Kako se izvrću stihovi iz Biblije u cilju dokazivanja lažnih učenja?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ostavljas ''meni da prostudiram'' zato sto klasifikacije nema.
Ja sam ipak mislio da si je ti nasao..

Pa malo i ti da se "pomučiš" kad sam ja one tekstove sve izučio:)...

Ok, kad stignem pogledću. Ali mi je jedna misao sada da možda bi trebali sagledavati ove tekstove u kontekstu jer bez toga teško možemo nešto u potpunosti razumeti. Ti recimo insistiraš na izrazima koji bi trebali tačno da odrede nešto. Naravno, da i to treba uzeti u obzir. No, mislim da to samo po sebi nije dovoljno. Moramo razumevati kontekst onoga što Pavle govori o zakonu tj. o zapovestima pošto nam je to sada u fokusu. A videli smo u tekstovima koje smo tumačili iz poslanica apostola da se vrlo lako može razaznati na koji segment Zakona apostoli misle. Bar one tekstove koje smo ti i ja studirali mogli smo videti da apostoli kada ukazuju na ukidanje zakona ne podrazumevaju zapovesti --10 zapovesti nego druge segmente zakona poput onoga u Jevrejima 7 gde Pavle recimo ukazuje na "zakon o sveštenstvu" itd...Dakle hoću reći da je kontekst važan i nekada i najvažniji. Sami izrazi za zakon koji se koriste trebaju biti tumačeni u tom kontekstu jer nekada sami izrazi imaju višestruko značenje i onda se nalazimo u dilemi koji tačno prevod datog izraza da upotrebimo. No, kontekst nam treba u tome pomoći.

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Građanski zakon u Teokratskoj državi Izrael imao je propisane kazne za razne prekršaje.

Hrist navodi jednu od tih kazni da bi svojim slušaocima rekao kako treba da se ponašaju u uslovima okupacije (bili su okupirani od Rima).

U novo nastalim uslovima, ljudi ne treba da se buntovno ponašaju prema vlastima koje upotrebljavaju silu.

Mi smo svi sada pod okupacijom. Ne postoji teokratska država u kojoj je vrhovna vlast pravi Teos (Bog).

U ovakvim uslovima, čovek treba da pokaže da je stanovnik neba. Da u njegovom srcu vlada zakon ljubavi.

A to uopšte ne znači da je Bog promenio svoje mišljenje što se tiče greha.

Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
"Ako imate ljubav k meni, zapovijesti moje držite."

Da navedemo kontekst Hristovih reči. Isus izgovara ove oproštajne reči nakon pashalne večere...

Joh 14:1 Da se ne plaši srce vaše, verujte Boga, i mene verujte.
Joh 14:2 Mnogi su stanovi u kući Oca mog. A da nije tako, kazao bih vam; idem da vam pripravim mesto.
Joh 14:3 I kad otidem i pripravim vam mesto, opet ću doći, i uzeću vas k sebi da i vi budete gde sam ja.
Joh 14:4 I kuda ja idem znate, i put znate.
Joh 14:5 Reče Mu Toma: Gospode! Ne znamo kuda ideš; i kako možemo put znati?
Joh 14:6 Isus mu reče: Ja sam put i istina i život; niko neće doći k Ocu do kroza me.
Joh 14:7 Kad biste mene znali onda biste znali i Oca mog; i odsele poznajete Ga, i videste Ga.
Joh 14:8 Reče Mu Filip: Gospode! Pokaži nam Oca i biće nam dosta.
Joh 14:9 Isus mu reče: Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe? Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?
Joh 14:10 Zar ne veruješ da sam ja u Ocu i Otac u meni? Reči koje vam ja govorim ne govorim od sebe; nego Otac koji stoji u meni On tvori dela.
Joh 14:11 Verujte meni da sam ja u Ocu i Otac u meni; ako li meni ne verujete, verujte mi po tim delima.
Joh 14:12 Zaista, zaista vam kažem: koji veruje mene, dela koja ja tvorim i on će tvoriti, i veća će od ovih tvoriti; jer ja idem k Ocu svom;
Joh 14:13 I šta god zaištete u Oca u ime moje, ono ću vam učiniti, da se proslavi Otac u Sinu.
Joh 14:14 I ako šta zaištete u ime moje, ja ću učiniti.

Nakon toga dolaze reči...

Joh 14:15 Ako imate ljubav k meni, zapovesti moje držite.
Joh 14:16 I ja ću umoliti Oca, i daće vam drugog utešitelja da bude s vama vavek:
Joh 14:17 Duha istine, kog svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti.
Joh 14:18 Neću vas ostaviti sirotne; doći ću k vama.
Joh 14:19 Još malo i svet mene više neće videti; a vi ćete me videti; jer ja živim, i vi ćete živeti.
Joh 14:20 U onaj ćete vi dan doznati da sam ja u Ocu svom, i vi u meni, i ja u vama.
Joh 14:21 Ko ima zapovesti moje i drži ih, on je onaj što ima ljubav k meni; a koji ima ljubav k meni imaće k njemu ljubav Otac moj; i ja ću imati ljubav k njemu, i javiću mu se sam.
Joh 14:22 I reče Mu Juda, ne Iskariotski: Gospode! Šta je to da ćeš se nama javiti a ne svetu?
Joh 14:23 Isus odgovori i reče mu: Ko ima ljubav k meni, držaće reč moju; i Otac moj imaće ljubav k njemu; i k njemu ćemo doći, i u njega ćemo se staniti.
Joh 14:24 Koji nema ljubavi k meni ne drži moje reči; a reč što čujete nije moja nego Oca koji me posla.

Hrist nastavlja svoj oproštajni govor koji se proteže sve do 17. glave.

U tom govoru se nalaze reči...

Joh 15:10 Ako zapovesti moje uzdržite ostaćete u ljubavi mojoj, kao što ja održah zapovesti Oca svog i ostajem u ljubavi Njegovoj.
Joh 15:11 Ovo vam kazah, da radost moja u vama ostane i radost vaša se ispuni.
Joh 15:12 Ovo je zapovest moja da imate ljubav među sobom, kao što ja imadoh ljubav k vama.
Joh 15:13 Od ove ljubavi niko veće nema, da ko dušu svoju položi za prijatelje svoje.
Joh 15:14 Vi ste prijatelji moji ako tvorite šta vam ja zapovedam.
Joh 15:15 Više vas ne nazivam slugama; jer sluga ne zna šta radi gospodar njegov; nego vas nazvah prijateljima; jer vam sve kazah što čuh od Oca svog.
Joh 15:16 Vi mene ne izabraste, nego ja vas izabrah, i postavih vas da vi idete i rod rodite; i da vaš rod ostane, da šta god zaištete u Oca u ime moje da vam da.
Joh 15:17 Ovo vam zapovedam da imate ljubav među sobom.
Joh 15:18 Ako svet na vas uzmrzi, znajte da na mene omrznu pre vas.
Joh 15:19 Kad biste bili od sveta, onda bi svet svoje ljubio; a kako niste od sveta, nego vas ja od sveta izbrah, zato mrzi na vas svet.
Joh 15:20 Opominjite se reči koju vam ja rekoh: nije sluga veći od gospodara svog. Ako mene izgnaše, i vas će izgnati; ako moju reč održaše, i vašu će održati.
Joh 15:21 Ali sve će vam ovo činiti za ime moje, jer ne poznaju Onog koji me posla.
Joh 15:22 Da nisam bio došao i govorio im ne bi greha imali; a sad izgovora neće imati za greh svoj.
Joh 15:23 Koji mrzi na mene i na Oca mog mrzi.
Joh 15:24 Da nisam bio i dela tvorio među njima kojih niko drugi ne tvori, ne bi greha imali; a sad i videše, i omrznuše na mene i na Oca mog.
Joh 15:25 Ali da se zbude reč napisana u zakonu njihovom: Omrznuše na me nizašta.
Joh 15:26 A kad dođe utešitelj, koga ću vam poslati od Oca, Duh istine, koji od Oca izlazi, On će svedočiti za mene.
Joh 15:27 A i vi ćete svedočiti, jer ste od početka sa mnom.

Joh 16:1 Ovo vam kazah da se ne sablaznite.
Joh 16:2 Izgoniće vas iz zbornica; a doći će vreme kad će svaki koji vas ubije misliti da Bogu službu čini.
Joh 16:3 I ovo će činiti, jer ne poznaše Oca ni mene.
Joh 16:4 Nego vam ovo kazah kad dođe vreme da se opomenete ovog da vam ja kazah; a isprva ne kazah vam ovo, jer bejah s vama.
...

Joh 16:33 Ovo vam kazah, da u meni mir imate. U svetu ćete imati nevolju; ali ne bojte se, jer ja nadvladah svet.

Joh 17:1 Ovo govori Isus, pa podiže oči svoje na nebo i reče: Oče! Dođe čas, proslavi Sina svog, da i Sin Tvoj proslavi Tebe;
Joh 17:2 Kao što si Mu dao vlast nad svakim telom da svemu što si Mu dao da život večni.
Joh 17:3 A ovo je život večni da poznaju Tebe jedinog istinitog Boga, i koga si poslao Isusa Hrista.
Joh 17:4 Ja Tebe proslavih na zemlji; posao svrših koji si mi dao da radim.
Joh 17:5 I sad proslavi Ti mene, Oče, u Tebe samog slavom koju imadoh u Tebe pre nego svet postade.
Joh 17:6 Ja javih ime Tvoje ljudima koje si mi dao od sveta; Tvoji behu pa si ih meni dao, i Tvoju reč održaše.
Joh 17:7 Sad razumeše da je sve što si mi dao od Tebe.
Joh 17:8 Jer reči koje si dao meni dadoh im; i oni primiše, i poznadoše istinito da od Tebe iziđoh, i verovaše da si me Ti poslao.
Joh 17:9 Ja se za njih molim: ne molim se za (sav) svet, nego za one koje si mi dao, jer su Tvoji.
Joh 17:10 I moje sve je Tvoje, i Tvoje moje; i ja se proslavih u njima.
Joh 17:11 I više nisam na svetu, a oni su na svetu, a ja idem k Tebi. Oče Sveti! Sačuvaj ih u ime svoje, one koje si mi dao, da budu jedno kao i mi.
Joh 17:12 Dok bejah s njima na svetu, ja ih čuvah u ime Tvoje; one koje si mi dao sačuvah, i niko od njih ne pogibe osim Sina pogibli, da se zbude pismo.
Joh 17:13 A sad k Tebi idem, i ovo govorim na svetu, da imaju radost moju ispunjenu u sebi.
Joh 17:14 Ja im dadoh reč Tvoju; i svet omrznu na njih, jer nisu od sveta, kao i ja što nisam od sveta.

Joh 17:15 Ne molim Te da ih uzmeš sa sveta, nego da ih sačuvaš oda zla.
Joh 17:16 Od sveta nisu, kao ni ja što nisam od sveta.
Joh 17:17 Osveti ih istinom svojom: reč je Tvoja istina.
Joh 17:18 Kao što si Ti mene poslao u svet, i ja njih poslah u svet.
Joh 17:19 Ja posvećujem sebe za njih, da i oni budu osvećeni istinom.
Joh 17:20 Ne molim se, pak, samo za njih, nego i za one koji me uzveruju njihove reči radi;
Joh 17:21 Da svi jedno budu, kao Ti, Oče, što si u meni i ja u Tebi; da i oni u nama jedno budu, da i svet veruje da si me Ti poslao.
Joh 17:22 I slavu koju si mi dao ja dadoh njima, da budu jedno kao mi što smo jedno.
Joh 17:23 Ja u njima i Ti u meni: da budu sasvim ujedno, i da pozna svet da si me Ti poslao i da si imao ljubav k njima kao i k meni što si ljubav imao.
Joh 17:24 Oče! Hoću da i oni koje si mi dao budu sa mnom gde sam ja; da vide slavu moju koju si mi dao; jer si imao ljubav k meni pre postanja sveta.
Joh 17:25 Oče pravedni! Svet Tebe ne pozna, a ja Te poznah, i ovi poznaše da si me Ti poslao.
Joh 17:26 I pokazah im ime Tvoje, i pokazaću: da ljubav kojom si mene ljubio u njima bude, i ja u njima.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
..
Građanski zakon u Teokratskoj državi Izrael imao je propisane kazne za razne prekršaje.

Hrist navodi jednu od tih kazni da bi svojim slušaocima rekao kako treba da se ponašaju u uslovima okupacije (bili su okupirani od Rima).

U novo nastalim uslovima, ljudi ne treba da se buntovno ponašaju prema vlastima koje upotrebljavaju silu.

Mi smo svi sada pod okupacijom. Ne postoji teokratska država u kojoj je vrhovna vlast pravi Teos (Bog).

U ovakvim uslovima, čovek treba da pokaže da je stanovnik neba. Da u njegovom srcu vlada zakon ljubavi.

A to uopšte ne znači da je Bog promenio svoje mišljenje što se tiče greha.

Sta kazes nije rec o ''novom zakonu''?

Stari zavet kaze: ''Neka joj da knjigu raspusnu!", A Isus kaze: > "Svaki, koji pusti ženu svoju.. čini preljubu" .

Jel ti ovo gradjasnki ili moralni zakon?

Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Ovo su Isusove reči o knjizi raspusnoj.

Mat 5:31 Tako je kazano: Ako ko pusti ženu svoju, da joj da knjigu raspusnu.
Mat 5:32 A ja vam kažem da svaki koji pusti ženu svoju, osim za preljubu, navodi je te čini preljubu; i koji puštenicu uzme preljubu čini.

Mat 19:3 I pristupiše k Njemu fariseji da Ga kušaju, i rekoše Mu: Može li čovek pustiti ženu svoju za svaku krivicu?
Mat 19:4 A On odgovarajući reče im: Niste li čitali da je Onaj koji je u početku stvorio čoveka muža i ženu stvorio ih?
Mat 19:5 I reče: Zato ostaviće čovek oca svog i mater, i prilepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno telo.
Mat 19:6 Tako nisu više dvoje, nego jedno telo; a šta je Bog sastavio čovek da ne rastavlja.
Mat 19:7 Rekoše Mu: Zašto dakle Mojsije zapoveda da se da knjiga raspusna, i da se pusti?
Mat 19:8 Reče im: Mojsije je vama dopustio po tvrđi vašeg srca puštati svoje žene; a iz početka nije bilo tako.

Evo to je jasno objasnio sam Isus Hrist.

"iz početka nije bilo tako"
"Mojsije je vama dopustio po tvrđi vašeg srca puštati svoje žene"

Mat 19:9 Nego ja vama kažem: Ako ko pusti svoju ženu, osim za kurvarstvo, i oženi se drugom, čini preljubu; i koji uzme puštenicu čini preljubu.

(puštenice su žene koje su muževi ostavili. Žene koje nisu učinile preljubu)

Mat 19:10 Rekoše Mu učenici Njegovi: Ako je tako čoveku sa ženom, nije se dobro ženiti.
Mat 19:11 A On reče im: Ne mogu svi primiti te reči do oni kojima je dano.
Mat 19:12 Jer ima uškopljenika koji su se tako rodili iz utrobe materine; a ima uškopljenika koje su ljudi uškopili; a ima uškopljenika koji su sami sebe uškopili carstva radi nebeskog. Ko može primiti neka primi.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Evo to je jasno objasnio sam Isus Hrist.

"iz početka nije bilo tako"
"Mojsije je vama dopustio po tvrđi vašeg srca puštati svoje žene"
:)

Tako je , i da li je onda ZAKON PROMENJEN?

Ovde se radi o jednoj zapovesti dekaloga, koju su u Starom Zavetu tumacili ''na jedan nacin'' a u Novom Zavetu Isus nas ''uci drugacije''.

JEL UVEO NOVU ZAPOVEST HRISTOS ILI NIJE?
OVA ZAPOVEST SE SUPROTI MOJSIJEVOJ!
A TO JE BILA POENTA DOKAZATI DA ISUS UVODI "SVOJE NOVE ZAPOVESTI" KOJE SE SUPROTE STARIM!

Navedite stih. I tek onda pružite svoje tumačenje.
Što bi bilo ko verovao Vama na reč.
Valjda osoba kojoj se obracam poznaje odakle je stih, a ti prijatelju nisi ovde da ''svedocis drugima'' pa da treba da navodis celo poglavlje, vec se vodi diskusija, a ne ''spamovanje i promocija'' tvoje zajednice.

Poslednja izmena:
Natrag