- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Hvala. Bogu hvala na svemu. Pozdrav.O Jovane dobro nam dosao....dobro si komentirao ovaj tekst...samo nastavi tako....
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Hvala. Bogu hvala na svemu. Pozdrav.O Jovane dobro nam dosao....dobro si komentirao ovaj tekst...samo nastavi tako....
Jeste brate, Pavle govori u poslanici Jevrejima da je Subota simbol počinka, ali znaš kakvog počinka? Ako pažljivo čitaš tekst videćeš da se radi o "počinku od dela svojih", Jevrejima 4,10. Pavle to upravo i kaže:"Jer koji uđe u pokoj njegov, i on počiva od dela svojih, kao i Bog od svojih". Dakle ovde Pavle zapravo govori o "opravdanju verom" kroz Hrista koje zapravo podrazumeva "počinak od dela naših" jer se ne spasavamo svojim dobrim delima već verom kroz Hrista te tako i mi znajući to možemo kako Pavle kaže da :"počinemo od dela svojih" i da prestanemo da mislimo da će nas naša dela opravdati već da se oslonimo na Hrista koji nas menja i posvećuje. E upravo Subota je odličnan simbol tog procesa jer i u Subotu počivamo od "dela svojih" te je to "počivanje od dela svojih" i simbol opravdanja verom. Pavle zapravo nije mogao da nađe bolji opis opravdanja verom nasuprot opravdanja delima nego opisom Subotnjeg počinka. E to je kontekst Pavlovog govora o sedmom danu a ne pitanje da li je sedmi dan prevaziđen ili ne. Ovo je samo divna usporedba subotnjeg počinka i opravdanja verom. E zato je upravo Subotnji počinak neophodan da bi se ova simbolika mogla razumeti.
Pozdrav.
Sve si izvrnuo, tamo se govori o "mestu pocinka", o "obecanoj zemlji". Rekao sam lepo da procitas i 3 poglavlje, Pavle bivsi farisej dobro zna razlog drzanja subote "jel si bio rob, i zato ti Gospod zapovedi dan subotnji" - da bi se u obecanoj zemlji od posla odmorio. Kako su godisnje subote bile simbol doslovnog pocinka, tako je i sedmicna subota simbol.
Ti ne mozes stihovima niti dokazati ono sto tvrdis, prazna prica..
Jasno je govori o "mestu" u koje treba uci..
I povezuje to sa "odmorom" odnosno "sedmicnom subotom".
Zatim kaze:
"Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio potom."
U koji pocinak je Isus Navin trebao da ih uvede, i u koji Isus treba da uvede svoje verne, a cega je "sedmicna subota simbol"???
Ti hoces reci, da on subotu predstavlja kao "simbol ulaska i odmora u obecanoj zemlji" a da ona opet "nije simbol Hristovog 1000 carstva i odmora"?
Svasta!
Ja to ni ne poričem. Upravo sam objasnio u proširtenom smislu šta podrazumeva "odmor" ili "počinak"Svakako je Pavle subotu predstavio kao simbol obecanog odmora, i ti to ne mozes poreci!
Jovane jesi ti adventista trinitarijanac ili kao i Kainos ne verujes u Trojstvo? Da znam samo...
Neće reć , iako bi trebao dase predstavi , možda je Jehovin svedok ? Ma kogod da bijo dobro nam došao
Ja to ni ne poričem. Upravo sam objasnio u proširtenom smislu šta podrazumeva "odmor" ili "počinak"
Pozdrav
Pa porekao si u prethodnim komentarima, da subota ''nije simbol'', i u skladu sa time ja sam i odgovarao.
Bar u jednom smo se slozili ''subota jeste simbol'', odnosno ''senka'' > ukazivala je na Hrista.
Sto se tice tvoje izjave da Pavle nigde nije rekao ''subota vise nije obavezna'' , nije rekao direktno u Jevrejima i ja to priznajem