Ovde je potrebno razumeti šta znači reč "ispuniti" pre nego razumeti izraz "zakon i proroci". Naravno, da izraz Zakon i Proroci ne označava samo 10 Zapovesti. Apsolutno si upravu. Ovde se misli i na 10 Zapovesti i na sav obredni zakon, ali i na "proročanstva" koja su data u vezi Isusa. Dakle, šta znači izraz "ispuniti"? To nam je važno. Ispuniti ima dvostruko ako ne i višestruko značenje. Zavisi samo od toga kakva je priroda nečega što se "ispunjava". Složićeš se samnom da nisu svi zakoni u Pismu koje je Bog otkrio ljudima preko Mojsija isti. Zato se i dele na obredne ili ceremonijalne, na Moralne, na građanske, na zdravstvene...Ako recimo posmatramo "obredne zakone" videćemo da nam Biblija jasno sugeriše da su oni sen i da imaju ograničen rok trajanja tj. oni ukazuju na Hrista. Jasno je da ih je Hristos "ispunio" u smislu da je Njegova Žrtva ta na koju su oni ukazivali. Kada se Isus žrtvovao ispunio ih u skladu sa onim kako su Ga oni i najavljivali. S toga nema potrebe ih praktikovati dalje.
Drugo značenje reči "ispuniti" se odnositi na "držanje" tj. održavanje Zakona u našem životu. Recimo Moralni Zakon(ne ubij, ne čini preljube...ali i nemoj imati drugih bogova, ne gradi lika rezanog....) se ispunjava tako što se pridržavamo njih u životu. Vidiš, izraz "ispuniti" ima više značenja. Međutim, ljudi često greše kada brkaju razumevanja ovog izraza. Mnogi izraz "ispuniti" preinačuju u izraz "ukinuti" što ne treba činiti, složićemo se nadam se. Zašto? Zato što postoje različiti zakoni te isti izraz za sve Zakone ne može imati isto značenje. Ako smo utvrdili da se izraz "ispuniti" u kontekstu "obrednog zakna"može odnositi i na "ukinuti" zato što je jasno da su oni ukazivli na Hristovu žrtvu, dotle recimo Moralni Zakoni nemaju nikakvu aluziju na Hristovu žrtvu nego ukazuju na moralne smernice kojima je regulisan naš odnos sa Bogom i ljudima onda je jasno da izraz "ispuniti" u njihovom slučaju nije ništa drugo nego značenja "pridržavanja" ili "poštovanja" i primena istih u našim životima. Jer ako neko misli drugačije evo jedog pitanja:kako se recimo zapovest "ne ubij" ili "ne ukradi" odnosi na Hristovu žrtvu? Kada to odgovorimo sami sebi onda će nam postati jasnije i šta bi mogao značiti izraz "ispuniti" u njihovom slučaju.
Pozdrav.
Ne slazem se sa tobom, ne postoji podela zakona Bozjih datih Izraelu nigde u bibliji, a ni kod jevreja. To je vestacka podela koju su implementirali adventisti. Cak i Radisa Antic u svojoj knjizi "Put Istina i Zivot" to priznaje govoreci: "
Iako u bibliji ne postoji direktna podela zakona Bozjih datih Izraelu, MI CEMO POKUSATI NAPRAVITI JEDNU MOGUCU PODELU".
Dakle, adventisti sami prave podelu, dok jevreji i celokupno pismo, ne poznaju takvu podelu.
Ako se slozimo da podele nema, a pogotovo da je EGW , pogresila kada je izjavila da Isus izrazom "zakon i proroci" misli na dekalog, onda se i sva adventisticka prica o "nepromenljivosti i vecnosti dekaloga" pokazuje kao neistinita, pa i sama prorocica i njena nadahnutost se dovodi u pitanje.
Izraz "ispuniti" Isus iskljucivo koristi da ukaze na "ispunjavanje prorocanstava" u tom kontekstu koji sam ja gore citirao, i nema govora o visestrukom znacenju kao sto ti tvrdis, Isus kaze:
"nece nestati ni jedne title iz zakona, DOK SE SVE NE IZVRSI" - sta treba da se "izvrsi"? "Treba da se izvrse prorocanstva".
Nadalje Isus kaze:
"Zakon i proroci SU DO JOVANA, otsele se carstvo Bozje propoveda evandjeljem" - ako bi smo ovo primenili na dekalog, kao sto adv. rade sa prethodnim stihom, ispasce da "nakon Jovana dekalog vise ne vazi"! Medjutim, niti ovde, niti u prethodnom stihu Isus ne govori o dekalogu, vec o "KOMPLETNOJ BIBLIJI". A rec "ispuniti" znaci "ispuniti prorocanstva", gotovo uvek kada Isus tu rec koristi. Kontekst je jasan.
Brate, moras ovo istraziti detaljno, sve izraze.. Ja ti ne mogu preneti odjednom sve , niti je to moguce na forumu, ali svedocim ti da adv. grese, da ne postoji podela zakona nigde u bibliji, da dekalog nije vecan, i to je biblijski tacno, sto se vidi iz mog kratkog izlaganja..
Nadalje, dekalog brate nije dovoljan sam sebi, i mi ne mozemo uzeti dekalog, i izdvojiti ga iz biblije i po njemu se upravljati, jer bi smo onda ispali najveci gresnici.
Na primer, dekalog sam po sebi, nigde ne brani:
incest, homoseksualnost, povrdan govor ili zlostavljanje..
Medjutim, drugi zakoni to brane, i oni su van dekaloga, sto pokazuje, da "ne postoji podela zakona" u bibliji, niti se moze izdvojiti nesto iz Tore. Jevreji nikada nisu iz Tore nista izdvajali, vec su na svo Pismo gledali kao na "celokupni Mojsijev zakon" i on se naziva jednom recju "Zakon"(Tora).
Tako ni nas Gospod Isus Hristos, buduci jevrejin, poznavajuci zakon, nista ne izdvaja, vec govoreci "zakon" misli na kompletnu Toru, koju je dosao da "ispuni" da "ispuni ono sto je o njemu pisano".
Znam da je ovo za vas sokantno, ali to je istina.