Kako se izvrću stihovi iz Biblije u cilju dokazivanja lažnih učenja?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Još nije oidgovoreno na pitanje "ako ne postoji podela zakona zašto i knjiga sa obrednim zakonima nije stavljena u kovčeg zaveta - isto kao i deset zapovesti?"

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Za ''propise":

Levitski zakonik - Lev 13,59-towrah (to-raw')-propis, pravilo;odredba;zakon(Petateuh ili Dekalog)
Knjiga Brojeva - Br 9,12-chuqqah (khook-kaw')-odredba, pravilo, rropis
Knjiga Brojeva - Br 9,14-isto
Psalmi - Ps 119,36-`eduwth (ay-dooth')-svedočenje, svedok, svedočanstvo(u našem prevdu otkrivenje)
Psalmi - Ps 119,46-isto
Ezekiel - Ez 43,18-chuqqah (khook-kaw')-odrebe, propisi(za oltar i prinos žrtava)
Zaharija - Zah 7,7-qara' (kaw-raw')-narediti, prozivati(po imenu)...
Poslanica Efežanima - Ef 2,15-dogma (dog'-mah:)-law (civil, ceremonial or ecclesiastical) -- decree, ordinance, dakle(zakon-civilni, ceremonijalni ili crkveni); odredba, propis
Poslanica Kološanima - Kol 2,14-isto(izbrisao je...ceremonijani zakon:))

Evo brate Mire000, završih. Hvala ti na ovom i meni je još više pomoglo da razumem prirodu ovih izraza i kontekst njihovog korišćenja.

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Još nije oidgovoreno na pitanje "ako ne postoji podela zakona zašto i knjiga sa obrednim zakonima nije stavljena u kovčeg zaveta - isto kao i deset zapovesti?"

Ja sam odgovorio, ovo je cista glupost, jer u toj knjizi "NIJE BIO ODVOJEN OBREDNI ZAKON" vec se u istoj "NALAZIO DEKALOG" zajedno sa obredima , to je bio "Pentateux" u celosti - "Tora". Dakle nema podele..

Ako se tvrdi da je "obredni zakon ukinut" - odnosno ono sto se u toj knjizi nalazilo, onda je i "dekalog ukinut" - jer se nalazio zapisan u toj istoj knjizi.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Jovane, dobro - manje vise rec je o istim izrazima.
A gde je klasifikacija?

Ako mi dokazes klasifikaciju, onda bi se i slozio, ovako ne vidim podelu..

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane, dobro - manje vise rec je o istim izrazima.
A gde je klasifikacija?

Ako mi dokazes klasifikaciju, onda bi se i slozio, ovako ne vidim podelu..

Mire000, kao što smo mogli videti koriste se različiti izrazi za neki pojam koji je u našem preveden za "zakon" ili "odredbe" ili "uredbe" ili "propisi". Zato ima malo problema i u našim prevodima tj. nisu uvek dosledni originalnom tekstu. No, manje više kada je u pitanju termin "zakon" i "odredbe". Takođe kada je termin "zapovesti" u pitanju imamo više prevoda ali samo jedan kada se radi o onoj formuli "zakon, zapovesti i odredbe" a to je mitsvah tako da taj izraz možemo uzeti kao relevantan kada se u Starom Zavetu misli na 10 zapovesti ili Zakon Božiji. U grčkom bi paralela bio izraz εντολας (entole) iz Kološanima 4,10. Tako da je na nama da procenimo da li su ovi izrazi dati zato da bismo mogli tačnije tj. preciznije odrediti na koji pobliže deo Tore se misli ili su dati paušalno, bez nekog dubljeg značenja i upute. Ja lično smatram da u Bibliji nije ništa dato tek onako da se pomene nego ima doista dublji razlog ali za to treba duboko kopati po Reči jer jedino tako možemo napredovati:). Božija Reč jeste kompleksna i stalno i iznova nas nagoni na istraživanje. To je dobro za nas same jer kada bi nam na prvi pogled sve odmah bilo jasno da li bi je istraživali? Očigledno, ne. Zato smatram da i ovi izrazi i svi ostali jesu za dublje istraživanje sa ciljem da im nađemo pravu namenu. Na prvi pogled izgleda malo konfuzno ali postoji po mom dubokom uverenju kao i za ostatak Pisma izuzetan red i poredak koji će se videti kada budemo dublje proučavali Reč, razmišljali o njoj uz molitvu i zahvalnost.

Pozdrav.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ako se tvrdi da je "obredni zakon ukinut" - odnosno ono sto se u toj knjizi nalazilo, onda je i "dekalog ukinut" - jer se nalazio zapisan u toj istoj knjizi.

Onda je Bog legalizovao greh u novom zavetu, i priznao sotoniu pobedu a svoj poraz, jer sotona je navodio ljude da u starom zavetu krše deset zapovesti, i to znači da je Bog priznao da je sotona bio u pravu, i danas je on iz tog razloga legalizovao greh, i ukinuo ga, što znači - dao nam je slobodu da kršimo deset zapovesti, i prepustio nas sotoni.

Da li mire znaš kako glasi osnovni postulat satanizma i satanističke crkve Antona La Veja?

"Čini što ti je volja, to neka ti bude ceo zakon"

Mire, Mire - dobri čoveče..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire000, kao što smo mogli videti koriste se različiti izrazi za neki pojam koji je u našem preveden za "zakon" ili "odredbe" ili "uredbe" ili "propisi". Zato ima malo problema i u našim prevodima tj. nisu uvek dosledni originalnom tekstu. No, manje više kada je u pitanju termin "zakon" i "odredbe". Takođe kada je termin "zapovesti" u pitanju imamo više prevoda ali samo jedan kada se radi o onoj formuli "zakon, zapovesti i odredbe" a to je mitsvah tako da taj izraz možemo uzeti kao relevantan kada se u Starom Zavetu misli na 10 zapovesti ili Zakon Božiji. U grčkom bi paralela bio izraz εντολας (entole) iz Kološanima 4,10. Tako da je na nama da procenimo da li su ovi izrazi dati zato da bismo mogli tačnije tj. preciznije odrediti na koji pobliže deo Tore se misli ili su dati paušalno, bez nekog dubljeg značenja i upute. Ja lično smatram da u Bibliji nije ništa dato tek onako da se pomene nego ima doista dublji razlog ali za to treba duboko kopati po Reči jer jedino tako možemo napredovati:). Božija Reč jeste kompleksna i stalno i iznova nas nagoni na istraživanje. To je dobro za nas same jer kada bi nam na prvi pogled sve odmah bilo jasno da li bi je istraživali? Očigledno, ne. Zato smatram da i ovi izrazi i svi ostali jesu za dublje istraživanje sa ciljem da im nađemo pravu namenu. Na prvi pogled izgleda malo konfuzno ali postoji po mom dubokom uverenju kao i za ostatak Pisma izuzetan red i poredak koji će se videti kada budemo dublje proučavali Reč, razmišljali o njoj uz molitvu i zahvalnost.

Pozdrav.

Ja naravno ocekujem od tebe, da mi pokazes da se svaki od ovih izraza odnosi na "odredjeni set zakona iz Tore", i da je na taj nacin pisac mislio na podelu. Dakle treba mi da vidim da su ''pisci pravili klasifikaciju''.
Ako toga nema, ja zaista ne znam kako bi se onda ovi izrazi predstavili kao podele, kad ih niko nije takvima definisao.

Ako je neka "rec upotrebljena da bi se njom oznacila podela" , onda je nelogicno da nepostoji definicija podele konkretno za tu rec, odnosno da ona nigde u Pismu nije ''predstavljena kao skup zakona''. Mislim da ces se sloziti sa mnom?

Onda je Bog legalizovao greh u novom zavetu, i priznao sotoniu pobedu a svoj poraz, jer sotona je navodio ljude da u starom zavetu krše deset zapovesti, i to znači da je Bog priznao da je sotona bio u pravu, i danas je on iz tog razloga legalizovao greh, i ukinuo ga, što znači - dao nam je slobodu da kršimo deset zapovesti, i prepustio nas sotoni.

Da li mire znaš kako glasi osnovni postulat satanizma i satanističke crkve Antona La Veja?

"Čini što ti je volja, to neka ti bude ceo zakon"

Mire, Mire - dobri čoveče..

Kakav ti je ovo odgovor?

Ti kazes: ''Bog je stavio dekalog u kovceg, a OBREDNI ZAKON NAPISAO U KNJIGU I STAVIO PORED KOVCEGA"

I time ukazujes na PODELU!?

Ja ti dokazem da U OBREDNOJ KNJIZI STOJI ZAPISAN I DEKALOG.
TO ZNACI DA PODELE NEMA!

A to da je ''dekalog ukinut'' imas i kod Pavla, samo sto on kaze, da ''novi zakon vazi''.
A to sto se ti sad izvlacis nekakvim Antonom Lavejem i izmisljas da neko ovde tvrdi da treba ''biti gresnik'' , mislim stvarno je to neukusno!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ja naravno ocekujem od tebe, da mi pokazes da se svaki od ovih izraza odnosi na "odredjeni set zakona iz Tore", i da je na taj nacin pisac mislio na podelu. Dakle treba mi da vidim da su ''pisci pravili klasifikaciju''.
Ako toga nema, ja zaista ne znam kako bi se onda ovi izrazi predstavili kao podele, kad ih niko nije takvima definisao.

Svakako kao što rekoh ovo je kompleksan posao. Ipak bih ostavio da sam zaključiš. Pogledaj recimo tekstove koji se odnose na izraz "zapovesti" ali u prevodu "mitsvah" u hebrejskom i εντολας "entole" na Grčkom. Da li se oni odnose na Dekalog ili ne? U kom kontesktu se ne odnose itd....treba sve to proučiti detaljno:). Evo ti kad budeš mogao pogledaj ovo pa da zajedno prostudramo.

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Kakav ti je ovo odgovor?

Ti kazes: ''Bog je stavio dekalog u kovceg, a OBREDNI ZAKON NAPISAO U KNJIGU I STAVIO PORED KOVCEGA"

I time ukazujes na PODELU!?

To što tebi nije razumno i nema smisla, drugima itekako ima.

A to da je ''dekalog ukinut'' imas i kod Pavla, samo sto on kaze, da ''novi zakon vazi''.

Ajd daj konkretno šta je to novo u NZ. Daj konkretno, nemoj mi uopšteno NOVI ZAKON? Šta je to konkretno novo?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Svakako kao što rekoh ovo je kompleksan posao. Ipak bih ostavio da sam zaključiš. Pogledaj recimo tekstove koji se odnose na izraz "zapovesti" ali u prevodu "mitsvah" u hebrejskom i εντολας "entole" na Grčkom. Da li se oni odnose na Dekalog ili ne? U kom kontesktu se ne odnose itd....treba sve to proučiti detaljno:). Evo ti kad budeš mogao pogledaj ovo pa da zajedno prostudramo.

Pozdrav.

Ostavljas ''meni da prostudiram'' zato sto klasifikacije nema.
Ja sam ipak mislio da si je ti nasao..

To što tebi nije razumno i nema smisla, drugima itekako ima.
Hvala Bogu, ima razumnih a ima i nerazumnih..

Ajd daj konkretno šta je to novo u NZ. Daj konkretno, nemoj mi uopšteno NOVI ZAKON? Šta je to konkretno novo?

"Ako imate ljubav k meni, zapovijesti moje držite."
"Novu vam zapovijed dajem ljubite jedan drugog, kao što ja vas ljubih, da se i vi ljubite među sobom."

Tebi to nije nova zapovest?
Jel ti Isusa zoves lazovom?

Stari zavet kaze: ''oko za oko i zub za zub'', A Isus kaze: > ''nebranite se od zla.. nego ako te ko udari po desnom tvom obrazu obrni mu i drugi''.

Stari zavet kaze: ''Neka joj da knjigu raspusnu!", A Isus kaze: > "Svaki, koji pusti ženu svoju.. čini preljubu"

itd..

Natrag