- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Meni je ovo pitanje o podeli zakona kljucno za razumevanje subote, jer ako podele nema, a po svemu sudeci ona ne postoji, onda se ne moze ni insistirati da je subota vecna i nepromenljiva, ili da su 10 zapovesti vecne i nepromenljive.
Pa brate Mire000 ja bih dodao da je Subota više vezana za 10 Zapovesti nego za ostatak "Zakona" to ćemo se nadam se složiti ali pošto si pisao o 10 Zapovesti dole, odlična tema i na toj bazi možemo razgovarati o Suboti.
Idemo na to...
Sta vise, vidimo da one to nisu, da su itekako "promenljive" , jer kao sto i znas, Isus je rekao:
"koji se udostoje dobiti onaj svet, i vaskrsenje iz mrtvih NITI CE SE ZENITI NITI UDAVATI, VEC SU KAO ANDJELI BOZJI NA NEBESIMA".
Prema tome, bar jedna zapovest dekaloga vise nece vaziti: "ne cini preljube".
Ovo je veoma ali veoma zanimljivo pitanje. Kako shvatiti ove Hristove reči. Vidi, ja imam drugačije mišljenje po ovom pitanju. Naravno, ako bude prilike obrazložiću ga. Zato što u svetlosti onoga što Luka prenosi po pitanju ovog Isusovog govora o budućem životu postoji materijal za malo drugačije razumevanje onoga što je Isus želeo reći po pitanju braka na nebu. No, da ne zbunjujem...poćiću od pretpostavke da ne nebu ipak neće biti braka. Čak i da je tako tj. da neće biti braka tj. zajednice muškarca i žene na nebu pa samim tim ni mogućnosti za kršenje sedme zapovesti jer neće biti braka da li mi sada imamo bilo kakav pokazatelj da je bilo koja zapovest iz Dekaloga nevažeća? Lično mislim da ne. Mi i dalje živimo u grešnom svetu zar ne. Ako Zakon neće važiti na Nebu(pretpostavka...) zato što je to savršeni svet, danas mi ne živimo u savršenom svetu. Zato je Zakon još uvek naš vodič.
Pogledajmo šta kaže Biblija za Hrišćansku crkvu i istinske Božije vernike:"Ovde je trpljenje svetih, koji drže zapovesti Božije i veru Isusovu", Otkrivenje 14,12. Isti pisac Jovan u poslanici kaže:"Koji govori: poznajem ga, a zapovesti njegovih ne drži, laža je, i u njemu istine nema", 1. Jovanova 2,4. Jakov kaže:"Jer koji sav zakon održi a sagreši u jednom, kriv je za sve", Jakov 2,10 . Malo kasnije tj. u narednom stihu Jakov pojašnjava o kom vidu Zakona misli. Jakov kaže:"Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao i je i: ne ubij. Ako dakle ne činiš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona", Jakov 2,11 Dakle na koji Zakon Jakov misli? Na 10 Zapovesti. On ovde pominje šestu i sedmu. Ali kada kaže da ako i jednu prestupimo krivi smo za sve. Dakle ako četvrtu ne poštujemo kršimo i šestu. Ako prekršimo drugu kršimo i osmu itd...Jakov ne svodi Zakon samo na dve zapovesti. On ovde jasno ukazuje na Zakon u razvijenom obliku tj. Dekalog. Da li možda Pavle tvrdri da Zakon ne važi? Pavle kaže:"Hoćemo li grešiti kad nismo pod zakonom nego pod blagodaću? Bože sačuvaj!", Rimljanima 6,15 I još kaže:"Tako je dakle zakon svet i zapovest sveta i pravedna i dobra", Rimljanima 6,12 Dakle Zapovest (koja-10 Zapovesti- Jakov to pojašnjava) je sveta. Ako smo i mi sveti a Bog kaže "Budite sveti jer sam ja svet", 3.Mojsijeva 19,2 povežimo to sada sa Zapovestima koje su svete kako kaže Pavle, onda jednostavno Bog nas poziva da budemo sveti tj. da držimo Zapovesti. Ni jedan biblijski pisac nas ne oslobađa držanja Zakona bar za sada. Držanje zapovesti i to u obliku 10 Zapovesti jeste izraz svetosti tj. posvećenja jer Jakov govori o Dekalogu, Pavle pominje da je Zapovest (Dekalog) svet a Gospod nam u 3.Mojsijevoj 19,2 kaže da "budemo sveti". I Crkva Božija iz Otkrivenja 14,12 se odlikuje "držanjem zapovesti" kao glavnom odlikom. Možemo li onda tvrditi da sada ne važi Dekalog? Bože sačuvaj, što bi rekao naš dragi apostol Pavle.
Pozdrav.
Poslednja izmena: