-"A ti stani ovde kod mene, i kazaću ti
sve zapovesti i
uredbe i
zakone, koje ćeš ih naučiti da tvore u zemlji koju im dajem u nasledstvo",
5. Mojsijeva 5:31.
Vidis brate, ovde gresis kada pokusavas da napravis podelu sa tim izrazima, jel oni ne upucuju na podelu.
Kao prvo, izraz ''zakon i zapovesti'' je ''jedno te isto'' i ne moze se razgraniciti cak ni u nasem jeziku, a kamoli u hebrejskom jer to je ''isto''. Tako i ''Odredbe'' kao i prethodna dva izraza jedino sluze da ukazu i ''pojacaju" "vaznost celokupnog zakona'' a to je ''trostruka sema'' kod Jevreja, kojom oni ukazuju na ''celokupan Mojsijev zakon'' sa vaznoscu..
Te reci se upotrebljavaju ''zajedno'' ili ''jedna umesto druge''!
Da je to tacno, vidimo i kod Pavla, kada ''odredbom'' naziva ''zapovest iz dekaloga'' (Rimljanima 1: 29-32) :
"
zavisti, ubistva, svađe.. Oni znaju odredbu Božju, da oni, koji to čine, zaslužuju smrt..."
STA JE PAVLE OVDE NAZVAO "ODREDBOM" > NAZVAO JE ODREDBOM "ZAPOVEST IZ DEKALOGA".
To je dokaz da ovaj izraz NE OZNACAVA PODELU!
Ovaj izraz prosto pojacava "vaznost'' izrecenog.
-"I drži šta ti je Gospod Bog tvoj zapovedio da držiš, hodeći putevima Njegovim i držeći
uredbe Njegove i
zapovesti Njegove i
zakone Njegove i
svedočanstva Njegova, kako je napisano u zakonu Mojsijevom, da bi napredovao u svemu što uzradiš i za čim se god okreneš,
1. Carevima 2:3
-"I
uredbe i
pravila i
zakon i
zapovesti što vam je napisao držite izvršujući ih uvek, i ne bojte se drugih bogova",
2. Carevima 17:37
Brate: ''uredbe, pravila, zakon, zapovesti, naredbe, svedocanstva''.. na svakom mestu ''razliciti izrazi'' a koji znace ''isto''
I ti hoces reci, da mi iz ovoga imamo 6 vrsta zakona? Kako ces ih kategorizovati u 6 kategorija bas me zanima?
Da zaista postoji podela zakona u Bibliji, oni bi bili nazvani: ''gradjanski, zdravstveni, moralni i obredni'' zakoni kao sto ih vi nazivate, a ne "zakon'' pa onda ''zapovesti'' pa onda ''naredbe'' -
PA TO SU "IZRAZI ZA ISTO"!
Kazi mi sad brate, ako si iskren, da li nam ovde Bog zapoveda da drzimo i ''
naredbe'':
"
Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću u vas! Izvadit ću iz tijela vašega srce kameno i dat ću vam srce od mesa. Duh svoj udahnut ću u vas da hodite po mojim zakonima i da čuvate i vršite moje naredbe. "
Tebi su ''naredbe'' neki drugi deo zakona, a ovde to znaci da ga Hriscani drze..
Ako se sve može pod jednim terminom staviti, zašto se u Bibliji pojavljuju različiti termini koji objašnjavaju ono što je dato u Mojsijevim knjigama?
Pojavljuju se zato da se naglasi ''vaznost'' da se ''istakne'', pa vidis i sam da se koriste razliciti izrazi sa ''istim znacenjem'', a rec je o ''velicanju zakona'' a ne o ''podeli''.
obredni zakon sa obrednim pravilima je bio pridodat kao sredstvo opravdanja od kršenja deset zapovesti
Ajde da vidimo da li je ''
pridodat'':
"Knjiga zakona pored kovčega zaveta"
Adventisti kao "ceremonijalni zakon" navode izvesnu (Mojsijevu) knjigu zaveta koja je stavljena pored kovčega zaveta u kojoj su se nalazile odredbe koje su ukinute: "Uzmite ovu knjigu zakona i metnite je pokraj kovcega zaveta Gospoda Boga svog, da bude onde svedok na vas." [5.Mojsijeva 31:26]
Postavlja se pitanje, dakle, šta je sadržala ta knjiga zakona?
Adventisti tvrde da je ona sadržala izvesne ceremonijalne/obredne zakone koji su ukinuti, za razliku od deset "zapovesti" koje ostaju na snazi. Pogledajmo šta o toj misterioznoj knjizi kaže Biblija:
[2 o Carevima 14:6] "...
kao sto pise u knjizi zakona Mojsijevog" i onda se citira
5.Mojsijeva 24:16
[2. Dnevnika 35:12] "..
.kako je napisano u knjizi Mojsijevoj" i navodi
3.Mojsijeva 3:3
[Jezdra 6:18] "...
kako je napisano u knjizi Mojsijevoj" i poziva se na
4.Mojsijeva 3:6
[Isus 8:31] navodi
2.Mojsijevu 20:25 i kaže "...
kao sto pise u knjizi zakona Mojsijevog"
[1.Kor 14:34] navodi
1.Mojsijevu 3:16 kao "
zakon".
Dakle "knjiga zakona" zapravo predstavlja pet knjiga Mojsijevih koje Jevreji i dan danas nazivaju Tora (Zakon). Kao što znamo, ove knjige sadrže mnoge zapovesti (Jevreji smatraju da ih ima ukupno 613), koje cesto i u jednoj jedinoj recenici navode moralne, obredne i gradanske motive. Izmedu ostalog, one su nam jedini izvor u kome nalazimo deset zapovesti [2.Moj 20 i 5.Moj 5]. Prema tome, nema ni govora o tome da se radi o nekakvoj knjizi sa "ceremonijalnim zakonom", niti je zakon podeljen po važnosti.
Ako je ukinuto to što piše u toj knjizi, onda je ukinut sav Zakon starog zaveta dat Jevrejima u pet knjiga Mojsijevih uključujući i deset "zapovesti" koje su sumarni izraz celokupnog Starog Zaveta.
U tom kontekstu i odluka apostolskog sabora o tome da neznabošci ne treba da drže "zakon Mojsijev" [Dela 15:5,24,28] ne govori ni o kakvom "ceremonijalnom" zakonu, vec upravo o
jedinom i jedinstvenom zakonu Starog Zaveta - Tori i o tome da on nije obavezan za ne-jevreje. Apostol Pavle o tome govori na mnogo mesta (Rimljanima, Galatima, Kološanima itd.) i nigde ne nalazimo bilo kakvu podelu zakona. U Delima apostolskim čitamo da je apostol Pavle čak i Jevreje koji su živeli među neznabošcima učio da ne treba da drže starozavetni zakon:
"
Vidiš li, brate koliko je hiljada Jevreja koji vjerovaše, i svi teže na stari zakon. A doznali su za tebe da učiš otpadanju od zakona Mojsijeva sve Jevreje koji žive među neznabošcima, kazujući da im ne treba obrezivati djece svoje, niti držati običaja otačkijeh." [Dela 21:20,21]
''
STARI ZAKON"
JE "UKINUT" I POSTOJI "NOVI ZAKON".