Kako se izvrću stihovi iz Biblije u cilju dokazivanja lažnih učenja?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
''Ako li služba smrti koja je u kamenju izrezana slovima , bi u slavi da sinovi Izrailjevi ne mogoše pogledati na lice Mojsijevo od slave lica njegovog koja prestaje:
A kamoli neće mnogo većma služba duha biti u slavi?
''(2. Kor. 3:7-8)

Postavio bih samo jedno pitanje na osnovu postavljenog teksta.

Kako držanje deset zapovesti može da bude služba smrti, ako recimo jau Duhu pravog posvećenja i zajednice sa Bogom - ne činim ništa što deset zapovesti zabranju, i da li to znači da ja trebam da kršim deset zapovesti da bi to bila služba života?

Molim odgovor.

--------------------------------------------

Ja ću sada dati kompletan biblijski odgovor na pomenuti tekst, a on glasi - da se ovim izrazom "SLUŽBA SMRTI U KAMENU UREZANA SLOVIMA" radi o takozvanoj "FORMI VERE".

U tom kontekstu "služba smrti" u ovom Pavlovom govoru ima isključivo za cilj da ukaže na formu vere, naspram duhovnog spasonosnog aspekta, i na njihovo sukobljavanje.
Odnosno, Pavle ovim izrazom "služba smrti u kamenu urezana" ovde govori o čisto formalnom držanju pravila i propisa zapisanih u deset zapovesti - koje su Jevreji praktikovali - bez pravog Duha posvećenja, i Pavle to naziva službom smrti, jer ona ne nosi u sebi suštinu - a to je Duhovna promena koju Bog čini u ljudskom srcu i upisuje te zapovesti u ljudsko srce i misli, i zato mi vidimo da je Isus takve Jevreje koji su formalno držali zakon - nazvao licemerima, koji su formalno savršeno ispunjavali zakon, ali nisu dopustili Bogu da deluje u njima samima i da ih posveti.

Dakle, SLUŽBA SMRTI je formalno ispunjavanje određenih pravila i propisa bez pravog Duha posvećenja, gde sam Bog menja čoveka i upisuje svoj zakon u ljudsko srce i misli, i čini da se čovek prirodno ponaša po načelima Božje pravde zapisane u njegovim zapovestima.

Nigde apostol Pavle nije govorio protiv 10 zapovesti, već upravo suprotno - svuda je ukazivao na držanje tih zapovesti, jer je govoreći o njima izjavio "OBREZANJE JE NIŠTA I NEOBREZANJE JE NIŠTA, NEGO DRŽANJE BOŽJIH ZAPOVESTI" a apostol Jovan ponovio "OVDE JE TRPLJENJE SVETIH KOJI DRŽE ZAPOVESTI BOŽJE I VERU ISUSOVU"

U bibliji ne postoji Hristov zakon kao pandan Deset zapovestima.
Postoje samo deset zapovesti na koje su upućivali i Hristos i apostoli, i postoji ono što je Hristos govorio, što je takođe bitno uz deset zapovesti, ali ne kao zamena za njih.

Ono što je Hristovim dolaskom uklonjeno - je obredni zakon koji je ukazivao na njega kao obećanog Mesiju spasitelja, i on je predstavljao TIPOS ili predsliku Hristovog tela, i ono što je vezano za njegov život.

Ako su deset zapovesti ukinute sa starim zavetom - onda mi možemo slobodno da ih kršimo, jer ako se ne obrezujemo u novom zavetu ili ne prinosimo žrtve - onda možemo i da ubijemo ili da činimo preljube, ili da ne poštujemo roditelje..itd..

Ja se od ovakve vere ograđujem, jer ne sadrži u sebi ništa biblijsko, niti u kontekstu biblije, a onome ko tako nešto iznosi - prvenstveno treba biblijska edukacija u reči, a potom i lično iskustvo sa Bogom... mada su i naočigled stvari sasvim jasne, pitanje je koliko smo iskreni i otvoreni da spoznamo istinu..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Evo ostao sam i ja bratu Miretu000 a i sebi dužan da obajasnim stihove iz 2.Korinćanima 3,7.8

Ako li služba smrti koja je u kamenju izrezana slovima , bi u slavi da sinovi Izrailjevi ne mogoše pogledati na lice Mojsijevo od slave lica njegovog koja prestaje:
A kamoli neće mnogo većma služba duha biti u slavi?
''(2. Kor. 3:7-8)

Dakle, ovde se govori o "slavi lica Mojsijevog"...koja prestaje. Šta to "prestaje"? Znamo svi za događaj kada je Mojsijevo lice zasvetlelo. Gospodnja slava je obasjala lice Mojsijevo. Međutim, posle izvesnog vremena Mojsijevo lice je prestalo da svetli. Na to i ukazuje 2.Korinćanima 3,7:" sinovi Izrailjevi ne mogoše pogledati na lice Mojsijevo od slave lica njegovog koja prestaje". Dakle, ovde se na radi o "zakonu koji prestaje" nego tekst navodi "slavu lica njegovog" koja prestaje. Zatim stih 11 kaže:"Jer kad je slavno ono što prestaje, mnogo će više biti u slavi ono što ostaje", 2.Korinćanima 3,11. Tako da je ovde važno videti da ono što prestaje jeste "slava lica Mojsijevog" a ne nešto drugo. Međutim, da li "prestanak svetljenja" Mojsijevog lica kada je primio Zakon u kamenu izrezan ima veze sa prestankom važnosti tog Zakona? Pavle nigde to u stihvovima ne kaže. Ne postoji takva implikacija, ona može biti samo plod naše želje da to tako predstavimo. Ovde zapravo se radi o "poređenju" ili upoređivanju. Govori se o gradaciji slavnosti dve stvari. Zakon koji je Mojsije dobio u kamenu izrezan jeste slavan. Zato je Mojsiju lice svetlelo. Tu slavu Zakonu niko ne može oduzeti. Međutim, mi imamo sada jednu gradaciju u slavnosti. Pavle u tom smislu kaže sledeće:"Akamoli neće mnogo većima služba duha biti u slavi", 2.Korinćanima 3,8. Služba "duha" jeste upravo ova "nadogradnja Zakonu" tj. "ljubav" koja pokreće i koja je srž poštovanja Boga i bližnjih. Zapravo kada imamo ljubav onda nam neće biti teško da držimo Zakon, zapravo biće nam to zadovoljstvo. Ima dve vrste poštovalaca Zakona. Jedni Zakon poštuju formalistički "bez ljubavi" tipična farisejština ili stariji sin u onoj priči Isusovoj o dva sina. Oni bukvalno "stenju" pod pritiskom Zakonskih propisa. Oni ne vole Zakon ali eto iz nekoh razloga ga na silu drže. Međutim, druga grupa Zakon drži iz ljubavi. Oni zapravo ne osećaju nikakav pritisak zbog držanja Zakona. Oni imaju "ljubavi" u sebi i njima ispunjanje Zakonskih odredbi pričinjava neopisivo zadovoljastvo. Oni su zato i kreativni u tome. Srce obasjano "ljubavlju" upravo može i da proširi Zakonske odredbe. Ono se na zadržava "samo" na slovu Zakona. Takva osoba dakle ne samo da "neće ubiti" nego se "neće ni gneviti". Gnev je isčeznuo. On ne zna šta je to. Samo primer kako se šesta Zapovest može proširiti. Tako mogu i sve ostale i trebaju. To je ono što naš Gospod Isus Hristos je nas podučio. Da ne ostajemo na slovu Zakona nego da ga proširimo. Ali kako ćemo to činiti ako nismo dozvolili da nam Gospod usadi "ljubav". Nećemo doista mrdnuti od slova.

Zato ovde kada se govori o "slavi" zakona i "slavi" službe duha samo se pravi poređenje ili gradacija. Ne radi se o suprotstavljanju dva Zakona. Pokušaj suprotstavljanja je veštački. Nego samo o poređenju prema kojem je Zakon u kamenu manje slavan od službe duha. Ali je slavan i jedan i drugi. Pavle želi samo reći da nam je potrebno da nadogradimo u našem životu "zakon u kamenu" sa "službom duha". Moramo imati i jednu i drugu slavu. Ako se samo zadržimo na "slovu Zakona" onda će to biti kao da "služimo službu smrti" i bićemo isto tako beskrvni i beživotni kao taj kamen na kome su Zapovsti napisane. E zato Pavle i koristi tako snažan izraz "služba smrti" u smislu poređenja između onih koji Zakon poštuju samo u njegovom osnovnom vidu i onih koji Zakon drže u proširenom smislu tj. gde je istinska ljubav zavladala i koja će nas podstaći da Zakonske odrebe možemo promovisati u našem životu na najpraktičniji mogući način do nezamislivih srazmera. Neka nam Gospod pomogne da na taj način poštuemo Zakon. Amin.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Sve vam je pogresno gore, i sad ja treba da odgovaram kilometarskim postom?

Pavle kaze:

Jer kad je SLUZBA KOJA DONOSI OSUDU SLAVNA, mnogo većma izobiluje SLUZBA PRAVDE U SLAVI.
Jer i NIJE SLAVNO STO SE PROSLAVI s ove strane PREMA PREVELIKOJ SLAVI.
Jer kAD JE SLAVNO ONO STO PRESTAJE, mnogo će većma biti U SLAVI ONO STO OSTAJE.

Evo konteksta, ON KAZE DA PRESTAJE ZAKON A NE MOJSIJEVO LICE!
Oznacio sam vam kontrast onoga o cemu Pavle govori, s jedne strane je ''sluzba koja donosi osudu''(crveno) , a sa druge ''sluzba pravde''(plavo). I on ih stavlja kao suprtonosti i kaze da ''stara sluzba prestaje''.
Nema to veze sa Mojsijevim licem uopste..

A ako tome i ne verujete on cak gore kaze da su deset zapovesti ''sluzba smrti'', zato je to ono sto ''prestaje''.

i daću ti ploče od kamena, zakon i zapovesti, koje sam napisao, da ih učiš, 2. Mojsijeva 24,12 Jesi li primetio šta ovde nedostaje? Ovde nema izraza "oredbi"

Ako je tacno to sto kazes da izraz "zakon, zapovesti" - oznacava "dekalog", a izraz "odredbe" samo obredni zakon i pravila, onda je po Pavlu ukinuto sve, jer on tamo spominje precizno "zakon, zapovesti SA odredbama" - ZNACI SVE A NE SAMO DEO!

Ne bi imao potrebe spominjati "zakon zapovesti" vec bi onda rekao samo "odredbe".

I to je u skladu sa kontekstom NZ i onoga sto Pavle pise, a ne ovo sto vi pricate.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ostao si mi duzan jos jedan stih da objasnis:

Heb7,11-12: Da se dakle savršenstvo postiglo po levitskom svećeništvu - jer na temelju njega narod dobio Zakon - koja bi onda bila potreba da se po redu Melkisedekovu postavi drugi svećenik i da se ne imenuje po redu Aronovu? Doista kad se mijenja svećeništvo, nužno se mijenja i Zakon

Kako se to "menja zakon" , kad vi kazete, da Isus nije dosao "da ukine zakon" , i da je zakon isti? Moze li se uopste po adv. ucenju "zakon menjati", buduci da oni uce da je zakon cak i "Bogu nemoguce menjati" i da je "zbog nepromenljivosti zakona Isus morao stradati na krstu, da zadovolji pravdu"?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Evo konteksta, ON KAZE DA PRESTAJE ZAKON A NE MOJSIJEVO LICE!

Gde kaže to? Kaže "ono što prestaje". Ti si dodao da je u pitnju Zakon. Međutim, tekst to ne pominje. Jasno kaže:"ono što prestaje" a kontekst je ovaj stih."od slave lica njegova koja prestaje",2.Korinćanima 3,7. Mire, Mire...Često ti se dešava da iako ti napišem u tekstu nešto moram da ponovim više puta.:). Hajde razumem, pišeš preko mobilnog:)

Ako je tacno to sto kazes da izraz "zakon, zapovesti" - oznacava "dekalog", a izraz "odredbe" samo obredni zakon i pravila, onda je po Pavlu ukinuto sve, jer on tamo spominje precizno "zakon, zapovesti SA odredbama" - ZNACI SVE A NE SAMO DEO!

Ali "ev" može da znači i "u" pa onda se to odnosi na Zakon i zapovesti u pogledu "odredbi". Što je i logično jer Danilo kaže:"ukinuće žrtvu i prinos" a ne Dekalog:). Žrtvu i prinos ukida Mesija.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Gde kaže to? Kaže "ono što prestaje". Ti si dodao da je u pitnju Zakon. Međutim, tekst to ne pominje. Jasno kaže:"ono što prestaje" a kontekst je ovaj stih."od slave lica njegova koja prestaje",2.Korinćanima 3,7. Mire, Mire...Često ti se dešava da iako ti napišem u tekstu nešto moram da ponovim više puta.:). Hajde razumem, pišeš preko mobilnog:)

Ja stvarno ne znam jesi ti procitao gore biblijski tekst? On ne govori o "mojsijevom licu" , o licu govori u prenesenom smislu, a mojsijem je predstavljen zakon i starozavetna "sluzba"

Evo tekst:

"Jer kad je SLUZBA KOJA DONOSI OSUDU SLAVNA, mnogo većma izobiluje SLUZBA PRAVDE U SLAVI.
Jer i NIJE SLAVNO STO SE PROSLAVI s ove strane PREMA PREVELIKOJ SLAVI.
Jer kAD JE SLAVNO ONO STO PRESTAJE , mnogo će većma biti U SLAVI ONO STO OSTAJE."

Zasto namerno izvrcete kad on lepo kaze "sluzba prestaje" i spominje "slova u kamenje urezana" dakle "zakon" i kaze da je to ono sto "prestaje" , simbolicno predstavljeno mojsijevim licem, koje je takodje "izgubilo sjaj". Mojsije je tu slika, on je doneo zakon izraelu, i taj zakon "prestaje".

Pa zar ces zaista tvrditi, "da je on mislio na bukvalno mojsijevo lice koje prestaje" i govorio o njemu a ne o zakonu?
Pa stvarno svasta!

Ali "ev" može da znači i "u" pa onda se to odnosi na Zakon i zapovesti u pogledu "odredbi". Što je i logično jer Danilo kaže:"ukinuće žrtvu i prinos" a ne Dekalog:). Žrtvu i prinos ukida Mesija.

Moze da znaci ako hoces da tako bude, ako tako vise volis, znaci ti ces odabrati sta se tebi vise svidja a zanemarices sve ostale dokaze?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Sto se tice danila, taj tekst o "ukidanju zrtve svagdasnje i prinosa" se ne odnosi na Isusa Hrista.
Ali to je vec druga tema...

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ostao si mi duzan jos jedan stih da objasnis:

Heb7,11-12: Da se dakle savršenstvo postiglo po levitskom svećeništvu - jer na temelju njega narod dobio Zakon - koja bi onda bila potreba da se po redu Melkisedekovu postavi drugi svećenik i da se ne imenuje po redu Aronovu? Doista kad se mijenja svećeništvo, nužno se mijenja i Zakon

Evo pokušaću:).

Kako se to "menja zakon" , kad vi kazete, da Isus nije dosao "da ukine zakon"

Mire000 opet moramo videti kontekst. Koji zakon je u pitanju? Pavle u ovom poglavlju(Jevrejima 7) govori o sveštenstvu levitskom. On ovde upoređuje "večno sveštenstvo" Hristovo i levitsko sveštenstvo. Upoređujući ta dva sveštenstva Pavle ističe nedostojnost Levitskog sveštenstva nasuprot nadmoći Hristovog. Zato će reći."Takav nama trebaše poglavar sveštenički: svet, bezazlen, čist, odvojen od grešnika, i koji je bio više nebesa. Kojemu nije potrebno svaki dan, kao sveštenicima najpre za svoje grehe prinositi, a potom za narodne, jer on ovo učini jednom, kad sebe prinese.", Jevrejima 7,26.27

E sada sledi ključan stih: "Jer zakon postavlja ljude za sveštenike koji imaju slabost; a reč zakletve koja je rečena po zakonu, postavi sina vavjek savršena", Jevrejima 7,28. Vidiš o kom zakonu se radi? Zakon koji "postavlja ljude za sveštenike". To je dakle Levitski zakon ili zakon o levitskom sveštenstvu. Taj zakon se menja:). Nema veze sa Dekalogom. Nigde nije pomenut. Zakon o levitima se menja jer Hristos je naš sveštenik i prvosveštenik na Nebu.

Još jedna zanimljiva stvar. U ovom 28-om stihu se kaže da je: reč zakletve rečena po zakonu postavila sina vavek savršena. Ako "ceo zakon" kako kažu zastupnici hrišćanskog antinomizma je ukinut, onda se ovde moraju suočiti sa apsurdom. Po tom istom zakonu je Hristos "postavljen" vavek savršenim pa onda pošto se zakon ceo ukida onda je logično da se i Hrsitu ukine "postavka vavek savršena". Jer eto pošto taj zakon se ukida onda se mora ukinuti i sve što je po tom zakonu postavljeno. Šta ćemo sad? Dakle, moramo izraz "Zakon" kontekstirati da bismo razumeli pravi smisao.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ja stvarno ne znam jesi ti procitao gore biblijski tekst? On ne govori o "mojsijevom licu" , o licu govori u prenesenom smislu, a mojsijem je predstavljen zakon i starozavetna "sluzba"

Mire, to je tvoja pretpostavka. Lepo kaže šta prestaje. Molim te navedi mi gde kaže "zapovesti prestaju". Hvala

Pozdrav.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Moze da znaci ako hoces da tako bude, ako tako vise volis, znaci ti ces odabrati sta se tebi vise svidja a zanemarices sve ostale dokaze?

Može da bude i ovo što si ti naveo ako tako želiš. U tom poglavlju sam ti pojasnio kontekst. Naravno ti odaberi šta više odgovara.

Pa zar ces zaista tvrditi, "da je on mislio na bukvalno mojsijevo lice koje prestaje" i govorio o njemu a ne o zakonu?

Pa ne govorim to ja. Nego apostol Pavle. Ja Pavlu ne mogu da stavim u usta reči koje nije izgovrio. Pavle jasno kaže:" od slave lica njegova koja prestaje ". Šta bih ja sad tu više dodao i oduzeo?

Natrag