Kako se izvrću stihovi iz Biblije u cilju dokazivanja lažnih učenja?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nije brate moj. Pokazao sam ti da carski zakon je poznat i u Starom Zavetu. Ja samo citiram Pismo. Nema tu moje nauke i hvala Bogu da ima mene što manje a Pisma što više. :)

Pozdrav.

Nisi pokazao, on je citirao Isusa Hrista, a Isus opet nesto sto je van dekaloga. To sto vi povezujete tu zapovest sa dekalogom i tvrdite da sve druge zapovesti proizlaze iz njega, ja sam vec pokazao da nije tacno, jer se mnoge zapovesti ne mogu uopste pronaci u dekalogu kao sto je: zapovest o incestu, zakon protiv robovlasnistva, pogrdnom govoru, zlostavljanju zivotinja itd.. Znaci vi vestacki povezujete sve zakone sa dekalogom, i stavljate ih u dve kategorije, prvu i drugu plocu zakona. A takva podela opet ne postoji nigde u bibliji, niti se moze izvesti takav zakljucak s obzirom da se mnoge zapovesti ne mogu povezati sa dekalogom ni na koji nacin..

Dakle, nisi mi dokazao podelu zakona, nisi dokazao da sve ostale zapovesti proizlaze iz dekaloga i nisi dokazao njegovu vecnost i nepromenljivost. Ja sam sve to pobio biblijom..
Pa o cemu mi onda pricamo?

Radi se o cistom nagadjanju, i nametanju licnog stava biblijskom..

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nisi pokazao, on je citirao Isusa Hrista, a Isus opet nesto sto je van dekaloga. To sto vi povezujete tu zapovest sa dekalogom i tvrdite da sve druge zapovesti proizlaze iz njega, ja sam vec pokazao da nije tacno, jer se mnoge zapovesti ne mogu uopste pronaci u dekalogu kao sto je: zapovest o incestu, zakon protiv robovlasnistva, pogrdnom govoru, zlostavljanju zivotinja itd.. Znaci vi vestacki povezujete sve zakone sa dekalogom, i stavljate ih u dve kategorije, prvu i drugu plocu zakona. A takva podela opet ne postoji nigde u bibliji, niti se moze izvesti takav zakljucak s obzirom da se mnoge zapovesti ne mogu povezati sa dekalogom ni na koji nacin..

Dakle, nisi mi dokazao podelu zakona, nisi dokazao da sve ostale zapovesti proizlaze iz dekaloga i nisi dokazao njegovu vecnost i nepromenljivost. Ja sam sve to pobio biblijom..
Pa o cemu mi onda pricamo?

Radi se o cistom nagadjanju, i nametanju licnog stava biblijskom..

Brate moj, nisi dobro pročitao što sam ti napisao. Pomenuo si carski zakon, ako se sećaš?

Brate moj, nisi u pravu to, "sve" , se odnosi kao sto sam i rekao ranije na "Hristov Zakon" , a ne na dekalog. A da je to istina mozes videti i po nazivu koji Jakov koristi da bi opisao taj zakon, naime naziva ga "kraljevski". A ko je Kralj? Naravno Isus Hristos je Kralj!

Ja sam ti naveo ove stihove.

nego ljubi bližnjeg svog kao sebe samog; ja sam Gospod, 3. Mojsijeva 19:18 i takođe: "Zato ljubi Gospoda Boga svog iz svega srca svog i iz sve duše svoje i iz sve snage svoje, 5. Mojsijeva 6:5

Pokazao sam da ovaj zakon je bio poznat Jevrejima u Mojsijevo doba. Nije dakle to novi Zakon koji je Hristos uspostavio. Jel se slažeš samnom? Ako meni ne veruješ biblijski tekstovi su tu. Dakle i to je "stara objava" a ne nova. Jakov pak citira taj zakon ali i Dekalog. I jedno i drugo važi za Hrišćane. Sad ti si ukazao da "carski zakon" važi a "dekalog" ne. Ne znam zašto ti praviš podelu između dekaloga i carskog zakona?:). Ne znam gde Jakov govori da treba da poštujemo samo carski zakon a ne i dekalog? Voleo bih da mi to pokažeš kod Jakova. Međutim Jakov navodi deo Dekaloga, zar ne...kroz 6-tu i 7-mu zapovest. Dakle, molio bih te da mi pokažeš gde Jakov pravi podelu o kojoj govoriš da je Deklaog ukinut a carski zakon na snazi?

Takođe, odgovori mi i na to da li ti je potpuno jasno da je "carski zakon" bio poznat i u Starom Zavetu? Pozz

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pavle je rekao da dekalog vise ne vazi, vrati se malo gore gde sam o tome pisao(zakon koji je u kamenju urezan slovima, on kaze da "prestaje" a nesto drugo "ostaje"), nisi zapamtio sta sam rekao i u tome je problem.. Dok Jakov samo citira Hristove zapovesti, a ne dekalog.

Evo sta kaze Pavle(a ja znam da ces ti to izvrnuti):

''Ako li služba smrti koja je u kamenju izrezana slovima , bi u slavi da sinovi Izrailjevi ne mogoše pogledati na lice Mojsijevo od slave lica njegovog koja prestaje:
A kamoli neće mnogo većma služba duha biti u slavi?
''(2. Kor. 3:7-8)

Pavle kaze da su ''10 zapovesti''(ono sto je bilo ''u kamenju izrezano slovima'') > ''SLUZBA SMRTI'', i da sada imamo ''SLUZBU DUHA''.

I ne samo to, on kaze da su ''10 zapovesti'' ONO STO PRESTAJE :

''Jer kad je slavno ono što prestaje , mnogo će većma biti u slavi ono što ostaje . ''(2. Kor. 3:11)

Ono sto prestaje su > ''10 zapovesti''
Ono sto ostaje jeste > ''Hristov zakon''

*Pogledaj ovu temu sto sam davno otvorio, iscitaj malo, pa onda pisi: http://serbianforum.org/threads/hristov-zakon-ili-deset-zapovesti-tora-subota-vs-nedelja.646771/

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
''Ako li služba smrti koja je u kamenju izrezana slovima , bi u slavi da sinovi Izrailjevi ne mogoše pogledati na lice Mojsijevo od slave lica njegovog koja prestaje:
A kamoli neće mnogo većma služba duha biti u slavi?
''(2. Kor. 3:7-8)

Mire000, ovde Pavle govori o opravdanju verom a ne o ukidanju Dekaloga. Objasniću detaljnije ali bih te zamolio da mi najpre odgovriš na moja pitanja, jasno i određeno koje sam ti postavio.

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Heb7,11-12: Da se dakle savršenstvo postiglo po levitskom svećeništvu - jer na temelju njega narod dobio Zakon - koja bi onda bila potreba da se po redu Melkisedekovu postavi drugi svećenik i da se ne imenuje po redu Aronovu? Doista kad se mijenja svećeništvo, nužno se mijenja i Zakon.

Ja stvarno ne znam, da li ti mislis da je meni nepoznato sta uce adventisti?

Pogledaj sta kaze Pavle "nuzno se menja i zakon" !

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nema potrebe da odgovaram, ja dobro znam sta vi kazete da je zakon i kako se "ljubi Boga i bliznjega" povezuje sa dve ploce zakona, i to nazivate "carski zakon" , a to nije tako kod apostola.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
''A sad, umrevši izbavismo se od zakona koji nas držaše, da služimo Bogu u obnovljenju Duha a ne u starini slova.''

"Nosite bremena jedan drugoga pa ćete tako ispuniti Hristov zakon." (Galatim 6:22)

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ja sam ti odgovorio, ne znam na sta zelis da ti odgovorim, kada sam ti odgovor dao?

Pitao si me da li je "carski zakon" bio poznat u SZ? NE NIJE!

Jakov je tako nazvao Hristov zakon, a ne onaj Starozavetni.

Hoces li reci da Hristos nije doneo novi zakon? Ajde reci, pa da ti dokazem da jeste :)

Natrag