Malo bih pojasnio šta sam mislio. Naravno da ne postoji ovakava podela kao što sam ja npr. ..
Znaci da ne postoji podela uopste, i ti ne mozes klasifikovati i definisati nekakvu podelu ako je u tekstu nema.
To je onda tvoja zelja da ''bude tako'' i ti nameces Biblijskom tekstu nesto sto on ne sadrzi, to je nepostovanje Biblije.
To što sam naveo i što mnogi Biblijski istraživači navode jeste podela koja proizilazi iz samog posmatranja ovih zakona.
Ne mozes ti da ''posmatras'' i da sam donosis zakljucke koji su suprotni Biblijskom tekstu, to je apsurdno.
To sto vi delite zakon, a ne dele ga niti Hristos niti Jevreji, znaci da vi zelite da Bbilija kaze ono sto ste vi unapred zacrtali..
Hristos ne deli zakon niti apostoli, on je u propovedi na gori, pored moralnih odredbi spomenuo i gradjanske i obredne:
1) "
Čuli ste, da je bilo rečeno: Oko za oko, zub za zub! (gradjanski)
2)
''Zato ako prineses da svoj ka oltaru'' (obredni)
Dakle Hristos ne deli zakon, niti je na gori govorio o dekalogu, kao sto je EGW tvrdila..
On sve zakone posmatra zajedno!
Naravno da u Bibliji ne piše ovo vam je ova vrsta a ovo vam je ona druga vrsta itd...međutim nećemo pogrešiti ako pokušamo da klasifikujemo zakone.
Znaci da ti ne zelis slusati Bibliju, ti zelis verovati nesto izvan Biblije, i slusati tudje ideje vise nego Biblijski tekst?
Onda ja nemam sta vise razgovarati..
Nećemo pogrešiti jer ih i Gospod daje odvojeno i kao takvi čine jednu posebnu celinu za sebe.
Ne daje zakone odvojeno nigde u tekstu. To sto su 10 reci date na poseban nacin, jeste zato sto su one najvaznije zapovesti, a ne zato sto su jedine.
Vec sam rekao da u deset reci ''nisu sadrzani svi postojeci zakoni u Tori''.
Nadji mi koja od deset reci zabrnjuje:
-homoseksualnost? (ti mozes biti adventista homoseksualac i niko te ne moze osuditi!)
-Incest? (mozes se zeniti sa bliskim srodnikom i niko te ne moze osuditi)
Ali vi to radite, vi ''izdvajate zakone'', i onda ucite ljude da ''ostali zakoni vise ne vaze'', pa uzmete samo deset reci izdvojite, pa vam onda LGBT kaze: ' a gde je to u 10 zapovesti meni zabranjeno da ja budem homoseks ili da vrsim incest?'
.. i onda se vi izgubite!
Jednostavno niti se moze izdvojiti, niti se igde izdvaja zakon u Bibliji!
kao što rekoh zakoni su dati kao zasebna celina i nisu dati svi u isto vreme. To ćeš se složiti samnom, nadam se.
Jeste, ne daje ih u isto vreme, i sad je to tebi dokaz podele? Svasta!
Trebas biti ozbiljan, pogledaj kako su jevreji posmatrali zakon.
Da li su oni delili? NE! Nigde izdvajanje, nego se celo Petoknjizje naziva jednom recju - ''ZAKON''(TORA).
Izraz "izvršiti" ili "ispuniti" se odnosi i na proroštva, to je ok. Ali razmisli malo o onom pitanju koje sam postavio u vezi moralnih odredbi:"ne ubij", "ne ukradi", "nemoj imati drugih bogova". Da li recimo se ova vrsta zakonske odredbe može posmatrati na isti način kao "proroštvo" ili kao "ceremonijalni zakon-prinošrenja žrtava"?
On sve zapovesti ''ispunjava''(izvrsava) i daje im ''novo duhovno znacenje''.
Vidi sta radi sa zakonom:
Čuli ste, da je bilo rečeno starima: Ne ubij...!
A ja vam kažem: svaki koji se gnevi na brata svojega bice kriv sudu..!
Vidis li, on ih ''preobrazava'', dajuci celokupnom zakonu ''novi smisao'', duhovnu dimenziju. To znaci ''ISPUNITI''(IZVRSITI).
''
RECENO JE - ALI JA VAM KAZEM, NE TAKO NEGO OVAKO!''
Nova zapovest je ''preobrazena stara''.
Dakle ''on nista nije ukinuo'' vec ''preobrazio''.
A posto ne postoji podela zakona, ne mozes ti sada reci, zasto vaze onih 9 zapovesti , a subota je ukinuta?
Niti je subota ''ukinuta'' , niti je izgubila vaznost - vec je preobrazena - jer mi odmaramo u Hristu> to je duhovna dimenzija..
*Osim toga , samo da naglasim, da propoved na gori blazenstva, tipoloski odgovara ''davanju zakona u SZ'', jer sadrzi i ''blagoslove i prokletstva''(5. Moj. 28,1-2) - tako da Isus tamo pored blagoslova izgovara i ''prokletstva''(Luka 6:20..)..
Znaci tu se zaista radi o ''objavi zakona''. I to je Hristov zakon!