam sati, od 08:30 do 16:30, stenografski zapisan na 164 tipkane stranice. Dr. Kellogg je tvrdio da gospođa White je kršćanska žena, ali da njena svjedočanstva nisu vjerodostojna. On je naveo mnoge primjere gdje je ona proturiječila dobro poznatim činjenicama, proturiječila onome što je sama ranije napisala i zanijekala ono što je sama rekla. Zatim je naveo mnoge primjere u kojima su je dužnosnici jednostavno koristili kako bi dobili svjedočanstva koja odgovaraju njihovim projektima. Dao je i primjere gdje su neki dužnosnici uklanjali dijelove svjedočanstava, koji im se ne sviđaju, stavljali druge dijelove kako bi promijenili značenje, a zatim, uz njen potpis koristili ih za svoje daljnje planove.

Na 48. stranici ovog izvješća dr. Kellogg kaže: "Ti ljudi često su izbacivali dijelove koje je sestra White napisala, jer nisu pokazivali stvari u najpovoljnijem svjetlu za njih, ili nisu odgovarali njihovim kampanjama na neki način. Osjećali su se slobodnim izbaciti ih kako bi promijenili učinak i ton cijele stvari i slali bi ih van pod imenom sestre White. Ja znam, i mislim da i vi znate o tome puno".. Odbor nije mogao ove izjave osporavati. Ovo pokazuje koliko su malo poštovanja dužnosnici imali za njena svjedočanstva.

Na 51. stranici dr. Kellogg kaže: "Ja ne vjerujem u nepogriješivost gospođe White, i nikada nisam vjerovao. Rekao sam joj prije osam godina, u lice, da neke od stvari koje mi je poslala kao svjedočanstva nisu istina, da jednostavno nisu u skladu s činjenicama, i ona sama ih je spoznala." Ona je konačno priznala njemu, kaže on, da je bila u zabludi.

Na 96. stranici, kaže on opet: "Znam da su prijevare počinjene svuda, i nemam razumijevanja za to uopće. Ja znam da ljudi idu do sestre White s nekim planom ili idejom koju žele provesti s njenim odobrenjem za to, i onda ustanu i kažu: Gospodin je govorio."

U stvari, ovo je način na koji je veliki dio njenih "svjedočanstava" dobiven, to jest, kroz utjecaj nekoga na nju, da napiše ono što bi u tom trenutku nekom odgovaralo.

Na 62. stranici, G.W. Amadon, godinama čelnik tiskanja u the Review office, i član odbora koji je saslušavao dr. Kellogg-a, rekao je: "Znate, kako se sa spisima postupalo u dane starješine, (starješina James White) tako sam postupao kasnije i ja. Dr. Kellogg je odgovorio: Naravno da znam." Upravo tako, starješina White manipulirao je s njima kako mu je odgovaralo, a kasnije, drugi su činili to isto.

Na 130. stranici dr. Kellogg kaže da mu je gospođa White jednom rekla: "Dr. Kellogg, ja ponekad sumnjam u svoje vlastite doživljaje." Ovo je bilo 1881. godine. To pokazuje da čitavo vrijeme ona nije bila sigurna da su njena viđenja od Boga.

Na istoj stranici dr. Kellogg kaže kako je jednog dana starješina White došao k njemu i rekao mu: "Dr. Kellogg, to je prekrasno, moja supruga ponekad ima najfascinantnije doživljaje, Gospodin dolazi u njenu blizinu i ona ima najfascinantnije doživljaje, a onda isto tako pravi zloduh dolazi i zaposjedne ju."

Ove izjave daju izuzetno vrijedne činjenice o životu gospođe White, i daju dodatni dokaz kako ona nije bila nadahnuta.

8. Ona sama uklanjala je neke od svojih vlastitih spisa, za koje je, u vrijeme njihove prve objave, tvrdila da su božanski nadahnuti. (Vidi poglavlje - Uklonjeni štetni spisi)

9. Na kraju, u ponovnim izdanjima nekih od njenih knjiga ona potpuno proturiječi onome što je prije bila napisala. Tako, u svim izdanjima njene knjige "Velika borba", stranica 383., od 1888. do 1911. godine, o padu Babilona iz Otk 14,8, napisala je: "To se ne može odnositi na Rimokatoličku crkvu." Ona ovo primjenjuje potpuno na protestantske crkve. Ali, u dopunjenom izdanju iz 1911. godine ova izjava je promijenjena i glasi: " To se ne može odnositi samo na Rimokatoličku crkvu." Prije se to nije moglo odnositi na Rimokatoličku crkvu uopće, ali sada ona kaže da se odnosi na Rimokatoličku crkvu, i to osobito na nju, ali ne samo na nju. Dakle, uključuje i druge. Ovdje je potpuna kontradikcija, ako je ikada postojala. Što se, dakle, dogodilo s njenom tvrdnjom da su njeni spisi božanski nadahnuti, i s još drskijom tvrdnjom njenih sljedbenika da su njeni spisi "jedini nepogriješivi tumač" Biblije? Mijenja li Bog svoje mišljenje i proturiječi li sam sebi na ovakav način?

Prethodna poglavlja jasno su pokazala pravi izvor njenog nadahnuća.

D.M. Canright, Life of Mrs. E.G. White

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da se razumemo.

Ako je i bilo nekih delova ili celih spisa koje je Ellen White napisala o necemu i odnosilo se na ono vreme, crkva ima autoritet da to skloni iz stampe, ili u krajnjem slucaju ukloni iz spisa.
A jedan od razloga je zbog protivnika koji bi to zloupotrebili protiv Adventista i Ellen White. ili ljudi koji bi se sablaznili.

Dakle, i u tom slucaju da je tako - to ne menja istinitost tih izjava koje su uklonjene, vec su one sklonjene iz pomenutih razloga.

Sta mislite, zasto je Bog neke stvari javno skrivao od ljudi.

Recimo, on kaze apostolu Jovanu u otkrivenju za sedam groma nebeska - da zapecati sta su oni govorili, ali da ne pise vec da precuti.

"I vidjeh drugoga anđela jaka gdje silazi s neba, koji bješe obučen u oblak, i duga bješe na glavi njegovoj, i lice njegovo bješe kao sunce, i noge njegove kao stubovi ognjeni;
I imaše u ruci svojoj knjižicu otvorenu, i metnu nogu svoju desnu na more, a lijevu na zemlju.
I povika glasom velikijem, kao lav kad riče; i kad on povika, govoriše sedam gromova glasove svoje.
I kad govoriše sedam gromova glasove svoje, šćadijah da pišem; i čuh glas s neba koji mi govori: zapečati šta govoriše sedam gromova, i ovo ne piši
"

I stvarnoslap bi sad trebao da kaze "EVO, BOG PRIKRIVA, KLISTIRA JEVANDJELJE"

Ko nije razotkrio Stvarnoslapove zle namere, tesko njemu, ima da se uplete u njegovu mrezu prrevare.

I jos nesto.

Stvarnoslap kaze "Ellen White prikrila, izbrisala, pioniri klistirali..itd.."

Ja ga pitam "ako je tako, odakle njemu ti neprepravljeni, neizbrisani, i neklistirani originali"

On preklapa jezikom, i pise o nekom casopisu, predpostavljam Adventistickom.

Dakle, ili je u pitanju falsifikat iz pera protivnika, ili je original izjava negde sacuvana u nekom Adventistickom casopisu, sto znaci da tu nema govora o nikakvom zlonamernom prikrivanju, jer to postoji, vec o uklanjanju dela iz knjige, ili celog spisa zbog razloga koje sam naveo.

Kad bi se ja pitao, ja bih mnoge knjige Ellen White zabranio za upotrebu van crkve, i javnu dostupnost obicnim ljudima koji nisu vernici crkve.
Jer se ti spisi zlopotrebljavaju, izvrcu, falsifikuju...

Stvarnoslap ne postuje ni osnovna nacela autorskih prava, vec koristi njene knjige za svoju prljavu kampanju lazi i prevare.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Sedma 'Klistirna' Priča

Oko 1904., dr. J.H. Kellogg i njegovi suradnici u Sanatoriju, to se doznalo, nisu prihvaćali da su spisi gospođe White od Boga. Otkrili su brojne kontradikcije u njima, i vjerovali su da su mnogi od njih bili inspirirani od dužnosnika, te su skrenuli pozornost na neke od tih stvari.

Gospođa White odmah je napisala "svjedočanstvo", tražeći od njih da napišu svoje primjedbe u vezi s njenim spisima, i da joj ih pošalju. U ovoj komunikaciji, 30. ožujka 1905. godine, ona je ne samo obećala da će raščistiti ove primjedbe, nego je rekla da će joj i Bog pomoći da to napravi. Evo što je rekla:

"Nedavno, u jednom noćnom viđenju, našla sam se u društvu mnoštva ljudi... Bila sam upućena od Gospodina da ih zamolim, i sve druge koji imaju nedoumice i mučne stvari u svojim umovima o svjedočanstvima koje sam iznijela, da navedu što su njihove primjedbe i kritike. Gospodin će mi pomoći odgovoriti na te primjedbe, i učiniti jasnim sve ono što se čini zamršeno... Neka se sve to napiše, i dostavi onima koji žele ukloniti nedoumice... Oni bi svakako trebali to učiniti, ako su odani uputama koje je Bog dao."

Dr. Charles E. Stewart, jedan od liječnika u Sanatoriju u Battle Creek-u, zahvalio joj je na njenim riječima, napisao veliki broj "nedoumica", koje su on i drugi pronašli u njenim spisima, te ih poslao gospođi White.

Što je učinila gospođa White? Umjesto ispunjenja svog obećanja i pokušaja objašnjenja, ona je imala još jedno "viđenje", u kojem joj je naređeno od strane "glasnika s neba" da to ne učini. Evo njenih riječi, napisanih 3. lipnja 1906.:

"Imala sam viđenje o onom velikom mnoštvu ljudi o kojem sam govorila prije, gdje je postavljeno mnogo pitanja o mom radu i mojim spisima. Naređeno mi je od glasnika s neba da ne uzimam obvezu poučavanja i odgovaranja na sve izjave i sumnje koje postoje u mnogim umovima."
----------------------------

Primjetite: Prvo, "u noćnom viđenju", ona je bila "upućena od Gospodina" da zamoli one koji su imali "nedoumice i mučne stvari u svojim umovima" u vezi s njenim spisima, da "navedu što su njihove primjedbe i kritike." "Neka se sve to napiše", rekla je ona. Zatim je ne samo obećala da će odgovoriti na te primjedbe i kritike, nego je i rekla: "Gospodin će mi pomoći odgovoriti na te primjedbe, i učiniti jasnim sve ono što se čini zamršeno." Zatim, nakon što su braća učinila točno ono što im je rekla da učine, ona je imala još jedno "viđenje", u kojem joj je "naređeno od glasnika s neba" da ne učini baš ono što je obećala da će učiniti, i za što je rekla da će joj Gospodin pomoći da to učini!

Osim što je u nezgodnu situaciju dovela samu sebe, kroz tvrdnje o božanskoj objavi za ono što je napisala u ova dva slučaja, uplela je i Boga u najbestidnije proturječje i kukavičko ustuknuće. Kao i obično, ona je Bogu pripisala odgovornost za svoj promašaj. Bog joj nije priskočio u pomoć i pomogao joj, kako je rekla ranije, tako, kroz drugo "viđenje", ona na Boga prebacuje odgovornost za kršenje svog obećanja.

Jednostavno je objašnjenje za sve ovo. Nije mogla razjasniti sve te nedoumice, niti odgovoriti na te primjedbe. Sve je to bilo previše za nju. Tražeći od ovih ljudi da prihvate obvezu da javno iznesu primjedbe, dala je obećanje koje nije mogla ispuniti. U stupicu koju je drugima pripremila uhvatila se njena vlastita noga. (Ps. 09:15)

D.M. Canright, Life of Mrs. E.G. White

Moj komentar: Vidjesmo po vjerovanju i naučavanju "teorije zatvorenih vrata" (od 1844.-1852.) kako su subotari "začeti i rođeni bogohulnim vjerovanjem", a ovdje se uvjerismo kako je Ellen White i šezdesetak godina kasnije pribjegavala lažima i prijevarama, u koje je čak na najdrskiji način uvlačila i samog Boga - Bog će joj pomoći odgovoriti osporavateljima njenih svjedočanstava (prvo viđenje), a onda slijedi 'drugo viđenje' u kojem joj Bog "preko glasnika s neba naređuje da to uopće ne čini". Baš čudan neki 'bog'. Najprije 'ženi' naredi da nešto učini, čak i svoju pomoć u tome obeća, a onda joj naredi da to nipošto ne čini!!?!? :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pioniri koji su se sastajali na subotnjim i biblijskim konferencijama pri kraju 1840-ih dugo su i s molitvom proučavali Bibliju kako bi odredili ispravne doktrine. Smatrali su da moraju biti u skladu s Biblijom. Istodobno su se bojali pozvati druge da im se pridruže smatrajući da su vrata spasenja zatvorena. U međuvremenu se stajalište pionira o mogućnosti spašavanja drugih promijenilo zahvaljujući brižljivom proučavanju Biblije, viđenjima Ellen White o vijesti koja treba obuhvatiti cijeli svijet i obraćenju ljudi koji nisu bili dio pokreta iz 1844. “Zatvorena vrata” bila su 1852. pretvorena u “otvorena vrata” i misionarska revnost male skupine potaknula ih je na propovijedanje i naučavanje u svim istočnim državama.

Moguće je da je u glavama nekih bila jako utisnuta ideja i o zatvorenim vratima ali to ne znači da su oni to kao doktrinu držali. Pošto znamo da to nije držala Elen Vajt već od decembra 1844. jasno je da to nije bilo nigde doktrinarno i shvaćeno. To što je neko verovao...lično ili veći broj ljudi nije odrednica samog pokreta već ljudi u tom pokretu.

Uvek treba imati na umu da se teško menjaju stavovi. I neki ostaju u takvom stavu dugo vremena nakon što je recimo od strane nekog autoriteta poput Elen Vajt objavljeno kroz viđenje da se zatvorena vrata ne mogu odnositi na 1844 već na vreme pre kraja. Zato Nensi i kaže da su se stavovi pionira menjali...vidiš i sam da ona Elenu Vajt ovde izdvaja jer kaže da su njena viđenja(od prvog počevši naravno..jer prvo je bilo ključno a ono je bilo u decembru 1844) učinila promenu u njihovim stavovima. I uvek je tako...stvari se teško menjaju. Tako je bilo i sa adventnim pokretom.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Na kraju krajeva, ovaj lični diživaljaj pionira, koji je posledica jedne zablude, po ovom pitanju je dala 7 godina vremena da se uobliče i neke druge teološke ideje na miru, bez prilava mnogih iz sveta koji nisu imali taj duh istraživanja i koji bi samo doveli u mnoštvo pogrešnih tumačenja, je imalo kažem moguće i dobre strane..a to je da su na miru mogli punih 7 godina da istražuju svakodnevno mnoge tačke učenja Biblije koje nagli dolazak ljudi iz sveta bi pokvario. Imajmo na umu da je neznabošcima počelo propovedanje od apostola Pavla...negde oko 34.n.e. Punih 7 godina se propovedalo samo Jevrejima..izabranom narodu od vremena Isusove misije i apostola 3,5 godine pa preko apostola nakon Hrista opet 3,5 godine. 7 godina neznabošci nisu u velikoj meri obraćani. Tek od vremena apostola Pavla 34.n.e počinje sa propovedima neznabošcima..organizovanim propovedima. I sam apostol Petar to nije razumeo...kao što znamo pa je u viđenju dobio viziju da i neznabošcima treba propovedati evanđelje. Nekako se ovde ponovila istorija od 7 godina.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Moguće je da je u glavama nekih bila jako utisnuta ideja i o zatvorenim vratima ali to ne znači da su oni to kao doktrinu držali. Pošto znamo da to nije držala Elen Vajt već od decembra 1844.

Ona vaša adventistička profesorica Nancy J. Vyhmeister kaže da je to naučavala i Elen White, i to sve do 1952. godine. Tko je tebi kazao da nije? Tripo, Laodikeja, Kainos, Miroljub? :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ona vaša adventistička profesorica Nancy J. Vyhmeister kaže da je to naučavala i Elen White, i to sve do 1952. godine

Ona to ne kaže nitu nju pominje već kaže pioniri...a i sam vidiš da nju izdvaja jer kaže da su "njenim viđenjima oni upravo menjali stavove". A to znamo iz prvog viđenja koje je bilo u decembru 1844. i koje zaista ruši upravo ovu zabludu. Tu ona sama to i kaže da je tako bilo. Nije nikakava tajna da su pioniri imali takve stavove...imala je i ona sama do prosnica meseca 1844 i to i kaže. Kada se stvari sagledaju kao celina nije problem shvatit sve ovo. Baš je jednostavno.

Jesu pioniri mnogi i pored toga imali takav stav...nije sporno. Imali su mnogo različitih stavova po mnogim pitanjima..sve to stoji. Samo zavisi kako se gleda tj. iz kog ugla. No, proces ostavlajnja nekih zabluda ma koliko neznatne bile je dug proces.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ona to ne kaže nitu nju pominje već kaže pioniri...a i sam vidiš da nju izdvaja jer kaže da su "njenim viđenjima oni upravo menjali stavove". A to znamo iz prvog viđenja koje je bilo u decembru 1844. i koje zaista ruši upravo ovu zabludu.

A zašto onda profesorica Vyhmeister kaže da su tako vjerovali sve do 1852. godine? I ne pojedini pioniri, nego svi, dakle Ellen White.

Uostalom, što se tiče Ellen White i kako je ona o ovome vjerovala, ne treba nam ničija potvrda, jer za naučavanje zatvorenih vrata od Ellen White potvrdu imamo u njenim tekstovima koje je objavljivala 1847., 1848, 1849., 1850. i 1851. :) I osim što imamo potvrdu da je to naučavala, imamo i potvrdu kako su to ona i muž joj James White pokušali sakriti klistirajući njezine spise koji su objavljivani nakon 1851. godine.

Natrag