Kako se izvrću stihovi iz Biblije u cilju dokazivanja lažnih učenja?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Subota jeste simbol ulaska u obecanu zemlju za Jevreje, i da bi usli u tu zemlju - oni su trebali da drze Subotu.
Tako i mi trebamo drzati Subotu kaoja je simboil ulaska u nebesko carstvo.

Posto Jevreji nisu odrzali Subotu i nisu usli u obecanu zemlju, apostol Pavle savetuje da mi ne krenemo tim primerom neverstva i krsenja Subote poput Jevreja, vec da drzimo Subotu da bi mogli uci u nebesko carstvo.

Sto se tice ostalog, sve je objasnjeno u gornjem tekstu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Subota jeste simbol ulaska u obecanu zemlju za Jevreje, i da bi usli u tu zemlju - oni su trebali da drze Subotu.
Tako i mi trebamo drzati Subotu kaoja je simboil ulaska u nebesko carstvo.

Posto Jevreji nisu odrzali Subotu i nisu usli u obecanu zemlju, apostol Pavle savetuje da mi ne krenemo tim primerom neverstva i krsenja Subote poput Jevreja, vec da drzimo Subotu da bi mogli uci u nebesko carstvo.

Sto se tice ostalog, sve je objasnjeno u gornjem tekstu.

Nisi objasnio, ja sam to pobio, ali naravno ti vise volis da dajes pripremljen materijal(ovo si kopirao 1000 puta na forumu), nego da diskutujes. To pokazuje da je tebi nevazno sta Pavle i Biblija uce, vec ti je jedino vazno sta adv. crkva kaze.

I opet izbegavas odgovor na pitanje:

Ima li tvoja crkva ''svu istinu'' kada tvrdi da ''subota nije simbol'' a Pavle tvrdi surotno???
I da li je onda ucenje tvoje crkve ravno ucenju Svetog Pisma???

Vidimo gore da si ti priznao da je subota ''simbol''.

Nije meni cilj da te mucim, samo necu da razgovram sa ljudima koji su umisljeni i ne zele se koristiti razumom, vec im je ucenje njihove crkve iznad ucenja Hrista i Apostola..

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Subota ajsno ukazuje na stvaranje, ti nečasno izvrćeš Pismo.

Pa oni koji su držali subotu su ušli u Hanan.

I nije Isus nazvan subotom, nego Pashom, Isus je Pasha. A ne subota. Nigdje subota ne ukazuje na Isusa. Nije subota sen Isusa nego stvaranja.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Kažu Isus nije rekao mladiću da treba držati subotu. Subota je ukinuta.

Stihovi.
Matej 19,18

Reče mu: koje? A Isus reče: da ne ubiješ; ne činiš preljube; ne ukradeš; ne svjedočiš lažno;
Matej 19,19 Poštuj oca i mater; i ljubi bližnjega svoga kao samog sebe.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Obaranje arg. Isus nije spomenuo ni 1. ni 2. ni 3. zapov. onda ispada da ne treba držati subotu.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
A ovo je ubjedljivo najnakaradnije tumačenje za subotu. Iz knjige Zorana Jovanovića "Crkva i sekte".

Одговор: Прво - Када би те речи доказивале да треба празновати суботу, оне би исто тако доказивале да треба празновати и зиму, јер су обе именице и сметња за бежање.-----------------------------------------------------------------------------------------------------kakvo glupo poređenje, zima je data ne radi praznovanja zime nego zbog toga što zimi nema hrane u prirodi. Naravno Zoran J. nema drugog odg. nego da izvrne značenje teksta. Ovaj bijeg se odnosi na 70. godinu AC, što znači da se subota držala i nekoliko decenija nakon raspeća. Ovaj stih se takođe odnosi i na posljednja vremena. Bijega iz bezbožnih gradova pred 2. Hristov dolazak. Znači subota se zauvijek treba držati. Zoran J. uopšte ne smije da tumači sam stih nego da izdvoji "ZIMU".

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
CRKVENI SABOR NIJE SPOMINJAO SUBOTU.

Jak arg. da vidimo koliko.

> b/ Crkveni sabor u Jeruzalemu nikada nije niti spomenuo subotu u svojim preporukama za obraćenike iz neznaboštva.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A što bi spomenuo kada je sve već bilo otkriveno u Starom zavetu?

Apostoli su samo razgraničili razliku izmedju učenja Jevreja koji su raznim ljudskim zapovestima ljude opterećivali nepotrebnim bremenom od Božjih zapovesti, koje je trebalo držati a koje su utemeljene na Pismu Starog zaveta. Sabor je naveo samo primere zapovesti koje treba držati, a koje ne. Nisu navedene ni sve zapovesti dekaloga pa bi po logici ovog teksta sada mogli da krše i ostale zapovesti koje nisu spomenute (druga, treća, četvrta, peta, osma, deveta, deseta). Navedene su pojedine zapovesti dekaloga, što znači da dekalog nije ukinut, i navedena su pravila podele hrane na čistu i nečistu, što znači da ta podela nije ukinuta.

Autoritet crkve je tada bio Stari zavet, jer Novi još nije bio napisan. Zato je apostol pohvalio kao plemenite one koji su svaki dan istraživali po Starom zavetu da li je to tako što im oni propovedaju:

"Ovi pak bijahu plemenitiji od onih što žive u Solunu; oni primiše reč sa svim srcem, i svaki dan istraživahu po Pismu da li je to tako" (Dela 17,11)

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
> I nigde mi ustvari nemamo POVEZANOST između Hrišćana i subote, osim u Kološanima 2,16, gde nam opet Pismo jasno govori da je SUBOTA samo sen,
--------------------------------------------------------------------------------------------

Nisi citirao celinu reči iz kojih se vidi da se govori o simbolima Isusove žrtve:

2:16 Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote;

2:17 Koje je sve bilo sen od onog što htede da dođe, i telo je Hristovo.

Dakle, po tvojoj logici ne treba da jedemo ni jelo ni piće, jer je to ukinuto jer je sen Hristove žrtve.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
> Zato sto je Isus mir nas.Isus je istinski shabat.
------------------------------------------------------------------------------------

Ovo nema veze sa razumom.

Pa ne drži se zakon da bi se imao mir sa Bogom već iz ljubavi prema Bogi i bližnjem.

Reakcija mnogih savremenih vernika na zahtev Četvrte Božje zapovesti je kao kada bi te prijatelj pozvao na rodjendan, a ti mu odgovoriš:

"Meni je i ovalo lepo, kada sam kod kuće. A ja sam već u miru sa tobom, nemam potrebu da ti dolazim na rodjendan jer već uživam kod kuće!"

Tako i vernici kada komentarišu Četvrtu zapovest, sasvim nesvesno otkrivaju krajnje sebične motive svoje pobožnosti, a i opterećenost nečistom savešću zbog koje se stalno bave time da li jesu ili nisu od Boga prihvaćeni, pa ako od držanja zakona nemaju kakve lične koristi, bilo užitka ili sredstva opravdanja, oni ne shvataju zašto bi držali zakon isto kao što i sebična osoba ne zna zašto bi odlazila na nečiji rodjendan ako joj je dobro i lepo i kod kuće.

Nije cilj subote mir sa Bogom, već vreme koje je iz ljubavi posvećeno Njemu, umesto da bude posvećeno radnim akivnostima. Nijednom rečju se u zahtevu Četvrte zapovesti ne govori o miru koji Isus pruža:

"Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ. Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje. A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvom; tada nemoj raditi nijednog posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim. Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i šta je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga." (2.Mojsijeva 20,8-11)

Ako bi subota ukazivala na odmor od greha, onda se u njoj ne bi nalazilo kao uzor Božje postupanje, kako je Bog u subotu počinuo od stvaranja sveta. Nije Bog počinuo od greha, već od stvaranja.

Zapazimo da Božji počinak od stvaranja u Četvrtoj Božje zapovesti jeste ponovljena svetlost o razlozima zbog kojih je subota posvećena i blagoslovena još u edemskom vrtu, pre pojave greha:

"I svrši Bog do sedmog dana dela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svih dela svojih, koja učini; I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svih dela svojih, koja učini;" (1.Mojsijeva 2,2-3)

Ako su razlozi za posvećenost i blagoslovenost subotnog dana postojali još u raju, onda je jasno da subota nema svrhu da ukaže na odmor od greha, jer greh tada nije postojao. Ako bi subota ukazivala na odmor od greha, to bi značilo da je Bog počinio od greha u subotu.

Takodje, sedmični ciklus ima veze sa stvaranjem sveta, a ne sa odmorom od greha.

Bog nije tražio od Jevreja da mu oni budu verni jedan dan sedmično, već svaki dan u sedmici, jer se vernost Bogu tokom preostalih šest radnih dana ispunjavala kroz zahtev Četvrte Božje zapovesti "Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje."

Dakle, subota nije odmor od greha, već od radnih aktivnosti, dan kada su naše misli i srca usmerene ka Bogu, a ne ka svakodnevnim životnim odgovornostima. Sveto vreme je posvećeno Bogu, isto kao što je sveto mesto molitvenog hrama posvećeno Bogu, pa kao što nećemo u Božjem hramu ljuštiti krompire, tako nećemo ni ljuštiti krompire u subotu jer bismo time u oba slučaja otkrili nepoštovanje prema Bogu.

Umesto da prizna da nema ljubavi kada pročita zahtev Četvrte zapovesti i da tako shvati potrebu za Božjom ljubavlju iz koje bi držao zakon, čovek uzdiže svoje kameno srce iznad zakona i odgovara Bogu "Meni, mome Ja ta zapovest deluje prazna i bez smisla!". Time samo potvrduje da on sam jeste grešan i da je grešnost srca uzdigao na presto svoga srca umesto samog Boga:

"Jer telesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu, jer se ne pokorava zakonu Božijem niti može. A koji su u telu ne mogu Bogu ugoditi." (Rimljanima 8,7-8)

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
ISUS KVARIO SUBOTU NAJGORI ARG.
> Jevanđelje po Jovanu 5: 18 - ''Zbog toga su opet Judeji još više tražili da ubiju Isusa, ne samo ŠTO JE KVARIO SUBOTU, nego što je i Boga nazivao svojim Ocem, izjednačujući se sa Bogom.''
-------------------------------------------------------------------------------------------

Ti više veruješ farisejima nego Isusu? Pa kada je Isus optužen da kvari subotu, šta je odgovorio? Da li se složio sa optužbom da kvari (ukida) subotu? Ne, već je starozavetnim primerima pokazao kako je treba svetkovati. Isus je branio subotu od jevrejskog formalizma pozivanjem na starozavetne primere, kako je David jeo svete hlebove, pa opet nije bio kriv. Dakle, Isus nije doneo nikakvu novu nauku, već je obnovio onu staru koja je zanemarena zbog jevrejskog pada u legalizam.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
SVE GORI ARG.

> Šta je sa potrošnjom vode,struje ili plina recimo tko vam to daje?Piše: „ Vatre ne ložite po stanovima svojim u dan subotni“. 2. Mojsijeva 35:3. To znači ako je jaka zima ne ložiti vatru i ne grijati se. To je kod nas nemoguće a da negovorimo za Sibir ili Aljasku.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ali tvoje tumačenje zahteva zakona nije u skladu sa Svetim pismom, jer se u njemu ne vidi ljubav, već slepo pravilo. Isus je pozivanjem na starozavetne primere pokazao kako je subota trebala da se svetkuje, što znači da je on formalizam kakav ti zastupaš ukoravao duhom starog zaveta. Naveo je primer cara Davida kako nije bio kriv što je jeo svete hlebove posvećene samo službi Božjoj jer to nije radio iz drskosti (kao onaj što je sekao drva u subotu), već zato što je bio gladan. No, kako ti tumačiš zahteve zakona na isti način kao fariseji, mislim da bi takvim duhom ukorio Davida je da zasluži smrt što je jeo svete hlebove, isto kao što smatraš da bi na hladnim područjima subotnu zapovest trebalo držati tako da se ne pali vatra. Dakle, razlika izmedju tebe i fariseja ne postoji u duhu, jer razmišljaš bez ljubavi kao i oni, razlika je samo u tome što zbog nedostatka ljubavi da pravilno držiš zakon ti odbacuješ same zahteve zakona, a fariseji na takav isti način drže kako bi ti držao kada bi zakon držao. Nema suštinske razlike izmedju evandjeoskih hrišćana i fariseja, jer ni jedni ni drugi ne shvataju duh zakona, pa nisu sposobni ni da ga drže. Zašto? Zato što pitaju svoje telo, a ne Duh kako da drže zakon.

"Telesni čovek ne razume šta je od Duha Božjega; jer mu se čini ludost i ne može da razume, jer treba duhovno da se razgleda." (1.Korinćanima 2,14)

Ovo je stih za one koji negiraju subotu. nemaju duha Božjeg.

Natrag