Kako su James i Ellen White "klistirali" "duh proroštva"

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
E sad, kao što možemo videti ovaj tekst: "It was just as impossible for them to get on the path again and go to the City, as all the wicked world which God had rejected. They fell all the way along the path one after another"- "Njima je tako bilo nemoguće vratiti se ponovo na put i poći u grad, kao i čitavom pokvarenom svijetu kojeg je Bog odbacio. Padali su uzduž čitavog puta jedan za drugim" ne menja ništa u poruci onoga što je navela i zato taj tekst je možda i izostavljen.

Zašto su onda ovo James i Ellen White izbacili ("klistirali") iz svih kasnijih izdanja ovog njenog viđenja, počevši od 1851. godine??? Osim toga, Ellen White je stalno isticala kako nije napisala "niti jednu svoju riječ", nego joj je sve što je napisala došlo izravno "sa Božjeg prijestolja". Ako je ovo istina, odakle onda pravo James-u i Ellen White da "klistiraju Božju riječ" - odakle im pravo da izbacuju ono što je Bog poručio svome narodu????? :):)

Ali on ne govori o događaima iz 1844 na koji se ovo viđenje odnosi već na buduće događaje...

Govori upravo o događajima u jesen 1844. Jovane, ti pojma nemaš o ovim tekstovima, ti pojma nemaš što su vaši subotarski pioniri i utemeljitilji činili i naučavali tih prvih godina nakon jeseni 1844. Evo ti dokaz da se gornji tekst Ellen White odnosi upravo na događaje iz 1844., a ne na neki fiktivni futuristički događaj. Slijedi dolje dokaz.

Predmetno "viđenje" Ellen White, koje su ona i muž joj James White objavili u časopisu A Word to the Little Flock“, 1847. god., pod naslovom: "To the remnant scattered abroad", u prijevodu - Raseljenom Ostatku, kao što sam prije dokumentirao i pokazao, James i Ellen White su klistirali i tako klistiranog objavljivali u svim izdanjima nakon 1851. godine. Pogledajmo sada to isto (istina klistirano) viđenje Ellen White koje je u Ranim Spisima iz 1882. godine objavljeno pod naslovom: "My First Vision" - u prijevodu "Moje prvo viđenje". Evo isječka iz toga teksta, iz originalnog engleskog izdanja i iz izdanja nakladnika "Znaci vremena", 2007. god. u Zagrebu.

Engleski: While I was praying at the family altar, the Holy Ghost fell upon me, and I seemed to be rising higher and higher, far above the dark world. I turned to look for the Advent people in the world, but could not find them, when a voice said to me, "Look again, and look a little higher." At this I raised my eyes, and saw a straight and narrow path, cast up high above the world. On this path the Advent people were traveling to the city, which was at the farther end of the path. They had a bright light set up behind them at the beginning of the path, which an angel told me was the midnight cry. This light shone all along the path and gave light for their feet so that they might not stumble.

Hrvatski: Dok sam se molila kod obiteljskog oltara, Sveti Duh je
sišao na mene i činilo mi se da se uzdižem sve više i više, visoko iznad mračnog svijeta. Osvrnula sam se tražeći u svijetu adventni narod, ali ga nisam mogla naći dok mi jedan glas nije rekao: "Pogledaj ponovno i malo više." Nato sam podigla oči i ugledala ravnu, usku stazu koja se dizala visoko iznad svijeta. Po toj stazi išao je adventni narod prema gradu koji se nalazio daleko na kraju puta. Na samom početku puta iza njih je svijetlilo jako svjetlo za koje mi je jedan anđeo rekao da je Ponoćni poklič. Ovo svjetlo je obasjavalo čitavu stazu i osvjetljavalo im noge da se ne bi spoticali.
---------------------------------------
Pogledajte gore - "Ponoćni Poklič". A što je "Ponoćni poklič" - "The Midnight Cry"???? :):) To je nešto isključivo i samo vezano u Millerov pokret i "Adventni narod". Dakle, viđenje Ellen White (1847. pod naslovom "To the remnant scattered abroad" objavljeno u časopisu A Word to the Little Flock) odnosi se upravo i isključivo na događaje u jesen 1844. godine. A ovo dalje znači sve ono što sam već ponavljao - Ellen White i ostali pioniri ASD od 1844. - 1851. vjeruju i naučavaju kako je Isus 22.10.1844. prestao posredovati za grešnike i kako je tada završilo vrijeme za pokajanje spasenje grešnika.

P.S. Besmisleno je, pa neću više slijepcima dokazivati ono što je očito.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Zašto su onda ovo James i Ellen White izbacili ("klistirali") iz svih kasnijih izdanja ovog njenog viđenja, počevši od 1851. godine??? Osim toga, Ellen White je stalno isticala kako nije napisala "niti jednu svoju riječ", nego joj je sve što je napisala došlo izravno "sa Božjeg prijestolja". Ako je ovo istina, odakle onda pravo James-u i Ellen White da "klistiraju Božju riječ" - odakle im pravo da izbacuju ono što je Bog poručio svome narodu????? :)

Postoji nekada razlog zašto se neke stvari ne pomenu a da se ne krije nikakva averzija prema onome što je izbačeno.

Dakle, ako ta rečenica suštinski ništa ne menja u datom tekstu mislim da ne postoji razlog za sumnju da su razlozi za izostavljanje te rečenice u vezi sa nekim lošim namerama. Sutina teksta je ostala ista...suština rečenoga. Jednostavno ona ima i nekih objašnjenja za izostanek nekih tekstova u vezi opaski iz tog vremena i navešću ih moguće uskoro. No, to je od drugrazredne važnosti.

Govori upravo o događajima u jesen 1844. Jovane, ti pojma nemaš o ovim tekstovima, ti pojma nemaš što su vaši subotarski pioniri i utemeljitilji činili i naučavali tih prvih godina nakon jeseni 1844. Evo ti dokaz da se gornji tekst Ellen White odnosi upravo na događaje iz 1844., a ne na neki fiktivni futuristički događaj.

Upravo se ovde radi o budućim događajim. Evo recimo pomen 144000. Samo to po sebi govori o događajima za poslednje dane a ne za 1844. Jer 144000 su opisani u Otkrivenju 7 i 14 a ono je vezano za vreme sedam posednjih zala..ali to je posebna tema..ako ti bude značilo možemo i to detaljnije.

Drugo, evo pogledaj u sam ja sam zato i naveo deo teksta koji kaže:

"
" few of the events of the future were seen at that time. Later views have been more full ". -"tada je viđeno samo nekoliko budućih događaja koje sam videla tada. Kasnija viđenja su bila potpunija".

Znači ovo je citat iz istog teksta koji zapravo i navodi da se radi o budućim događajima. Ona je to videla i to je bilo nešto što tek treba da se dogodi. Da li u bliskoj i dalekoj budućnositi od njenog vremana ona to samo konstatuje da je videla i da ima veze sa budućim događajima. Ona kaže da je tada videla to ali da je u nerednom peridou ova viđenja upotpunjena. Jedino ima smisla ako se radi kao što i kaže o budućem vremenu. Jer nema takođe smsial upotpunjavati viđenja po istom pitanju ako je sve to ono što se deslilo u prošlosti.

No, dobro.

Predmetno "viđenje" Ellen White, koje su ona i muž joj James White objavili u časopisu A Word to the Little Flock“, 1847. god., pod naslovom: "To the remnant scattered abroad", u prijevodu - Raseljenom Ostatku,

Hajde i ovo ćemo razmotriti uskoro. Jer ovo je sada već izdvojen tekst koji ima svoj poseban osvrt i nije povezan sa ovim iz Present Truth iako govori delimično o istoj temi.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Postoji nekada razlog zašto se neke stvari ne pomenu a da se ne krije nikakva averzija prema onome što je izbačeno.

Dakle, ako ta rečenica suštinski ništa ne menja u datom tekstu mislim da ne postoji razlog za sumnju da su razlozi za izostavljanje te rečenice u vezi sa nekim lošim namerama. Sutina teksta je ostala ista...suština rečenoga. Jednostavno ona ima i nekih objašnjenja za izostanek nekih tekstova u vezi opaski iz tog vremena i navešću ih moguće uskoro. No, to je od drugrazredne važnosti.

Upravo se ovde radi o budućim događajim. Evo recimo pomen 144000. Samo to po sebi govori o događajima za poslednje dane a ne za 1844. Jer 144000 su opisani u Otkrivenju 7 i 14 a ono je vezano za vreme sedam posednjih zala..ali to je posebna tema..ako ti bude značilo možemo i to detaljnije.

Drugo, evo pogledaj u sam ja sam zato i naveo deo teksta koji kaže:

"Znači ovo je citat iz istog teksta koji zapravo i navodi da se radi o budućim događajima. Ona je to videla i to je bilo nešto što tek treba da se dogodi. Da li u bliskoj i dalekoj budućnositi od njenog vremana ona to samo konstatuje da je videla i da ima veze sa budućim događajima. Ona kaže da je tada videla to ali da je u nerednom peridou ova viđenja upotpunjena. Jedino ima smisla ako se radi kao što i kaže o budućem vremenu. Jer nema takođe smsial upotpunjavati viđenja po istom pitanju ako je sve to ono što se deslilo u prošlosti.

No, dobro.

Hajde i ovo ćemo razmotriti uskoro. Jer ovo je sada već izdvojen tekst koji ima svoj poseban osvrt i nije povezan sa ovim iz Present Truth iako govori delimično o istoj temi.

Naravno, ni u čemu se ne slažem s ovim tvojim besmislicama, ali nakratko pretpostavimo da si ti u svemu u pravu i probaj odgovoriti: Zašto su tvoji duhovni preci deset godina isključivo i samo pokušavali okupiti one koji su bili prihvatili Millerovo proroštvo???

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Temelj crkve je Isusova posrednicka sluzba u Svetinji, i njeno prihvatanje je uslov spasenja.

Svako ko prihvati Isusa za spasitelja i posrednika u nebeskoj Svetinji - on postaje clan crkve, i prima se u drustvo zapisanih na nebesima.

Ko ne veruje ovo i ne prihvata, to je njegova stvar.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Naravno, ni u čemu se ne slažem s ovim tvojim besmislicama, ali nakratko pretpostavimo da si ti u svemu u pravu

Ja verujem da je ovo istina ne zato što tako ja mislim već kao što vidiš tekstovima koje navedoh. Ne kažem opet da je sve isprtavno ni u mom tumačenju. Dajem mogućnost i da nisam potpuno ispravno ovo shvatio. Ali jednostavno pomen 144000 i izraz "budući događaji" mi ukazuje da ona u tom tekstu nije mislila na 1844..što je veoma značajno.

probaj odgovoriti: Zašto su tvoji duhovni preci deset godina isključivo i samo pokušavali okupiti one koji su bili prihvatili Millerovo proroštvo???

Ja za sad te tekstove još nisam detaljno razmotrio..pokušaću uskoro..a treba i ovo novo što si naveo odmah nakon mog prethodno posta...samo malo strpljenja. Pokušaću da i to sve odgovorim ali za sve treba vreme...nadam se što pre.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja za sad te tekstove još nisam detaljno razmotrio..pokušaću uskoro..a treba i ovo novo što si naveo odmah nakon

Ovo je zapravo tvoje priznanje da ti pojma nisi imao što su ti pioniri vjerovali i naučavali. Prvi put čuješ sada od mene. I tebe u subotarskoj sekti, kao i Kainosa, drži neznanje o tome kako je nastala i što je u svojim počecima vjerovala. A što je mogla vjerovati najbolje možda odgovara činjenica da je u orgijama (doslovnim) začeta i rođena.

P.S. Ne odgovori ti meni. Zašto su James i Ellen White "klistirali" ovu rečenicu iz njenih soisa.

It was just as impossible for them to get on the path again and go to the City, as all the wicked world which God had rejected. They fell all the way along the path one after another

Prijevod: "Njima je tako bilo nemoguće vratiti se ponovo na put i poći u grad, kao i čitavom pokvarenom svijetu kojeg je Bog odbacio. Padali su uzduž čitavog puta jedan za drugim".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dok sam se molila kod obiteljskog oltara, Sveti Duh je
sišao na mene i činilo mi se da se uzdižem sve više i više, visoko iznad mračnog svijeta. Osvrnula sam se tražeći u svijetu adventni narod, ali ga nisam mogla naći dok mi jedan glas nije rekao: "Pogledaj ponovno i malo više." Nato sam podigla oči i ugledala ravnu, usku stazu koja se dizala visoko iznad svijeta. Po toj stazi išao je adventni narod prema gradu koji se nalazio daleko na kraju puta. Na samom početku puta iza njih je svijetlilo jako svjetlo za koje mi je jedan anđeo rekao da je Ponoćni poklič. Ovo svjetlo je obasjavalo čitavu stazu i osvjetljavalo im noge da se ne bi spoticali.
---------------------------------------
Pogledajte gore - "Ponoćni Poklič". A što je "Ponoćni poklič" - "The Midnight Cry"???? :):)To je nešto isključivo i samo vezano u Millerov pokret i "Adventni narod"

Evo odgovoriću i vezano za ovo. Da li ona misli ovde na pokret iz 1844 i na taj period ili na poslednje dane? Zapravo ovo je samo malo pre onoga što si ranije citirao. Hajde da čujemo nastavka teksta. Odavde ide nastavak:

"I dok 1.svoj pogled upiru u Isusa koji se nalazi upravo ispred njih vodeći ih u Grad, oni su potpuno bezbedni. Međutim, mnogi posustaju i govore kako je grad odveć daleko, kako su oni očekivali da mnogo brže stignu. Tada Isus u želji da ih ohrabri podiže svoju slavnu desnicu iz koje izvire svetlost i obasjava grupu adventista i oni počinju da kliču: „Aliluja". Neki lakomisleno odbacuju svetlost i govore da ih nije Bog dotle doveo. Iza njih stoga nestaje svetlosti i oni ostaju u potpunoj tami; spotiču se izgubivši iz vida putokaz a i Isusa i najzad padaju sa staze dole, u mračni i zli svet. 2. Do nas zatim dopire Božji glas koji zvuči kao hujanje mnogih voda i objavljuje dan i čas Isusovog dolaska. 3. Živi sveti, njih 144000 na broju, poznaju i razumeju glas, dok nepokajani misle da je to grmljavina i zemljotres. Objavivši taj trenutak, Bog izliva na nas svoj Sveti Duh i naša lica blistaju slavom Božjom, slično licu Mojsijevom kad je silazio sa Sinajske gore. " Rani spisi, moje prvo viđenje, EGW

Vidi ovo podvučeno...pod 1. pominje se "grad" u koji putuju? Koji je to grad? To je Jerusalim. Da li su oni putovali u Jerusalim sa nebesa 1844? Ne, nisu. Dakle, ovo je opis događaja na kraju vremena. Pod 2. pominje se "Isusov dolazak". Da li je to ono što je bilo 1844? Ne, to je događaj u budućnosti. I pod 3. imamo 144000. Da li je to opet vezano za 1844? Ne, nije to je opet vezano za poslednja vremena.

Znači ni ovaj "ponoćni poklič" u ovom kontekstu koji je pomenut nije povezan sa 1844. To se opet vidi iz konteksta..dakle pominje se grad-Jerusalim...pominje si Isusov dolazak i pominje se 144000.

No, ako i ovo nije dovoljno hajde još koji citat kasnije da vidimo:

"Ubrzo naše oči bivaju privučene 1. pojavom jednog malog crnog oblaka veličine otprilike kao pola čovečije ruke, jer svi znamo da je to znak Sina čovečijeg. Svi u svečanoj tišini posmatramo kako se oblak približuje i postaje sve svetliji i veličanstveniji, da bi se konačno pretvorio u veliki beli oblak.

Donja strana mu je kao u plamenu; iznad njega se uzdiže duga dok se oko njega nalaze desetine hiljada anđela koji pevaju najdivnije pesme; na oblaku sedi Sin čovečiji. Kosa Mu je bela i u uvojcima se spušta do ramena, a na glavi ima mnogo kruna. Noge su Mu kao oganj razgoreo, 2. u desnoj ruci ima oštar srp a u levoj srebrnu trubu.....Dolazi do snažnog zemljotresa. 3. Grobovi se otvaraju i mrtvi izlaze iz njih odeveni u besmrtnost. Verni, 144000 na broju, kliču „Aliluja!" dok prepoznaju svoje prijatelje koje je smrt bila otrgla od njih; u istom trenutku mi bivamo preobraženi i "zajedno sa njima" uzdižemo se „u susret Gospodu na nebo". Rani spisi, Moje prvo viđenje, EGW

Pogledaj molim te sada ove opise. Pod 1. imamo termin "znak sina Čovečijeg" opisan kao doalzak u oblaku. Očigldno drugi Hristov dolazak, 2. imamo oštar srp i trubu..opis iz Otkrivenja 16 i opis dolazsak Hristovog, 3. Mrtvi vaskrsavaju a 144000 kliču.

Imamo potpuni opis drugog dolaska a ne 1844. Evo budi onako nepristrasan što je moguće više pa sam zaključi.

Inače, sećeš se u nekom od ranijih postova kada sam ti i napisao reči Elen Vajt koja kaže da je prvo viđejne upravo pomoglo da se razveje ideja o zatvorenim vratima za svet u 1844. Ona je upravo sa prvim viđenjem napustila tu ideju i jasno je da zapečaćivanje i zatvaranje vrata za svet jeste prilikom drugog dolaska.

Ovo je zapravo tvoje priznanje da ti pojma nisi imao što su ti pioniri vjerovali i naučavali. Prvi put čuješ sada od mene. I tebe u subotarskoj sekti, kao i Kainosa, drži neznanje o tome kako je nastala i što je u svojim počecima vjerovala.

Iskreno, dosta sam naučio tvojim citiranjem jer nisam obraćao pažnju na spise Elen Vajt u tolikoj meri. Verujem da je iskreno radila za Gospoda ali Pismo je meni iznad svega. No, tvoje citiranje je mi je još više približilo nauku Elen Vajt. To je činjenica.

P.S. Ne odgovori ti meni. Zašto su James i Ellen White "klistirali" ovu rečenicu iz njenih soisa.

It was just as impossible for them to get on the path again and go to the City, as all the wicked world which God had rejected. They fell all the way along the path one after another

Prijevod: "Njima je tako bilo nemoguće vratiti se ponovo na put i poći u grad, kao i čitavom pokvarenom svijetu kojeg je Bog odbacio. Padali su uzduž čitavog puta jedan za drugim".

Ja sam rekao..u pravom kontestu onoga što ona kaže taj deo rečenicene menja ništa u odnosu na celinu. A zašto je imala potrebe da nekad izostavi neki deo hajde pitaćemo je...rekoh ima nekoliko njenih citata i o tome pa čim nađem napisaću ti..šta ona kaže..

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Evo odgovoriću i vezano za ovo.

Jovane, nema smisla ovo dalje razglabati, jer vidjesmo sami adventistički profesori (Nancy J. Vyhmeister) priznaju i deklariraju kako su Ellen White i pioniri sve do 1852. godine naučavali "teoriju zatvorenih vrata".

Ja sam rekao..u pravom kontestu onoga što ona kaže taj deo rečenicene menja ništa u odnosu na celinu. A zašto je imala potrebe da nekad izostavi neki deo hajde pitaćemo je...rekoh ima nekoliko njenih citata i o tome pa čim nađem napisaću ti..šta ona kaže..

Potpuno je jasno Jovane zašto su ona i muž joj James White, nakon 1851. godine, izbacivali te dijelove iz njenih spisa. Naprosto su imali potrebu sakriti da je naučavala 'zatvorena vrata', jer je to naučavanje zaista bogohulno.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ko kaze da su izbacivali delove spisa.

Ti delovi postoje i danas, i crkva to uci.

Vrata Svetinje jesu zatvorena, ali su otvorena druga, od Svetinje nad Svetinjama.

I svi koji dolaze Isusu - ulaze u Svetinju nad Svetinjama gde Isus posreduje, jer je tu centar spasenja Sveta od greha.

Bez Svetinje nad Svetinjama i Isusove posrednicke sluzbe - nema ni spasenja.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ko kaze da su izbacivali delove spisa.

Ti delovi postoje i danas, i crkva to uci.

Nema tu što tko reći. Svatko tko zna čitati, pogleda originalna izdanja prije 1851. i kasnija izdanja, i jasno vidi da su James i Ellen White klistirali (izbacivali dijelove tekstova) spise Ellen White. Očito je, trebalo je sakriti i prikriti bogohulnost koju su vjerovali i naučavali.

Natrag