Jovan 1:1 -Objasnjenje

Da li su Otac i Sin ISTI bas u svemu?

• DA, Isti su u svemu

Votes: 15 46,9%
  • NE, Nisu isti.Razlikuju se barem po Starosti

Votes: 17 53,1%

• Total voters
    32
Učlanjen(a)
12.02.2014
Poruka
207
Isus je Jhwh ili Elohim zajedno sa Ocem.

"Jer ovo da se misli među vama šta je i u Hristu Isusu, Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se uporedi s Bogom;
Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek.
Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove" ( Filibljanima 2. 5 - 8 )
zar ti ovaj stavak ne govori koji si sam naveo da se nije hteo uporediti sa Bogom zar sam ne primecujes sta pises:)

Hristova poniznost u odnosu na Oca je uslovna - zbog okolnoti u kojoj se nasa pruzevsi ljudsko telo, i zbog uloge koju obavlja u planu spasenja coveka.
Zasto uslovna mislis li da ce biti jednak Ocu , i naveo si zbog uloge u planu spasenja coveka, ali zar ti stavak ne govori da ce Isus samo dok ne dovede ljudsko stanje do savrsenstva i da ce se nakon toga sam podloziti svom Ocu zar ti to nista ne govori da On nema jednakost sa Ocem. citaj stavak 1Korica.15:27,28.

27 Jer Bog je “sve podložio pod noge njegove”. A kad kaže da je ‘sve podloženo’, jasno je da je podloženo sve osim onoga koji mu je sve podložio. 28 A kad mu sve bude podloženo, tada će se i sam Sin podložiti onome koji mu je sve podložio, da Bog bude sve svima.

Ako je Isus Jhwh zasto onda ovaj stavak kaze ko je kome glava 1Kor.11:3.
Ali želim da znate da je svakome muškarcu glava Krist, a ženi je glava muškarac, a Kristu je glava Bog.

Mozes li to objasniti

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305

Hristova poniznost u odnosu na Oca je uslovna - zbog okolnoti u kojoj se nasa pruzevsi ljudsko telo, i zbog uloge koju obavlja u planu spasenja coveka.

"Jer ovo da se misli među vama šta je i u Hristu Isusu, Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se uporedi s Bogom;
Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek.
Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove" ( Filibljanima 2. 5 - 8 )

http://serbianforum.org/threads/isusov-polozaj-na-nebu.414392/page-18#post-1375229

YHWH nije isto što i Elohim koliko puta treba da ti se to govori?

H3068
יהוה
yehôvâh
yeh-ho-vaw'
From H1961; (the) self Existent or eternal; Jehovah, Jewish national name of God: - Jehovah, the Lord. Compare H3050, H3069.

3068 hw"hoy> Y@hovah {yeh-ho-vaw'} • from 01961; TWOT
- 484a; n pr dei • AV - LORD 6510, GOD 4, JEHOVAH 4,
variant 1; 6519 • Jehovah = "the existing One" 1) the
proper name of the one true God
1a) unpronounced
except with the vowel pointings of 0136

0430 ~yhil{a/ 'elohiym {el-o-heem'} • plural of 0433; TWOT -
93c; n m p • AV - God 2346, god 244, judge 5, GOD 1, goddess
2, great 2, mighty 2, angels 1, exceeding 1, God-ward + 04136 1,
godly 1; 2606 • 1) (plural) 1a) rulers, judges 1b) divine ones 1c)
angels 1d) gods 2) (plural intensive - singular meaning) 2a) god,
goddess 2b) godlike one 2c) works or special possessions of God
2d) the (true) God 2e) God

H430
אלהים
'ĕlôhı̂ym
el-o-heem'
Plural of H433; gods in the ordinary sense; but specifically used (in the plural thus, especially with the article) of the supreme God; occasionally applied by way of deference to magistrates; and sometimes as a superlative: - angels, X exceeding, God (gods) (-dess, -ly), X (very) great, judges, X mighty.

Zašto izmišljaš, koga misliš da prevariš? svati da nisu ljudi više nepismeni. Dao sam ti ne jedan nego dva primera , hajd sad pošto nije tačno što ti govoriš čekam da to demantuješ.

2424 VIhsou/j Iesous {ee-ay-sooce'} • of Hebrew origin 03091;
TDNT - 3:284,360; n pr m • AV - Jesus 972, Jesus (Joshua) 2,
Jesus (Justus) 1; 975 • Jesus = "Jehovah is salvation" 1) Joshua
was the famous captain of the Israelites, Moses' successor 2)
Jesus, son of Eliezer, one of the ancestors of Christ 3) Jesus, the
Son of God, the Saviour of mankind,
God incarnate 4) Jesus
Barabbas was the captive robber whom the Jews begged Pilate to
release instead of Christ 5) Jesus, surnamed Justus, a Jewish
Christian, an associate with Paul in the preaching of the gospel

5547 Cristo,j Christos {khris-tos'} • from 5548; TDNT -
9:493,1322; adj • AV - Christ 569; 569 • Christ = "anointed" 1)
Christ was the Messiah, the Son of God 2) anointed

G5547
Χριστός
Christos

khris-tos'
From G5548; anointed, that is, the Messiah, an epithet of Jesus: - Christ.

Ἰησοῦς
Iēsous
ee-ay-sooce'
Of Hebrew origin [H3091]; Jesus (that is, Jehoshua), the name of our Lord and two (three) other Israelites: - Jesus.

Ko je vaš Lord? Koliko Lordova imate i kako ih nazivate?
Još bolje, pojasni mi da li je Isus YHWH Lord the Messiah? ko ga pravio Mesajom a i zašto?

Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Nije dozvoljeno postavljanje uzastopnih postova! Takvi postovi se brišu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove"
( Filibljanima 2. 5 - 8 )

Naravno, tekst je jasan.
Hrist je na nebu bio vecni Bog jednak Ocu, ali se ponizio i time uslovno postao manji od Oca zato sto je uzeo ljudsko telo i postao kao covek, i u takvom ponizenom ljudskom telu Isus nije sebe velicao u odnosu na Boga - i ako je imao svo pravo da to cini jer u svojoj sustini jeste vecni Bog jednak Ocu, vec je dao pravi primer poniznosti i krotosti i pred Bogom i pred ljudima.

U tom zemaljskom polozaju - Bog jeste glava Hristu, ali u smislu uloge koju Bozanstva obavljaju u planu spasenja.

Kao sto muz nije Bog zeni, tako ni Bog Otac nije Bog Hristu, vec se ovde u slici uloga koje muz i zena zauzimaju u braku - pretstavljaju uloge koje licnosti Bozanstva zauzimaju u planu spasenja.

To je jasno da ne moze biti jasnije.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove"
( Filibljanima 2. 5 - 8 )

Naravno, tekst je jasan.
Hrist je na nebu bio vecni Bog jednak Ocu, ali se ponizio i time uslovno postao manji od Oca zato sto je uzeo ljudsko telo i postao kao covek, i u takvom ponizenom ljudskom telu Isus nije sebe velicao u odnosu na Boga - i ako je imao svo pravo da to cini jer u svojoj sustini jeste vecni Bog jednak Ocu, vec je dao pravi primer poniznosti i krotosti i pred Bogom i pred ljudima.

U tom zemaljskom polozaju - Bog jeste glava Hristu, ali u smislu uloge koju Bozanstva obavljaju u planu spasenja.

Kao sto muz nije Bog zeni, tako ni Bog Otac nije Bog Hristu, vec se ovde u slici uloga koje muz i zena zauzimaju u braku - pretstavljaju uloge koje licnosti Bozanstva zauzimaju u planu spasenja.

To je jasno da ne moze biti jasnije.

Pa nije se otimao da se uporedi s Bogom! Zašto bogohuliš da bi ga uporedio?
Rimljanima 1,25Koji pretvoriše istinu Božiju u laž, i većma poštovaše i poslužiše tvar nego tvorca, koji je blagosloven vavijek. Amin.

Nisi još odgovorio zašto Adventisti obožavaju svevišnjeg večnog Boga Isusa ali ne obožvaju svevišnjeg večnog Boga Svetog Duha? Zar to nije jedan Bog?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Rimljanima 1,25Koji pretvoriše istinu Božiju u laž, i većma poštovaše i poslužiše tvar nego tvorca, koji je blagosloven vavijek. Amin.

Procitaj kontekst, ovo se odnosi na ateizam ljudi koji slave zemaljske elemente, a ne na Isusa koji se zajedno sa Ocem slavi i proslavlja kao jedan Bog.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305

Procitaj kontekst, ovo se odnosi na ateizam ljudi koji slave zemaljske elemente, a ne na Isusa koji se zajedno sa Ocem slavi i proslavlja kao jedan Bog.

Naravno da se tebi to odnosi na ateizam, nije valjda da će se to odnositi na obožavanju mnoštva u jednini, hrišćanski temelj za Presveto Trojstvo.
Nego dal slaviš i svevišnjeg večnog Boga Svetog Duha isto kako slaviš Isusa zajedno sa Ocem?

Gde ti je Treći večni svemogući Bog sveti Duh, zar on sada nije jedan Bog uz ostalo mnoštvo iz množine što ga kao hrišćanin obožavaš? Dvojstvo ili Presveto Trojstvo, dogovori se sam sa sobom šta će biti ti tvoji Bogovi množine u jednini koje slaviš i obožavaš?
Ja na tvoje mesto bi se stideo reci da imam Sveti Duh i sledim Isusa Hristosa.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
I ako je Bog skup tri licnosti koje zajedno zavredjuju slavu i hvalu kao jedan Bog - u novom zavetu akcenat je vise na ulogama koje razlicite licnosti Bozanstva obavljaju u planu spasenja coveka.

Sveti Duh je jedna od licnosti Bozanstva, i on danas obavlja ulogu utesitelja, koji je poslat da pomaze coveku da izgradi sebe za carstvo nebesko.
Isus je nas posrednik u nebeskoj svetinji - koji prilaze zasluge svoje krvi prolivene na krstu za nase grehe.
Bog Otac je sudija koji upisuje imena spasenih u knjigu zivota ili pak smrti - onih koji su odbacili ponudjeni dar spasenja.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
I ako je Bog skup tri licnosti koje zajedno zavredjuju slavu i hvalu kao jedan Bog - u novom zavetu akcenat je vise na ulogama koje razlicite licnosti Bozanstva obavljaju u planu spasenja coveka.

Sveti Duh je jedna od licnosti Bozanstva, i on danas obavlja ulogu utesitelja, koji je poslat da pomaze coveku da izgradi sebe za carstvo nebesko.
Isus je nas posrednik u nebeskoj svetinji - koji prilaze zasluge svoje krvi prolivene na krstu za nase grehe.
Bog Otac je sudija koji upisuje imena spasenih u knjigu zivota ili pak smrti - onih koji su odbacili ponudjeni dar spasenja.

Umesto što si se sav skoncentiso samo na: Tri ličnosti čine jednog Boga ili Bogovi su množina u jednini, što je bez logike a i nije Biblijsko naučavanje već bogohula, moraš se uozbiljiti pa i obratiti malo više pažnje šta treba Biblijom da podržiš.

Zbunio si se ponavljajući jeres! A nisi pojasnio ko ti zabranio da obožavaš Svevišnjeg večnog Boga Svetog Duha? A svi vidimo da sebi ne uskraćuješ obožavanje svevišnjeg živog Boga Sina, dakle ako nisi svatio pitanje ja ću ti ga rado ponoviti.

Još jedno trebaš pojasniti.
Ako je taj Adventistički Bog skup tri licnosti koje zajedno zavredjuju slavu i hvalu kao jedan Bog, zašto umanjuješ božanstvo večnom Bogu Svetog Duha i nećeš da ga obožavaš?
Znači li to da Bogovi množine u jednini kod Adventista nemaju istu slavu, neke Bogove obožavate a neke ne, nema tu nikakve logike, kako to?

Treće
Zar vama Adventistima ti Bogovi množine u jednini nije ceo sklop ili skup koji zavređuju slavu i slavu ako nisu Trojca zajedno u jedno?
Ima li tu ikakve logike? Koliko ja primetio ni logika nije na vašu stranu a zaboravi za Bibliju.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Vec sam objasnio.
Covek danas treba da se skoncentrise na uloge Bozanstva.
Drugim recima - covekov prioritet treba da bude, da prihvatit Isusovu zrtvu kao otkup za licne grehe, da mu se preda i da trazi silu Duha Svetoga da ga promeni i da u njemu izgradi poruseni moralni lik, da napusti sluzbu greha i zivi jednim novim zivotom u zajednici sa Bogom.

Coveka nece spasiti deklarativna vera koja je prazno ispovedanje, vec ziva vera koja podrazumeva promenu koju Bog cini u coveku Duhom Svetim.

Natrag